|harita =
|harita boyut =|harita açıklama = |lat_deg = |lat_min = |lat_sec = |lat_hem = K |lon_deg = |lon_min = |lon_sec = |lon_hem = D |rakım = |yüzölçümü = |nüfus = 378 |nüfus yoğunluğu = |nüfus_ref = [1] |nüfus_itibariyle = 2000 |alan kodu =0282 |posta kodu = 59300 |bölge = Marmara |il = Tekirdağ |ilçe = Malkara
|Köy Muhtarı =Mustafa Kızıl
|websitesi = [2]
Sarıpolat, Tekirdağ ilinin Malkara ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihi
İlçemiz Malkara tarihin engin derinliğinden günümüze kadar bir çok medeniyete sahne olmuş Trakya bölgesinin seçkin ilçelerinden biridir.Kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte M.Ö. V. Yy.da Traklar tarafından kurulduğu sanılan ilçemiz MALKARA a€˜da Pers Kralı Keyhüsrev zamanında Yunan şehirleri ile yapılan Pers Savaşları sırasında Malkara`ya yakın Gürgen Bayırı`nda bir kale yaptırıldığı bilinmektedir.Mekodonya Kralı Büyük iskender Persler`i Trakya`dan uzaklaştırdığında burada bıraktığı üç komutan Malkara çevresine 3 kale yaptırmış.
M.Ö. 180 yıllarında Romalılar`n,daha sonra Bizanslılar`n eline geçen ilçemiz Malkara Birçok imparatorluğun ve medeniyetin hüküm sürdüğü bu topraklar,M.S.1356 yılında Rumeli Beylerbeyi Lala Şahin Paşa`nın komutanı Hacı il Bey tarafından fethedilerek ebedi Türk yurdu yapılmıştır.Malkara ve Sarıpolat Köyü,Trakya Bölgesinin değişik uygarlıklarının yaratıldığı bir kültür mozaiği durumundadır.Malkara ilçesi ve diğer bazı köyleri çok renkli kültürü,güçlü gelenek ve görenekleri ile ülkemizin ilginç bir yöresidir.Klasik Anadolu kültürü,Balkan kültürü ile bir sentez oluşturarak çok motifli,çok desenli,oldukça renkli,ilginç bir sosyo-kültürel yapının oluşmuş olduğunu fark edebiliriz.Bu yapı,özellikle son 150 senede meydana gelmiştir. İlçemize bağlı Sarıpolat köyü Malkara mozaiğinin oldukça kayda değer bir parçasıdır.Malkara`nın tarihinde önemli bir yer işgal etmiş olan köyümüz(Eski bir yerleşim yeri,aydınlanmaya kapılarını emsallerine göre çok önce açmış olması,ormanlarla kaplı olması,laikliği çok çabuk benimsemiş olması vb.) sözün özü Sarıpolat`ı böyle tanımlarsak bir bakıma bilmeyenlere,gelip görme fırsatı bulamayanlara yardımcı olmuş olabiliriz.
Bir tarihi belgede köyümüz hakkında rastlanan bilgiler şöyledir: ÇAKMAK DEDE VAKFI N`d ÇAKMAK DEDENİN Oğlu TESLİM DEDE ismi geçmektedir.Uzunköprü-Malkara/Teslim Köyü) Cizr-i Ergene`de(Uzunköprü) çiftlik vakfı bulunan Çakmak Dede , Murat II.den zaviye kurmak üzere bu yeri almış.Fatih Sultan Mehmet zamanında emlak ve evkafın bozulduğu sırada da çiftlik mukarrer vakıf olarak kalmıştı.Sultan BEYAZIT II.devrinde bu evladlık vakfı ÇAKMAK DEDE`nin oğlu TESLİM DEDE (ayende ve revendeye) gelen ve gidenlere hizmet etmek suretiyle tasarruf etmek suretiyle tasarruf etmek idi . Hicri 980 tarihinde vakfın vaziyeti şöyle görünüyor :
“Vakf-ı ÇAKMAK DEDE 980 hicri,miladi 1572-73 kayıtlarına göre,vakıf TESLİM DEDE ile devam etmiş ve oğlu MURAT HAN ile kızı ZARİFE ve HÜMA adındaki hatunlar tarafından da tasarruf edilmiştir.
