Nizarîlik

Kısaca: Nizarîlik (Arapça: نزاري, Farsça: نزاریان Nezāriyān), İslam'ın Şia mezhebi olan İsmailîyye mezhebinin alt kollarından biridir. Fatimî Devleti hüküm sürerken 1094 yılında ölen imam-sultan yerine kimin geçeceği hususunda çıkan tartışma sonucu, halef oğul Ebû Mansûr Nizâr el-Mustafâ li-Dîn’il-Lâh yerine ʿAhmed el-Mustâ‘lî, vefât eden hâlife Ebû Tamîm Ma’add el-Mûstensir bil-Lâh'ın veziri olan El-Melik el-Efdâl ibn Bedr el-Cemâli Şehenşâh tarafından hâlife olarak ilân edilerek tahta geçirilmiştir. N ...devamı ☟

Nizarîlik
Nizarîlik

Nizarilik (Arapça: نزاري, Farsça: نزاریان Nezāriyān), İslam'ın Şia mezhebi olan İsmailiyye mezhebinin alt kollarından biridir. Fatimi Devleti hüküm sürerken 1094 yılında ölen imam-sultan yerine kimin geçeceği hususunda çıkan tartışma sonucu, halef oğul Ebu Mansur Nizar el-Mustafa li-Din’il-Lah yerine ʿAhmed el-Musta‘li, vefat eden halife Ebu Tamim Ma’add el-Mustensir bil-Lah'ın veziri olan El-Melik el-Efdal ibn Bedr el-Cemali Şehenşah tarafından halife olarak ilan edilerek tahta geçirilmiştir. Nizar isyan ettiyse de yenilmiş ve 1097 tarihinde öldürülmüştür. Bu imamet tartışmasıyla birlikte de İsmaililik'te bir ayrışma doğmuş, bir kısım İsmaili Nizar'ın imametini savunmuş ve ʿAhmed el-Musta‘li'nin imametini reddetmiş, Nizari kolunun oluşmasına sebebiyet vermiştir. Nizarilik'te imamet bugüne kadar devam etmektedir ve şu andaki imamları IV. Ağa Han'dır. Nizariliğin İmam Silsilesi Aşağıda Nizariliğin kabul ettiği İmam silsilesi yer almaktadır. 1. Ali bin Eba Talib Merkedi
2. Hüseyin ibn Ali
3. Ali Zeyn el-Âb’ı-Din
4. Muhammed el-Bakır
5. Cafer-i Sadık
6. İsmail bin Ca'fer el-Mubarek
7. Muhammed bin İsma‘il eş-Şakir
8. Fatımi "Birinci Gizlenen-İmamı" Vafi ʿAhmed
9. Fatımi "İkinci Gizlenen-İmamı" Taki Muhammed

10. Fatımi "Üçüncü Gizlenen-İmamı" Razi ʿAbd Allah
11. Birinci Fatımi Halife/İmamı Ebu Muhammed ‘Ubayd Allah ibn el-Huseyn el-Medhi
12. İkinci Fatımi Halife/İmamı Kaim

13. Üçüncü Fatımi Halife/İmamı Mansur
14. Dördüncü Fatımi Halife/İmamı Mu‘izz

15. Beşinci Fatımi Halife/İmamı Ebu Mansur Nizar el-Aziz Billah
16. Altıncı Fatımi Halife/İmamı EbuʿAli el-Mansur el-Hakim bi-EmrʿAllah (Dürziler'in ortaya çıkışı)
17. Yedinci Fatımi Halife/İmamı ʿAlī az-Zāhir li-Iʿzāz Dīnillāh
18. Sekizinci Fatımi Halife/İmamı Ebu Tamim Ma’add el-Mustensir bil-Lah (Musta‘lilik kolu ayrıldı.)
19. Ebu Mansur Nizar el-Mustafa li-Din’il-Lah ibn el-Mustensir bil-Lah
20. Elemutlar "Birinci Gizlenen-İmamı" El-Hadi bin el-Nizar (Ebu Mansur Nizar el-Mustafa li-Din’il-Lah'ın öz oğlu olarak tanıtılan)
21. Elemutlar "İkinci Gizlenen-İmamı" El-Môhtadi bin el-Hadi (Ebu Mansur Nizar el-Mustafa li-Din’il-Lah'ın öz torunu olduğu iddia edilen - I. Muhammed)
22. Elemutlar "Üçüncü Gizlenen-İmamı" El-Kahir bin el-Môhtadi bi-Kuvvet’ul-Lah / bi-Ahkami’l-Lah bin el-Hadi bin el-Nizar ( I. Hasan - Hasan bin el-Muhammed bin Ali )
23. Elemutlar "Birinci Gözüken-İmamı" Hasan-ı Sani Ala Zikrihi’s-Selam ( II. Hasan - Nasıl ki İslam inancına göre Muhammed Sall’Allah-u Âleyhi’s Selam'ın adı her zikredildiğinde veya işitildiğinde Sall’Allah-u Âleyhi’s Selam ibaresinin söylenmesi dini bir mükellefiyyet halini almışsa, Nizar’iyye mezhebinin akidesine göre de Hand Hasan'ın adının duyulması veya söylenmesi halinde samimi bir Nizari'nin "Ala Zikrihi’s-Selam" ibaresini onun peygamberliğini kalben ikrar etmek maksadıyla tekrarlaması şarttır.) 24. Elemutlar "İkinci Gözüken-İmamı" Nur’ud-Din Muhammed bin Hasan-ı Sani (II. Muhammed)
25. Elemutlar "Üçüncü Gözüken-İmamı" Celal’ed-Din Hasan-ı Salis (III. Hasan)
26. Elemutlar "Dördüncü Gözüken-İmamı" Ala’ed-Din Muhammed bin Hasan-ı Salis (III. Muhammed)
27. Elemutlar "Beşinci ve Son Gözüken-İmamı" Rukn’ed-Din Hur-Şah
('Bağımsız Elemut Nizari Devleti 1256 yılında Hülagu tarafından sona erdirildi. 1256 yılından sonra Nizariler inançlarını Sufilik şemsiyesi altında devam ettirdiler.')
28. Şems’ed-Din Muhammed
29. Kasım Şah
30. İslam Şah
31. Muhammad ibn İslam Şah
32. II. Mustensir bil-Lah
33. Abd’us-Selam Şah
34. Garib Mirza / III. Mustensir bil-Lah 35. Ebu Zer ʿAli Nur’ud-Din 36. Murad Mirza 37. Z’ul-Fikar ʿAli I. Halil’ul-Lah
38. Nur’ud-Dahr (Nur’ud-Din) ʿAli
39. ʿAli II. Halil’ul-Lah
40. Şah II. Nizar
41. Seyyid ʿAli
42. Hasan ʿAli
43. Kasım ʿAli (Seyyid Caʿfer)
44. Ebu’l-Hasan ʿAli (Bekir Şah)
45. Şah II. Halil’ul-Lah
46. Hasan ʿAli Şah Mahallati
47. ʿAli Şah Ni'metullahi
(Şah ʿAli Şah resmi Nizāri listesine göre)
48. Sultan Muhammad Şah
49. Şah Kerim’ul-Huseyni

İsmailiyye soy ağacı Ayrıca bakınız * Hasan Sabbah * Haşhaşiler * Alamut

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.