Galatasaray

Kısaca: Galatasaray Spor Kulübü 1905 yılında, Ali Sami Yen önderliğinde Galatasaray Lisesi'nde Türkiye'nin ilk futbol takımı olarak kurulmuştur. Kurucuları: Ali Sami Yen, Asım Tevfik Sonumut, Emin Bülent Serdaroğlu, Celal İbrahim, Bekir Sıtkı Bircan, Reşat Şirvanizade, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu, Abidin Daver. ...devamı ☟

Galatasaray Haritası

Galatasaray Logo
Galatasaray Logo
Galatasaray Spor Kulubü, merkezi İstanbul'da olan, özellikle Profesyonel Futbol Takımı ile ünlü, Türk spor kulübüdür.

1905 yılında Ali Sami Yen ve arkadaşları tarafından, öğrenci oldukları Galatasaray Lisesi'nde kurulan kulüp, futbol branşında şu ana kadar 17 kez Türkiye Ligi şampiyonu olmuş; 2000 yılında da UEFA Kupası ve UEFA Süper Kupası'nı kazanmıştır. Galatasaray ayrıca Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu (IFFHS-International Federation of Football History & Statistics) tarafından yapılan "Dünyanın en iyi futbol kulüpleri" istatistik çalışmasında, 2000 Ağustos ayı en iyi takımı 2001 Ocak ayında ise puan sıralamasında 1. sıraya yükselerek ayın lideri olmuş ve dünyadaki seçkin futbol kulüpleri arasındaki yerini almıştır.

Galatasaray UEFA Kupası'nı yenilmeden ve Şampiyonlar Ligi gruplarını 3. olarak bitirip kazanan tek takımdır. 1999-2000 yılında, UEFA Kupası finalinde İngiltere'nin Arsenal kulübünü penaltılarla yenerek, bir Avrupa Kupası kazanan ilk ve tek Türk futbol kulübü olmuştur. Galatasaray aynı yıl; Super Kupa'yı da Real Madrid'i 2-1 yenerek kazanmıştır. Avrupa'da en fazla başarı yakalamış Türk takımı olan Galatasaray'ın Avrupalı rakiplerine oranla mütevazı olarak görülen kadrosuyla kazandığı UEFA Kupası ve Süper Kupa dünyada büyük bir başarı olarak görülmüş, böylece Galatasaray adı tüm dünya tarafından tanınan bir marka haline gelmiş ve kulüp dünya çapında büyük bir taraftar topluluğu kazanmıştır.Şuan ise Galatasaray UEFA kupasında mücadele ediyor İlk maçında Olmpiaskosu Harry Kewellın attığı golle 1-0 kazanmıştır.

Kuruluş

<b>Galatasaray Spor Kulübü</b>

GS Logosu
Galatasaray Spor Kulübü GS Logosu
1905 yılında, Ali Sami Yen önderliğinde Galatasaray Lisesi'nde Türkiye'nin ilk futbol takımı olarak kurulmuştur.

Kurucuları: Ali Sami Yen, Asım Tevfik Sonumut, Emin Bülent Serdaroğlu, Celal İbrahim, Bekir Sıtkı Bircan, Reşat Şirvanizade, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu, Abidin Daver.

Galatasaray Spor Kulübü, Türk Spor Tarihi'ndeki öncü olma özelliğini hiç kuşkusuz içinden doğduğu ve gene öncü bir kurum olan Galatasaray Lisesi'nden (Mektebi Sultani) almıştır. Okul ile kulüp arasındaki koparılmaz bağ, yadsınamayacak bir gerçeklik ve övünç kaynağıdır.

Devlet adamı yetiştirmek amacıyla Sultan İkinci Beyazıt tarafından 1482'de kurulan mektep, adını kurulduğu bölgeden alır ve "Galata Sarayı" olarak anılmaya başlar. Okul modern konumuna 1 Eylül 1868'de Sultan Abdülaziz döneminde kavuşur. Okul' un yeniden yapılanmasıyla birlikte, Türkiye'de de gerçek anlamıyla ilk sportif çalışmalar başlamış olur ve okulda Beden Eğitimi dersi jimnastikçi 'Monsieur Curel' tarafından eğitim programına konur. Bu atılımlar gerçekten bir devrim niteliği taşımaktadırlar. Curel, modern aletler eşliğinde çalıştırdığı öğrencileri sportif açıdan geliştirirken, onlar için Kağıthane'de bir idman Bayramı düzenler. Yıl 1870'tir. Bu etkinlikte başarı gösteren sporcular değişik ödül ve madalyalar kazanır ve yarışmaların sonunda öğrencilere "kuzulu pilav" verilir. Bu da, sonraki yıllarda bir başka geleneğin başlangıcını oluşturur.

Curel'den sonra görevi devralan yabancı spor hocaları (M. Moiroux, Signor Martinetti, Stangali gibi), jimnastik ve atletizmin yanı sıra, değişik branşlara da eğilerek (yüzme, kürek, aletli jimnastik), bir ilki daha başlatmış olurlar. Bu çalışmaların ürünü çok geçmeden alınmaya başlanır ve adı Türk Spor Tarihi'ne altın harflerle yazılan Faik Üstünidman'ın yanı sıra, Binbaşı Mazhar Kazancı, Abdurrahman ve Ahmet Robenson kardeşler GSL'nde görev alıp, izcilik, tenis, hokey gibi spor dallarının öğrenciler arasında yaygınlaşmasını sağlarlar. Özellikle Üstünidman'ın ön ayak olmasıyla, öğrenciler futbolla tanışırlar. Ama oynanan futbol, bir kör dövüşünden farklı olmayan ve kural tanımayan bir koşuşturmayı andırmaktadır. Ama futbol GSL' nin Tören Kapısı'ndan adımını atmış ve tam bir salgına dönüşmüştür.

