|harita =
|harita boyut =|harita açıklama = |lat_deg = |lat_min = |lat_sec = |lat_hem = K |lon_deg = |lon_min = |lon_sec = |lon_hem = D |rakım = |yüzölçümü = |nüfus = 542 |nüfus yoğunluğu = |nüfus_ref = [1] |nüfus_itibariyle = 2000 |alan kodu =0452 |posta kodu = 52000 |bölge = Karadeniz |il = Ordu |ilçe = Merkez |Köy Muhtarı =İsa KIR
|websitesi = [2]
Karaağaç, Ordu ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
www.karaagac52.com
Bazı bilgiler Abdulkadir KIR tarafından yüklenmiştir.
Kuruluşu çok eskiye dayanan bir Türk köyüdür.Gayrimüslimlerin yaşamadığı tahmin ediliyor.Prof.Dr.Bahaettin YEDİYILDIZ`ın”Ordu Kazası”adlı eserinde1400-1500 yılları arasında 10 hanenin var olduğu ileri sürülüyor. Yaşayan büyüklerimiz köyün en eski sülalelerinin,Felekoğulları,Hümmetoğulları,Aşçıoğulları,Kırhasanoğulları olduğunu dile getiriyorlar.
Mahalli yemeklerin başlıca çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz.
PANCARÇORBASI: Malzeme: 1 bağ pancar 1 baş soğan 1 tane acı biber 2 kaşık yağ Yeterli kadar tuz
Yapılışı:Pancar temizlenip yıkanır.İnce ince doğranırç.Bir tencerede yağ eritilir.İncecik doğranmış soğanlar bu yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.Üzerine malzemenin miktarına göre su ilave edilir.Pancarın yeşil rengini koruması için kaynayan suya önce tuz atılır.Sonra doğranmış pancar ile önceden haşlanmış fasulye katılır.(Fasulye yerine mevsimine göre ve ailenin ekonomik durumuna göre posul,mısır yarması,bulgur,pirinçte katılabilir.)Birlikte epeyce kaynadıktan sonra elenmiş mısır unu bir elle kaynayan yemeğin içine azar azar dökülür.Diğre elle tahta kaşıkla topraklanmaması için devamlı karıştırılır.Yemek ocaktan indirilmeye yakın bir parça biber ilave edilir.Arzuya göre iç yağı bir tavada yakılarak yemeğin üzerine gezdirilir.Daha sonra servis yapılır.
MISIR ÇORBASI : Malzeme: 1 kg kırma beyaz mısır 1 litre ayran 1 çorba kaşığı nane 1 su bardağı kuru fasulye
Yapılışı: Akşamdan suya bırakılan kırma mısır ve fasulye sabahleyin haşlanır.Bir tenceye su konularak kaynatılır.Hazırlanan malzemeler kaynayan suya katılır.Piştikten sonra dinlemeye bırakılır.Ayrı bir kapta hazırlanan ayranın içine pişmiş kırma mısır ve fasulye karışımı konulur.Servis yapılacağı sırada yağ eritilerek yemeğin üzerine dökülür.Nane ve tuz ilave edilir.
PANCARSARMASI: Malzeme: 2 bağ pancar ½ kg kıyma 4 baş orta büyüklükte soğan 1 çağ bardağı pirinç Yağ,tuz,karabiber,maydanoz
Yapılışı: Pancar saplarından ayrılır.Temizlendikten sonra kaynayan suya konularak hafif diri kalacak şekilde haşlanır.Bir süzgeçte süzülür.Soğuk suda bekletilir.Hafif sıkılarak bir kaba alınır.Ayrı bir kapta kıyma,rendelenmiş soğan,yıkanmış pirinç,saçlı,tuz,karabiber ve kıyılmış maydanoz biraz su ile yoğrulur.Pancarın damarlı taraflı içe gelecek şekilde hazırlanan iç arasına konulur.Çok sıkı olmamak kaydı ile normal bir şekilde küçük küçük sarılır.Bir tencereye düzgün olarak dizilir.Üzerini kapatacak kadar su ilave edilir.(Kaynar su tercih edilir)Üzerine sarmayı bastırmak için kapağı örtülüp kaynamaya bırakılır.Önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir.
