Otoregresif Hareketli Ortalamalar Modeli

Kısaca: İstatistik`te George Box ve M.Jenkins`e ithafen Box Jenkins modelleri olarak da bilinen otoregresif hareketli ortalamalar modelleri, zaman serisi verilerinde uygulanır. ...devamı ☟

İstatistik`te George Box ve M.Jenkins`e ithafen Box Jenkins modelleri olarak da bilinen otoregresif hareketli ortalamalar modelleri, zaman serisi verilerinde uygulanır.

``X````t`` şeklinde bir zaman serisi verisi (``datası``) verildiğinde, ARMA modeli, serinin gelecek dönemlerdeki değerlerini anlamak ve hatta öngörmek için kullanılır. Model iki kısımdan oluşur. Bunlardan birisi otoregresif kısım (AR), diğeri ise hareketli ortalamalar kısmıdır. Model, genellikle ``p`` otoregresif kısmın derecesi, ``q`` ise hareketli ortalama kısmının derecesi olmak üzere ARMA(``p``,``q``) modeli şeklinde gösterilir.

Otoregresif Model

AR(``p``) ifadesi p. dereceden otoregresif bir modeli tanımlar. AR(``p``) modeli şöyle gösterilir:

X_t = c + \sum_^p \phi_i X_+ \epsilon_t .\,


\phi_1, \ldots \phi_p, modelin parametrelerini; c, sabit terimi; \epsilon_t ise hata terimini simgeler. Pek çok yazar tarafından basitleştirme maksadıyla sabit terim ihmal edilir. Modelin durağan olması için parametreler üzerinde kısıtlamaya gidilmelidir. Örneğin |φ1| > 1 durumunun geçerli olduğu bir AR(1) modeli durağan değildir.

Örnek: AR(1) Süreci

AR(1) süreci:

X_t = c + \phi X_+\epsilon_t,\,


şeklinde tanımlanır. \epsilon_t, beyaz gürültülü ve 0 ortalamaya sahip \sigma^2 varyanslı bir süreçtir. Eğer, |\phi|<1 sağlanırsa süreç kovaryans durağandır. Eğer \phi=1 sağlanıyorsa süreç birim kök içermektedir ve durağan olduğu söylenemez. \phi=1 durumu aynı zamanda rassal yürüyüş olarakta bilinen özel bir durumdur. Bu durumda X_t için beklenen değeri hesaplamak mümkün değildir.

AR Parametrelerinin Hesaplanması

X_t = \sum_^p \phi_i X_+ \epsilon_t.\,


denklemi ile verilen bir AR(``p``) modeli \phi_i parametrelerine dayanır. Bu parametreler Yule-Walker denklemleri ile hesaplanır:

\gamma_m = \sum_^p \phi_k \gamma_ + \sigma_\epsilon^2\delta_m

``m = 0...p`` olup sonuçta ``p+1`` tane denklem ortaya çıkar. \gamma_m, X`in otokorelasyon fonksiyonu olup \sigma_\epsilon girdi gürültü sürecinin standart hatasıdır. δm ise Kronecker Delta Fonksiyonu`nu gösterir.

Denklemin son kısmı yalnızca m=0 olma durumunda sıfırdan farklı olacağından, denklem m>0 koşulunu sağlayan bir matris şeklinde ifade edilerek çözülür.

\begin \gamma_1 \\gamma_2 \\gamma_3 \... \\end

=

\begin \gamma_0 & \gamma_ & \gamma_ & ... \\gamma_1 & \gamma_0 & \gamma_ & ... \\gamma_2 & \gamma_ & \gamma_ &... \... & ... & ... &... \\end

\begin \phi_ \\phi_ \\phi_ \... \\end



m=0 için bütün \philer elde edildiğinde.

\gamma_0 = \sum_^p \phi_k \gamma_ + \sigma_\epsilon^2

ifadesi ortaya çıkar ki bu \sigma_\epsilon^2 değerini bulmamızı sağlar.

Hareketli Ortalamalar Modeli

MA(``q``) ifadesi, ``q``. dereceden bir hareketli ortalamalar modelini ifade eder

X_t = \varepsilon_t + \sum_^q \theta_i \varepsilon_\,


&theta;1, ..., &theta;``q`` modelin parametreleridir &epsilon;t, &epsilon;t-1,... modelin hata terimleridir.

Otoregresif Hareketli Ortalamalar Modeli

Bu model, AR(``p``) and MA(``q``) modellerinin bir birleşimidir,

X_t = \varepsilon_t + \sum_^p \phi_i X_ + \sum_^q \theta_i \varepsilon_.\,


şeklinde gösterilir.

Modelin Tahmini

Model sadece AR(p) ile kurulursa Yule-Walker denklemleri çözüm için yeterli olacaktır ARMA(p,q) şeklinde bir model kurulduğunda ise önce p ve q değerlerinin kaç olacağına karar verilir, yani kaç adet gecikmeli değişken kullanılacağı önem kazanır. Genelde p ve q`nun küçük seçilmesi tavsiye edilir. p ve q sayıları seçildikten sonra ise model en küçük kareler yöntemi ile tahmin edilebilir.

Kaynakça

İlgili İngilizce Wikipedia maddesinin 4 Haziran sürümünden faydalanılmıştır ([1])

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.