Cumhuriyet öncesi köyün yükseklerindeki topraklar daha çok rumlara aitti , denize yakın alçak kesimlerine Türk aileler yerleştirilmişti... tehcirle birlikte rum aileler göçe zorlanmıştır... Rus işgali öncesi muhacirlik yaşanmıştır. Cumhuriyet sonrası boşanan rum arazileri nüfus kalabalığına göre Türk ailelerine verilmiştir. Şana köyünün adı Lazcada mutluluk anlamına gelir.
Trabzon iline 18km, Yomra ilçesine 9km uzaklıktadır. Coğrafi yapısı itibari ile vadi içinde basık bir mevkiye sahiptir. Önemli düz arazisi düzlük mahallesidir, geri kalan arazi dik ve işlenmesi zordur.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Temel ekonomik ürün fındıktır. Hayvancılık bitme noktasındadır. Fındıktan başka, mısır en çok üretilen üründür. Diğer tarım ürünleri ve meyva üretimi, daha çok halkın ihtiyaçları dorultusunda yetiştirilir, hayvancılık ise neredeyse bitme noktasındadır.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: :2009 - Osman Eroğlu :2004 - İbrahim Tosun :1999 - Haydar Çalık :1994 - Bekir Eroğlu :1989 - Enver Atasoy :1984 - Enver Atasoy
Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyde sağlık ocağı yapılmıştır fakat kısa bir süre harici aktif hale gelmemiştir. yanlış arazi seçiminden dolayı sağlık ocağı yıkılmak üzeredir. ----Köyün içme suyu şebekesi Vardır lakin Siatli çalışmaz çoksık arıza verir=Sebebi: Köyümüzün çorafi yapısı göz ardı edilerek, Etüdü, projesi ve imalatı, düz bir arazide şehir şebeke sisteminde hazırlanıp imal edildiğinden ve köyümüzün arazi yapısı çok meil olduğundan ötürü yer, yer yüksek basıçtan ve yer hareketlerinden ötürü borular çok sık kırılır parlar . Ayrıca terazileme sistemi bu çok meil arazide dengelemeye uygun değildir .(bunlarıniçin yazdım ne alaka diyeceksiniz-: Vatandaş—Köyün içme suyu şebekesiYOKTUR diye yazmış Tabiki haklı olarak, çalışmayan şebeke nin varlığından Ne? olur kime fayda kime zarar. Anlatılmak istenen şudur: İşi ehline verelim üstünede bir ekmek fazla verelim ki yapılan işin hayrını görelim:::ileride yapılacak işlerimizde daha ihimamlı davranalım. sevgive saygilarımla.