Türkiye'nin Posta Tarihi ve Posta Pulları

Kısaca: Türkiye'nin postacılık tarihi ve posta pulları Türkiye'nin pulculuk mirasının ve onun önceki devleti Osmanlı İmparatorluğu'nun bir yoklamasıdır. Türkiye'nin postacılık tarihi 18. yüzyıllara tarihlenir, bu zamanda Osmanlı İmparatorluğu içindeki yabancı ülkeler habercilik işlerini kendilerinin konsoloslukları ile sürdürüyorlardı. Postacılık servisinin gecikmiş olmasına karşın, 1863 yılında Türkiye Asya'da (Rusya'dan sonra) yapışkan posta pullarını basarak ikinci bağımsız ülke haline geldi. 1875 yı ...devamı ☟

Türkiye'nin posta tarihi ve posta pulları
Türkiye'nin Posta Tarihi Ve Posta Pulları

Türkiye'nin postacılık tarihi ve posta pulları Türkiye'nin pulculuk mirasının ve onun önceki devleti Osmanlı İmparatorluğu'nun bir yoklamasıdır. Türkiye'nin postacılık tarihi 18. yüzyıllara tarihlenir, bu zamanda Osmanlı İmparatorluğu içindeki yabancı ülkeler habercilik işlerini kendilerinin konsoloslukları ile sürdürüyorlardı. Postacılık servisinin gecikmiş olmasına karşın, 1863 yılında Türkiye Asya'da (Rusya'dan sonra) yapışkan posta pullarını basarak ikinci bağımsız ülke haline geldi. 1875 yılında Genel Posta Birliği'nin kurucu üyesi oldu. Daha sonra Dünya Posta Birliği oldu. Osmanlı devleti 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti oldu ve onu takip eden yıllarda onun postacılık hizmetleri çok modern ve yeterli hale geldi ve kendi posta pullarını ustaca dizayn edip üretti. Osmanlı İmparatorluğu'nun erken veya "klasik" pul basımı 1863 ve 1888 yılları arası Filatelist'ler arasında popülerdir. Ve onun Damgalar işleri geniş çalışmayı aldı. Filatelistler, kullanılmış olan Türk posta pullarını ve diğer yabancı ülkelerin posta pullarını toplar. Türkiye'nin pulları ayrıca bir kompleks üzerindeki değerin değiştirilmesi ile filatelistlerin ilgisini çeker. == Osmanlı İmparatorluğu İlk posta hizmeti laşmada geliştiriyordu. Türkiye düzenli bir genel posta hizmetini, bir hizmetin İstanbul ve ülkedeki diğer büyük şehirler arasında 1840 yılına kadar kurulmasına kadar sürdüremedi. Çünkü 1863 yılına kadar tüm imparatorluk içinde sadece ülke içinde hizmet veren 63 adet postane vardı ve hizmet tek tük ve yavaştı. Tuğra basımı 1 Ocak 1863, Türkiye kendisinin ilk yapışkan posta pulunu basdı. O Asya'da yapışkan posta pulunu basan ikinci bağımsız ülkeydi. Rusya 1858, iki İngiliz kolonisi, Hindistan Scinde Bölgesi 1852, Hindistan 1854 ve Seylan'dan ilerideydi. Türkiye'nin pulları onun komşusu ve daha önce eski kara toprağı olan Yunanistan'dan (bağımsızlığı 1832)iki sene sonra geliyordu. Dizayn tuğrayı (Türk hükümranlık amblemi) içeriyordu, daha sonra padişah Abdülaziz'i, üzerinde bir hilal ve Osmanlı Türkçesi ile yazılı bir Devleti Aliye Osmaniye veya "The Sublime Ottoman Empire" yazıtı. Bazı pulların arasında Nazareti Maliye devleti aliye veya "Ministry of Finance of the Imperial Government" sözleriyle yazılı kontrol şeridi vardır. Pul İstanbul matbaasında dizayn edildi ve baskısı yapıldı, ve yazım tamamiyle Türkçe olup Arapça elyazısıyladır. Basım dört mezhebi içeriyordu ve düzenli posta pulları olarak basılıyordu ve Takse pulu ile ayni dört değerdeydi. Scott firmasının bu işler için düzenlenmiş olan kağıtları kullanılıyordu.

