Ortaköy, Akdağmadeni

Kısaca: Ortaköy, Yozgat ilinin Akdağmadeni ilçesine bağlı bir köydür. ...devamı ☟

Ortaköy, Akdağmadeni
Ortaköy, Akdağmadeni

Bilgikutusu Türkiye köy |isim = Ortaköy |harita2 = Yozgat_Turkey_Provinces_locator.jpg |harita2 boyut = 250px |harita2 açıklama = Yozgat |harita1 = |harita1 boyut = |harita1 açıklama =
|harita = 
|harita boyut = 
|harita açıklama = |lat_deg = |lat_min = |lat_sec = |lat_hem = K |lon_deg = |lon_min = |lon_sec = |lon_hem = D |rakım = |yüzölçümü = |nüfus = 488 |nüfus yoğunluğu = |nüfus_ref = [1] |nüfus_itibariyle = 2000 |alan kodu =0354 |posta kodu = 66300 |bölge = İç Anadolu |il = Yozgat |ilçe = Akdağmadeni
|Köy Muhtarı =İdris Yaman
|websitesi = [2]


Ortaköy, Yozgat ilinin Akdağmadeni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Ortaköy yaklaşık olarak 1700 lü yıllarda kurulmuş bir köydür. Köye ilk gelenin o zamanki adıyla ORTAÖREN e ilk kazmayı vuranın İBİLİ isimli kişi olduğu söylenmektedir daha sonra 4 ailenin doğudan gelerek yavu ya (Yıldızeli ne bağlı köy) yerleştikleri burada bir müddet kaldıktan sonra göç ederek şu anki aşağıçulhalı köyüne yerleştikleri burada uzunca bir süre kaldıkları bilinmektedir. O zamanki insanların hayvancılık ve özelliklede ormancılıkla ağaç işleriyle (ağaçtan elde edilen katran,kasnak, kalbur, elek) uğraştıkları için daha sık ormanlık bölge olan o zamanki adıyla ORTA ÖREN e yaylaya gidip geldikleri bir müddet sonrada orta örene göç ederek yerleştikleri bilinmektedir.Ayrıca güney kesimlerden gelen (Konya Karaman) Türkmenlerinden olan birkaç ailenin yanı sıra Ahıska dan ve karakız köyü (Sorgun) dan gelen ailelerinde orta örene gelerek yerleştikleri bilinmektedir.Ortaköy ün yerleşim yeri ve civardaki bazı bölgelerde tarihi kalıntılar ve mezarlara rastlanılmıştır .Ören yeri oldugu içinde orta ören denilmiştir.Ayrıca ortaköy ün arazisi içinde bulunan değişik yerleşim yeri kalıntılarına rastlanılmaktadır.Bunların başlıcaları Çakıroğlan,Dermalan,Azari ve Kalaycıktır.1900 lü yılların başına kadar Orta ören olarak söylenen köyün adı bu tarihlerden itibaren Ortaköy olarak söylenmeye başlanmıştır.Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar Jandarma bölgesi olarak o zamanki Pazarcık nahiyesine bağlı olan Ortaköy daha sonra Akdağmadeni ilçesine bağlanmıştır.

 Ortaköy kuruluşundan itibaren medresesi olan köylerden biridir Osmanlılar zamanında Ortaköydeki medresede köydeki talebelerin yanısıra çevre köylerden talebelerin gelerek okudukları söylenmekte vede bilinmektedir.1929 yılından itibaren köy odalarında yeni harflerle eğitim verilmeye başlanmıştır 1943 yılında şuanki okulun bulundugu yere bir bina yapılmış eğitime devam edilmiş 1978 yılındada şuanki 3 derslikli okul yapılmış ve yaklaşık 3 öğretmen ve 100 ögrenciyle eğitime devam edilmiştir Okula ait bir adet lojman bulunmaktadır.
 Köyümüzde camii şuanki yerinde köyün kuruluşundan itibaren var olduğu bilinmektedir.1964 yılında köyün ünlü ustası Ali KERVANKIRAN (Cinali) tarafından şuanki camii inşa edilmiştir.camiye ait köylülerce yapılan Camii lojmanı bulunmaktadır.
 Köye sağlık ocağı 1991 yılında yapılmış aynı yıl bir ebeyle hizmete başlamıştır sağlık ocagının lojmanı vardır.şuan saglık ocagı bir ebeyle faaliyetini sürdürmektedir.
 Köyde 1990 yılında S.S.Tarımsal Kalkınma Koperatifi Kurulmuştur Koperatif halen faal durumdadır Çalışmalarını Orman (Makdağcılık)üzerine sürdürmektedir.
 Köyde 1991 yılında dikiş nakış kursu açılmıştır zaman zamanda açılmaktadır genç kızların el becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olunmuştur.
 Köyde birtane kahve hane bulunmaktadır.Şeker bakkal adıyla topal mehmet tarafından çalıştırılan birde bakkal bulunmaktadır.
 Köyü oluşturan 15 sülale vardır (1-Ahıskalılar 2-Alikahyalar 3-Anişgiller 4-Aşıklar 5-Fettahlar 6-Gedemengil 7-Gökbekirler 8-Halilgiller 9-İbili 10-İbişgiller 11-İmamogulları 12-Kahyalar 13-Karaveligiller 14-Mırızaligiller 15-Topallar)Her sülalenin kendine ait köy odası vardır ancak faal durumda olan 2 köy odası bulunmaktadır.
 Köye elektirik 1984 yılında gelmiştir.1991 yılında acente telefonuna 1997 yılında içme suyu şebekesine 2000 yılı itibariylede otomatik telefona kavuşmuştur.(s.yaman)