1901 yılında İstanbul'da yaşayan iki İngiliz, James Lafontaine ve Horace Armitage, Rum ve İngiliz oyunculardan oluşan Kadıköy Futbol Kulübü'nü kurmuşlar ama 1903'te takımdaki İngilizler bir anlaşmazlık sonucu ayrılarak Moda Kulübü'nü oluşturmuşlardır. 1904 yılında ise bu kulüpler, Imogen, Elpis, Strugglers takımlarıyla anlaşarak, İstanbul Futbol Birliği'ni hayata geçirmişler ve bugünkü Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı'nın yerinde bulunan "Union Club-İttihat Spor" sahasında düzenli karşılaşmalar yapmaya başlamışlardır. Görüldüğü gibi bu takımlar yabancı ya da azınlık takımlarıdır. Türk olmayan ekiplerin gerçekleştirdikleri bu ilk futbol karşılaşmaları, GSL öğrencilerini hem ilgilendirir hem de çok üzer. Artık onların amacı, kendi futbol kulüplerini kurmak, ölesiye sevdikleri bu oyunun kurallarını "hatmetmek" ve yabancılarla boy ölçüşmektir.

Türk olmayan takımları yenmek

Galatasaray Spor Kulübü'nün kurucusu Ali Sami Yen, "Ellinci Yıl" kitabında kuruluş öyküsünü şöyle anlatır: "1 Teşrin 1905'te mektebin beşinci sınıfında edebiyat muallimimiz merhum Mehmet Ata beyin dersi esnasında birkaç arkadaş baş başa vererek Galatasaray'da bir futbol kulübü kurmaya karar verdik. İlk müteşebbisler oyuna ve mücadeleye meyyal arkadaşlardan Asım Tevfik Sonumut, Reşat Şirvani, Cevdet Kalpakçıoğlu, Abidin Daver, Kamil...gibi gençlerdi. Mektepde tahsilde bulunan Bulgar ve Sırp talebesinden çevik ve kuvvetli olanlar da bize iltihak etmişlerdi. Asım'ı muhasebeciliğe, Cevdet'i ikinci reisliğe seçmiş, kendim de Reis olmuştum. Asım her hafta arkadaşlardan birer kuruş toplamakda mahir olduğu için kendisini muhasebeci yapmıştık. Ben Reisliği topu yağlayıp şişirmekle almıştım. Topumuza evladım gibi bakardım. Zaten varımız yoğumuz da toptu. Mektebe gelirken, domuz sokağından geçer, domuz yağı alırdım. Topu onunla yağlar, şişirirdim; yamasını yeni pabucumdan kesmiştim. Bunu gören arkadaşlar, bana hepimizden fazla paye vermişlerdi. Yani o zaman Reisliğe ve diğer vazifelere payeyi, en çok çalışan kazanırdı. Cevdet de ikinci Reisliği formaları yıkadığı için almıştı.

"Maksadımız İngilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve bir isme malik olmak ve Türk olmayan takımları yenmek."

Kulübün adının Gloria (Zafer) ya da Audace (Cesaret) konulması yolunda görüşler ortaya atılmışsa da, sonuçta Galatasaray olmasında anlaşmaya varılmıştır. Araştırmacı Cem Atabeyoğlu, Galatasaray adının, bu takımın yaptığı ilk maçta Rum ekibini 2-0 yenerken, seyircilerin onlardan "Galata Sarayı efendileri"diye söz etmelerinden doğduğunu yazar. Bunun üzerine kurucular da ismi benimserler ve "Adımız Galata Sarayı olsun" derler.

Tarihi

Kuruluşu

Galatasaray 1905 yılının sonbaharında; Galatasaray Lisesi öğrencileri tarafından bir futbol kulübü olarak kurulur, ancak daha öncesinde de Galatasaray Lisesi'nde diğer sporlar da yapılmaktaydı.

Galatasaray 2000 yılında UEFA Süper Kupasını kazandı.
Galatasaray 2000 yılında UEFA Süper Kupasını kazandı.
II. Beyazıt tarafından 1482'de kurulan mektep; adını kurulduğu bölgeden almaktadır. Ancak Hürrem Sultan tarafından kapattırılan okul; Lale Devri öncesinde tekrar açılmış ve sonrasında tekrar kapattırılmış; en son da Osmanlı İmparatorluğu'nda Sultan Abdülaziz döneminde 1 Eylül 1868'de tekrar açılmıştır. Bu dönemde; Beden Eğitimi dersi jimnastikçi Monsieur Curel tarafından modern aletlerle verilmektedir. 1870 yılında Kağıthane'de bir idman bayramı düzenlenir. Başarılı sporcular çeşitli madalyalar kazanır ve öğrencilere kuzulu pilav verilir. Gelecekte de bu gelenek yerini; Galatasaray Pilavı'na bırakacaktır.

Monsieur Curel'den sonra; Monsieur Moiroux, Signor Martinetti, Stangali de jimnastik, atletizm, yüzme, kürek vb. sporları ilk defa başlatmış olurlar. Faik Üstünidman önderliğinde; izcilik, tenis ve hokey gibi sporları da öğrenen öğrenciler; yine Üstünidman'ın desteklemesi ile futbol ile tanışır. Ancak; bu dönemde futbolun kurallarını tanımazlar.

1901'de İstanbul'da yaşayan James Lafontaine ve Horace Armitage isimli iki İngiliz; yabancılardan oluşan Kadıköy Futbol Kulübü'nü kurarlar; ancak anlaşmazlıklar sonrasında da 1903'de Moda Kulubü'nü kurarlar. Strugglers, Elpis ve Imogen'in de birleşimiyle; İstanbul Futbol Birliği'nin kurulması ardından; Papazın Çayırı denen yerde Union Club-İttihat Spor sahası olarak karşılaşmalara başlamışlardır.

Bu dönemde futbol yabancılar tarafından İstanbul'da oynanmaktadır; ve bu konuda Galatasaray Lisesi öğrencileri bir girişimde bulunur. 1 Ekim 1905 tarihinde; Mehmet Ata Bey'in dersi sırasında arkadaşlarıyla konuşan Ali Sami Yen; bir futbol kulübü kurmaya karar verir. Asım Sonumut, Reşat Şirvani, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu, Abidin Daver ve Kamil Bey'in de ortaklığıyla; Refik Cevdet Kalpakçıoğlu asbaşkanlığında kulüp kurulur.