Duloz serisi

Duloz basımı 1865]] Diğer ülkelern iyi basılmış pullarıyla kıyaslandığında ilk basım pullar memnun etmedi, Bu pulların dizaynı Türk Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanmış fakat bu kişinin adı bilinmemektedir. Duloz pulları gerek posta ve vergi (Takse-tax) amaçlı olma üzere 6 değişik tipte basılmışlardır. Altı değişik tipte olmalarına karşın pulların bazı ortak özellikleri de vardır.Bu pulların dört köşesinde Arapça olarak pulun değeri yazılıdır. Orta kısımda ise yukarıya doğru bakan bir ay-yıldız mevcuttur. Ay-yıldızın etrafında elips şeklinde bir bant ve bandın üzerinde siyah bir baskı (tip baskısı) bulunmaktadır. Bu siyah baskının üst kısmında "DEVLET" yazısı mevcuttur. DEVLET yazısının farklı bir şekilde yazılımı ile pullardaki tiplerin ayrımına olanak sağlanmıştır. Altı değişik tipte yazılım vardır. Duloz pulları 1865 den 1876 yılına kadar basılmış ve ikisinin 1181-1882 yıllarında sürşarjlanarak kullanılmasına karşın daha sonra gelen İmparatorluk basımı pulların yurt içinde kullanımının 1888 yılında sona ermesine kadar gelecekte kullanılmıştır. 1868 yılında pul baskı klişeleri İstanbul'a göderilmiş ve orada bakiye kalan pullar basılmıştır. Daha sonraki basımların bazıları kalitesiz bir şekilde basılmış ve kötü bir şekilde perfore edilmiştir. Pulların baskılarına özen gösterilmediği için pek çok renk farklılıklarına, üst üste baskılara, lekelere, kayık baskılara, dantel hatalarına ve buna benzer birçok erölere (hatalar) rastlanmaktadır. Ayrıca bu pulların pek çok sahteleri de basılmış ve kullanılmıştır. Bu pulların pek çok bilinmeyen ve Türkçe kataloglarda veya kaynaklarda belirtilmeyen fakat Alman Micheil kataloğu Türkiye kısmında belirtilen başka farklılıkları da mevcuttur. Bu pulların 5 kuruşa kadar olan serileri ile bu değerin üzerinde olan seriler arasında şekilsel ve dokusal bir farklılık mevcuttur.

Ampir serisi

Dünya Posta Birliği'ni takiben önceki Duloz basımından farklı İmparatorluk pulu ilk defa 1876 yılında basıldı. Bu pul ülkenin adını ve değerini Arapça olduğu kadar batı karekterlerinde taıyordu. Pulların, Dünya Posta Birliği üye ülkeleri içinde kullanılması tasarlanıyordu. Fakat 1888 yılı Mart ayı içinde resmi olarak yurt içi kullanımında geçerli hale geldi. İmparatorluk pulları 1876 yılından 1890 yılına kadar basıldı. Ana posta pulu olan bu pullar (sürşarjlanmış pullar hariç) Scot tarafından 32 katalog numaralarının bir toplamına tahsis edildi. Bunlar üç takse pulunu içeriyordu. İmparatorluk basımı uçları yukarıda son bulan Arap elyazısıyla çevrilmiş Duloz pullarındakine benzer Osmanlı İmparatorluğu Posta Servisi "Post of Ottoman Empire" yazılı bir hilali içeriyordu. En alt kısmında batı rakamıyla yazılı 20 rakamı ve Para s (para) yazısı bulunmaktaydı. Orta kısmındaki hilal şeklindeki bir etiket üzerinde EMP:OTTOMAN (Osmanlı İmparatorluğu) çalışması vardı. Pullar, takse pulları hariç (tek renk siyah olarak basılmış) iki renkli olarak tipografi (yazıyı bir forma sokma sanatı ve tekniği) ile edilmiştir. Kaligrafik harflerden oluşan bir arka planı vardır (ayna imajında) ve Postai devleti Osmaniye yazısı okunur. Ayrıca Türkçe yıl tarihi 1291 (günümüz tarihine göre 1875 yılı) vardır. Pullar tuğra ve Larissa'da bir köprüyü birleştiren karışık bir dizayna sahipti ve alışılmamış sekizgen biçimi ve sekizgen ve kare biçimde ayrılmasına yarayacak şekilde delik açılması suretiyle onların hem kare veya hem de sekizgen şekilde ayrımasına olanak sağlıyordu. Bu pullar sekizgen biçimde Perfore edilerek basılmış ilk pullardır.