PANCARDİBLESİ: Malzeme: 2 bağ pancar 4 baş orta büyüklükte soğan 1 su bardağı pirinç(veya bulgur) Zeytinyağı,tuz,karabiber
Yapılışı: Pancar temizleyip yıkanır.İnce ince kıyılır.Kaynamış suyun içine rengi kararmasın iye hemen tuz ilave edilir.Pancar kaynayan suya atılır.Bir taşım kaynadıktan sonra pirinç konulur.Pancar ve pirinç birlikte yumuşayıncaya kadar kaynatılır.Ocaktan alınarak süzülür.Topraklanmaması için devamlı karışıtrılır.Soğumaya bırakılır.Diğer taraftan,arzuya göre zeytinyağı veya tereyağı tencereye konulur.İncecik doğranmış bol soğanla hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.Haşlanan pancarlar acı biber de ilave edilerek karıştıra karıştıra pişirilir.
SAKARCA KAYGANASI: Malzemeler :Sakarca (3 bağ) Yumurta (1 adet) Tuz1yemek kaşığı (20 gram)Mısır Unu 4 yemek kaşığı (100 gram) Sıvıyağ ½ çay bardağı (100 gram)
Yapılışı :Sakarcalar temizlenip, yıkanır. Kaynayan tuzlu suda soğan kısımları yumuşayıncaya kadar haşlanır. Suyu süzdürülür. Sonra ince ince doğranır. İçine yumurta, mısır unu gerekirse bir tutam tuz ilave edilip, karıştırılır. Teflon tavada sıvıyağ ile alt üst edilerek kaygana şeklinde kızartılır. Sıcak dilimlenip servis edilir.
HAMSİ KAYGANASI : Malzemesi:Hamsi (Taze veya Salamura)½ kilogram Yumurta(3 adet) Yeşil Soğan(1 bağ) Un (2 yemek kaşığı) Maydanoz (6-7 dal) Karabiber Süt (1 su bardağı)
Yapılışı : Hamsi ayıklanır, kılçıkları çıkarılıp üç-dört parçaya ayrılır. İçine yeşil soğan maydanoz ince ince doğranır. Yumurtalar kırılır, tuz ve karabiber ilave edilip, sütle açılır. Krep kıvamında hazırlanır. Tavaya çok az sıvıyağ koyulup, kızdırılır. Daha sonra hazırlanan karışımdan 1-2 kepçe dökülür. İnce bir şekilde yayılır ve kızartılır. (Kızarırken tava yavaş yavaş sallanmalı.) Bir tabak yardımı ile alt üst çevrilir. Kızaran kayganalar düz servis tabağına alınır. Hazırlanan krepler bitene kadar kızartma işlemine devam edilir. Kızaran kayganalar üst üste konulup, dilimlenir. Yada tek tek rulo şeklinde sarılıp, servis tabağına yerleştirilir. Arzuya göre yeşil soğan, salata ve marul ile süslenerek servis yapılır.
PANCAR DÖŞEMESİ : Malzemeler :Pancar (Kara Lahana2 bağ) Soğan (2 adet) Pirinç veya Bulgur (1 çay bardağı) Kıyma yada Kemikli Et (250 gram) Salça (1 yemek kaşığı) Tereyağ (1 yemek kaşığı) Sıvıyağ (1 fincan) Acıbiber (1-2 adet) Tuz
Yapılışı : Pancarlar ayıklanıp, yıkanır. İnce ince doğranır. Kaynar suya atılarak 2-3 dk. Haşlanır. Süzgece alınır. Soğanlar ince doğranır. Kıyma ile kavrulur. Yağ ve salça ilave edilir. Haşlanmış pancarlar bu karışımla 2-3 defa karıştırılarak üzerine sıcak su konulup harlı ateşte pişmeye bırakılır. Içine ayıklanıp yıkanmış pirinç yada bulgur ve acı biber ilave edilerek yeterince pişirilir.