Bu dönemde oyunculardan her hafta birer kuruş toplanır, başkan Ali Sami Yen de futbol topuyla ilgilenirdi. Hatta domuz yağı ile temizlenen futbol topu hasar görünce; Ali Sami Yen ayakkabasının bir parçasını keserek yama yapmıştır. Cevdet Kalpakçıoğlu da formaları yıkardı. Kulübün ilk isminin Gloria ya da Audace koyulması istenmiştir; ancak takımın oynadığı ilk maçında Rum rakibini 2-0 yenerken seyircilerin onlardan "Galata Sarayı efendileri" diye söz etmesiyle bugünkü isim doğmuştur. Ali Sami Yen tarafından söylenen bir söz; Galatasaray Spor Kulübü'nün kuruluş ve varoluş amacını belirleyecektir:

"Maksadımız İngilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve bir isme malik olmak ve Türk olmayan takımları yenmek."

Başkanları

Galatasaray Başkanları
  • 1905-1918 Ali Sami Yen
  • 1919-1922 Refik Cevdet Kalpakçıoğlu
  • 1922-1924 Yusuf Ziya Öniş
  • 1925 Ali Sami Yen
  • 1925 Ali Haydar Şekip
  • 1926 Ahmet Robenson
  • 1927 Adnan İbrahim Pirioğlu
  • 1928-1929 Necmettin Sadık Sadak
  • 1929-1930 Abidin Daver
  • 1930-1931 Ahmet Kara
  • 1931-1932 Tahir Kevkep
  • 1932-1933 Ali Haydar Barşal
  • 1933 Ahmet Kara
  • 1933 Fethi İsfendiyaroğlu
  • 1933-1934 Ali Haydar Barşal
  • 1934 Refik Cevdet Kalpakçıoğlu
  • 1934-1936 Ethem Menemencioğlu
  • 1936-1937 Saim Gogen
  • 1937-1939 Sedat Ziya Kantoğlu
  • 1939 Nizan Nuri
  • 1939 Adnan Akıska
  • 1940-1942 Tevfik Ali Çınar
  • 1942-1943 Osman Dardağan
  • 1944 Sedat Ziya Kantoğlu
  • 1944-1946 Muslihittin Peykoğlu
  • 1946-1950 Suphi Batur
  • 1950-1952 Yusuf Ziya Öniş
  • 1953 Ulvi Yenal
  • 1954-1956 Refik Selimoğlu
  • 1957-1959 Sadık Giz
  • 1960-1962 Refik Selimoğlu
  • 1962-1964 Ulvi Yenal
  • 1965-1968 Suphi Batur
  • 1969-1973 Selahattin Beyazıt
  • 1973-1975 Mustafa Pekin
  • 1975-1979 Selahattin Beyazıt
  • 1979-1986 Ali Uras
  • 1986-1990 Ali Tanrıyar
  • 1990-1996 Alp Yalman
  • 1996-2001 Faruk Süren
  • 2001-2002 Mehmet Cansun
  • 2002-2008 Özhan Canaydın
  • 2008- Adnan Polat


Amblemi

Günümüzde yaygın olarak bilinen Galatasaray ambleminin aksine, ilk amblem ağzında futbol topu taşıyan kanatları gerili bir kartalı içeriyordu. Ancak Galatasaray Lisesi öğrencilerinden 333 Şevki Ege tarafından çizilen bu kompozisyon benimsenmeyince kenara itildi. Bugünkü amblem ise 1923 yılında yine lise öğrencilerinden 74 Ayetullah Emin tarafından çizilmiştir. Yeni çizim, geometrik çizgilerin uyumlu kullanılmasıyla içiçe geçmiş sarı-kırmızı renklerde "GS" harflerini içermektedir. İlk olarak Ayetullah Emin ve Şinasi Şahingiray tarafından çıkarılan haftalık bir mecmuada kullanılan bu kompozisyon, çok beğenilir. Bunun üzerine resmi amblem olarak kabul edilmesi için teklif yapılır. Teklif alkışlar arasında ittifakla kabul olunur.

İşte bu amblem o günlerde mektup kağıtlarına, zarflara ve lise ceketlerine işlenmeye başlar ve günümüze kadar gelir.

Renkleri

Galatasaray'ın ilk renkleri kırmızı - beyaz'dır. Ancak Osmanlı İmparatorluğu'nun giderek yükselen bir Türkçülük hareketinden korkması ile; bu renklerin kullanılması yasaklanır. Bunun üzerine; Ali Sami Yen'in deyimiyle birçok dükkan gezilerek "vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı" ve "içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı" renkleri Galatasaray ile buluşur. Bunun yanı sıra; kuruculardan Bekir Sıtkı Bircan da; Gül Baba'nın II. Bayezit'e verdiği sarı kırmızı güllerden esinlendiğini söyler.

Şubeler

Futbol

;Şampiyonlar Ligi Galatasaray, formatı 1993 yılında değişerek Şampiyonlar Ligi adını alan turnuvaya on defa, eski adıyla Şampiyon Kulüpler Kupasına ise dokuz defa katılmış, toplamda 19 kere Avrupanın en prestijli kupası için yarışmıştır.

;UEFA Kupası Galatasaray tarihinin en büyük başarısı, aynı zamanda Türk futbol tarihinin en büyük başarısı olarak da nitelenen UEFA Kupası zaferidir.

;Süper Kupa UEFA tarafından her yıl, Şampiyonlar Ligi şampiyonu ile UEFA Kupası şampiyonunun karşılaştığı bir prestij maçı düzenlenmektedir. Kazanan takım Avrupa Süper Kupası'nı kazanmaktadır. 2000 yılında da UEFA Kupası şampiyonu Galatasaray ile Şampiyonlar Ligi şampiyonu Real Madrid, 25 Ağustos 2000'de Monaco'da karşılaşmış, maçı Jardel'in attığı iki golle Galatasaray 2-1 kazanmıştır. Böylece Galatasaray kulüp müzesine aynı yıl ikinci Avrupa kupasını koymayı başarmıştır.

Ulusal Başarıları

;Profesyonellik Öncesi (1905-1959) Galatasaray uluslararası arenada olduğu gibi, gerek profesyonel dönemde, gerekse 1960 öncesi futbolun Türkiye'de yeni gelişmekte olduğu amatör dönemlerde ülkenin en başarılı ve öncü kulüplerinden olmuştur.