Yirminci yüzyıl başları

1901 den 1911'e daoğru Türkiye, hüküm süren padişahın tuğrasını içeren benzer dizaynlı bir seri pullar basdı. Bütün erken Türk pulları Paris'te basılan ilk iki Duloz hariç Türkiye'de basıldı.Bütün bu pullar ayrıca 1913 yılına kadar farklı görünüme sahipti. , Edirne'nin Bulgarlar'dan yeniden elde edilmesi anısına bir seri pul basıldığında. Bu pullar Oskan Efendi tarafından oyuldu ve İngilterede "Bradbury, Wilkinson & Co., Ltd." firması tarafından basıldı. Bunlar daha çok uluslararası stildedir. Ortasındaki süsleme bir çerçeve ile kuşatılır. 1914 yılı başlarında, güzelce oyulmuş ( bazıları iki renkte) İstanbul manzarasını ve diğer imajları gösteren bir pullar serisi basıldı. Onlar Oskan Efendi tarafından dizan edildi ve İngiltere'de Bradbury, Wilkinson & Co. in England firması tarafından basıldılar.

I. Dünya Savaşı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun sonu

10 Ağustos, 1920 tarihinde Osmanlı İmparatrluğu'nun parçalanmasından sonra onaylandı. == Milliyetçi Hükümet (Anadolu) == Mütarekeyi takiben, Mustafa Kemal Atatürk Ankara'da Milliyetçi Hükümeti şekillendirdi ve Türklerin Kurtuluş Savaşı başladı. İstanbul'un kuşatılmış küçük bir alanı dışında Türkiye, Milliyetçi Hükümet tarafından kontrol ediliyordu ve "Asya'daki Türkiye" veya "Anadolu" ya referans oluyordu. Bu sonunda 24 Temmuz, 1923 yılında imzalanan ve Sevr Antlaşması'nı ortadan kaldıran Lozan Antlaşması'nı doğuruyordu. 1920 yılından 1922 yılına kadar olan sürede eski posta pullarının küçük bir stok miktarı karışık ve anlaşılması zor çapraşık şekildeki dizaynda ve batı harfleri olmaksızın posta pulu olarak değer kazanması için elmührüyle mühürlendi. Passer, bu dönemdeki çalışmayı "çok zor olarak" ifade etti, çünkü onları basımıyla ilgili elde edilebilir resmi kaynak yoktu. Veya ne kadarlık bir zaman genişliğinde kullanılmışlardı. Fakat açık tarih içeren az bir hakiki mektup mevcuttur." == Türkiye Cumhuriyeti == yılında Cumhuriyet ilan edildi. Cumhuriyetin ilk pul basımı yıldız ve ayı belirten bir seriydi. Bir dereceye kadar Duloz basımını anımsatıyordu. Bu basım 1863 yılından 1922 yılına kadar Türkiye'nin pek çok puluna bir dizayn unsuru olmuş olan Tuğra kullanımının sonunu işaret ediyordu. İlk Cumhuriyet basımı, bir Lozan Barış Antlaşması anısına basılan pulun ardından geliyor ve diğer basımlar ulusal kulisi ve Mustafa Kemal'i gösteriyordu. 1920 sonlarında 1940 yılına kadar Türkiye, bir miktar pulu sergi olayları ve demir yollarının açılışları için sürşarjladı. 1931 yılında Türkiye, Mustafa Kemal'i gösteren çağdaş bir pul basımına başladı. Mustafa Kemal bundan sonra Türkiye Pulları'nın genel konusu olmaya devam edecekti. Takip eden on yıl içinde Türkiye'nin pul üretimi daha çok çeşitli hale geldi. Büyük farklılık ile renkli pullar ülke manzaralarını, arkeolojik siteleri, meşhur Türkleri, ülkenin doğa örtüsü ve hayvanlarını ve foklor geleneklerini kapsıyordu. 1937 yılına kadar Türkiye'nin pulları oyma veya tipografi yoluyla basılıyordu. 1937 yılında Türkiye kendi ilk pulunu litografi yöntemiyle bastı. ve 1938 yılında pulu Fotogravür [1] yöntemiyle bastı. bundan sonra bu metod bul basımında standart haline geldi. == Çeşitli pullar == Yıllarca, Türkiye ihtisas yapmak amacıyla bir dizi pullar basdı. 1863 yılında, Türkiye takse pullarını basdı, belirli amaçlı pulları basmada dünyadaki ilk ülkeler içinde olmak için. Bu takse pulları 1913 yıllarına doğru düzenli pullar gibi ayni dizayna sahipti. Duloz veya İmparatorluk basımı gibi. Fakat kahverengi veya siyah renkte basılmış olması dolayısıyla tipik olarak ayrıydılar. 1914 yılında Türkiye ilk takse pulunu kendisine ait olan dizaynlar ile bastı. Türkiye bir dizi resmi pulu hükümet işleri için bastı. 1948 yılından 1957 yılına kadar düzenli posta pullarını sürşarjlayarak üzerinde "resmi" yazısı ile bu tarz pulları üretti. Sürsarjların bir miktar farklılıkları vardır. 1957 yılının başlarında Türkiye, bu amaç için resmi pulları özel dizaynlı olarak değeri ortada ve etrafı çok süslü dizaynlarla çevrili olarak basdı. 