Yazılım sanatı 1990`ların sonlarından itibaren sanatsal bir disiplin olarak yer edinmeye başlamıştır. Yayımlanması ve tartışılması sık sık WWW üzerinden yapıldığı için internet sanatı ile de yakından bağlantılıdır. World Wide Web`deki bilgiye alternatif sunumlar getiren ``tarayıcı sanatı`` (`browser art`), hem internet hem de yazılım sanatı kapsamına sokulabilecek bir örnektir.
2000 yılından sonra yazılım sanatına verilen önem artmış, ``Transmediale`` (Berlin), ``Prix Ars Electronica`` (Linz) ve ``readme`` (Helsinki) gibi uluslararası sanat festivallerinde kendine önemli bir yer bulmuştur. Böylelikle daha geniş bir eleştirmen ve akademisyen kitlesine ulaşmıştır. Bu gelişmelerin yanısıra, henüz çok yeni olması nedeniyle, yazılım sanatının ayrı bir sanat dalı olarak geçici bir akım olup olmadığı tartışma konusudur.
Önemli sanatçılar ve çalışmaları
- Londralı sanatçı grubu I/O/D 1998 tarihli Web Stalker projesinde siteleri ayrı ayrı sayfalar halinde göstermek yerine haritalarını çıkaran alternatif basit bir web tarayıcısı yaratmıştır.
- Alexei Shulgin erken dönem yazılım sanatının önde gelen isimlerindendir.
- Amy Alexander yaptığı çalışmalarda programcıların/hacker`ların doğasına ve toplumda oynadıkları yaratıcı role gönderme yapmaktadır.
- C.E.B. Reas, ekran tabanlı çizimler yaratmak için, üretken ve etkileşimli programlar yazmaktadır.
- Peter Luining`in ZNC browser çalışması, html kodunu renk ve seslere çevirmektedir.
Türkiye`de Gelişmeler
- Dugumkume websitesinde yazılım sanatı hakkında Türkçe içerikli bilgi derlenip toparlanmaktadır.