Hakan Şükür, Galatasaray'ın en çok gol atan futbolcusu
Hakan Şükür, Galatasaray'ın en çok gol atan futbolcusu
1905 yılında Galatasaray’ı kuran Ali Sami Yen de bir futbolcudur ve ilk kurulan Türk futbol takımı Galatasaraydır. Bunda Galatasaray Lisesi gibi köklü bir kurumun içinden çıkmasının da payı vardır. Doğal olarak ilk lig maçları, ilk goller ve galibiyetler Galatasaray'a nasip olmuştur. Galatasaray, 1905-1906 sezonunda İstanbul Ligi'ne katılmış, 1907-1908'de ise kazandığı ilk şampiyonlukla Türk futbol tarihi için bambaşka bir başlangıcı müjdelemiştir. Yabancı takımlarla aynı ligde oynayan ve şampiyonluk yaşayan Galatasaray, yeni Türk takımlarının kurulması için de örnek olmuştur. Mekteb-i Sultani öğrencilerinin ardından Fenerbahçe ve Beşiktaş da onları takip edince Türk futbolu yeni bir boyuta doğru ilerlemeye başlamıştır. 1911 yılında Macar Klojvar takımıyla deplasmanda yaptığı maçla da ülke dışına çıkarak ilk maç yapan takım yine Galatasaraydır.

Türk sporunun ilk teşkilatı olan Türk İdman Cemiyetleri İttifakı, yine Ali Sami Yen tarafından kurulmuştur. Türkiye Futbol Federasyonu'nu ise, yıllar sonra Galatasaray Başkanlığı da yapacak olan Yusuf Ziya Öniş'in başkanlığında, 1923 yılında Şehzadebaşı'ndaki Letafet Apartmanı salonunda yapılan toplantıda 'Futbol Heyet-i Müttehidesi' adıyla kurulmuştur. Ardından FIFA'ya başvurulmuş ve Türkiye 21 Mayıs 1923 tarihinde FIFA'nın 26. üyesi olmuştur. TFF.ORG Ülkemizde Futbolun Doğuşu 2

Profesyonellik öncesi dönemde, İstanbul Ligi, Cuma Ligi, Pazar Ligi gibi değişik isimlerle oynanan lig maçlarında Galatasaray, o dönemin diğer başarılı takımları Altınordu, Moda, Fenerbahçe ve Beşiktaş'la birlikte şampiyonluk mücadelesi yapmış ve defalarca şampiyon olmuştur. Bu dönemde kazanılan en anlamlı kupalardan biri de 1928 yılındaki Gazi Büstüdür. Gazi Büstü, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk yaşarken adına düzenlenen ilk ve tek kupadır. Taksim stadında oynanan maçı Fenerbahçe’yi 4-0 yenen Galatasaray kazanmıştır. Bu anlamlı büst, halen Galatasaray Müzesinde bulunmaktadır. Yılda bir defaya mahsus olmak üzere, 10 Kasım günleri yapılan anma törenlerinde kullanılmaktadır.

Altyapı

Galatasaray 2010 yılından itibaren Aslantepe'deki yeni stadında oynayacak
Galatasaray 2010 yılından itibaren Aslantepe'deki yeni stadında oynayacak
Galatasaray tesisleri girişinde şöyle yazmaktadır:

"Seni buraya getiren yeteneğin, burada kalıcı olmanı sağlayansa karakterindir."

Galatasaray Futbol Altyapısı, Avrupa'nın kulüpler bazında en iyi altyapılarından biri olarak gösterilmektedir. Bununla birlikte Ajax ve FC Barcelona'nın başını çektiği pek çok konferansa katılmıştır. 2002-03 sezonunda Galatasaray Yıldız Takımı avrupa şampiyonu olarak Türkiye'de bir ilki başarmıştır.

Galatasaray Spor Kulübü Futbol Altyapısı'nın hedefi: Galatasaray örf ve adetlerine bağlı, yaratıcı düşünceye sahip, taktiksel anlayışı yüksek, azimli, süratli, çabuk, dayanıklı, teknik, kuvvetli ve rakibe, hakeme, seyirciye saygılı, Fair Play ilkelerine bağlı sporcular yetiştirmektir.

Basketbol

Galatasaray Basketbol Takımı 1940-1954 yılları arasında aralıksız 15 sene İstanbul Ligi şampiyonu olmuştur. İlerleyen yıllarda güçlü takımlar kuruldukça, basketbolda futbol kadar etkili olamamıştır.

Galatasaray Cafe Crown'la kapsamlı bir sponsorluk anlaşması yapmış ve Galatasaray Cafe Crown adını almıştır. Galatasaray, 2006/07 sezonunda Beko Basketbol Ligi'ni 4. sırada bitirmiş ULEB Avrupa Kupasına katılmaya hak kazanmıştır. Kulübün ayrıca Tekerlekli Sandalye Basketbolu takımı da bulunmaktadır ve son Türkiye şampiyonudur. Bu takım Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol şampiyonası finalinde Alman rakibi RSV Lahm-Dill'i 63-51 yenerek bu dalda Avrupa şampiyonlar şampiyonu oldu.

Voleybol

1905'te kurulan köklü kulüp Galatasaray'da voleybolun temelleri 1919 yılında Selim Sırrı Tarcan'ın önderliğinde atılmıştır.1922 yılında Galatasaray'ın voleybol şubesi kurulur.1930'lu yıllarda Galatasaray İstanbul Voleybol Ligi'nde iki yıl mağlubiyet almadan şampiyonluk yaşamıştır. 1955-1967 yılları arasında erkek voleybol takımı 12 sene;1960-1967 yılları arasında da bayan voleybol takımı 7 sene üstüste şampiyon olur.

Su Sporları

Galatasaray Spor Kulübü Su Topu, Yüzme, Kürek ve Yelken dallarında takımları takımları bulunmaktadır.

Motor Sporları

Galatasaray, Superleague Formula da temsil edilmektedir.

Milano merkezli Scuderia Playteam AC Milan ve Galatasaray SK yarış takımlarına destek verecek. Yarışlar Ağustos ayında, İngiltere’deki Donnington Pisti’nde başlayacak.

Galatasaray yarış takımının pilot adayları Alessandro Pier Guidi ve Jason Tahincioğlu'dur. Tahincioğlu, 2007 yarış sezonunda GP2’de yarıştı. Pier Guidi de Scuderia ise Playteam’in Maserati MC-12 ile FIA GT şampiyonasına katıldı.