1928 yılından 1958 yılın doğru, Türkiye bir dizi vergi amaçlı pullarını şüphesizki hayırsever cemiyetlerine yardım fonu oluşturmak amacıyla bastı. Bunlar arasında örnek olarak "Kızıl Haç"'ın bir emsali olan Kızılay gösterilebilir. == Pul kalpazanlığı Türkiye pullarının, özellikle ondokuzuncu yüzyılda basılanların, pul pazarları için geniş bir sahtesi yapıldı. Bu sahtecilik nadir pullar ve genel basımlı pulların ikisini de kapsamaktadır. Sahte pullar konusunda büyük uzmanlardan biri olan Fernand Serrane, bu konuda uyarılar yapmıştır. Bir miktar filatelist Türkiye'deki pul sahteciliği konusundaki çalışmalarını da yayımlamışlardır. Damgalar Posta silme işlemi, Türkiye pullarında yeniden kullanımı önlemek için tatbik ediliyordu. Arap elyazısıyla Türkçe yazılmış isimler ve bazen ayrıca Latin alfabesiyle de yazılmışlar, postalandığı yerler. Bu silme işlemleri filatelistler tarafından kapsamlı bir çalışmayı alıyordu. Silme işlemi "Olumsuz mühürler"i kapsıyordu. Pul konulu kitaplar == * "Osmanlı Sahra Postaları" Filistin (1914-1918) Alexander Koleksiyonu - Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul, 2000.(ISBN 975730672X)(Türkçe ve İngilizce) * "Sinemanın 100. Yılı Sinema Pulları Sergisi" - Yapı Kredi, İst. 1995. * "Pullarla Dünya Kupası Tarihi" - Hayri Cem, Chiviyazıları Yayınevi, İst. 2006. * "Pullar Savaşı" - Ülkü Tamer, Çınar Yayınları, İst. 2009. * "Pulhan 1963/1964 Türk Pulları Kataloğu" - Ali Nusret Pulhan, Pulhan Yayınevi, İst. 1963. * "Catalogue Des Monnaies Turcomanes Du Musee Imperial Ottoman" - I. Ghalib Edhem , Arnoldo Forni Editore, Bologna, 1965. * "Bütün Yönleriyle Pulculuk" - Tarık Güner, Türk Tarih Kurumu, Ankara, 1975. * "Son 15 Yılın Türk Pulları Kataloğu (1943-1958)" - Kamuran Günseli, Hadise Yayınevi, İst. 1959. * "Posta Pullarında Atatürk" - Ramazan Minder, İst. 2006. * "Pullarla İnönü" - Burak Filateli Kültür Yayınları, İstanbul, 1996. * "Osmanlı Devleti ve Anadolu Posta Pulları Kataloğu" - 1981. * "Bir Pulun Hikayesi" - Tarık Güner, Ankara Filateli Kulübü, 1971. Image:Trebizonde 83.jpg|1870-71 Duloz silindi Trabzon'da Image:Brusa 141.jpg|1886 İmparatorluk Bursa'da silindi, Kutunun içindeki negetif mühür Image:Negative Seal.jpg|1890 İmparatorluk ile tanımlanmayan negetif mühür silinmesi Image:Turkey 89.jpg|1890 İmparatorluk ile İstanbul silinmesi == Referanslar ve kaynaklar == ;Notlar ;kaynaklar * John H. Coles & Howard E. Walker (1984-1995), Postal Cancellations of the Ottoman Empire, Christie’s-Robson Lowe, London four parts, each a separate volume, identifying cancellations used on stamps throughout the empire, up its end in 1923. Part 1, Europe, is undated but was published in 1984. Part 2, The Lost Territories in Africa & Asia, ISBN 0-85397-426-8, is undated. Part 3, Turkey-in-Europe,ISBN 0-85397-432-2, is undated. Part 4, Turkey-in-Asia,ISBN 0-85397-443-8, is dated 1995. An undated Addendum, Corrigendum and Index was issued for Part 1. * Adolf Passer (1938), The Stamps of Turkey, Royal Philatelic Society, London. The major study of the stamps up to 1934, with details on postal history, production methods, local issues, proofs, etc. == Ek referanslar == * Mehmet Basaran, Tughra Stamps. * Erkan Esmer, The Ottoman Empire: a Study of Postal Rates, Routes, Delivery Times and Effects of Historical Events. * Menachim Max Mayo, Anatolia. * Pulko 2007, Ottoman Empire and Republic of Turkey Postage Stamp Catalogue The standard catalog (in Turkish) * Pullarımız * Posta pulları * Turkish Stamps and Philatelic News * Duloz pulları * Federasyonlar == Dış bağlantılar == * The Ottoman and Near East Philatelic Society * Oriental Philatelic Association of London(OPAL). * Numerous pages of Turkish stamps from the Seymour Family collection. * Large collection of Duloz stamps from the Radek Cerny collection. * Chronology of Turkish stamps. * Plating the 20 Paras Tughra Stamp, 1863 * Ottoman stamps and post offices * Türkiye pulları * Osmanlı dönemi Türkiye pulları

