Internet sanatı sanatsal web sitelerinde biçimlendiği gibi, email projeleri, online video, internet bazlı yazılımlar, internet bazlı enstalasyonlar, ses ve radyo işleri, tarayıcı sanatı, spam sanatı, kod şiiri gibi uygulamaları da kapsar. Internet'in getirdiği yeniliklerle sanatçıların önünde sınırsız imkanlar açılmış, bu internet sanatı terimini biraz belirsiz ve fazla genel kıldıysa da, genel anlamda çağdaş sanatın değişmesi ve genişlemesine katkıda bulunmuştur.
Internet sanatı, oturmuş bir terminolojiye sahip değildir. 'Internet sanatı', 'web sanatı', 'ağ sanatı', 'net sanatı', 'net-art', 'net.art' gibi terimler birarada kullanılabilmektedir. Bunlardan sadece net.art bazen erken dönem internet sanatı için kullanılır.
Tarih ve Bağlam
Internet sanatı değişik sanat akım ve geleneklerine dayanır. Bazı internet sanatı projeleri kavramsal sanat, Fluxus, pop sanatı, performans sanatı ile doğrudan ilintilidir. Kökleri Avrupa, Japonya ve ABD'deki geleneksel müze ve galeri çevresinin dışında kalan disiplerarası araştırmalar yapan kuruluşlara dayanır. Bunlar arasında Linz'deki http://www.aec.at Ars Electronica Festivali], ORF'deki ilk radyo deneyleri, http://www.kunstradio.at/ Kunstradio, ve Paris'teki http://www.ircam.fr/ IRCAM sayılabilir. WWW'in icadından sonra bilgisayarların ve Internet'in yaygınlaşmasıyla teknolojik imkanlar herkese açılmış, sanatçılara yeni ifade imkanları tanımıştır. Bugün internet sanatlarını teknolojik sanatlar olarak inceleme eğilimi olsa da birçok sanatçı ve eleştirmen bu sanat türünün de çağdaş sanatın ana akışı içinde incelenmesi gerektiğini savunmaktadırlar.Sanatçılar ve projeler
* JODI: Joan Heemskerk (Hollanda) and Dirk Paesmans (Belçika), en tanınmış internet sanatçı grubudur. 1990'ların ortalarından beri http://www.jodi.org web projeleri, http://oss.jodi.org absürd yazılım, oyunlar and eski moda bilgisayar imgeleri kullanan enstalasyonlar yapıp, blgisayar virüsleri, hata mesajları ve sistem çökmelerine göndermelerde bulunmuşlardır. Karışık navigasyon sistemleriyle bir anti-arayüz yaratmışlardır.- Londralı sanatçı grubu I/O/D 1998'de sayfaları göstermek yerine haritalarını çizen alternatif bir web tarayıcı olarak http://bak.spc.org/iod/ Web Stalker'ı yaratmışlardır.
- http://www.documenta12.de/archiv/dx/ documentaX, internet sanatına yer veren ilk uluslararası sanat etkinliği
- http://www.adaweb.com Ada'Web, an important early gallery of erken internet sanatına dair bir galeri, Walker Art Center'ın kalıcı koleksiyonundan.
- http://www.turbulence.org - Turbulence.org 1996'da kurulan, internet sanatı sergileyip sanatçılara destek veren site.
- http://www.irational.org/ irational.org 1995'te kurulan irational.org iş dünyasının gerçekleri, sanat ve mühendislik arasındaki sınırları irdeleyen Heath Bunting, Rachel Baker, Minerva Cuevas, Daniel García Andújar and Marcus Valentine'in sürdürdüğü site.
Ayrıca Bakınız
* Dijital sanat - net.art
Kaynaklar
Bu makalenin büyük bir kısmı http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_art İngilizce Wikipedia'daki karşılığından (14 Ağustos 2005) alınmıştır. İngilizce makale gösterilen kaynaklar aşağıdaki gibidir:
- No memory book, Editions du Seuil, Berkeley Art museum Pacific Film Archive (2001) ISBN 2020478579: the first monography dedicated to a net artist: Valéry Grancher.
- Art Servers Unlimited, ed. Manu Luksch, Armin Medosch (1998) http://asu.sil.at ISBN 899858985
- Baumgärtel, Tilman (2001). net.art 2.0 – Neue Materialien zur Netzkunst / New Materials towards Net art. Nürnberg: Verlag für moderne Kunst. ISBN 3933096669.
- Wilson, Stephen (2001). Information Arts: Intersections of Art, Science and Technology. Cambridge, Mass. : MIT Press. ISBN 026223209X.
- http://www.netartreview.net netartreview
- http://anart.no/~syndicate