Superleague Formula yarış otomobilleri 750 beygir gücünde V12 motorlu olacak.

Diğer şubeler

Galatasaray Spor Kulübü bünyesinde tekerlekli sandalye basketbolu, judo, briç, atletizm ve satranç* dallarında da atletler ve oyuncular yarışmaktadır.



Spor Okulları

Fubol Okulu

Galatasaray Futbol Altyapısı’nın Hedefi gelecek yıllarda Galatasaray Profesyonel Futbol Takımının formasını giyecek sporcuların yetiştirilmesinin yanı sıra Galatasaray örf ve adetlerine bağlı; rakibe,hakeme,seyirciye saygılı; fair-play ilkelerine bağlı sporcular yetiştirmek; bu sporcuları ülke ve dünya futboluna kazandırırken buna paralel olarak kulübümüze ekonomik yönden güç kazandırmaktır.

Takımlar 2007 Mayıs
PAF (18 yaş ve altı): 23
Süper Genç (17-18 yaş): 27
B-Genç (15-16 yaş): 26
Yıldız (13-14 yaş): 37
Minik (11-12 yaş): 39
Minik 2 (10 yaş altı): 34
Toplam:186


Basketbol Okulu

Galatasaray basketbol okulu hedeflerini;
  • Galatasaray Basketbol Okulları'nda yetişen sporcuların sadece teknik eğitimlerini değil, sosyal anlamda da gelişimlerini sağlamak.
  • Galatasaray Basketbol Okulları'ndan yetişip Galatasaray Altyapı Takımları'nda oynayacak sporcularımıza eğitim bursları sağlayarak sadece yıldız sporcu değil, nitelikli sporcu da yetiştirmek.
  • Galatasaray Basketbol Okulları'nda verilecek eğitimin sonunda, gerek fizik, gerekse fundamental olarak öne çıkan sporcularımızı Galatasaray'ın altyapı takımlarına (Minik, Küçük, Yıldız, Genç) yönlendirmek.
olarak sıralamaktadır.

Voleybol Okulu

Galatasaray Spor Kulübü, Voleybol Spor Okulu’na katılan öğrencilere sporu ve özellikle voleybolu sevdirmek ve öğrencilere voleyboldaki temel hareketleri öğreterek, branşa yönelik fiziksel gelişmelerini ortaya çıkartmak hedefinde hareket etmektedir.

Yüzme Okulu

GS Spor Kulübü Yüzme Okulunda yüzme eğitiminin yanı sıra çocuğunuzun fiziksel ve ruhsal gelişimine destek olacak bir çok program planlanmıştır.

Yelken Okulu

Mazisi 1910’lara dayanan Galatarasay Yelken Şubesi, Galatasaray Spor Kulübü’nün altında amatör şubeler kapsamında çalışmalarını sürdürmektedir. Şube Türkiye’nin en yoğun yaşayan şehirlerinden İstanbul’da ve bu şehrin en merkezi yerlerinden biri olan ama bir o kadar şehirden uzak hissi veren Kalamış Koyu’nda yer almaktadır.

Ali Sami Yen Stadyumu

Ali Sami Yen Stadyumu İstanbul'un Mecidiyeköy semtinde, Galatasaray Spor Kulübü'nün yönetiminde bulunan stadyumdur. Stadın yapımına 1943'te başlanmış, ancak 1964 yılında tamamlanabilmiş ve de resmi açılışı 20 Aralık 1964'te Türkiye-Bulgaristan karşılaşmasıyla yapılmıtşır. Adını Galatasaray'ın kurucusu Ali Sami Yen`den alan stadyum, 49 yıllığına Galatasaray Futbol Takımına kiralanmıştır. Stadın kapasitesi yaklaşık 25,000 kişiliktir.

Adını Galatasaray'ın kurucusu Ali Sami Yen'den alan stadyum, o günden bugüne Galatasaray Futbol Takımı'nın evi kabul edilmektedir. Aslantepe'de yapımı sürmekte olan yeni modern stadımız Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nin 2009-2010 sezonunda tamamlanmasınn ardından yıkılarak, milyonlarca Galatasaraylı'nın anılarında yer almayı sürdürecektir.

Ali Sami Yen Stadyumu özellikle son yıllarda Avrupa Kupası maçlarındaki inanılmaz atmosferden ötürü dünya çapında efsanevi bir konuma kavuştu. Taraftarlar ve futbol tutkunları arasında daha çok 'Cehennem' olarak bilinen, 24.000 koltuk kapasiteli stadyum Galatasaray ve Avrupalı rakipleri arasında gerçekleşen sayısız unutulmaz karşılaşmaya ev sahipliği yaptı.

1.400 lüks 290 KVA projektör ile aydınlatılan stadyumun rekor katılımı, koltukların olmadığı dönemde 39.000 kişi (1987, Galatasaray-Eskişehirspor karşılaşması) olarak gerçekleşmiştir.

Sahanın genişliği ise 105m x 65 metredir.

Ali Sami Yen Spor Kompleksi

Ali Sami Yen Stadı'nın yerine, yapılan anlaşma gereği Aslantepe'de 49 yıllığına Galatasaray'a kiralanan bir stat yapılacaktır. Bu stad Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nin bir parçasıdır. Stadyumun ismi Türk Telekom Stadyumu olacaktır. Galatasaray SK'nün kurucusu "Ali Sami Yen"'nin ismi Ali Sami Yen Spor Kompleksi olarak devam edecektir. Kompleks içerisinde 28 ayrı spor dalı yapılabilecek olan Aslantepe Dome'un proje çalışmaları devam etmektedir.

Stadyum tamamlandığında çatısı açılıp-kapanabilir 52.000 kişilik kapasitesiyle, Avrupa'nın en modern 5 futbol tesisinden biri olacaktır. Galatasaray'ın futbol karşılaşmalarını 2009-10 sezonunda itibaren burada yapacağı öngörülmektedir. Stadyumdan yıllık en az 35 Milyon USD gelir beklenmektedir. Stadyumun yapımını TOKİ üstlenmiştir. İhaleyi 24 Eylül 2007 günü Eren Talu-Alke Ortak Girişim Grubu almıştır. Temel atma töreni 13 Aralık 2007 de olmuştur. Stadın 2009 yılının Eylül ayında Galatasaray a teslim edilmesi beklenmektedir.

