Küçükler, Dursunbey

Kısaca: Küçükler, Balıkesir ilinin Dursunbey ilçesine bağlı bir köydür. ...devamı ☟

Küçükler, Dursunbey
Küçükler, Dursunbey

Bilgikutusu Türkiye köy |isim = Küçükler |harita2 = Balikesir_Turkey_Provinces_locator.jpg |harita2 boyut = 250px |harita2 açıklama = Balıkesir |harita1 = |harita1 boyut = |harita1 açıklama =
|harita = 
|harita boyut = 
|harita açıklama = |lat_deg = |lat_min = |lat_sec = |lat_hem = K |lon_deg = |lon_min = |lon_sec = |lon_hem = D |rakım = |yüzölçümü = |nüfus = 205 |nüfus yoğunluğu = |nüfus_ref = [1] |nüfus_itibariyle = 2000 |alan kodu =0266 |posta kodu = 10800 |bölge = Marmara |il = Balıkesir |ilçe = Dursunbey
|Köy Muhtarı =Abdullah Demir
|websitesi = [2]


Küçükler, Balıkesir ilinin Dursunbey ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyümüzün bulunduğu yerin Türklerin Anadoluya gelmeden önceki yıllarda yerleşim yeri olarak kullanıldığı köyde bazı tarihi kalıntılardan anlaşılmaktadır. Bunlara en iyi örnek; bugün pekmezlik olarak kullanılan Eski Mahalledeki kayalar üzerine oyularak yapılmış ve o günün şartlarına göre mükemmel sayılabilecek şaraphaneleri gösterebiliriz. Aynı şekilde Asar Kalesi ve Gökseki mevkiindeki Granit Mahzenide gösterebiliriz. Köyümüzün en yaşlılarından olan Hasan GÜNDOĞAN`dan köy tarihi ile ilgili olarak alınan şu bilgide köyümüzün yerleşim yeri olarak Türkler`den öncede buranın şehir merkezi olma ihtimalini götermektedir. İzmir-Ankara demiryolu köyümüzden geçmektedir. Demiryolunun yapımı sırasında demiryolunda çalışanlar ve mühendisler köyümüzde kalmışlardır. Mühendisler Eski Mahalledeki Merhum Mehmet SOLMAZ`a ait evde kalıyorlarmış. Evin duvarında bir taşta yazı olduğunu görmüşler. Yazı Türkçe veya Arap alfabesi ile yazılı olmadığından yazıyı okuyamamışlar. Yazının okunması için taşı İstanbul`a Arkeolojiye göndermişler. İstanbul`dan gelen yazıda taşın üzerinde "CENEVİZ HÜKÜMET KONAĞI" yazılı olduğu tespit edilmiştir.

Köyümüz adının nereden geldiği hakkında iki rivayet mevcuttur. Birincisi ve en mantıklısı İsmail BİLGİÇ`in hazırladığı kitapta da belirtildiği gibi İstiklal Savaşından önce köyümüz nüfusunun 500-600 kişi olduğu, köy erkeklerinin büyük bir bölümünün İstiklal Savaşına katıldıkları ve geriye sadece iki kişinin döndüğü, o sıralarda köyde salgın hastalıkların baş göstermesi sonucu nüfusun 500-600 kişiden 80-100 kişilere düştüğünden dolayı Küçükler Köyü denilmiştir.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Köyümüzde 1930`lu yıllara kadar okuma-yazma bilen olmadığı kanaati daha kuvvetlidir. 1930`lu yıllarda Hasan GÜNDOĞAN`ın Kireç Köyü`nde 3 yıllık eğitmenli okulu bitirdiği ve Bayram ÖZKANAY, İbrahim AKMAN ve Mustafa DALKIRAN`ın Sarnıç Köyündeki 5 sınıflı okuldan mezun oldukları bilinmektedir.

1950`li yıllarda ise Hasan DEMİR (1948) Işıklar Köyü İlkokulu`na, İbrahim BODUR (1947) evlatlık olarak gittiği Dada Köyü İlkokulu`na, Recep ÇELİK`in ise K.Taşkesiği Köyü`ndeki 3 sınıflı eğitmenli okula gittikleri bilinmektedir.

Köyümüzden ilk defa Ortaokula kayıt yaptıran Hasan DEMİR ve İbrahim BODUR 1965 yılında Balıkesir Lisesi orta kısmını bitirip diploma almışlardır. İbrahim BODUR Ortaokul`dan sonra giitiği Eskişehir Hava Astsubay Hazırlama Okulunu (2 yıllık) bitirerek Astsubay göreviyle köyümüzden ilk devlet memuru olma başarısını göstermiştir. (30 Ağustos 1967)Hasan DEMİR ise 1968 yılı Eylül ayında Balıkesir Necati Öğretmen Okulu`nun 3 yıllık Lise bölümünü bitirerek öğretmen olmuş ve aynı zamanda köyümüzün ilk lise mezunudur. Meslek hayatı devam ederken 2 yıllık (önlisans) yüksek okuluda bitirmiştir.

Köyümüzde İlkokul 1962 yılında açılabilmiştir. Bu zamana kadar köyümüzden birçok kişi komşu Işıklar Köyü İlkokulu!na devam etmiştir. Köyümüzde İlkokul`un açılması birçok öğrencinin bu imkana kavuşması sayesinde eğitim öğretime ilginin çok arttığı görülmektedir. Ortaokul`a, Lise`ye gidenlerin sayısında büyük artışlar olmuştur. Köyümüzden Nuri DEMİR (1957) 1977 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi Almanca bölümüne kayıt yaptırarak ilk üniversitelimiz olmuştur. Nuri DEMİR 1978 yılında ise Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesine girmiş olup, bu okulu 1982 yılında Eğitim Uzmanı olarak bitirmiş, halen Afyon ili Milli Eğitim Müdürlüğünde Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü görevini sürdürmektedir.Nuri DEMİR`i takiben Ali Osman GÜNDOĞAN (1960) Erzurum Atatürk Üniversitesi Felsefe Bölümünü bitirmiştir. Ali Osman GÜNDOĞAN Eskişehir Mihallıççık`ta Lise öğretmenliği yapmıştır. Mezun olduğu Erzurum Atatürk Üniversitesine Araştırma görevlisi olarak dönmüştür. Burada doktorasını tamamlayıp doktor oldu. Üstün ve azimli çalışma temposuyla genç yaşta Yardımcı Doçent, Doçent ve Profösör oldu. Uzun süre Muğla Üniversitesinde Rektör Yardımcılığı görevinde bulundu. Kendi yazdığı ve Fransızca`dan tercümeler olmak üzere bilimsel kitapları olan Ali Osman GÜNDOĞAN bir Bilim Adamı olarak köyümüzün guru kaynağı olmuştur. Bunları takiben Şaban DEMİR Balıkesir Necati Eğitim Fakültesi Tarih öğretmenliği bölümünü bitirmiş olup, halen İnebolu Kız Meslek Lisesi Müdür Vekilliği görevini yürütmektedir. Ramazan DEMİR ise Ankara Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Muhasebe Öğretmenliği bölümünü bitirerek şuan da Dursunbey Çok Programlı Lisesi Müdürü olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca İsmail DEMİRKOLAN köyümüzün ilk mühendisi (maden mühendisi) Mustafa YALIN`da ilk teknikeridir. (Maden Teknikeri)

Küçükler Köyü`nden sadece erkekler okumamıştır. Kızlarımızın eğitim ve öğretimde başarıları aşikardır. Köyümüzden Pervin DEMİR 1991 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi 4 yıllık Hemşirecilik Yüksekokulu`nu bitirmiştir. Daha sonra Zahide DEMİR Kırşehir 4 yıllık Eğitim Fakültesini bitirmiştir.

Buraya kadar daha çok ilkleri belirtmeye çalıştık. Daha sonraki yıllarda köyümüzde bir çok kişi çeşitli okulları (lise, yüksekokul, fakülteleri) bitirdikleri hatta bir kısmınınköyümüzden ayrıldıkları olmuş olup bir sayı, bir rakamla tespit imkanı dahi olmadığı görülmektedir.

Şu kadarı bilinmektedir. Küçükler Köyü`nün okulla tanışması (1962) çok geç olmasına rağmen eğitim ve öğretimde aldığı mesafe oransal olarak çevrede en önlerde olduğu görülmektedir. Köyümüzden okuyan ve şuanda okumakta olan diğer kişileride ayrıca ileride tanıtmaya çalışacağız.

KÖYÜMÜZDE BAYRAMLAR

Küçükler Köyü`nde bayramlar diğer her yerde olduğu gibi büyük bir coşku ve sevinçle karşılanmaktadır. Ancak her yerin kendi örf adet ve geleneklerine göre bayramlar kutlanmaktadır. Tabi köyümüzde de bayramlarda diğer yerlere göre bazı değişik kutlama veya icra şekillerinin olması doğaldır. Burada köyümüzde şimdiye kadar gördüğüm ve bildiğim kadarıyla Ramazan ve Kurban Bayramlarının nasıl kutlandığını, neler yapıldığını anlatmaya çalışacağım.

Köyümüzde 1970`ler ile 1985 yılı arasında yapılan bayram kutlamaları ile 1985 yılından günümüze kadar yapılan bayram kutlamaları arasında büyük farklılıklar vardır. Bu da günün şartlarına göre ve insanların yaşam biçimlerini etkileyen diğer faktörlere göre değişmektedir. 1980`li yıllara kadar köyümüzde yaşayan insan sayısının çok olması diğer bir deyimle herkesin köyde yaşaması ve teknolojinin bu kadar gelişmemesi de sayılabilir, ekonominin pek fazla önem kazanmadığı yılların olması insan ilişkilerinin daha sıcak, daha samimi olmasını doğuruyordu.

Yukarıda bahsettiğim sebeplerin ortaya çıkması insanların köyden şehirlere göç etmesine ve ekonomik yönden geleceğini güvence altına alma mecburiyetini doğurmuştur. Bu da pek tabii bir olaydır. İşte burada köyden dışa gidenlerin çok olması insan ilişkilerini etkilediği gibi bayram kutlamaları ve düğünlerimizi de etkilemiştir. Bu sadece Küçükler Köyü`ne has bir durum değildir. Bu genel bir durumdur. Bu açıklamaların ışığında köyümüzde bayramlar nasıl kutlandı ve kutlanmaktadır. Onları açıklamaya çalışacağım.

BAYRAM KUTLAMALARI

RAMAZAN BAYRAMI HAYIRI

Ramazan Bayramı hazırlıkları Ramazan`ın onbeş`inden itibaren başlamaktadır. Köyümüzde heryıl geleneksel olarak ramazan bayramı`nın birinci günü köy hayırı yapılmaktadır. Bu hayır yıllardır hiç aksatılmadan yapılmaktadır. Her kes hayır için hayırın yapılmasında öncü olanlara kendi istekleri doğrultusunda para, buğday, koyun, keçi vererek katkıda bulunurlar. Hayır köylülerimizin elbirliği ve karşılıklı yardımlaşma ile yapılmaktadır. Bu yardımlar para yardımları ramazanın onbeşinden itibaren bayram gününe kadar verilir. Diğer yiyecek ve hayvanlar arife günü cami önünde toplanır. Arife günü sabah namazından çıkınca (günümüzde saat 09.00`da) mezarlıklar ziyaret edilir. Mezar ziyaretleri topluca yapılmaktadır. Mezar ziyaretinden döndükten sonra köylülerin bir kısmı yemeklerin pişirilmesi için dağa odun getirmeye gider. Köyde kalanlardan bir kısmı diğer hazırlıkları yaparken (yemeklerin pişirileceği yerleri ve kazanları hazırlar) bir kısmı da keşkeklik buğdayın dövülmesi için Eski Mahallede Pınar Derede bulunan keşkek dövme taşında keşkeklik buğdayı döverler. Bu keşkek dövme işi düğünlerde Cuma günü davulcuların köye gelmesinden sonra akşamüzeri davul ve zurma eşliğinde yapılır.

Yemek pişirilmesinde kullanılacak odunlar getirilir, keşkek dövülür, hayır için verilen hayvanlar akşamüzeri cami önünde kesilir. Bütün bunlar Arife günü gündüz bölümünde yapılan işlerdir. Akşam oruçlar açıldıktan sonra köy odasında toplanılır. Görev bölümü yapılır. Köy odasında kesilen hayvanların etleri nasıl pişirilecekse o şekilde elbirliği ile hazırlanır. Bir kısım bu işi yaparken bir kısımda yemeklerin pişirileceği yemek kazanlarının konulacağı ateşin yerini hazırlar ve ateşi yakarlar. Sıra sıra kazanlar ateşin üzerine konulur. Hayır, yemeği olarak; çorba, et (yahni), pilav, keşkek, helva pişirilir. Evlerden de yoğurt getirilerek ayran yapılır. Sabaha kadar bu yemeklerin pişirilme işi tamamlanır. Bu arada köy gençleri de boş durmaz onlarda bayramda çeşitli eğlenceler hazırlarlar. Bunları Gençlik eğlenceleri bölümünde anlatmaya çalışacağım.

Bu arada ramazanın son haftası içinde diğer komşu köylerde hayıra davet edilir. Bayram günü sabah bayram namazından çıktıktan sonra cami avlusunda bayramlaşma merasimi yapılır. En başta yaşlılar olmak üzere tek sıra halinde bayramlaşma yapıldıktan sonra herkes evine bayramlaşmak için dağılır. Herkes annesi, eşi, kardeşi ve yakın komşu ve akrabaları ile bayramlaştıktan sonra diğer köylerden hayır için gelen misafirler önce olmak üzere yemekler dağıtılır. Erkekler köy odası ve cami önünde yemeklerini yedikten sonra bayanlarda gelip yemeklerini yerler. Artan yemekler evlere dağıtılır. Yemekler asla israf edilmez ve ramazan bayramı hayırı bu şekilde ifa edilir.

Ancak 2000 yılından itibaren hayır işleri biraz daha profesyonelce yapılmaya başlandı. Hayır için verilen yardımlar paraya çevrilmekte, toplanan paralarla Dursunbey`den özel aşçılar getirilerek davette verilecek yemeklerin malzemesi aşçılara verilmekte. Tabldot usulü yemek verilmektedir. Önceden yer sofrasında verilen yemekler artık masalarda verilmektedir. Önceden tatlı olarak un veya irmik helvası yapılırken şimdi Balıkesir`imizin meşhur höşmerim tatlısı alınmaktadır. Küçükler Köyü Yardımlaşma ve Hizmet Birliği olarak hayır için yemek masaları yaptırılmış, köyümüzden hayırsever olarak bilinen değerli kardeşimiz İsmail Kara`da tabldot tabakları alarak bu hizmetlerin yürütülmesini sağlamışlardır. Önceden cami önü veya köy odasında verilen yemekler şimdi kapanan köy okul binasında verilmektedir.

BAYRAMLARDA GENÇLERİN EĞLENCELERİ

(1970-1980)

Köyümüz gençleri 1970`li yıllarda arife günü gece dağdan ağaç getirerek bayram sabahı şimdi okulun bulunduğu yer olan Ökçeharman denilen yere sekme kurarlardı. Sekme diğer adı dönen tahterevalli denilmektedir. Yerden yüksekliği 1,5-2 metre yüksekliğinde bir ağacın üzerine eski öküz arabalarının tekerleklerinde bulunan yivlek (dingil) geçirilerek bunun üzerinede çatal konulur, çatalın üzerinede uzunluğu 8-10 metre olan ağaç konularak yapılır. Ağaç çatal üzerine dengeli bir şekilde yerleştirilir. Çünkü ağacın bir tarafı kalın diğer tarafı incedir.

Coğrafya

Balıkesir iline 45 km, Dursunbey ilçesine 35 km uzaklıktadır. Küçükler Köyü; Aktepe, Katırlık ve Gökseki dağlarının arasına kurulmuş olup, Dutalanı, Cevizalanı, İstasyonaltı ve Akpınar mevkisine kadar uzanan bir vadi ile devam etmektedir. Alaçam Dağlarının uzantılarından olan Katırlık, Bağbaşı, Sivri, Burgaz, Göçük, İldirgöğü ve Geyiktepe dağlarıda köyümüz sınırları içerisindedir. Arazi engebelidir. Köyümüzden geçen ve iki mahalleyi birbirinden ayıran Kille Çayı (Küçükler Deresi) yukarıda belirttiğimiz vadilerden geçmektedir. İklim olarak Dursunbey ilçesinin en sıcak iklimine sahip köylerinin başında gelmektedir. Etrafının dağlarla çevrili olması ve yerleşim olarak boğazda kalması nedeniyle ılıman bir iklime sahiptir. Kış aylarında Kille Çayının etkisiyle kuru ayaz olmaktadır. Kille Çayı ile İğnebe Deresi köyümüzün akarsularını oluşturmaktadır. Yazın kuruyan, kışın akan Çiğcik ve Zurnalık Dereleride vardır. Küçükler Köyü`nde kuru tarımın yanı sıra sulu tarımda yapılmaktadır. Yetiştirilen ürünlerden bazıları şunlardır. Tahıllar : Buğday, arpa, mısır, sılaşlık mısır,nohut, yonca, yer fıstığı, günebakan v.b. Meyveler : elma, armut, vişne, kiraz, nar, dut, üzüm, incir, şeftali, erik, ayva, kayısı, çilek, kavun, karpuz. Sebzeler : domates, biber, patlıcan, fasülye, bamya, turp, lahana, bezelye, pırasa, pancar bunlardan bazılarıdır. Ayrıca kavakçılıkta önemli gelir kaynağını oluşturmaktadır. Genellikle yağışlar yağmur şeklindedir. Köy rakımının düşük olması sebebiyle kar yağışı az olmaktadır.

İklim

Köyün iklimi, Marmara Ilıman iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

|- 
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 205 1997 198


Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Abdullah Demir
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -


Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Linkler



köy-taslak Dursunbey belde ve köyleri

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.