Kıymalı pide, kıymalı içle yapılan bir pide çeşidi. (Kıyma, soğan, domates v.b. ile hazırlanan iç, birer kişilik pide hamurlarına dağıtılır ve uzunca kenarlar kıymalı için üzerinde kapatılır, üzerine sulandırılmış yumurta sürülüp fırında pişirilir. Fırından çıkan pidelere tereyağı yedirilir.) Peynirli pide, ortasına beyaz peynir ve maydanoz konularak yapılan pide.
Ramazan pidesi, ramazan ayında iftar vakti çıkarılan pide ekmeği. (Üzerine istenince yumurta sürülüp, çörek otu serpilir. Sıcakça fırında pişirilir. Kepekli undan yapılan pidenin rengi esmer olur.) Yumurtalı pide, kıyma veya peynir yerine iç olarak yumurta kırılmış pide.
Ekmek olarak kullanımı
Pide somun ekmekler gibi gündelik sofralarda kullanılmasının yanısıra kebap salonlarının vazgeçilmez ekmeğidir. Döner, Adana kebabı, İskender Kebabı gibi kebap yemeklerinin üzerine dörtgen şeklinde kesilmiş parçalar halinde konarak servis yapılır.
Pide özellikle Ramazan aylarında iftar ve sahur sofralarında tercih edilen bir ekmek türüdür.
İçli pide
Pide ekmeği içine kıyma veya peynir konarak fırında pişirildiğinde kendi başına tüketilebilen başlı başına bir yemek olma özelliğini kazanır. Pideler hazırlanmasında kullanılan içe göre çeşitli adlarla tanınır:
Pide hamuru lahmacun hamuruna benzer. Bu nedenle bazı lokantalar lahmacun ve pide salonu olarak ihtisaslaşırlar.
Ayrıca bakınız
}