Üçoluk, Konyaaltı

Kısaca: Üçoluk, Antalya ilinin Konyaaltı ilçesine bağlı bir köydür. ...devamı ☟

Üçoluk, Antalya ilinin Konyaaltı ilçesine bağlı bir köydür. Tarihçe Köyün adı merkezde bulunan üçoluklu çeşmeden almaktadır. Bu çeşmenin yanı sıra Ulupınar diye çok büyük bir su kaynağı vardır. Köy, daha önce Hisarçandır köyüne bağlı bir mahalle iken 1991 yılında bağımsız köy haline gelmiştir. Daha önce Antalya Merkez İlçesi Çakırlar Bucağı'na bağlı iken 5747 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 2008 yılında yeni kurulan Konyaaltı ilçesi Merkez Bucağına bağlanmıştır. Üçoluk Köyü; Havutönü, Soğanlık, Tülek, Ulupınar, Kırtepe ve Örencik mahallelerinden oluşmaktadır. Kültür Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Coğrafya Antalya merkezine 40km uzaklıktadır. Kemer ve Kumluca ilçesine sınırları vardır. Altınyaka karayolu üzerinde yer almaktadır. Batı Torosların eteğinde 800–1200 m yükseklikte yer almaktadır. Antalya şehir merkezine göre sıcaklık değeri 4-5 derece daha düşüktür.Kışları soğuk geçer, kar yağışı olur. Arazi yapısı engebelidir.

Üçoluk Yaylası

Köy yerleşim olarak batı Torosların eteklerinde yer almaktadır. Serin olması nedeniyle yaz döneminde okulların kapanmasıyla birlikte Kemer, Göynük, Beldibi, Konyaltı ve Antalya merkezde oturan kişiler köyde geçici olarak konaklama yapmaktadırlar. Okulların açıldığı eylül ayının ortalarına kadar köyde kalmaktadırlar. Yaz dönemi boyunca köyün ekonomisi ve sosyal hayatı gözle görülür şekilde canlılık göstermektedir.

Ulaşım

Kemer'den çam ağaçları arasından geçen 37km. stabilize yolla ulaşılmaktadır. Ayrıca Antalya-Kemer yolunun liman bölgesinde Altınyaka yolunu takip ederek yaklaşık 30km sonra köye ulaşmak mümkündür. Yol Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda olup asfalt yol olarak hizmete devam etmektedir.

Özellikleri

Antalya'nın güneybatısında, yaklaşık 1.500 m yükseklikte bulunan yayla zengin flora ve faunaya sahiptir. Elektrik ve PTT gibi alt yapı hizmetleri olmayan yayladaki basit yayla evleri, sedir, çam, çınar ağaçları ile bütünleşmiş gibidir. Antalya ve Kemer halkının kullandığı yaylaya, seyahat acenteleri tarafından kamp ve trekking programları düzenlenmektedir.

Konaklama-yeme-içme

Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir. İklim Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Yazları Antalya'nın en güzel yaylalarından biridir.köyde yayla turizmi gelişmektedir. Nüfus Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Son yıllarda Antalya şehir merkezine yakın olması ve deniz seviyesinden yüksek konumu nedeniyle rahat ve huzurlu bir hayat yaşamak isteyen kişiler tarafından yerleşim yeri haline gelmiştir. Bağımsız evler ya da site şeklinde tek katlı bahçeli yapılar yapılmaktadır. Bu durum köyün yakın gelecekte ekonomik olarak kalkınmasını ve ticari hayatının hareketliliğini sağlayacaktır. Konyaaltı, Kemer ve Kumluca gibi üç ilçenin sınırında ve ilçe merkezlerine yakın olması rağbet edilen bir köy durumuna gelmiştir. Altyapı bilgileri Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Antalya merkeze bağlı olmasına rağmen kırsal kesimde kaldığından dolayı çok az hizmet almıştır. Muhtarlar hizmeten çok kendi işleriyle uğraşmaktadırlar.Köy halkı köye sağlık evi yapılmasını istiyor ama yetkililerden herhangi bir cevap yok.

Kaynaklar

Dış bağlantılar

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.