20 No`lu Tapu Defteri V. 134) Vakfın yıllık geliri 2923 akçeden ibarettir...Gelir,ÇAKMAK DEDE zaviyesine harcanmaktadır...(470 No`lu Tapu Defteri 34.sıra Bknz.)
“Vakf-ı ÇAKMAK DEDE merhum Sultan Murat Han vakfetmiş imiş ... Merhum Sultan Mehmet Han zamanında evkaf ve emlak bozulduğu vakit bozulmayıp mukarrer vakıfmış.Haliya padişahımız Sultan Bayazıt Han hulde ilahi saltanat mezkur ÇAKMAK DEDE`nin oğlu TESLİM DEDE tasarruf edüp avendeye ve ravendeye(Gelip-gidene) hizmet eder...”
Çiftlik-i Mezkur :
Mustafa veled-i Hacı Musa sahib-i vakıf İsmail GÜLAM , Teslim DEDE , Balaban azade Teslim DED(Teslim Dede azadlısı Balaban) Gendüm(Buğday) 7 müdd 700 Cev v(Arpa) ve diğerleri(Gayruha) 7 mudd 560 Hasıl,çayır ve sazlık 200,cem`an II Hane hasıl 2562 (Teslim Çiftliği) zamanla şimdiki Malkara ilçemizin TESLİM KÖYÜ olmuş ... Cumhuriyet yıllarında TESLİM Köyünün ismi daha sonrasında SARI POLAT olarak köyün adı değiştirilmiştir ...
Sarıpolat Malkara`nın batısında,ilçeye 16 km. uzaklıkta,233 nüfuslu bir köydür.Köy,Malkara-Keşan yolundan 3,5 km. içerde,yüksek tepelerin arasında derin bir vadiye kurulmuştur.Vadinin güneyi ve kuzeyi açık,doğu ve batısı ise ormanlarla kaplı yüksek dağlar şeklindedir.Bu yüzden arazisi son derece engebelidir.Köyün içinden geçen ve ancak kışın su tutan tek akarsuyu olan Sarıpolat Deresi geçmektedir.
Köyün kurulduğu yer ilk önceleri bir çiftlikmiş.Çiftlik sahibi,yanında çalışanlarla başa çıkamamış ve çiftliği çalışanlara teslim ederek oradan daha sonrasında ayrılmıştır.Buraya rivayete göre bu yüzden TESLİM ÇİFTLİÄİ denmiştir.Zamanla bu çiftlik geliştikçe adı TESLİM KÖYÜ olmuştur.Cumhuriyet döneminde daha sonra köyün adı SARIPOLAT olarak merkezi idare tarafından değiştirilmiştir .
Köy halkı Balkan Savaşından 1 yıl sonra (1913),şimdiki Yunanistan topraklarında kalan SOFULU Kasabası çevresinde yer alan ÇUKUREN(ÇUKURVİRAN) ve KAYALI Köylerinden buraya göç etmişlerdir.Cumhuriyetten önce buraya gelen Türkler bazı Rum ve Bulgarlarla birlikte kısa bir süre burada yaşamışlardır.Köy halkından Çanakkale,Balkan ve Yemen savaşlarına katılıp şehit olan ve gazi olanlar çok olmuştur.
Cumhuriyetle birlikte uygulanan inkılap hareketlerine köy çok çabuk uyum sağlamış,köy okulu açılmış ve eğitim-öğretim köyde çok çabuk istendik davranışlar kazanılmıştır.Köyde 1928-1929Öğretim yılında 5 sınıflı okul açılmıştır.Zaman içersinde Taşımalı Eğitim söz konusu olmuş öğrenci azlığı nedeniyle buradaki öğrenciler komşu köylerden olan Kadıköy ilköğretim okuluna,daha sonra da merkezdeki 75.Yıl İlköğretim Okuluna ve bir süre sonrada yine merkezdeki PULLUKÇU İlköğretim okuluna taşınmışlardır.Köyde okuma-yazma oranı /- %100 dür.
