Gerçekçi bir gözle izlenen olaylar, yalın ve duru, zaman zaman da fantastik bir anlatım içinde, halkın anlayacağı şekilde yazılmış, yine halkın anlayacağı deyimler çokça kullanılmıştır.
Evliya Çelebi, Seyahatname`sinde gezip gördüğü yerleri kendi üslubu ile anlatmaktadır. Olaylara çoğu defa alaycı bir tavırla yaklaşan Evliya Çelebi, bazen naklettiği olayları renklendirmek amacıyla uydurma haberler ve olaylar da ortaya atmış, okuyucunun ilgisini çekmek için aklın alamayacağı garip olaylara da yer vermiştir.
Evliya Çelebi`nin on ciltlik Seyahatname`si, bütün görmüş ve gezmiş olduğu memleketler hakkında oldukça önemli bilgiler içermektedir. Eser bu yönden Türk Kültür tarihi ve gezi edebiyatı açısından önemli bir yere sahiptir.
Ciltler
Seyahatine dair bıraktığı 10 ciltlik Seyahatname`nin konuları şu şekildedir.
- I. Cilt: İstanbul ve civarı
- II. Cilt: Nisan 1640`ta yaptığı Buca, Batum, Trabzon, Kafkasya, Girit seferi, 1645`te Erzurum, Azerbaycan ve Gürcistan. Osmanlı Devletinin kuruluşu, İstanbul'un fethinden önceki Osmanlı sultanları, Bursa'nın alimleri, vezirleri ve şairleri.
- III. Cilt: Şam-Suriye, Filistin-Urmiye, Sivas, El-Cezire, Ermenistan, Rumeli (Bulgaristan ve Dobruca)
- IV. Cilt: İstanbul'dan Van'a kadar yol üzerindeki bütün şehir ve kasabalar, Evliya Çelebi'nin elçi olarak İran'a gidişi, İran ve Irak hakkında bilgiler
- V. Cilt: Van, Basra seyahatinin sonu, Oçakov seyahati, Rakoçzi`ye karşı sefer, Rusya seferi, Anadolu asilerine karşı hareket, Çanakkale yolu ile Bursa`ya avdet, Boğdan`a gidiş, Transilvanya seyahati, Bosna`ya gidiş, Dalmaçya seferi, Sofya`ya avdet.
- VI. Cilt: Transilvanya seferi, Arnavutluk`a gidiş, İstanbul`a avdet. Macar seferi, Uyvar`ın muhasarası, müellifin 40.000 Tatarla, Avusturya, Almanya, Flemenk`e ve Baltık Denizine kadar gitmesi. Uyvar`ın zaptı, Belgrad`a avdet. Hersek`e gönderilmesi, Raguza seyahati, Karadağ seferi, Kanija seferi ve Kanizsa-Hırvat memleketi.
- X. Cilt: Mısır.
ırmak - 3 yıl önce
Deniz - 3 yıl önce