Alman Donanması'nda 1911'de Hamburg tersanelerinde yapılan Moltke sınıfı iki gemiden biri olan SMS Goeben, 1912'de Alman Akdeniz Savaş Filosu (Deutsche Mittelmeer Dvision)'na katıldı. O yıllarda Akdeniz'in en kuvvetli gemisiydi. I. Dünya Savaşı başladığında, Kraliyet Donanması Komutanı Winston Churchill bu geminin ne pahasına olursa olsun ele geçirilmesini istemişti.
Yavuz ve Midilli Olayı
Akdeniz'de Osmanlı Donanması'na katılma emrini alan Amiral Souchon yönetiminde 10 Ağustos'ta Breslau ile birlikte Çanakkale Boğazı'ndan Marmara'ya giren geminin, 16 Ağustos'ta Osmanlı Devleti'ne 5.000 altına satıldığı Alman Hükümeti tarafından açıklandı. Amiral Souchon, Erkan-ı Harbiye Reisi Enver Paşa ile Rusya'nın Sivastopol liman kentine bir baskın planladı ve bunu uygulamaya koyarak 29 Ekim sabahı Rus liman ve gemilerine baskın düzenledi. Osmanlı Donanması tarafından "Yavuz Sultan Selim" ismi verilmiş gemi bu baskında görev yaptı. Ünlü Sivastopol baskınından sonra 2 Kasım'da Rusya Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etti.Harekatları
Yakın tarihimizde çoğunlukla Yavuz Zırhlısı olarak anılan gemi, Osmanlı-Rus savaşı süresince Karadeniz'de görev yaptı.
20 Ocak 1918’de Midilli ile birlikte Amiral Hubert von Rebeur-Paschwitz komutası altında ilk kez Çanakkale’den çıkıp Selanik’e gitti. Çıkan çarpışmalarda İngilizlerin HMS Raglan ve M28 gemileri batırıldı ama Midilli kaybedildi. Yavuz ise Çanakkale'ye dönüp tamire alındı.
Cumhuriyet dönemi
Saltanat kalktıktan sonra "Yavuz Selim" 1930 da Türkiye Cumhuriyeti Donanmasının Sancak Gemisi olarak ve 1950 ye kadar görev yaptı. 19 Kasım 1938'de, Atatürk'ün naaşını İstanbul'dan İzmit'e taşıdı. 1950'de aktif görevden ayrıldı.Daha sonra Gölcük yakınındaki Kavaklı´ya çekildi. 18 Aralık 1969´da, Adalet Partisi hükümeti döneminde Makine Kimya Endüstrisi'ne satıldı.
7 Haziran 1973'te, Türk tarihinin akışını değiştiren olaylara imza atmış TCG Yavuz, silahları ve teknik parçalarından önemli bir kısmı çıkarılıp sonra hurdaya ayrıldı ve İtalyanlara jilet yapmak üzere satıldı.