Köyümüzden yetişmiş bir çok öğretmen,ziraat Teknisyeni,Mühendis,Sağlık personeli,Gümrük personeli ve daha diğer alanlarda hizmet vermiş bir çok ara eleman yetişip Almanya`da ve ülkemizde bizim ülkemize hizmet sunmuş Sarıpolat Kökenli insanlar köyümüzden yetişmiştir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa biraz da ormancılığa dayanır.Çok geniş toprakları bulunmamakla birlikte eldeki toprak en iyi şekilde ekilip dikilmeğe çalışılmaktadır.Köyümüzün yetiştirdiği başlıca ürünler buğday,arpa,ayçiçeği,şeker pancarı,çeşitli sebzelerdir.Köyde damızlık iyi ırk hayvan besiciliği son zamanlarda dikkate değer bir şekilde artmış vaziyettedir.Köyde bu yüzden süt üretimi eskiye oranla artmaktadır.Günde 1,5-2 ton civarında süt üretilmektedir.Küçük baş hayvan üretimi de mevcuttur.
Kaynak: www.saripolat.com
Başka Bir Kaynaktan Alıntılar
Orta Asyadan Balkanlara uzanan uzun bir tarih yolculuguyla sizlere köyümüzün ve köyümüze yerlesmis insanlarimizin tarihcesini anlatmak istiyorum. Türklerin Balkanlara gelisi ve yerlesmesi cok eski tarihlere dayanir. Türkler Balkanlara iki ayri yoldan gelmislerdir. Birincisi Hazar Denizi-Karadeniz kuzeyinden, ikincisi ise güneyden Anadolu üzerindendir. Balkanlara gelen ilk Türk kavimleri MS 300 yillarindan itibaren Karadenizi kuzeyden gecerek bölgeye yerlesmislerdir. Bunlar Ogur (Utugur, Kutrugur), Bulgar, ecenekler, Oguzlar, Kumanlar (Kipcaklar)gibi Türk boylaridir. Ancak bu Türk kavimlerinin büyük cogunlugu hristiyanligi kabul ederek Slavlasmislardir. Sayilari yediyi bulan bu Türk boylari tarihciler tarafindan Kayip Türk Kavimleri veya Asimile Kavimlerolarak adlandirilmistir.Tarihcilere göre Orta Asyadaki göcebe hayatini devam ettiren bir türlü yerlesik ve organize olmayan bu boylari birbirleri veya bölgedeki Bizans, Slav, Latin vb. grublarla girdikleri amansiz catismalar özellikle Slav ve Bizanslilarin ideolojik baskilari sebebi ile kimliklerini kaybetmislerdir.
Balkanlara giren ikinci Türk kusagi ise Anadolu üzerinden olmustur. Orta Asyadan gelip Anadoluya yerlesen Türkler, Osmanli Beyligi zamaninda Canakkale bogazini gecerek Balkanlara ayak basmis. 1526 yilinda kazanilan Mohac zaferi ile Balkanlarda kesinve mutlak Türk egemenligi baslamistir. Anadoludan secme aileler Bati Trakya, Bulgaristan, Mekedonya, Eski Yugoslavya ve Romanyaya yerlestirilmistir. 19.nci yüzyilda Osmanlinin zayiflamaya baslamasi ile Balkanlarin yavas yavas yitirilmesi ve 1830 yilinda Yunanistanin, 1878 Berlin Anlasmasi ile Sirbistan, Romanya ve Karadagin bagimsizliginin kabulu, 1909 yilinda yapilan Petersburg anlasmasi ile Bulgaristanin 1911-12 Balkan savasi esnasinda Arnavutlugun bagimsizligini kazanmasi sonucu Balkanlar Türk hakimiyetinden cikmistir. Özellikle 1830 yillarindan sonra Balkanlar Türk insani mezbahasi haline gelmis, Türk sehirleri yakilip yikilmis, Türkmal varligi yagmalanmis. Anadoluya akin akin göcler baslamistir. Balkan savaslarindan bir yil sonra 1913 yillarinda simdi Yunanistan topraklarinda kalan Sofulu (Souflion) ve sofuluya bagli köyler olan Cukuren, Kayali, Ferecik (Feres) kazasina bagli köyler olan Yilanli, Ahlatli köylerinden göc etmislerdir. Köyümüze ilk göc edenlerin köyümüzü yerlesim alani secmelerinin en büyük nedeni geldikleri yerlerde bagli bulunduklari Dergahlarin bilincli bir sekilde yönlendirmeleriyle olmustur. Cografi kosullarinda benzerliklerin olmasi ve