Aleksandr Tamanian

Kısaca: Aleksandr Tamanian (d. 4 Mayıs 1878, Yekaterinodar, Rus İmparatorluğu; ö. 20 Şubat 1936, Erivan, Ermenistan SSC; Ermenice: Ալեքսանդր Թամանյան; Rusça: Александр Оганесович Таманян, ''Aleksandr Oganesoviç Tamanyan''), Ermeni asıllı neoklasik mimar ve kentbilimci idi. ...devamı ☟

Aleksandr Tamanian
Aleksandr Tamanian

Aleksandr Tamanian (d. 4 Mayıs 1878, Yekaterinodar, Rus İmparatorluğu; ö. 20 Şubat 1936, Erivan, Ermenistan SSC; Ermenice: Ալեքսանդր Թամանյան; Rusça: Александр Оганесович Таманян, Aleksandr Oganesoviç Tamanyan), Ermeni asıllı neoklasik mimar ve kentbilimci idi.

Biyografi

Tamanian, 1878'de Yekaterinodar (Krasnodar'ın eski ismi) şehrinde doğdu; babası bir bankacı idi. 1904'te Tamanian, St. Petersburg'daki Sanat Akademisi'nden mezun oldu. Stili neoklasik mimarisinden kaynaklanıyor; bu stil 19. yüzyıl boyunca Avrupa'da, ve 20. yüzyılın ortasına kadar Amerika Birleşik Devletleri'nde modadı.

İlk eserlerini birkaç sene sonra başladı. St. Petersburg'daki Tsarskoye Selo'nun Koşubey Konağı'nı tasarladı; bu konak 1911 ve 1913 yılları arasında prens Şerbatov'a, ve 1913'dan 1923'e kadar Moskova'daki demiryolunda çalışanlara aitti.

1914'te Sanat akademisyen ünvanını kazandı, ve 1917'de, orada 13 yıl önce mezun olduğu Sanat Akademisi'nde yardımcı müdürü olarak seçildi. 1923'te yeni kurulan Ermenistan SSC'nde yapılan büyük gelişim projelerini düzenlemek için Erivan'a gitti. Oradayken evlendi, "Jeorji" adlı bir çocuk doğurdu (o da bir mimar oldu) ve 20 Şubat 1936'da vefat etti.

Erivan ve Ermenistan SSC

1925'ten itibaren Tamanian, Leninakan (günümüzde Gümrü), Nor Bayazet (günümüzde Gavar), ve 1927'de Eçmiadzin gibi birçok Ermeni şehrin planlarını tasarladı. Fakat Tamanian en çok ülkenin başkenti Erivan'da yaptığı işleri için bilinir. İlk planları 1924'te kabul edildi ve bölgenin eskiden küçük başkenti, ağaçlı caddeler ve günümüzde bile şehrin kalbi olan Cumhuriyet Meydanı gibi bir sürü geniş meydanlarla dolu büyük, çağdaş bir şehire değişti.

Aynı zamanda Erivan'daki abidelerin birçoğunun yapıcısıdır, örneğin 1926'da açılan meşhur Opera Evi. Neoklasik stili ve Sovyet etkilerine karşın Tamanian, kendisini ülkenin mimarisi ve malzemeleri ile uyabiliyordu. Yapılarının çoğunda, tarihi Ermeni mimarisinden unsurlar ve pembe tüf gibi ülkede bulunan taş türleri kullanılıyordu. Bu yanardağ taşının kullanımı günümüzde bile Erivan'ın "pembe şehir" takma isminin kaynağıdır. Ayrıca Ermenistan'ın mimari mirasını korumak için çalıştı ve Ermenistandaki tarihi abidelerin korunması komitesini kurdu.

Günümüzde ise, heykeli Erivan'ın merkezinde bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Aleksandr Tamanian Resimleri