KURU YUFKA BÖREÄİ : Malzemeler:Kuru Yufka (Ordu Yöresinde Yapılan)9 adet,Sıvıyağ (1 çaybardağ)ı,peynir (300 gr) Maydanoz ½ demet
Yapılışı : Kuru Yufkalar hafif tuzlu suda ıslatılır. Teflon Tavaya sıvıyağ konur, üstüne 3 kat yufka döşenir. Üçüncü katın ortasına peynir ve maydanoz karışımından yapılan harç konulur. Kısık ateşte alt üst edilerek kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Not : Kuru Yufka Böreği yörede genellikle peynir ve çökelekle yapılır. Ancak, istenirse kıymalı, patatesli, ıspanaklı v.s. iç konularak ta yapılabilir.
MISIR YARMALI AŞ SARMASI : Malzemeler :Kara lahana (Pancar) 3 bağ,Mısır Yarması (1 su bardağı),Bulgur (½ su bardağı) Soğan (4 adet),Salça (1 yemek kaşığı),Tereyağ (1 çay bardağı)Sıvıyağ 2 yemek kaşığı,Maydanoz 1 bağ Yoğurt (Süzme) 1 kase,Sarımsak 4-5 dişTuz-Kırmızı Biber 12.NanePatates 1-2 adet
Yapılışı : Pancar saplarından ayrılır. Kaynayan suda hafif diri kalacak şekilde haşlanır. Soğuk suya alınıp, süzgeçte süzülür. Mısır yarması ılık suda ıslatılır. Soğanlar ince ince kıyılır. Yağ ve salça ile hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Ayıklanıp yıkanmış bulgur ve mısır yarması ilave edilir. Tuz konulur. 1 bardak sıcak su ilave edilip, kısık ateşte pilav gibi çektirilerek pişirilir. Içine maydanoz, ince doğranmış sarımsak ve nane ilave edilip, karıştırılır. Haşlanmış pancarın damarlı tarafı içe gelecek şekilde tabak üzerine serilerek, hazırlanan içten konulur. 2-3 cm eninde küçük küçük sarılır. Tencereye düzgün bir şekilde dizilir. Soğan ve patates dilimleri konulur. Üzerine ağırlık yapması için bir tabak kapatılır. Sıcak su ilave edilir, kalan tereyağ ve sıvıyağ üzerine gezdirilir. Sarımsaklı yoğurt ile servis yapılır. Arzu edilirse üzerine yağda kızdırılmış kırmızı pul biber de konulabilir.
Not : (Mısır Yarması) fırında kurutulmuş mısır taneleri değirmende bulgur kalınlığında çekilir.
GALDİRİK KAVURMASI : Malzemeler :Galdirik (Taze ve diri olmalıdır1 bağ) Yeşil Soğan veya Kuru Soğan (3-4 tane) Sıvıya(Mısır Özü, Ayçiçeği Yağı ½ çay bardağı) Maydanoz (Taze Maydanoz ½ bağ) Pulbiber Yumurta (1 adet)
Yapılışı : Galdirik temizlenip, yıkanır. İnce ince doğranır. Tuzlu kaynar suda haşlanır. Üzerinden soğuk su geçirilir. Bir tencereye sıvı yağ konur. Soğan doğranır, pembeleşinceye kadar kavrulur. Pulbiber ilave edilir. Kavrulmuş soğan üzerine galdirik boca edilir. Karıştırılarak kavrulur. Kıyılmış maydanoz katılır. Bir kapta çırpılmış yumurta karışıma dökülür. Pulbiber serpilerek servis yapılır.
NOT : Ordu`da yetişen bir bitkidir. Galdirik saplı, yeşil yapraklı bir bitki olup, çıktığı mevsimler ilkbahar ve yaz aylarıdır. Bu aylarda taze iken toplanır. Sadece gövde kısmı yenilir.