buralarin hayvancilik yapmaya uygun olmasi ve Dere yataklarinin köyün icerisinden gecmesi gibi buna benzer bir cok neden sayabiliriz. Köy halkindan Canakkale, Balkan, Yemen savaslarina katilan Sehit ve Gazi olan cok olmustur. Köyümüzün kuruldugu yerde büyük Ozan Teslim Abdal yasamistir buyüzden buraya Teslim Abdal yani Teslim Köy denmistir. Daha sonra köyün ismi ne gariptirki 1960 yillarinnin sonlarinda asimilasyon calismalarinin bir pacasi olacakki Saripolat olarak degistirilmistir. Gecen uzun yillara ramen cevre köyler ve Köy Halkimiz sürekli Teslim köy ismini kullanmaktadirlar. Cumhuriyet öncesi buraya gelen Türkler kisa sürede olsa bazi Rum ve Bulgarlarla bir arada yasamislardir. Köy halki Cumhuriyetle birlikte uygulanan inkilap hareketlerine cabuk uyum saglamis egitim ve ögretime hemen gecilmistir. Ilk yillarda Osmanlica (Arabca) egitim görülmüs1928 yilinda Harf Inkilabiyla birlikte 5.Sinifli Okullar egitime devam edilmistir.
Malkara Tarihinin bizi ilgilendiren kismina baktigimizda, Malkara tarihinin en kötü günlerini Balkan savaslari sirasinda yasanmistir. 9 Kasim 1912´de Bulgarlar tarafindan isgal edilmistir. Yerli Bulgar ve Rumlarinda yardimiyle 500den fazla insan kadledilmistir. Katledilen bu insanlar toplu halde gömülmüslerdir.Bugün sehitlik denilen yerde sehitlerin anisina büyük bir anit yapilmistir. Iskal 8,5 ay sürmüs, sehir yagma edilmis ve yakilip yikilmistir. 13 Temmuz 1913´te Mustafa ve Enver pasanin birlikleri tarafindan sehir harabe bir sekilde kurtarilmistir. Son kez 1. Dünya Savasi sonunda 20 Temmuz 1920´de Yunanlilar tarafindan iskal edilmis ve cok kötü günler yasayan Malkara,11 Ekim 1922´de saglanan ateskes uyarinca Yunanlilar sehri terk etmistir. Halk özgürlügüne kavusmustur. 2.Dünya Savasi yillarinda da (1940-1941) Trakya´nin diyer kasabalarindaki gibi Malkaradanda Anadolu´ya büyük göcler olmustur.
Kaynak: www.saripolatkoyu.de.vu
Kültür
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.Coğrafya
YÜZ ÖLCÜMÜ: 38,050,000
ORMAN ALANI: 28,170,000
MERA(OTLAK): 3,380,000
ZIRAAT ALANI: 6,950000
NÜFUS: 236
HANE SAYISI: 123
IL: Tekirdag
ILCE: Malkara
Saripolat köyü, Malkara ilcesinin batisinda Tekirdaga 77 km ilceye16 km uzaklikta. Malkara,Kesan yolundan 3,5 km iceride, yüksek tepelerin arasinda derin bir vadiye kurulmustur. Vadinin Günegi ve Kuzegi acik Dogu ve Batisi ise Ormanlarla kapli yüksek daglar seklindedir. Köyümüz Dünya üzerinde 40,54 Kuzey enlemi, 26,52 Dogu boylamlari arasinda yer almaktadir. Köyümüz Türkiyenin Kuzey Bati kösesinde ve Marmara bölgesinin batisinda yer almaktadir. Batisinda Kesan, Dogusunda Malkara, Kuzey kisminda Halic köy ve Yaylagöne, Güneginde ise Deveci köy ve Tete köy bulunmaktadir. Köyün büyük bölümü tepelerle cevrili oldugundan Tarim arazileri kisitlidir. En büyük düz arazi olarak adlandira bilecegimiz Köyün ovasi , Baraj yapimindan dolayi su altinda kalmistir. Buna ramen düz ova seklinde diye bilecegimiz yerler vardir, Baslicalari, Manastir arkasi, Eski baglik, Kesan kedigi, Catal Mese, Orta bayir, Sögütlük, Kuyucuk gibi bir cok arazi saya biliriz. Toprak yapisi genelde Sari ve Kirmizinin tonlari seklindedir. Baslica yüksek tepeleri Kale tepe, Kurt tepe,Teslim Abdal tepesi,Yaniklik ve bagliktir. Köyümüzün bitki örtüsünü maki bitki örtüsü olarak adlandira biliriz. Son yillarda ekilen cam ormanlariyla Köyümüzün bitki örtüsü de degismeye baslamistir.