Kaynaklar

Vikipedi

cabe777 - 2 hafta önce
i do really like your websites but lets found out the best platform cabe777

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Birleşik Krallık'ın posta tarihi ve posta pulları
6 yıl önce

Bu 'Birleşik Krallık'ın posta tarihi ve posta pulları nın bir araştırmasıdır. Birleşik Krallık'ın posta tarihi enaz iki ayrı durumdan dikkate değerdir...

Pul (posta)
3 yıl önce

Posta pulu, posta gönderilerinde posta ücretinin ödendiğini göstermek amacı ile kullanılan bir tarafı yapışkanlı, diğer tarafı çoğunlukla resimli ve yazılı...

Pul (posta), 13 Ocak, 1840, 1863, 6 Mayıs, Filateli, Kültür, Osmanlılar, Taslak, Türkiye, İngiltere
Falkland Adaları'nın posta tarihi ve posta pulları
3 yıl önce

Bu Falkland Adaları'nın posta tarihi ve posta pullarına ait bir araştırmadır. İlk posta servisi, Montevideo yoluyla Brezilya bağlantılı peket taşıyan...

Doğu Rumeli'nin posta tarihi ve posta pulları
6 yıl önce

ayaklandı ve bölge bu tarihten itibaren Bulgaristan kontrolü altına girdi [1]. Vilayet bugün filatelistlerce sahip olduğu 1880 tarihi ve sonrası posta pullarıyla...

Kenya, Uganda, Tanganyika'nın posta tarihi ve posta pulları
6 yıl önce

gösterir. Düzenli pullar genel gravür pulları dönemi formundan dramatik bir ayrılık içerir, 10c ve 11b pulları matbacılık işlemine tabi tutuldu ve aslan gölgesine...

Caroline Adaları'nın posta tarihi ve posta pulları
6 yıl önce

ilk mektup gelme ve gönderme olayı ara sıra ve buradan geçen gemilere dayanıyordu. İbyol yetkilileri adalar için posta pulu veya posta damgası yayımlamadılar...

Hamburg'un posta tarihi ve posta pulları
3 yıl önce

kuryesinden Hamburg Posta İdaresinin 1868'de Kuzey Alman Posta Bölgesine dahil oluşuna kadarki posta tarihi ve posta pullarının hikâyesi hakkındadır...

Azerbaycan'ın posta tarihi ve posta pulları
3 yıl önce

Azerbaycan'ın posta tarihi ve posta pulları, Azerbaycan'daki posta sistemini ve posta pullarını tanımlar. Rusya İmparatorluğu (Çarlık Rusyası) posta damgası ve posta...