ISIRGAN ÇORBASI : Malzemeler : Isırgan (Yeşil taze ısırgan ½ kg.) Kuru Soğan (1 adet) Yaş veya Kuru Nane (1 tutam) Kuru veya Yeşil Sarımsak (3 diş) Tereyağ (1 çorba kaşığı) Mısır Unu (Taze 2-3 çorba kaşığı) Salça (Domates 2 çorba kaşığı)Bulgur veya Pirinç (½ su bardağı) Yeşil Pırasa Yaprağı (1 tutam) Pezik (1 tutam) Su (Miktarı çorba kıvamı) Acı biber (2 adet)
Yapılışı : Isırgan, pezik, pırasa, ince ince doğranıp, kaynayan suya eklenir. 2 adet ı kırmızı biber konulur. Iyice kaynayınca un ilave edilir ve sarımsak eklenir. İnmesine yakın nanesini doğra. Piştikten sonra, ince ince doğranmış sarımsak ve soğan, tereyağında, salça ile birlikte kızdırılır. Bu sos çorbanın içine dükülüp, bir taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
TAZE BEZELYE KAYGANASI: Malzemeler :Taze Bezelye (Sultan Bezelye ½ kg.) Yumurta (Taze 1 tane)Mısır Unu (Taze, Mevsimlik 2-3 kaşık 100-150 gram) Sıvıyağ (Kızartacak Kadar 1 çay bardağı)
Yapılışı : Bezelyenin iplikleri ayıklanır. Kaynayan tuzlu suda haşlanıp, Süzülür. Üzerine soğuk su dökülür. Derince bir kaba 2-3 kaşık mısır unu konur. Yumurta kırılır. Bezelye boca edilir. Iyice karıştırılır. Kızdırılmış tavaya sıvıyağ konur. Bezelyeler tavaya boşaltılıp iyice bastırılır. Alt ve üst kızartılır.
Not : Bu tür kızartmalar için özel tavalar kullanılır. Derin olan bu tavaların üzerinde kapakları düz biçimli ve tavanın içene geçecek şekilde hazırlanmıştır. Yiyecekler bozulmadan rahatlıkla çevrilir.
PEZİK MÜCVERİ : Malzemeler :Pezik (Pazı)2 bağ,Soğan 2 adet,Pirinç 2 fincan,Yumurta 2 adet,Un 2 yemek kaşığı,Tuz-Karabiber-Nane,Sıvıyağ 1 çay bardağı
Yapılışı :Pezikler ayıklanıp yıkanır, ince ince doğranıp, haşlanır. (sapları yumuşayıncaya kadar.) Süzgece alınır. Üzerine biraz soğuk su gezdirilir. Pirinç üzerini örtecek kadar su ile haşlanıp suyu çektirilir. Haşlanan pezikler avuç içinde sıkılarak çukur bir kaba alınır. İçine haşlanmış pirinç, un, yumurta, tuz, karabiber, soğan ve nane ilave edilip iyice karıştırılır. Tavaya bir miktar sıvayağ koyulup, kızdırılır. Hazırlanan iç tavaya ince bir şekilde (1 cm.) yayılır. Kızartma işlemi yapılırken tava yavaş yavaş sallanmalı. Bir taraf kızarınca bir tabak yardımı ile alt üst edilerek diğer tarafta kızartılır. Ilıdığı zaman dilimlere kesilerek servis tabağına alınır. Bu ölçüdeki malzemelerle 2-3 tava hazırlanabilir.
KABAK ÇORBASI : Malzemeler :Yarım Kabak (Karakabak veya Kış Kabağı)yarısıTane Fasulye (Yada Alaca Fasulye)bir avuçMısır Unu (O Yılın Mısır Unu)½ yemek kaşığıTuz (İyotlu)1 tatlı kaşığı,Su (Yemeğin Su Oranı Ayarında)2 litre,Tereyağ 1-2 yemek kaşığı (40 gram),Kuru Soğan (Orta Boy)1-2 adet Domates ,Maydanoz (Taze Maydanoz) ½ bağ
Yapılışı :Kabak soyulup dilimlenir. Taze Fasulyeler haşlanır. Bir tarafta su kaynatılır, daha sonra kaynayan bu suya dilimlenen kabaklar atılıp, haşlanır. Aynı suya ayıklanıp, bölünmüş taze fasulyeler ilave edilerek pişmeye bırakılır. Bu arada 1-2 yemek kaşığı mısır unuda ıslatılarak kabak ve fasulyeye ilave edilir ve topak topak olmaması için karıştırılır. Tuz konulur. Ayrı bir kapta doğranmış soğan tereyağında pemleşinceye kadar kavrulur. Buna kabuğu soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış domates katılarak bir sos yapılır. Çorba pişince hazırlanan sos ilave edilir. Bir taşım daha kaynatılarak pişince, Maydanoz ince ince doğranıp üzerine konularak sıcak olarak servis edilir.