Baslica yetisen agaclar sunlardir: Cam, Gürgen, Pirnal, Mese, Ardic ve en son olarakta cok sayida Akasya ekimi yapilmistir. Köyümüzün iklim sekli Karasal iklimdir (Yazlari sicak ve Kurak, Kislari soguk ve yagisli).Bölgeye yillik yaklasik olarak 600-700 mm yagis düsmektedir.Yillik ortalama sicakligi 15-16 derece civarindadir.Yildiz daglari Karadenizin nemli havasinin ic kisimlara girmesini engeller, Balkanlar üzerinden gelen nemli hava kütlesini Balkan daglarinda biraktigindan Trakyada rüzgarlar nemden yoksun kuru olarak esmektedirler.
İklim
Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.Nüfus
|-
Yıllara göre köy nüfus verileri | |||
---|---|---|---|
2007 | |||
2000 | 378 | 1997 | - |
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.TARIM ALANI: 6,950,000
BÜYÜK BAS HAYVAN HOLSTEIN IRKI: 385
KÜCÜK BAS HAYVAN KECI (KIL KECISI): 950
MALTA KECISI (MALTIS) : 65
SAANEN KECISI : 55
KÜCÜK BAS HAYVAN KOYUN: 190
YETISEN ÜRÜNLER: Bugday, Arpa, Aycicegi, Kabak, Sogan, Misir, Fiy, Karpuz, Kavun, Sebze cesitleri.
Köyümüzün genis Tarim arazilerinin bulunmamasina rahmen en büyük gecim kaynagi Tarim ve hayvanciliktir. Köyümüzün en verimli toprak alanlarina sahip olan ovasi 1967 yillarinda yapimina baslanan 1973 yilinda acilan Kadiköy baraji sularinin altinda kalmistir. Fakat buna rahmen halkimiz var olan topraklarini en iyi sekilde degerlendirmektedir. Köyümüzün yetisirdigi baslica ürünler: Bugday, Arpa, Aycicegi, Kabak, Sogan ve cesitli sebzelerdir. Köyümüzde cok eski yillardan beride Bagcilik yapilmaktadir. Yanliz ticari anlamda yapilmadigi icin genelde ihtiyac fazlasi ürünler Sarap yapiminda yada pekmez yapiminda kullanilmaktadir.
Hemen hemen köyde bulunan bütün aileler sarap yapmaktadirlar. Ürünün yillik kalitesine göre sarap kaliteside degismektedir, ama sunuda söyleye bilirizki kendine öz bir rengi ve tadi vardir. Köye gitmisseniz, icmenizi tavsiye ederiz. Son yillarda bir kac bag üreticisininde ticari anlamda bagcilik denemelerine baslamislardir.
Köyümüzde iyi irk hayvanlarla (Holstein irki) süt ve besi hayvanciligi yapilmaktadir. Günde 1,5 tona yakin süt üretilmektedir. Köyümüzde kücük bas hayvanciligi koyun ve keci üretimide yapilmaktadir. Son yillarda cok süt veren Saanen kecisi de yetistirilmektedir, bu yüzden köyümüzün keci peyniri ve peynir helvasi cok meshurdur.
