Bt Serisi Tanklar

Kısaca: BT Serisi Tanklar. Rusça (Быстроходный танк, Bystrokhodny Tank) (Türkçesi → Hızlı tank) anlamına gelen BT serisi tanklar SSCB tarafından 1932 ve 1941 yılları arasınca büyük adetlerde üretilen süvari tank sınıfıda diyebileceğimiz hafif sınıf bir tanktı. ...devamı ☟

BT Serisi Tanklar
BT Serisi Tanklar

BT Serisi, S.S.C.B. ordusu için 1932-1941 yılları arasında çok sayıda üretilmiş olan hafif sınıf bir tank modelidir. BT kısaltması Rusça Bistrohodniy Tank (``Hızlı Tank``) anlamındadır. Sovyet askerleri arasında Betka, daha küçük modelleri ise Betuşka olarak bilinir.

BT serisi tanklar, hareket sistemi kolaylıkla değiştirilebilir bir şekilde tasarlanmış tanklardır. Mürettebat, üç dakika içinde paletleri çıkartabilir ve böylece tank, metal tekerlekler üzerinde de hareket edebilir. Tankın bu özelliği, sert zeminli yollarda saatde 70 kilometreyi aşabilen bir hızda ilerlemesine olanak vermenin yanı sıra, paletlerdeki bir arıza sonucu hareketsiz kalmasına da çözüm olmaktadır.

BT serisi tanklar, İspanya İç Savaşı`nda, Uzak Doğu`da, Sovyetlerin Finlandiya Seferinde, Almanya`nın Polonya`yı istilasıın hemen ardından Polonya`ya yönelen Sovyet istilası ve Barbarossa Harekatının ilk yılı içinde kullanılmıştır.

Kullanımı

BT serisi tanklar II. Dünya Savaşı öncesinde askeri tarih yönünden önemli birkaç çatışmada yer almışlardır. Bu çatışmalardan ilki 1936 yılında İspanya İç Savaşında olmuştur. Uluslararası Tugay safında çatışmalara katılan BT-5 tankları 45 mm.lik ana silahlarıyla Alman ve İspanyol hafif tankları karşısında başarılı sonuçlar elde etmişlerdir.

1939 yılında Moğolistan sınırında Japonya ile Sovyetler arasındaki sınır çatışmalarında General Jukov, BT-5 ve BT-7 tanklarından oluşan tanklarını gruplar halinde ve hızlı manevralarla kullanarak başarılı olmuştur.

"Kış Savaşı" olarak da bilinen Finlandiya savaşında ise BT-2 ve BT-5 tanklarının ince ön zırhları, kayaklı tanksavar unsurlarının etkisiyle yetersiz kalmışlardır.

17 Eylül 1939 da Polonya sınırını geçen Sovyet birliklerindeki BT serisi tanklar, Polonya ordusunun zaten Alman taarruzları sonucunda çökmüş olması nedeniyle fazla zorlanmamışlardır.

1941 de, Barbarossa Harekatının ilk yılında BT serisi tankar Alman tanklarının kalın ön zırhları ve atış güçleri karşısında büyük kayıplar verdiler. Leningrad yönünde gelişan Alman ilerlemesine karşı sevk edilen bu tanklar başarısız oldular. Özellikle Uman bölgesindeki tank savaşlarında üç Sovyet tank kolordusu, neredeyse tümüyle savaş dışı kalmıştır. Kursk Savaşından sonra tarihin en büyük ikinci tank muharebeleridir Uman Savaşı.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

BT Serisi Tanklar Resimleri