Karaağaç Köyü doğal güzellikleri ve sıcakkanlı insanları ile Ordu`da adından söz ettiren nadide bir köydür.Gezilip,görülmeyi hak eden ancak değeri pek anlaşılamamış bir köydür. Köyümüzün bazı güzellikleri:
ÇATALKAYA:
Melet Irmağı kenarında,iki kayanın göğe doğru uzanmasıyla oluşan eşsiz bir güzelliktir.Görmediyseniz bir eksiğiniz var demektir.
TARİHİ KÖPRÜ AYAKLARI:
Melet Irmağı üzerine kurulmuş tarihi köprüden geriye ayakları kalmıştır.Eskilerin ayaklar yanı dediği güzel bir yerdir.Belki tarih canlanır köprü tekrar oraya inşa edilir.Kimbilira€¦
MELET IRMAÄI:
Köyün eteğinden uzun bir vadi oluşturarak akan Melet Irmağı,Karaağaç Köyü`ne iki sevgili gibi birbirine bağlıdır.Melet Irmağı mesire alanı olarak,yazın serin rüzgarıyla sizi misafir eder.Balıkçılar,en büyük balıkları,burada avlarlar.Melet Irmağı`nda yüzmeyen Karaağaç Köylü yok gibidir.Sayın Bakanımız Hayri TÜRK,Emin TÜRK,Yılmaz AKTAŞ,Mehmet ÖZİŞ,Hasan KIR,Hamdi KIR,Osman KIR,Yusuf KIR,Nevzat KIR,[[Nadir KIR ,Hasan KIR,Ceyhun KIR,Gürsel TÜRK,Muhsin USTA,İbrahim AKTAŞ,Cemal KIR,Hulusi KIR,Temel AKTAŞ(rahmetli),Kemal AKTAŞ,a€¦.
Melet ırmağında değişik avlanma yerleri şunlardır:
Halis Efendi`nin döneği,
Gındıra,
Salim YILMAZ`ın gölü,
Soğuk Su,
Ayaklar Yanı,
Abbanın gölü,
Yardibi,
Çatalkaya,
Yassı Kaya,
Köprü Altı,
Müezzin,
Ceviz Kökü,
Bededoğlu Döneği,
Mızrabükü,a€¦..
Dar ve geçit vermez bir vadiden çağlaya çağlaya,Melet Irmağı ile buluştuğu yerdir.Karaağaç Köyü iki köyün buluşma yeridir.Sarp Dere yorgunluğunu bizim köyde bitirir,çok sevdiği Melet`le birleşir.
MAÄARA:
Çıtkıran mahallesinde güzel ve küçük bir mağaradır.
KALE:
Dağtarla mahallesinde Cinoğullarının arazisinde bulunan güzel bir kaya kalıntısıdır.
Karaağaç Köyü Ordu`ya 23 km.uzaklıktadır.Ordu-Ulubey yolunun Çavuşoğlu Boğazı`ndan sapılarak,Aydınlar-Eymür köylerini takip ederek köyümüze ulaşabilirsiniz. Dereyolu köyümüzden geçmesi ulaşımı kolaylaştırmıştır.Dağtarla,Bozbükü mahallelerin asfalt yoldan ulaşım sağlanır.Çıtkıran,Nefs-i Kez,Çengelli,Karaağaç mahallelerimize stabilize yoldan ulaşım sağlanmaktadır.