Köyümüzde Kümes hayvanciligi bir aile isletmesi olarak kendi ihtiyaclarini karsilamak icin yapilmaktadir. Ayrica köyümüzde aricilikta yapilmaktadir. Köyümüzün bir orman köy olusu ve tarimla ugrasmasi aricilik icinde cok cazip bir ortam yaratmaktadir. Bu yüzdende köyümüzde üretilen balin kalitesi cok üstseviyededir.Köyün bir orman ici köyü olmasi nedeniyle Ormanla sonderece ekonomik ve sosyal iliskilerimiz vardir .Ormanlarimizin agaclandirma calismalarinda köy halkinin büyük bir bölümü calismistir. Bu yüzden Ormanlar cok degerlidir. Saripolatlilar icin her Cam agacinin bir hikayesi vardir. Kimisi kayip ettigi yakinlarini ve dostlarini, kimiside eski sevgililerini hatirlar her cam agacinda.
YILLIK ÜRETIM MIKTARI ;
BUGDAY : 3500 Hektar (Dönüm) 300 - 350 kg ortalama
AYCICEGI : 1850 Hektar (Dönüm) 130 - 180 kg ortalama
BAGCILIK : 550 Hektar (Dönüm)
DIGER ÜRÜNLER (Yonca,Kislik fiy,Silajlik,Danelik Misir ,Sogan ,Kabak vb.)
Bunlarinda yaklasik 1050 Hektar kadar ekim alani vardir.
KÖYÜMÜZDE BÜYÜK BAS HAYVAN YETISTIRICILERI : Köyümüzün büyük bir bölümü büyük bas hayvancilik yapmaktadir. Bu isimlerin baslicalari Mahmut Gün, Sermet Gülcivan, Ali Civan, Sevket Aslan
KÜCÜK BAS HAYVAN YETISTIRICILERI : Salih Aygün, Erdinc Aygün, Ahmet Durmus,Riza Ayaz, Nayim Özfidan, Cengiz Cingöz, Ilhan Kayhan, Mehmet Orhan, Nihat Aksan
ARICILIK YAPANLAR : Sadik Gökhan,Ali Ertugrul,Cevdet Aslan
KECI PEYNIRI NASIL ALABILIRIM ? KIMLERDEN ?
Keci peyniri alabilmeniz icin siparis vermeniz gerekmektedir. Cünkü ürünün büyük bölümü aylar önceden satilmaktadir.
Kimlerden alabilirsiniz: Nayim Özfidan, Salih Agün, Erdinc Aygün, Ahmet Durmus
BAL NASIL ALABILIRIM ? KIMLERDEN ?
Bal almaniz icinde siparis vermeniz gerekmektedir.
Kimlerden alabilirsiniz ; Sadik Gökhan,Ali Ertugrul,Cevdet Aslan
S.S.Saripolat köyü Tarimsal Kakinma Kooperatifi 10/06/2002 yillarinda kurulmustur. 65 üyesi vardir. Baskanligini Güngör Senol yürütmektedir. Kurulus amaclarinin baslicalari tarim, hayvancilik, ormancilik alanindaki calismalari daha da gelistirmek. Gelistirirkende köy halkinin cikarlarini korumak ve üretilen ürünleri daha yukariya cikarmak. El, Ev sanatlarini gelistirmek ekonomiye kazandirmak icin kurulmustur. Bugüne kadar sundugu hizmetlerle kisa zamanda köy halkinin ekonomisine katki saglamis, ekonomik krizlerin asilmasinda köy halkina ve üyelerine vadeli alis veris imkanlari saglayarak yardimlarda bulunmustur.
Kooperatife ait satis magzasiyla bircok ürünle köy halkina hizmet vermeye devam etmektedir. Bu ürünlerin baslicalari: Un cesitleri, hayvan yemi cesitleri, yag cesitleri, tüpgaz, tuz, seker vb.ürünleri sayabiliriz.
KURUCULARI : Mustafa Kizil, Hasan Gökhan, Halil Yavuz, Mümin Dalkilic, Mahmut Gün,
Sevket Civan, Güngör Senol.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Mustafa Kızıl
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -
Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Linkler
köy-taslak Malkara belde ve köyleri