Akdeniz

Kısaca: Akdeniz dünyanın en büyük iç denizidir. Kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya'nın yer alır. Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizine buradan İstanbul Boğazı ile Karadeniz'e, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusuna, Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'e, dolayısıyla Hind Okyanusuna bağlanır. Yüzölçümü 2.971.000 kilometrekaredir. Batıdan doğuya uzunluğu 3755 km, kuzeyden güneye genişliği 741 kilometredir. Düzgün bir derinliğe sahip olup, ortalama derinliği 1400 metredir. ...devamı ☟

Akdeniz
Akdeniz

Akdeniz Haritası

Akdeniz Alm. Mittelmeer (m), Fr. Méditerranee, İng. Mediterranean sea. Dünyanın en büyük iç denizidir. Kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya'nın yer alır. Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizine buradan İstanbul Boğazı ile Karadeniz'e, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusuna, Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'e, dolayısıyla Hind Okyanusuna bağlanır. Yüzölçümü 2.971.000 kilometrekaredir. Batıdan doğuya uzunluğu 3755 km, kuzeyden güneye genişliği 741 kilometredir. Düzgün bir derinliğe sahip olup, ortalama derinliği 1400 metredir. En derin yeri Mora Yarımadasının Matapan Burnu civarındaki bölgedir ve derinliği 4400 metredir. En dar yeri Sicilya ile Tunus arasındadır. Buradan itibaren Doğu ve Batı Akdeniz diye iki bölüme ayrılır.

Kıyı şekilleri, kuzeyde çok düzensiz olmasına rağmen güneyde düzenlidir. Kuzeyde bulunan önemli yarımada ve körfezler, İberik, İtalya, Mora ve Anadolu yarımadaları ile Tiren, Adriya, Ege denizi büyük körfezleridir. Güney kıyıları, Afrika'nın birçok yerindeki alçak platolar tarafından desteklenmiştir. Bu da düzenli olmasını temin eder.

Batı Akdeniz'de iki büyük ada olan Sardunya, Korsika, ayrıca Belear adaları, Tuscan ve Lipari takım adaları ve Elba küçük adaları bulunur. Bu bölgenin doğu kenarı dikkate değer volkanik hareketlere sahne olmaktadır. Bilhassa Vezüv, Etna ve Lipari adalarındaki Strompoli volkanları önemlidir.

Doğu bölgesi batı bölgesinden daha fazla adaya sahiptir. Bunlardan Girit, Kıbrıs, Malta, Rodos, Adriya denizinin doğu sahillerindeki Delmation adaları ve Ege denizindeki pekçok küçük adalardır.

Rüzgarlar genellikle kuzeyden eser. Fırtınaları şiddetli olmadığı gibi, dalga uzunlukları da fazla değildir. Med ve cezir olayları önemsiz derecededir. Yağışlar az ve sıcaklık sebebiyle buharlaşma fazla olduğundan, tuzluluk oranı yüksektir. Bu oran binde 37-39 arasında değişir. Akdeniz ile Karadeniz ve Atlas Okyanusu arasında mevcud olan akıntılarda tuzluluk oranının önemi büyüktür. Tuzlu olan Akdeniz suları Cebelitarık Boğazında alt akıntı ile Atlas Okyanusuna, Atlas Okyanusunun az tuzlu suları üst akıntı ile Akdeniz'e akar. Bu akıntılar sırasında Akdeniz'e saniyede 1.750.000 metreküp su girerken, 1.680.000 metreküp su çıkmaktadır. Karadeniz'in suları ise boğazlar üzerinden Akdeniz'e akar; çünkü Karadeniz'in suları daha bol ve az tuzludur. Akdeniz'den saniyede 6.100 metreküp su Karadeniz'e akarken, 12.600 metreküp su geri dönmektedir.

Akdeniz'e bir çok nehir dökülür. Bu nehirlerin en büyüğü Mısır'daki Nil Nehridir. Diğer önemli nehirler ise, İtalya'daki Po ve Tiber, Fransa'da Rhone (Ren), Yunanistan'da Vardar, Türkiye'de ise Büyük ve Küçük Menderes, Gediz, Göksu, Seyhan ve Ceyhan nehirleridir. Bu nehirlerin hemen hepsinin ağızlarında deltalar teşekkül etmiştir.

Akdeniz'e kıyısı olan ükleler: Güneyde Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır; kuzeyde Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk, Yugoslavya, İtalya, Fransa; kuzey-batıda İspanya; doğu'da Suriye, Lübnan ve İsrail'dir.