Karaağaç Köyü,Ordu ili,Merkez ilçeye bağlı şirin ve güzel bir köydür.Ordu`ya 23 km. uzaklıkta,Doğu Karadeniz ile Orta Karadeniz bölümünü ayıran Melet Irmağı kenarında kurulmuştur. Komşu köyleri Eymür,Güzelyurt,Güvenyurt,Kuylu,Hacılar ve Akgüney`dir. Yüzölçümü olarak,komşu köyler arasında en büyük köydür.
Karaağaç Köyü altı mahalleden meydana gelmiştir.Bu mahalleler şunlardır:Karaağaç,Çıtkıran,Çengelli,Nefs-i Kez,Dağtarla,Bozbükü
KARAAÄAÇ MAHALLESİ:
Köyün ismiyle anılan Karaağaç mahallesi,köyün merkezine yakın bir yerde kurulmuştur.
ÇITKIRAN MAHALLESİ:
Köyün merkezinde bulunan Çıtkıran Mahallesi,büyük ve kalabalık bir mahalledir.
ÇENGELLİ MAHALLESİ:
Köyün zirvesinde bulunan güzel bir mahalledir.
NEFS-İ KEZ MAHALLESİ:
Eymür Köyü tarafında bulunan mahallemizin doğal güzelliklerini görmeye değerdir.
DAÄTARLA MAHALLLESİ:
Melet Irmağı kenarında,köyün eteğinde kurulmuş bir mahalledir.
BOZBÜKÜ MAHALLESİ:
Kuylu Köyü sınırında,Melet Irmağı kenarında kurulmuş bir mahallemizdir.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
|-
Yıllara göre köy nüfus verileri | |||
---|---|---|---|
2007 | |||
2000 | 542 | 1997 | 540 |
1-Kuyumcu oğulları(KARAAÄAÇ),
2-Kırhasan oğulları (KIR),
3-Beded oğulları(AKÇAY),
4-Karaoğlan oğulları(KARAKAYA),
5-Çakırali oğulları(YILMAZ),
6-Hümmet oğulları(AYDIN),
8-Eyüp oğulları(KAYMAZ,EYÜPOÄLU),
9-Çıtlak oğulları(ALKAN),
10-Kulaç oğulları(KULAÇ),
11-Cin oğulları(TÜRK),
12-Abaş oğulları(KILLI,YEŞİLYURT),
13-İpek oğulları(ŞEN),
14-Sakar oğulları(
15-Höbel oğulları(TEPE),
16-Felek oğulları(KARLIBEL),
17-Pehlivan oğulları(YENİLMEZ),
18-Veli Efendi oğulları(GÜNEY),
19-Mekter oğulları(
20-Bey oğulları(
21-Pirci oğulları(ÖZİŞ),
22-Çoğosman oğulları(AKTAŞ),
MEHMET KARAKAYA (Doktor Mehmet):
Askerliğin sıhhıye olarak yapan Mehmet Karakaya köyümüzde büyük emeği geçmiş,insanlara şifa dağıtmış,ünü köy sınırları dışına taşmış nadide bir insandır.Allah rahmet eylesin.Mekanı cennet olsun.
AHMET YENİLMEZ (Ahmet Ağa,Eğitmen):
Köyümüzün ilk eğitmenidir.Fötr şapkası ile okuma ve yazmayı köy halkına öğreten değerli bir büyüğümüzdür. Allah rahmet eylesin.Mekanı cennet olsun.
SELAHATTİN AKTAŞ (Usta,Marangoz):
Köyün ustası ve marangozudur.elinden gelmeyen iş yok gibidir:Cenaze,düğün,toplantı,cami yapımı ve tamiri. vba€¦
ABDURRAHMAN KARAKAYA (Din Adamı):
Kutsal Kitabımız Kur`an-ı Kerim`i köyümüzün insanına öğreten değerli bir büyüğümüzdür. Allah rahmet eylesin.Mekanı cennet olsun.
ADEM KULAÇ (Öğretim Görevlisi):
Ordu üniversitesi`nde öğretim görevlisi olarak üniversite gençliğine üstün hizmetlerde bulunmaktadır.