Florya Metin Oktay Tesisleri

Florya Metin Oktay Tesisleri Galatasaray'ın ve Türk milli takımıın antreman yaptığı tesislerdir. Galatasaray'ın efsane oyuncusu Metin Oktay'ın 1991 yılındaki bir trajik kazada hayatını kaybetmesi sonucu tesislere ismi verilmiştir. 80 hektarlık bir alana kurulmuştur.

Şirketler, Basın-Yayın ve GS Ürünleri

Galatasaray Sportif A.Ş.

Galatasaray Profesyonel Futbol Takımı'nın sahibi olan Galatasaray Futbol AŞ. nin %62,95 ve %37,05'lik halka açık ortaklıktan oluşan şirkettir. Tam adı Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar A.Ş.'dir. Futbol AŞ. ve Sportif AŞ. Galatsaray SK'ya aittir. Medya yayın haklarını Süper Lig Naklen Yayınları, Şampiyonlar Ligi “Market Pool”, UEFA Kupası, Dostluk Maçları, Özel Maçlar ve diğer (sinema, VCD ve DVD) yayınlar oluşturmaktadır.

Galatasaray markası Forbes Dergisinin 2007 yılında yaptığı 10 piyasadaki en itibarlı markalar araştırmasında Türkiye'den Galatasaray markası ilk sırada yer almıştır. Galatasaray markası ile ilgili tüm lisans verme ve isim hakkı gelirlerinin tek sahibi Galatasaray Sportif A.Ş.'dir. Şirket, Kulüp'ün adı, görsel malzemeleri, amblemi ve logosunu taşıyan broşür, poster, kitap, oyuncak, oyun, bilgisayar oyunu, top, kaset ve CD, mefruşat, giysi, yiyecek-içecek ve benzeri emtialar için üretim ve satış hakkı vererek gelir sağlamaktadır. Buna göre, çeşitli kuruluşlara söz konusu eşyaları üretme ve satma hakkına ilişkin lisans vermekte ve bu kullanım hakları karşılığında ödenecek isim hakları için de bir minimum garanti talep etmektedir.

Galatasaray Store

Galatasaray lisanslı ürünlerini satan taraftar mağazalarıdır. ürünler internetten [1], çeşitli yerlerde bulunan mağazalardan veya gezici mağazalardan satınalınabilmektedir.

Galatasaray TV

Galatasaray TV (GSTV), Galatasaray Spor Kulübü'nün televizyon kanalıdır. Türksat 2A uydusundan, D-smart'tan izlenebilmektedir. 15 Ocak 2007 tarihinden itibaren test yayınlarına başlamıştır. 22 Ocak 2007 tarihinden itibaren normal yayına geçmiştir.Kanalda takım oyuncuları ile yapılan röportajlar, A takımın yeni ve eski nostaljik maçları, paf takımının maçları gibi takım ile ilgili yayın yapılmaktadır. 11804 symbol 24444.

Galatasaray Dergisi

Galatasaray taraftarlarına hitab eden aylık spor dergisidir. Bayilerden ve internetten satınalınabilmektedir.İnternetten birkaç sayfası ücretsiz okunabilmektedir. [2]

Sponsorlar



Taraftar

ultrAslan

ultrAslan Galatasaray taraftarlarından oluşan gruptur. İsmi Avrupa'da birçok takımın tribünlerine konuşlanmış Ultras ve Galatasaray'ın sembolü Aslan kelimelerinin birleşmesinden gelmektedir. 2001'de kurulmuştur. Kısa sürede büyümüştür. Tüm taraftar grupları gibi zaman zaman yaptıkları gösterilerle gündeme gelirler. Kapalı tribünde bulunurlar.

;Atmosfer ve Tezahürat
  • Atılan golden sonra yapılan atkı şovu. [3]
  • Gerçekleri tarih yazar, tarihi de Galatasaray. GS-Sion [4])
  • Eski açık sarı desene.
  • Oyuncular sahaya çıkarken: Alemin kralı geliyor.[5],[6]
  • tezahüratlardan görüntüler [7]


Kaynaklar

Ana kaynak Vikipedi: http://tr.wikipedia.org/wiki/Galatasaray_Spor_Kul%C3%BCb%C3%BC ;Kitap
  • Tuncay, Bülent. Galatasaray Tarihi: Avrupa zaferleriyle, unutulmaz yıldızlarıyla. Yapı Kredi Yayınları, 1696. İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, 2003. ISBN 9789750804274
  • Yamak, Oygur. Galatasaray: Futbolda Dünya Markası : Doksan beş yıllık öykü. Sinerji, 2001.
  • Hasol, Doğan. Galatasaray'da düşler/gerçekler. İstanbul: Yapı Yayın, 2004. ISBN 9758599445
  • Çakır, Ahmet. 90 soruda Galatasaray Spor Kulübü tarihi. Cağaloğlu, İstanbul: Demir Ajans Yayınları, 1995.
  • Tekil, Süleyman. Galatasaray Tarihi, 1905-1985. İstanbul: Galatasaray Spor Kulübü, 1986.
  • Tekil, Süleyman. Galatasaray dünden/bugüne, 1905-1982: tarihi, olaylar, anılar. İstanbul: Arset Matbaacılık Koll. Şti, 1983.
  • İsfendiyar, Fethi. Galatasaray Tarihi. İstanbul: Doğan Kardeş Yayınları, 1952.