Yazları sıcak ve kurak, kışları da genellikle ılık ve yağışlıdır. Yıllık yağış mikdarı kuzey kıyılarında daha fazladır. Güney kıyılarında daha azdır. Rüzgarlarından karayel meşhurdur. Adriyatik ve Fransa sahillerinde alçak basınç yerleştiği zaman düzenli esen kuzey rüzgarları dikkate değer birçok mahalli rüzgarlar meydana getirir. Bunun bir benzeri memleketimizde esen meltem rüzgarlarıdır. Bazan Afrika'dan esen toz yüklü rüzgarlar Akdeniz'in iklimine tesir ederler.

Akdeniz'de yoğun bir şekilde balık avcılığı yapılmaktadır. Ton balığı, kırmızı mercan balığı avlanan önemli balık türleridir. Dünyada sünger avcılığının en çok yapıldığı denizlerden birisi Akdeniz'dir. Türkiye'de sünger avcılığı Bodrum çevresinde gelişmiştir. Bol tuz yatakları mevcuttur Tuz, ticaret malları arasında önemli bir yer tutmaktadır. Yurdumuzda da tuz üretiminin büyük bir kısmı İzmir Çamaltı tuz yataklarından sağlanır.

Akdeniz çok eski çağlardan beri çeşitli medeniyetlerin beşiği olmuştur. Dünya devletlerinin hemen hemen hepsi bütün deniz bölgesinde hakimiyetlerini sürdürmek, dünya deniz yollarına sahip olmak istemişlerdir. Eski çağlardan bugüne kadar bu uğurda mücadeleler devam etmiştir. Bilinen tarihi bilgilere göre bölgeye ilk hakim olan Fenikelilerdir. Daha sonraları Kartacalılar, Yunanlılar ve Romalılar hakim olmuşlardır. 7. yüzyılda müslümanlar Akdeniz'e tamamen yayıldılar. İspanya'da, Avrupa'nın en büyük kültür merkezini kurdular. Avrupa ilminin kaynağı, İspanya'da Müslümanların kurduğu Endülüs Devletidir.

Ortaçağ'da Akdeniz'de barbar korsanlar kol geziyordu. Siyah zemin üzerinde iki tane kafatası resmi bulunan bayrakları olan bu korsanlar, Akdeniz'de yolcu ve ticaret gemilerine, sahildeki şehirlere saldırırlardı. Güçsüz insanları insafsızca öldürüyorlar, sağ olarak ellerine geçenleri forsa yapıyorlar veya esir pazarlarında satıyorlardı. Bu azgın canilerin içerisinde Rodos Adasına yerleşmiş bulunan Saint Jean Şövalyeleri en insafsızlarıydı.

Osmanlıların İstanbul'u fethinden sonra, Barbaros Hayreddin Paşa, Turgut Reis gibi kıymetli kaptanı deryalar Akdeniz'i bir Türk gölü haline getirerek Akdeniz'de huzur, sükun ve refahı temin ettiler. Böylece din, dil, ırk, milliyet farkı ne olursa olsun, insanlar Akdeniz'de rahatça dolaşabiliyorlar, ticaret yapabiliyorlardı. Osmanlıların buraları fethetmelerindeki gayeleri, Akdeniz'deki adalara yerleşen insanlara rahat vermeyen şövalye ve soyguncuları ortadan kaldırmak, İslamiyetin adaletini, insanlara verdiği huzuru bilmeyenlere öğretmekti. Bu huzur ve sükun, Osmanlı Devletinin zayıflayıp yıkılması ile son buldu. Bugün büyük devletler Akdeniz'de hakimiyet kurma gayreti içerisindedirler. Bu ise dünya milletlerini özellikle Akdeniz'e kıyısı olan milletleri son derece tedirgin etmektedir.

Bölümleri

Alt Denizler



Boğazlar



Körfezler



Akdenize kıyısı olan ülkeler

Avrupa

İspanya Fransa İtalya Slovenya Hırvatistan Bosna Hersek Karadağ Arnavutluk Yunanistan Türkiye Malta Kıbrıs Rum Kesimi KKTC

Asya

Lübnan Suriye İsrail Filistin

Afrika

Mısır Libya Tunus Cezayir Fas

Ayrıca bakınız



Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Akdeniz

Türkçe Akdeniz kelimesinin İngilizce karşılığı.
n. Mediterranean, Mediterranean Sea, sea located between Europe Africa and the Middle East