HALİL ÖZİŞ (Milli Teakvandocu):
Ülkemize sayısız madalyalar kazandıran ÖZİŞ,şu an teakvando çalıştırıcısı olarak hayatına devam etmektedir.
LEVENT KARAAÄAÇ (Gazeteci):
DURMUŞ KARAAÄAÇ (Gazeteci-BTV):
HASAN KIR (Eski Muhtar):
Köyün okulunu,camisini ve yolunu yapan muhtardır.Köyde çok kısa zamanda çok değerli işler yapmıştır. Allah rahmet eylesin.Mekanı cennet olsun.
ÖMRAL KIR (Serbest Muhasebeci-Siyasetçi): İl Genel Meclisi üyesi,AK PARTİ Perşembe İlçe 2.Başkanı,Köyümüze hayırları dokunan değerli bir büyüğümüzdür.
ERGİN KARLIBEL (İş Adamı):
Köyümüzün yetiştirdiği değerli insanların başında gelir.Köyümüze yapmış olduğu yardımlar köy halkı tarafından unutulmamaktadır.Kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır.
Dr.MEHMET HİLMİ GÜLER (1949- )- ORDU/KARAAÄAÇ
Mehmet Hilmi GÜLER 1949 yılında Ordu ili Karaağaç Köyü`nde doğdu. İlk, ortaokul ve lise öğrenimi Ordu da tamamlayan Güler,1972 yılındaODTÜ den Metalürji Mühendisi olarak mezun oldu .Güler aynı üniversitede yüksek lisans ve doktora yaptı.
Daha sonra Türk uçak sanayi T.A.Ş-TUSAŞ ta proje mühendisi ve grup başkanı,Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu-TÜBİTAK ta uzman müdür,başkan yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Güler ,aktif olarak bilimsel ve teknik araştırma projeleri yürüttü.
Güler,Ereğli Demir ve Çelik Sanayi T.A.Ş , İGDAŞ gibi resmi kurum ve özel sektör kuruluşlarında yönetim kurulu üyesi, Murahhas Aza ve Genel Koordinatör olarak çalıştı.Güler MKEK ve Etibank ta genel müdürlük yaptı.Evli ve iki çocuk babası olan Güler,3 Kasım seçimlerinde Ordu dan milletvekili seçilerek parlamentoya girdi ve 58. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak atandı.Sayın bakanımıza görevinde başarılar diliyoruz.Karaağaç köyü kendisine karşı kalbi bir sevgi şükran beslemektedir.Allah yüzünü kara çıkarmasın.
CEMAL ENGİNYURT (1965- )-ORDU/KARAAÄAÇ
Cemal ENGİNYURT 1965 de Ordu da doğdu.Babası Mustafa ve annesi Ayşe Enginyurt tur.Eğitimini Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümünde tamamlamıştır.Evli ve iki çocuk babası olan Enginyurt 21.dönem MHP Ordu milletvekilliği yapmıştır.İşadamını Yeşil Ordu sürücü kursununda sahibidir.Milliyetçi Hareket Partisi Ordu Milletvekili olarak ilimize değerli hizmetlerde bulunmuştur.Siyasi hayatında başarılar dileriza€¦
Ahmet YENİLMEZ (1966-a€¦..) ORDU /KARAAÄAÇ
1966 tarihinde Ordu ili Karaağaç Köyü doğan Ahmet Yenilmez, ilkokulu köyde, orta ve lise tahsilini Ordu`da tamamladı. Yüksek tahsilini Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü`nde yaptı. Halen Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi Bölümü Yüksek Lisans öğrenciliği devam etmektedir. 1978 yılında Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu Deneme Sahnesinde Tiyatroya başlayan Yenilmez 1983 yılında Karadeniz Bölgesi tiyatro festivalinde Cevat Fehmi Başkut`un “ölen hangisi” adlı oyunuyla en iyi erkek oyuncu ödülünü aldı. Üniversite çalışmalarına devam eden Yenilmez 1985 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tiyatro kolunu kurdu, 1987 yılında Hasret Sahnesi bünyesine girerek burada profesyonel oldu ve bu ekip bünyesinde “Yusuf Yüzlüler” isimli oyunu yönetip oynadı,1992 yılında Kültür Bakanlığı bünyesinde “Bir Ben Vardır Bende Benden İçeri” isimli tek kişilik oyunu yönetip oynadı, 1996`da “Medeniyetinizden İstifa Ediyorum” isimli oyunu yönetip oynadı. Yenilmez 1996 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gösteri Sanatları Merkezinde Genel Sanat Yönetmen Yardımcılığı görevine yürüttü. 