;Görsel Medya

Eğitim Kurumları



Semt ve Mekanlar



Linkler

;Kulüp

;Eğitim-Kültür

;Taraftar

misafir - 9 yıl önce
ne necatisi yaa o oynamayı unutmuş bence song ve ümit karan

misafir - 9 yıl önce
okan buruk süper ama oynamadığı için formsuz

misafir - 9 yıl önce
türk futbol tarihini yazan avrupaya öğreten takım

misafir - 9 yıl önce
renklere aşığız ama bu kadarda kendimizi kandırmayalım. 2 tane adamın ruhuyla takım olunmaz. ister hakem hatası ister futbolcu böle oynamaz galatasaray oynamamalı. böyle yönetilemez böyle bir kadro çıkmaz platini gelse bu takımın başına farketmez. Kale güven vermiyor defansta al gülüm ver gülüm devlet memuru hakan balta, orta sahada brezilyada 42 metre nokta pas atan türkiyede nokta kadar iş yapmayan elano, solda çakma hakan ünsal caner ,sağda dağlara taşlara top atan orta yapan sabriyi bile aratacak adamlar, uğur diye 2 amatörde yedekten oyuna girebilecek bir adam, 2 tane uzuz etin yahnisi rakı balık kebaba getirilen yabancı santıs,jo. kevel düzelcekte 2 maç oynayıp sakatlanmayacakta baros düzelecekte ölme eşşeğim ölme, ardaya kaldıysa bu takımı kurtarmak takımın adından ıyundan çok arda deniyorsa bir yerlerde yanlışlık vardır. hakan şükür,hasan şaş,bülent korkmaz,hakan ünsal kanallara meze olacağınıza sizi bugünlere getiren bu renkler için elinizi taşın altına sokun,cevat abiler nerede albayrak ruhu lazım bu takıma. üzülüyorum türkiye kupasında yokuz avrupada yokuz bu futbolla olacaksa süperligde kalsın. ben böyle bir takımda beceriksiz bir hocada görmedim. nerede istikrarsız hoca var o getiriliyor. yılmaz vural bile kadroyu doğru kurar bu takımda. yazık bu paralara yazık bu taptığımız renkleri altlarındaki masserattilerle bozan bu futbolculara...

misafir - 9 yıl önce
bugün galatasaray ın şampion olması ihtimali güçleşti frank rijkaart kalsın kendi evimizde oynayacağımız bursa maçınıda fenerin inadına maçı verelim tarih 05.04.2010 utanç günü sivas 1-1 galatasaray

misafir - 9 yıl önce
ben fanatik gs liyim.hatta o kadarki gol yedigi zaman sinirimden tekrar gol yemesini tekrar gol yemesini isteyecek kadar deliyim.ya allah askina hic gormuyormusunuz takimi ne hale getirdiniz.3 tane guzel pas olmuyo bende izlerken futbol oynayan biri olrak guya profesyonel oyuncularimiza bakip guluyorum vallahi sinirimden sadece guluyorum.su anda agzima geleni sayacak kadar sinirliyim fakat degmez bunlara diyorum.ya bi caner var vallahi billahi komedi,fener macinda 1 tane yerden pasini gordum.hep havadan ve karsi takimin oyuncusuna,ya rikardim benim gs yi hicmi sevmiyosun bu kadar eziyet edilirmi bi takima inanamiyorum,guzel bir sey varsa sahada valla bana soyleyin anlayayim gercekten daha ilk 10 dakikada fener karsisinda cozdum allahim dedim bittik 90 dakika boyle bitecek sanirim ama bide nerden buluyosak boyle antikalari kalecimiz ustune gol yedi.ama gram ruh yok su anda gram heves yok sanki,ya neden saldirmassiniz ne beklersiniz ne istiyonuz ne yapmaya calisiyonuz yemin ediyorum cozemedim,bilmedigim bi taktikmi var sizin oyununuzda.ya yenilin problem degil ama kizlar gibi oynamaniza kivirtmaniza topu gerekli yere atamamaniza valla deli oluyorum,baris ozbek icin biri bana desin ne faydasi var haakkaten bekliyorum,elano yerine ronaldonun hanimini getirin yeminle soyluyorum hic olmassa kosar yahu,insafda iyi bisey napiyorsunuz siz,valla hirsimdan deliricem sizin icin 1000 sayfa yazsam su anda sogumam yani,yeminle soyluyorum su anda sinirden kahkaha atiyorum,allah askina ne var su anda sizde bi soylesenize,hayatinizda bu kadar rezil durumlara dustunuzmu hic,yani oynarken lezzet almadiginiz bu kadar ust uste cok maclariniz oldumu,ya bu adamda hicmi akil yok oyun yooooooookkkkkk oyun inanin ne diyecegimi bilmiyorum.benmi geleyim oynamaya valla gelirim canerden cok daha iyi oynarim elanodan cok daha fazla kosarim,mehmet topaldan cok daha az pas hatasi yaparim inanin ya bu oyununda bi onuru var,bu kadar rezil niye ediyorsunuz bu oyunu.daha coooookkkkk sozum var ama ne diyeyim size hakkaten ben cok uzuluyorum ama cagirsinlar gelip oynarim ins.ya profesyonel demeye sahitler lazim hakkaten,su anda izlemiyorum zaten sadece bi hevesle neyse olurmu diye gittim fb-gs macini izledim yine yerin dibine girdim,ya adam su feneri o ali samiyende tukurerek ezer yerin dibine gecirir yapmayin allah askina oynayin sadece yeter yenilin farketmez ama oyun oyun oyun nerde yyyyoooookkkk.vallahi rikard hakkindaki butun olumlu dusuncelerim bitti.sabret diyorum ama 15 haftadir bir tane isik bile goremedim,mesela ilk yarida 45 dakikada firtina ol 4 tane gol at 2.ci yarida yat paslas rahatla anlarim ama yok ya hicbisey yok ben cok zorluk cekiyorum takimimi anlamada biri bana aciklasin nolur.gol atamiyoruz ya gool goool gooool yopk yok yok ya nasil olur koskoca gs da cok onemli 15 atak ve 5 tane de gol hic olmassa yapmayin nolur,valla gs dan beni bu kadar sogutan bir kadro hic olmamisti.teknik traktorunden oyuncusuna kadar maleeeesef benden bu kadar ders alacaginizi sanmiyorum beklemiyorumda zaten,cunku benim gibi ici ve disi yanan binlerce gs fanatigi bunlari yazmistir ama dikkate almayacaginizi almadiginizi her hafta gorebiliyorum zaten,vay beeeeee koca aslanim kedi yavrusu oldu.ccccooooooookkkkkkk uzgunum ama cooooookkkkk.kendinize bi ne yaptiginizi maclari ozellikle su son 5 veya 6 maci izleyip izleyip bi sorun bakalim.ne goreceksiniz ben diyeyim.her futbolcumuz utanacak cani sıkılacak utanması varsa kızaracak bozaracak ya hakkaten bı bakın nolurörıkard gecmıse bakmayalım onumuze bakalım desede her hafta husrana ugramamak ıcın topluca oturun(futbolcularımız yanı)bakın ve ınanın bıraz sızde GALATASARAY TAKIMINA karsı bır sevgınız saygınız varsa oturup karsılıklı hungur hungur aglayin,yeminle bakin duzeleceksiniz.icimdeki size karsi olan sevgimin su anda nasil bi nefrete donustugunu anlatamam.ama naparsin hadi yine kendimizi aldatip o meshur sozu diyelim,onemli olan kotu gunde takimi desteklemekdir diye vay be aslanim hayret bu kadarmi dusecektin sen.