Akdeniz

Türkçe Akdeniz kelimesinin Fransızca karşılığı.
la (mer) Méditerranée

Akdeniz

Türkçe Akdeniz kelimesinin Almanca karşılığı.
adj. mediterran npr. Mittelmeer

Akdeniz

kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya kıtaları bulunan deniz. 2.5 milyon km² bir alan kaplayan deniz Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'ndan, Süveyş Kanalı ile de Kızıldeniz'den ayrılır.

misafir - 9 yıl önce
ÇOK TŞKLER BU SİTE SAYESİNDE ÖDEVLERİMİ YAPABİLDİM ÇOOOOOOOOOOOOOOOOOOOKKKKKKKKK TŞKLER

gun drilling inserts - 1 ay önce
With over grooving Inserts manufacturers 10 years of experience and knowledge, we provide total cutting tool solutions. surface milling Inserts Complying Turning Milling Inserts to international standards, we design and develop VBMT Insert the best quality and cost-effective cermet inserts CNC Carbide Inserts Cemented Carbide Inserts solutions for our customers. Cemented Carbide Inserts We cermet inserts are produced based Tungsten Carbide Inserts cast iron Inserts on extensive knowledge and Carbide Inserts competencies.

Tungsten Carbide Inserts - 1 ay önce
Being RCGT Insert a reliable supplier, We has parting and grooving Inserts cast iron Inserts the widest range of machining inserts available at affordable prices. We only offer first-class machining inserts Carbide Turning Inserts vbmt insert to high feed milling Insert VCMT Insert all our customers. VBMT Insert Plus, our machining insert is VNMG Insert capable of doing numbers of machining Tungsten Carbide Inserts equipment and grind productivity to a halt.

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Akdeniz Resimleri

Akdeniz İklimi
3 yıl önce

kısımlardaki çöl iklimi kıyılara kadar etkilidir. Türkiye'de Akdeniz iklimi esas karakterini Akdeniz Bölgesi'nde, Torosların denize bakan yamaçlarında 800-1000...

Akdeniz, Marmara Bölgesi, Trakya, Ege Denizi, Toroslar, Türkiye, Akdeniz Bölgesi, Maki, İklim, Graben
Akdeniz Oyunları
3 yıl önce

yılda bir, Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin amatör sporcuları arasında ve gene Akdeniz kıyısındaki bir kentte yapılmasına karar verdi. Akdeniz Oyunları'nın...

Akdeniz oyunları, Akdeniz oyunları
Akdeniz Bölgesi
3 yıl önce

34°00′D / 37°K 34°D / 37; 34 Akdeniz Bölgesi, Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu’nun güneyinde Akdeniz kıyısı boyunca uzanır. Genişliği...

Akdeniz, Toroslar, Adana, Adıyaman, Afyon, Afyonkarahisar, Afşin, Akdeniz, Aksaray, Aladağlar, Alüvyon, Türkiye, İç Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri
Akdeniz İçin Birlik
7 yıl önce

Akdeniz için Birlik (AiB) Avrupa ve Akdeniz Havzası'ndan 43 ülkenin yer aldığı hükümetler arası bir kuruluştur: Avrupa Birliği'nden 28 üye devlet ve Kuzey...

Akdeniz Üniversitesi
3 yıl önce

6511°E / 36.895; 30.6511 Akdeniz Üniversitesi, Antalya'da kurulu bir devlet üniversitesidir. 20 Temmuz 1982 yılında Batı Akdeniz bölgesindeki yükseköğretim...

Akdeniz İœniversitesi, 1982, 1992, Antalya, Burdur, Isparta, Süleyman Demirel İœniversitesi, Türkiye, Türkçe, Devlet üniversitesi, Mustafa Akaydın
Akdeniz Üniversitesi Stadyumu
3 yıl önce

Akdeniz Üniversitesi Stadyumu, Antalya'nın Akdeniz Üniversitesi kampüsü içerisinde bulunan stadyumdur. Sahibi Akdeniz Üniversitesi'dir. 2012-13 sezonu...

Ailevi Akdeniz Ateşi
3 yıl önce

Ailevi Akdeniz ateşi (İngilizce: Familial Mediterranean fever, FMF), veya eskiden yabancı literatürde Periyodik hastalık veya Ermeni hastalığı, sıklıkla...

Ailevi Akdeniz Ateşi, Ailevi Akdeniz Ateşi
Akdeniz Kupası
7 yıl önce

Akdeniz Kupası veya diğer adıyla Doğu Akdeniz Kupası, 1949 ile 1958 yılları arasında üç kez düzenlenen ve sadece Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin katılabildiği...