"Sözde Peygamberler" sınıflaması her dinin ölçütlerine göre farklıdır. Dolayısıyla sınıflamalar dinlere göre görecelik taşır.
Doğu dinleri (Budizm, Konfuçyanizm vd) temelde peygamber kavramını kullanmadıkları için, sözde peygamber terimi de bu dinlerin literatüründe bulunmamaktadır. Temelde bu kavram İbrahimi Dinler`e aittir.
İbrahimi Dinler ve Orta Doğu`da
- Musevilik`de bir Mesih beklentisi içinde olmakla beraber, Musevilere göre İsa beklenen Mesih değildir; bu yüzden O`nun Mesihlik iddiası da, peygamberliği de kabul edilmemiştir. Yine Musevilerin kendi içlerinden çıkan değişik peygamberlik ve mesihlik iddialarımda bulunan David Alroy, Sabetay Sevi, Gazzeli Natan gibi şahsiyetler peygamber olarak görülmemişlerdir.
- İsa Mesih`in geleceğini bildirdiği Paraklit Hıristiyanlıkta bir kişi değil, Kutsal Ruh olarak kabul edildiğinden Paraklit`e sahiplenen değişik isimlerin peygamberliği tartışmalı olmuştur. Gnostikler, Mani için paraklit bir meşruiyet kaynağı olarak refere edilir. İsa Mesih kendisinden sonra peygamberler geleceğini, onların sahteleri de olacağını, onları meyvelerinden tanımak gerektiği ilkesine öğretileri arasında yer vermiştir. Ancak Hıristiyanlar da Hz.Muhammed`i peygamber olarak tanımamıştır.
- Kur`an`ın Ahzab Suresi`e göre (Ayet 40) son peygamber olarak Muhammed tir. Muhammed`den sonra peygamberlik iddiasında bulunan öğretilerin kurucuları Bahaullah (``bkz``.Bahailik), Gulam Ahmed Kadıyani, Reşad Halife, Elijah Muhammed gibi kişiler Müslümanlarca peygamber olarak görülmezler.