misafir - 9 yıl önce
5 nisan 2010 pazartesi....sivas spor galatasaray macı ve mac bıttı skor.1-1 abı buneya avrupa takımı bummu 34 yasındayım ve kendımı bıldım bılelı galatasaraylıyım ama artık YETER uzulmuyorum oynuyan futbolcular uzulsun fener yener bızı sıvas berabere kalırız şampıonluk futbolcuların yuzunden ve sampıonlar lıgı futbolcuların yuzunden uctu gıttı avuclarımızdan ayıp ayıp 105 defa ayıp sıze galatasarylı futbolcular aldıgınız paraların hakkını hıç vermıyorsunuz buda galatasarayın taraftarının hakkını yemektır maca gıt deplasmana gıt urun al forma al peşınden gıt tezahurat yap karsılgı bu olacaksa KUL HAKKI nasıl olacak galatasaray taraftarının HAKKI neolacak adam ollun adam hııı untmadan des santos mudur nedır bıze sanırrım guzel 1 kazık tıpkı lıg tv spıkerının deddiği gibi rıjkard ın yanında otursa daha verımlı olur sannırım formanın hakkını wermıyenın bu takımda yerı yok hem des santosun hemde onun gıbı yerlı yabacı futbolcuların bu takımda yerı yok jo demıskı galatasaray ısterse benı sezon sonunda seve seve kalırrım bence haklı hangı kulupte bukadar rahat edebılırkı sıvasla berabere kaldık bugece de kesın jo evde partı duzenler tum galatasaraylı futbolculaqrı ben sımdıden davet edeyım adam okadar rahatki jo beyfendı partı bıle duzenlıye bılıyortabıkkı kalmak ıster galatasarayda bıde kalecımızın lenslerı varmış bunlar bu tutugumuz renklere hakaretten baska bısıy degıldır galatasaraylı futbolculuk buysa ben artık GALATASARAYI tutmuyorum tabıkkı basarı yokmu basarılara zaten kımsenın lafı yok u e f a super kupa sampıyonluklar ama unutmayalımkı dunyalı artık uzaya bıle cıkabılıyor futbolda gecmiş kalmadı artık bugun var yarınlar var

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Galatasaray Resimleri

Galatasaray SK
3 yıl önce

Galatasaray Spor Kulübü merkezi İstanbul'da olan, özellikle Galatasaray Futbol Takımı ile tanınan spor kulübü. Türkiye'nin en çok taraftarı olan, en başarılı...

Galatasaray Spor Kulübü, Turkcell Süper Ligi, 1482, 1868, 1870, 1901, 1903, 1905, 1989, 1990, 1992
Galatasaray Üniversitesi
3 yıl önce

olan bir devlet üniversitesi. Galatasaray Üniversitesi, Galatasaray Spor Kulübü ve Galatasaray Lisesi ile birlikte Galatasaray Topluluğu'nun en önemli kurumlarından...

Galatasaray İœniversitesi, 14 Nisan, 1991, 1992, 6 Haziran, Aikido, Bahçeşehir İœniversitesi, Basketbol, Boğaziçi İœniversitesi, Cumhurbaşkanı, Dağcılık
Galatasaray Lisesi
3 yıl önce

032806; 28.9787 Galatasaray Lisesi (Osmanlı Türkçesi: مکتب سلطانی, Mekteb-i Sultânî; Fransızca: Lycée de Galatasaray), İstanbul'un Galatasaray semtinde bulunan...

Galatasaray Lisesi, Çetin Altan, Yalçın Tura, Nihat Erim, Haldun Taner, Abdülhak, Boğaz, Kemal Tahir, Esat Mahmut Karakurt, Mehmet Ali Aybar, Candan Erçetin, Turgay Şeren, Lise, Kolej, Üniversite, MEB
Galatasaray, Beyoğlu
7 yıl önce

9787 Galatasaray, İstanbul'da Galatasaray Lisesi'nin de bulunduğu semtin ismidir. Galatasaray Spor Kulübü ismini bu semtten almıştır. Galatasaray Lisesi...

Galatasaray, Beyoğlu, Galatasaray Lisesi, Galatasaray Spor Kulübü, Taslak, İstanbul, Memleketini tanıt!
Fenerbahçe-Galatasaray derbisi
3 yıl önce

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi veya diğer adıyla Kıtalararası Derbi, İstanbul merkezli iki Türk spor kulübü olan Fenerbahçe ile Galatasaray'ın futbol takımlarının...

Galatasaray SK tarihi
3 yıl önce

Bu madde, 1905'te, İstanbul'da kurulan Galatasaray Spor Kulübü'nün tarihini içermektedir. 30 Ekim 1905'te, Mekteb-i Sultani'de Mehmet Ata Bey'in dersi...

Galatasaray Sportif Anonim Şirketi
3 yıl önce

Galatasaray Sportif A.Ş., %68,77'si Galatasaray Spor Kulübü Derneği'nin ve %31,23'ü halka açık ortaklıktan oluşan şirkettir. Tam adı Galatasaray Sportif...

Galatasaray Müzesi
3 yıl önce

Galatasaray Müzesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan müze. 1868'de Galatasaray Lisesi, Tanzimat hareketi ile birlikte tekrar faaliyetine başladığında...

Galatasaray Müzesi, 15 Mayıs, 1905, 1919, 2000, Ali Sami Yen, Ali Sami Yen Stadyumu, Atatürk, Atatürk Olimpiyat Stadı, Birinci Dünya Savaşı, GS TV