                 KÜLTÜREL DURUM


  Ortaköy kuruluşundan itibaren medresesi olan köylerden bitanesidir. Osmanlı zamanında ortaköydeki medresede köydeki talebelerin yanı sıra çevre köylerdenden talebelerin gelerek 
Okudukları söylenmekte vede bilinmektedir. Ortaköyde 1929 yılından itibaren köy odalarında yeni harflerle egitim verilmeye başlanmıştır 1943 yılında şuanki okulun bulunduğu yere bir bina yapılmış eğitime devam edilmiş 1978 yılındada şuanki 3 derslikli okul yapılmiş ve yaklaşık 100 ögrenci ve 3 ögretmenle egitime devam edilmiştir.Okula ait bir adet Lojman bulunmaktadır
  Köyümüzde camii  şuanki yerinde köyün kuruluşundan itibaren  var oldugu bilinmektedir 1964 yılında köyün ünlü ustası Ali Kervankıran (cinali) tarafından şuanki camii inşa edilmiştir. Camiye ait köylülerce yapılan Cami lojmanı bulunmaktadır
  Köye sağlık ocagı 1991 yılında yapılmış aynı yıl bir ebeyle faaliyete başlamıştır .saglık ocağının lojmanı vardır şuanda bir ebeyle faaliyetini sürdürmektedir.
  Köyde 1990 yılında kurulan S.S.Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bulunmaktadır Kendi binasında özellikle Orman (makdağcılık) alanında faaliyetini devam ettirmektedir.
  Köyde 1991 yılında dikiş nakış kursu açılmış zaman zaman da açılmaktadır genç kızların elbecerilerinin geliştirilmesine yardımcı olmuştur.
  Köyde birtane kahvehane bulunmaktadır Şeker bakkal adıyla  Topal Mehmet tarafından çalıştırılan birde bakkal bulunmaktadır.
  Köyde Köyü oluşturan 15 Sülale vardır (1-Ahıskalılar 2-Alikahyalar 3-Anişgiller 4-Aşıklar 5-Fettahlar 6-Gedemengil 7-Gökbekirler 8-Halilgiller 9-İbili 10-İbişgiller 11-İmamogulları 12-Kahyalar 13-Karaveligiller 14-Mırızaligiller 15-Topallar) Her sülalenin kendi köy odası vardır ancak faal durumda olan şuan 2 köy odası bulunmaktadır.
  Köye elektirik 1984 yılında gelmiştir  1991 yılında acente telefonuna  1997 yılında  içmesuyu şebekesine yine 2000 yılı itibari ilede otomatik telefona kavuşmuştur.    Kanalizasyon sorununu köylüler kendi imkanları ile çözmüşlerdir (Köyün büyük bir kısmının kanalizasyon sorunu çözülmüştür) Köyde cep telefonu yüksek yerlerde çekmektedir Arazinin dağlık olması sebebiyle köyün yerinin çukurda kalması sebebiyle köyün içerisinde cep telefonu çekmemektedir. 
                                                  Araştıran: S.YAMAN


İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

    ORTAKÖYÜN   COĞRAFİ  BİLGİLERİ


 Ortaköy  Akdağmadeninin 17  km  dogusunda Akdağmadeni Şarkışla karayoluna 5 km uzaklıkta bulunan şirin bir orman köyüdür. 2000 yılı verilerine göre köyün nüfusu 500 civarında ve hane adedi 110 dur köy coğrafi bakımdan yüksekliği 1500 2000 metre arasında deyişen dağ ve tepelerle çevrilmiş 1360 rakımlı bir vadide kurulan ormanlık bir köydür. Yaklaşık olarak arazisinin % 80 i ormanlarla kaplıdır geri kalan kısmı ise ekilebilen arazi ve meralardan oluşmaktadır. Dağlarıyla birlikte Akdağmadeninin enbüyük arazisine sahip köylerinden biridir. Ekilebilen arazisinin büyük bir kısmı güneyden kuzeye doğru akan göndelen (büyüköz) çayının etrafındadır bu arazi dağiçi hüviyetinde olup tamamı sulanabilir durumdadır. Ekilebilen arazinin birkısmı orman içinde açılmış tarlalardan ibarettir Ayrıca küçük öz denen çayın etrafındada sulanabilen arazide tarım yapılmaktadır.
 Köyün iklimi karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Ortaköyün coğrafi komşuları (Yukarıçulhalı Bozhüyük Ardıçalanı Dereyurt Üçkaraağaç Aşşagıçulhalı Evci ve Karapiridir.  Araştıran:S.Yaman