1997 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Muammer Karaca Tiyatrosu Müdürlüğü görevine bulundu. 1998 yılında Sarıyer Belediye Tiyatrosu`nu kurdu. 1999-2000`de kendi yazıp oynadığı “Milenyum Eşiğinde Türkiye” isimli tek kişilik oyununu sahnelemektedir. 1998 yılında Deli Yürek adlı dizi film`de "Sabri" tiplemesiyle adından sıkça söz ettirmeye başladı. 3 Kasım 2002 tarihinde yapılacak olan milletvekili seçimlerinde BBP `den İzmir ikinci bölge, birinci sıradan milletvekili adaylığını koydu. Son olarak "Ekmek Teknesi" adlı dizide "Celal" tiplemesiyle sevenlerinin kalbindeki yerini sağlamlaştırdı. TRT`de yayınlanan Kınalı Kuzular yapımıyla beğeni topladı. Aynı zamanda yayınlanan SEYRÜ SEFER isimli bir kitabı bulunmaktadır.
Köyün ekonomisi şu başlıklarda incelenebilir:
Fındık :Köyümüzün başlıca geçim kaynağıdır.Kaliteli Türk fındıkıları yetiştirilir.Dönüm başına yüksek ürün elde edilen bereketli bir toprağı vardır.
Arıcılık :Fındıktan sonra köyümüze ekonomik anlamda büyük bir girdi sağlar.
Mısır :Herkes ihtiyacı kadar ekmektedir.Bir gelir elde edilmek için yetiştirilmez.
Sebze ve meyve :Hem günlük ihtiyaçta hem de pazarda satılmak için yetiştirilir.
Kivi:Yeni yetiştirilmeye başlanan kivi yakın bir zamanda yan gelir olarak köylümüze gelir kapısı olacaktır.
Mantarcılık :Değişik türlerdeki mantarlar toplanarak Ordu`da pazara çıkarılır.
Balıkçılık :Karaağaç Köyü balıkçıları ile meşhurdur.Balıkçılık çok az da olsa bir girdi sağlar köyümüze.
Hayvancılık :Köyde küçük ve büyük baş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır.
MUHTAR
Karaağaç Köyü muhtarı,İsa KIR`dır. 1951 Karaağaç Köyü doğumlu muhtar İsa KIR,ikinci dönem muhtarlık yapmaktadır.Başarılı ve azimli muhtarımız halkla iyi bir diyalog kurarak,köyün ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktadır.Muhtarımıza başarılar dileriz.
AZALAR
1-Murat KURUCU
2-Aşkın AKDAŞ
3-Şenel YILMAZ
4-Emin TÜRK
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
İsa KIR (2003-2008)
İsa KIR(1998-2003)
Kemal GÜNEY(1993-1998)
Kemal GÜNEY(1988-1983)
Halis USTA(1983-1988)
Halis USTA(1978-1983)
Halis USTA(1973-1978)
Hamdi ALKAN(1968-1973)
Hasan KIR(1963-1968)
Köyde ilköğretim okulu vardır.
Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur.
Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur.
Sağlık ocağı yoktur.
Sağlık evi vardır.
Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Köyde iki cami bulunmaktadır.
Halkımıza dört bakkal ve iki kıraathane hizmet vermektedir.
köy-taslak Ordu merkez belde ve köyleri KARAAÄAÇ KÖYÜ İNTERNET SİTESİ:
www.karaagac52.com
Köyümüzün biri Ordu merkezde ,diğeri İstanbul`da olmak üzere iki derneği bulunmaktadır.
1-Ordu İli Karaağaç Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği
2-Ordu İli Karaağaçlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği