Kurşunlu, Karacabey

Kısaca: Kurşunlu, Bursa ilinin Karacabey ilçesine bağlı bir köydür. ...devamı ☟

Kurşunlu, Karacabey
Kurşunlu, Karacabey

Diğer anlamı|Kurşunlu Bilgikutusu Türkiye köy |isim = Kurşunlu |harita2 = Bursa_Turkey_Provinces_locator.jpg |harita2 boyut = 250px |harita2 açıklama = Bursa |harita1 = |harita1 boyut = |harita1 açıklama =
|harita = 
|harita boyut = 
|harita açıklama = |lat_deg = |lat_min = |lat_sec = |lat_hem = K |lon_deg = |lon_min = |lon_sec = |lon_hem = D |rakım = |yüzölçümü = |nüfus = 678 |nüfus yoğunluğu = |nüfus_ref = [1] |nüfus_itibariyle = 2000 |alan kodu =0224 |posta kodu = 16700 |bölge = Marmara |il = Bursa |ilçe = Karacabey
|Köy Muhtarı =Rıfat Kayhan
|websitesi = [2]


Kurşunlu, Bursa ilinin Karacabey ilçesine bağlı bir köydür.

KURŞUNLU TATİL KÖYÜ 


Kursunlu köyünün ismi mahalli telaffuzla baska bir sekilde olmayip, Osmanli Devleti döneminde bir Rum köyü oldugu dönemlerde de adinin KURSUNLU oldugu bilinmektedir. Bizans ve Osmanli dönemlerinde çesitli maden isletmeleri oldugu günümüzdeki kalintilardan anlasilmakta olup, köyün yaslilarinin da söyledigine göre burada kursun madeni olmasi nedeniyle isminin Kursunlu oldugu tahmin edilmektedir.

Köyün Tarihi: Köyde bulunan manastir ve kilise kalintilarindan ve bugün orman olan dag etegindeki ev kalintilarindan köyün çok eski bir yerlesim alani oldugu bilinmektedir. Bizans ve Osmanli Devletleri döneminde bu köyde bulunan “Manastir”da rahibeler yetistirildigi, halkin zeytincilik, bag ve bahçe islerinin yaninda sarap üretimiyle geçimlerini sagladiklari bilinmektedir.Köy 600 yila yakin bir zaman Osmanli himayesinde Rum asilli halki ile burada yasamistir; fakat Osmanli Devleti`nin zayif anlarinda yöre halki bazi problemler çikarmistir.Cumhuriyetin kurulusundan önce (Istiklal Harbi esnasinda) Yunanlilarin bölgeyi ele geçirmesiyle bu köy halki da iskal kuvvetlerine yardim etmistir.Kurtulus Savasi`nin tarafimizdan kazanilmasindan sonra devletine ihanet eden bu insanlar köyü terk ederek Yunanistan`a kaçmislardir.

Köyün yeniden kurulmasi: 1923-1933 yillari arasinda köy tamamen bos olarak kalmistir. 1933 yilinda yapilan Mübadil Mühacir (Halklari karsilikli degistirme) anlasmasi ile Kursunlu Köyü`ne Drama (Yunanistan`da bir sehir) yöresinden 18 aile gelmistir.Bu aileler burada iskan edilmislerdir.


Kursunlu`ya gelen aileler çiftçilikle ugrastiklarindan bu sahil köyünde önceleri orman isçiligi ve balikçilik yapilmamistir.Köye gelenlerden iki aile burada kalirken digerleri çiftçilige daha müsait olan Karacabey`in ova köylerine gitmislerdir.Köyde kalan iki aileden birisinin oglu olan Hüseyin POYRAZ o dönemde bosalan köye yeni aileler getirme çabasina girismis ve köy muhtari olup köyün gelismesi için yogun bir çaba sarfetmistir.Daha önce buralari taniyan Rizeli Mehmet KÖSEOGLU ve Giresunlu Hüseyin CIVELEK`i bulan köy muhtari onlarin aileleriyle beraber köye yerlesmelerini istemistir.Bu iki aile 1949 yilinda Kursunlu`ya gelerek yerlesmistir.Daha sonra aileler Rize ve Giresun`daki akrabalarini da köye getirmislerdir.


Köyün tarihindeki önemli olaylar:Kurtulus Savasi`nda köyün Rum halki iskal kuvvetleriyle isbirligi yapmislar; fakat sonunda köyü terk etmek zorunda kalmislardir. Cumhuriyetin ilanindan 10-15 yil önce Malkara mahallesinde yasayan “Manol”isminde bir korsan oldugu, bu korsanin yöreden geçen gemileri ve Istanbul`dan Mihalliç deresine gelen gemileri de soydugu anlasilmaktadir. Kirman isimli bir eskiyanin da zamaninda nam saldigi bilinmektedir. Köyle ilgili bir rivayete göre Bizans döneminde bir imparatorun kizi bulasici olan cüzzam hastaligina yakalanmis, sifa bulunamayinca babasi tarafindan saraydan uzaklastirilmis ve gemiyle köye birakilmis daha sonra Kursunlu deresine giren güzel prenses sifa bulmustur. Tarihi Eserler: Köyün en önemli tarihi eseri Manastir`dir.Manastir yaklasik 5 dönüm arsada kurulmus çok güzel bir esermis, gerek köye ilk gelen muhacirler ve gerekse sonradan gelenlerin bilinçsizligi ile tahrip olmustur. Manastir`dan kalan sütun baslari ve bazi kalintilar açik müze halinde korunmaya son yillarda alinmistir. 1950 yilinda köy içinde hala ayakta duran bir kilise varmis, bu kilise ile birlikte civarda bulunan 12 adet kilise tamamen yok olmustur. Günümüzde bu eserlerin ufak tefek kalintilari vardir.





Turizm Alaninda Gelismeler: Kursunlu Köyü sahilinde, ormanla denizin iç içe olmasi, havasi ve suyunun güzel olmasi, tabii güzellikleri, denizinin temizligiyle ülkemizin en sirin tatil yörelerinden birisi olup gelismeye ve yatirima açiktir. Sahilleri koruma ve imar kanunlari ile yerlesik alanda sahile 30 m. Mücahir alanda 100 m. Mesafeye ev yapmak yasaklanmistir. Malkara mahallesiyle birlikte köyde 850`nin üzerinde yazlik daire vardir. Sürekli gelisen tatil yöresinin simdiki muhtari Sn. Rifat KAYHAN`in da çabalariyla köy her geçen gün gelismekte ve turizm merkezi haline gelmektedir.

Nüfus Durumu: Köyde 100 hanesi yerli, 800`ün üzerinde de yazlikçi aile vardir. 2000 sayimina göre köyün nüfusu 900`ü geçmistir.Turizm sezonunda yazligi olanlarin gelmesiyle, günübirlik gelip gidenler dahil nüfus bes bini bulmaktadir.

Köyün Sivesi: Köyün halki Dogu Karadeniz Bölgesi`nden geldikleri için Karadeniz sivesiyle konusmasina karsin özellikle genç nüfus aldiklari egitim sayesinde Istanbul Türkçesi`yle konusmaktadir.Nüfusun hepsi Müslüman olup,Hanefi meshebindendir.
Kursunlu`nun Konumu: Köy Türkiye`nin kuzey batisinda Marmara Denizi`nin güney sahilinde, Bandirma Körfezi`nin 26 km. dogusundadir. Köyün kuzeydogusunda 13 deniz mili mesafesinde Imrali adasi yer almaktadir.Köy doguda, Karacabey`e bagli Bayramdere, Yeniköy, Güney Sahmelek, batida Bandirma ilçesinin Yenice köyleri ile komsudur. Köyün Karacabey ilçesine uzakligi 40, Bursa`ya 105 km`dir.

Geçim Kaynaklari: Köyün en büyük zenginlik kaynagi deniz ve ormandir.Köy halkinin tamami deniz ve orman ürünlerinden dogrudan ya da dolayli olarak yararlanmaktadir.Osmanli Devleti zamaninda Karadag`da özellikle kursun ve baska madenleri Fransizlar`in çikardigi bilinmektedir.Bugün ise isletilen maden ocagi yoktur.1990 yilinda MTA çevrede arastirma yapmis ve “Kuvars”madeni oldugunu tespit etmistir.Köylü bahçelerde mandalina, elma, armut, incir, nar, erik, kiraz, visne ve zeytin yetistirilmekte olup; asil gelirini deniz ürünlerinden elde etmektedir.Yerli balik türleri olan mezgit,tekir,dil,lipsöz,kirlangiç,istavrit baliklarinin haricinde göç veya mevsim baligi olan karides,kefal,karagöz,levrek,mirmir,lüfer,hamsi,palamut baliklari tutulmakta ve ülke ekonomisine katkida bulunulmaktadir.



Kültür Durumu: Kursunlu Köyü`nde Kursunlu Ilkögretim Okulu , yeni binasinda bilgisayar laboratuarli olarak egitim-ögretim hizmetine devam etmektedir.Köyde okuma çaginda olup da okula gelmeyen ögrenci yoktur.Köyde 7-50 yas arasi okur yazarlik orani % 96`dir.

Sosyal Hayat: Köyde kadin erkek ayrimi olmayip herkes çalismaktadir.Genç kizlar köyde açilan dikis-nakis kursuna gitmektedirler. Köyde iki kahve bir de gazino bulunmaktadir.Günlük gazeteler marketten temin edilebilmektedir.Köy içinde Cuma günleri Pazar kurulmakta olup isteyenler Sali günleri Karacabey halk pazarina alis-verise gitmektedir. Köy halkinin yemek kültürü çok gelismis olup özellikle Karadenizli olduklari için karalahana ve misirla yapilan yemekleri meshurdur. Burada yasayan insanlar kanunlara karsi saygili olup son derece sicakkanli ve misafirperverdirler.

Sağlık Durumu: Yörenin bir turizm mekani olmasi dolayisiyla temizlik ve saglik kültürü yerlesmistir.Çevre temizligi oldukça iyidir.Halk saglik konusuna oldukça duyarlidir.Tüm yenilikleri kabullenmektedir.Köyde bir saglik ocagi bulunmaktadir.Halk genellikle sagliklidir.Sportif faaliyetleri yerine getirmek için imkanlar oldukça az olmasina karsin özellikle futbol,voleybol ve yüzme sporuna ilgi çok fazladir.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Bursa iline 107 km, Karacabey ilçesine 40 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

|- 
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 678 1997 776


Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Rıfat Kayhan
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -


Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Linkler



köy-taslak Karacabey belde ve köyleri

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Sokullu Mehmet Paşa Camii (Büyükçekmece)
3 yıl önce

Türkiye'de eşsizdir ve bir benzeri Mısır'da vardır. Caminin karşısında Kurşunlu Han, yanı başında ise Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi yer alır. Her üçü...

Sokullu Mehmet Paşa Camii (Büyükçekmece), 1567, Ahşap, Büyükçekmece, İstanbul, Cami, Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi, Kurşunlu Han, Kültür, Mescid, Mimar Sinan
Türkiye'nin İlçeleri
6 yıl önce

merkezi) Atkaracalar Bayramören Çerkeş Eldivan Ilgaz Kızılırmak Korgun Kurşunlu Orta Şabanözü Yapraklı Çorum (İl merkezi) Alaca Bayat Boğazkale Dodurga...

Bursa
3 yıl önce

100.7 1001FM (Binbir FM) (Mustafakemalpaşa) 101.5 Karacabey FM (Karacabey) 106.9 Yörem FM (Karacabey) 105.7 Orhangazi FM (Orhangazi) Yerel gazeteler Olay...

Bursa, Zafer Plaza, 10 Eylül, 1326, 1365, 1877, 1920, 1922, 1933, 1960, 1963
Mudanya
3 yıl önce

boylamları ile 40-41 derece kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır. Batıda Karacabey, güneyde Osmangazi ve Nilüfer, doğuda Gemlik ile komşudur; kuzeyinde Gemlik...

Mudanya, Bursa, 11 Ekim, 12 Eylül, 1321, 1920, 1922, 25 Haziran, Bursa, Bursa ilinin ilçeleri, Büyükorhan, Bursa, Gemlik, Bursa
Ankara
3 yıl önce

önemli eserler arasında 15. yüzyıldan kalma Hacı Bayram Camii, Karacabey Camii, Kurşunlu Han kervansarayı ve 16.yüzyıldan kalma Cenabi Ahmet Paşa Camii...

Ankara, Anıtkabir, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Kocatepe Camii, İ. Melih Gökçek, Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa, 1923, Hititler, Kurtuluş Savaşı, 1920
Ayasofya
3 yıl önce

Alsancak Hocazade Camii Aydınoğlu Mehmet Bey Camii Başdurak Camii Bergama Kurşunlu Cami Bergama Ulu Camii Çorakkapı Camii Eşrefpaşa Camii Fatih Camii (Foça)...

Ayasofya Müzesi, Sultan Ahmed Camii, İstanbul, Tarih, Fatih Sultan Mehmed, Osmanlı Devleti, Bizans İmparatorluğu, İstanbul'un Fethi, İslamiyet, Hıristiyanlık
Ankara Üniversitesi
3 yıl önce

Bayram Camii Hallaç Mahmut Cami Karacabey Camii Kutluhan Camii Hanlar Bala Hanı Çengel Han Çukur Han Kıbrıs Hanı Kurşunlu Han Pilavoğlu Hanı Pirinç Han...

Ankara İœniversitesi, 1859, 1925, 1933, 1935, 1936, 1940, 1943, 1945, 1946, 1948
Kara Harp Okulu
3 yıl önce

Bayram Camii Hallaç Mahmut Cami Karacabey Camii Kutluhan Camii Hanlar Bala Hanı Çengel Han Çukur Han Kıbrıs Hanı Kurşunlu Han Pilavoğlu Hanı Pirinç Han...

Kara Harp Okulu, 11 Mayıs, 1795, 17 Mayıs, 1826, 1834, 1841, 1845, 19. Yüzyıl, 1905, 1908