 EKONOMİK   DURUM 


    Ortaköy geçimini madencilik tarım hayvancılık ve ormancılılkla(makdacılık) sağlar  Ortaköyden yaklaşık 70  kişi Musrat dagında bulunan Rasih ihsan  çinko kurşun işletmesinden  emekli olmuştur şuanda akdağ ve başka illerde maden işletmelerinde çalışan yine köylülerimiz vardır. Başlıca akarsuyumuz Büyüköz(göndelen) ve Küçüköz etrafındaki sulanabilir arazide çevrede meşhur olarak tanınan Ortaköy patatesi bolmiktarda yetiştirilmektedir.  Ayrıca buğday arpa fiğ fasülye yonca görenge mercimek vb ekilmektedir.
    Ortaköy insanının önemli geçim kaynaklarından biriside ormancılk (makdağcılık) dır  köyümüzde S.S.Tarımsal Kalkınma  kooperatifi  1990 yılından beri  faaliyetini sürdürmektedir Ormancılık alanında yapılan makda kesimleride köylünün ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.
    Hayvancılık azda olsa yapılmaktadır her evde büyükbaş hayvan bulunmaktadır köyün % 10 unun davar sürüsü vardır.


Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

- ORTAKÖY`ÜN MUHTARLARI Muhtarlık döneminden önce köyü yöneten köy ağası

HACI MILLA

SIRAYLA MUHTARLARIMIZ

1-Süleyman Topal (Süleyman çavuş)

2-Şevket Yaman (Şevket dede)

3-Faik Türker (Faik dede)

4-Avşar Avşar (Avşar emmi)

5-Hüseyin Daştan (Badananın üsün)

6-Ömer Yıldız (Ömerka)

7-Abdullah Aydoğan (Abdıl dayı)

8-Seyfettin Aslan (Seyfettin dede)

9-Mehmet Cengiz (Ağca)

10-Şevki Gültekin

11-Ali Çınar (Kurdali)

12-Ziya Yaman

13-Osman Sungur (Maynurun Hacı)

14-Bekir Yıldız

15-Osman Turak (Çakır)

16-Şakir Güngör(Küpçü Şekir)

17-Ali Kervankıran (Cinali)

18-Mevlüt Kervankıran

19-H.Ahmet Gündüz (Esenin hacı)

20-İdris Yaman

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Linkler



köy-taslak Akdağmadeni belde ve köyleri

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Yozgat ilindeki yerleşim yerleri listesi
3 yıl önce

Yozgat'a bağlı 14 ilçe, 23 belde ve 560 köy bulunmaktadır. Akdağmadeni Beldeler Belekçehan Oluközü Umutlu Köyler Abdurrahmanlı Ağaçlı Akbaş Akçakışla...

Şarkışla
3 yıl önce

Pınarbaşı ilçesi, güneybatısında Gemerek ve batısında ise Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesi bulunur. 2020 istatistiklerine göre toplam nüfusu 38,314 olan...

Sivas, İlçe, Altınyayla, Aşık Veysel, Türkiye
Türkiye'nin İlçeleri
6 yıl önce

Patnos Taşlıçay Tutak Aksaray (İl merkezi) Ağaçören Eskil Gülağaç Güzelyurt Ortaköy Sarıyahşi Sultanhanı Amasya (İl merkezi) Göynücek Gümüşhacıköy Hamamözü...

Türkiye'nin beldeleri listesi
3 yıl önce

Subaşı Tavşanlı Çınarcık Esenköy Koru Teşvikiye Çiftlikköy Taşköprü Akdağmadeni Belekçahan Oluközü Umutlu Aydıncık Baydiğin Boğazlıyan Ovakent Sırçalı...

Çekerek
3 yıl önce

Saraykent; güneyde Sorgun; batıda Aydıncık; kuzeyde Tokat-Zile ve Çorum-Ortaköy ile çevrilidir. İdari olarak 4 belde ve 40 köy bağlı bulunmaktadır. İlçenin...

Ankara Muharebesi
3 yıl önce

bir alanda yapmak amacıyla Kızılırmağı geçerek Kadışehri, Artıkova ve Akdağmadeni bölgesine hareket etti. Osmanlı ordusunun Tokat ve Amasya bölgesindeki...

Ankara Vilayeti
6 yıl önce

Yozgat Sancağı Kaza Nahiye Yozgat Yozgat Merkez Kızılkoca Salmanlı Sorgun Akdağmadeni Akdağmadeni Merkez Karamağara Boğazlıyan Boğazlıyan Merkez Akdağ...

D 260
3 yıl önce

Yol Ortaköy 20 58-55 Şarkışla Pınarbaşı k. 6 6.086 Böl. Yol Altınyayla 39 Pınarbaşı k. A.madeni k. 58-54 5 Böl. Yol A.madeni 73 58-54 Akdağmadeni k. Yıldızeli...