Kasabada bir genel lise, bir ilköğretim okulu ve bir özel kolej bulunmaktadır. Ayrıca bir sağlık ocağı, iki eczane, Tarım Kredi Kooperatifi, PTT, jandarma karakolu mevcuttur. İki cami olan Çeşmeli`de Diyanet İşleri Başkanlığına ait kız Kur`an kursu bulunmaktadır. Yazlıklarla beraber 4000 civarında hane vardır. Spor faaliyetleri için standartlara uygun futbol sahası mevcuttur.
Kasabanın içme ve sulama suyu problemi yoktur. İçme suyu için su deposu yaptırılmıştır. Kaynak sularından ve çevredeki akarsulardan yeteri kadar istifade edilmektedir. Çeşmeli sakinleri yaz mevsimi geldiğinde çoğunlukla Nohutharmanı ve Küçükfındık yaylalarına çıkmaktadırlar.
Çeşmeli, 1969 yılında belediyelik olmuştur. Kasaba, Merkez, Atatürk, Barbaros ve Fatih mahallelerinden oluşmuştur. Belediye, 15 memur, 20 işçi ve 12 araçla hizmet vermektdir.
Sahile bir km mesafede olan kasabanın bakir sahillerindeki plajlarda, denize rahatlıkla girilebilmektedir. İmar planı %70 oranında biten kasabada, Avrupa ülkeleri vatandaşları 500`ün üzerinde konut satın almışlardır.
Kasabanın geçim kaynağı narenciye üzerinedir. Limon ve portakal yetiştirilen en önemli ürünlerdendir. Bunun yanı sıra kasabada domates, biber, fasulye, sarımsak, bakla, zeytin, kayısı, şeftali gibi ürünler yetiştirilerek büyük bir gelir sağlanmaktadır. Seracılık bu bölgede pek rağbet görmemiştir.
Kasabada gelişen sektörlerden biri de çiçek yetiştiriciliğidir. Çiçek seraları, pazara ulaşım problemi çözüldüğü zaman önemli gelir kaynaklarından biri olacaktır. Kasabada hayvancılığın devam etmesi eski konar-göçer kültürün izlerinin halen yaşadığını göstermektedir.Küçük ve büyük baş hayvan besiciliği bir diğer gelir kaynaklarındandır. Küçükbaş hayvancılığı artık tükenmek üzeredir.
Burhan Dede Türbesi
Çeşmeli kasabasında Burhan Dede Türbesi, ziyaretçilerin akınına uğramaktadır. Buhara`dan gelerek Kargıpınarı deresi(Gilindiros) ile Sarıyer deresinin birleştiği yere yerleşen Burhan Dede, burada din ve ilim adamı yetiştirmek için medrese açmıştır. 1591 yılında vefat eden Burhan Dede`nin kız ve erkek çocuğu da öldükten sonra yanına defnedilir. O günden günümüze kadar, derdine şifa arayanların, çocukları olmayanların dua ettikleri bir ziyaretgah olur.Burhan Dede`nin keramet sahibi bir evliya olduğu rivayet edilir. Bir gün yöreye aşırı bir yağmur yağar ve dereye sel gelir, hiç kimse karşıya geçemez. Burhan Dede`nin elindeki asası ile deredeki seli durdurduğu ve insanların evlerine ulaştıkları anlatılan kerametlerdendir.
Kasaba sakinleri, Burhan Dede`yi ziyaret edenlerin dualarının kabul edildiğini, dileklerinin yerine getirildiğini ifade etmektedirler.
belde-taslak Erdemli belde ve köyleri