Tarihçe
Türkiye`de bir dönem din görevlisi yetiştirmek üzere kurulmuş lise düzeyinde okullar.Bugünkü İmam Hatip Liseleri`nin kökü olarak 1913 yılında İmam Hatip yetiştirmek üzere açılan ve daha sonra Medresetü-l Vaazin ile birleştirilerek Medresetü-l İrşad adını alan Medresetü-l Eimmeti vel Hutaba, kabul edilebilir. Bu okullar ömürlerini 3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunu`na kadar sürdürmüştür.
Tevhid-i Tedrisat Kanunu`nun din görevlisi eğitimini düzenleyen 4. maddesi imamlık ve hatiplik gibi dini hizmetlerin görülebilmesi için ayrı okullar açılmasını öngörüyordu. Kanunda öngörülen bu okullar, 1924 yılında İmam Hatip Mektepleri adı altında 29 merkezde açıldı. Okullar, 4 yıllık ortaöğrenim seviyesinde idi. İmam Hatip Mektepleri 1930`da öğrenci azlığı nedeniyle kapatılmıştır.
1949 yılında ortaokul mezunu askerliğini yapmış kimselerin alındığı 10 ay süreli İmam Hatip Kursları açılarak din hizmeti görevlisi yetiştirme uygulaması başladı. 1949 sonuna kadar 50 kişinin mezun olduğu bu kursların süresi daha sonra iki yıla çıkarıldı ve meslek okulu mezunlarının da kurslara girmesine olanak verildi.
1950 seçimlerinden sonra iktidara geçen Demokrat Parti, seçim dönemlerine söz vermiş olduğu İmam Hatip Okulları`nı (İHO), halka verdiği sözü tutarak iktidarının ilk yılında açtı. Birinci devresi 4, ikinci devresi 3 yıl olan 7 yıl süreli ve bir bütün teşkil eden İmam Hatip Okulları 1951-1952 döneminde 7 ilde açıldı. İHO sayısı 1970-1971 döneminde 72`ye çıktı. 1963-1964 öğretim yılında İmam Hatip Okulları`na ilk defa parasız yatılı öğrenci alınmaya başladı.
22 Mayıs 1972`de yayımlanan bir yönetmelikle, İmam Hatip Okulları ortaokuldan sonra 4 yıl eğitim veren bir meslek okulu haline getirildi. 1973 yılında, o güne kadar İmam Hatip Okulları olarak anılan okullara İmam Hatip Liseleri (İHL) adı verildi. Bu dönemde İHL mezunlarında fark dersleri vermden üniversitelerin edebiyat kollarına gidebilme hakkı tanınmıştır.
1974`te kurulan CHP-Milli Selamet Partisi hükümeti döneminde İmam Hatip Liseleri`nin ortaokul bölümü yeniden açıldı. 29 yeni İHL açıldı ve böylece okul sayısı 101`e çıktı.
1976`da kızını İHL`ye kaydetmek isteyen bir velinin hukuk mücadelesi sonucu o güne kadar sadece erkek öğrencilerin alındığı İHL`ye Danıştay kararı ile kız öğrenci alınmaya başladı.
Türkiye Milliyetçi Cephe hükümetleri döneminde (1975-1978) 230 yeni İHL açıldı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra 1985`e kadar yeni İHL açılmadı. 12 Eylül yönetimi tarafından Temel Eğitim Kanunu`nun 32. maddesinde yapılan bir değişiklikle İHL mezunlarının üniversitelerin tüm bölümlerine gidebilmesine olanak tanıdı.
1985`te ilk Anadolu İmam Hatip Lisesi olan Kartal Anadolu İHL açıldı.
1980`lerin sonuna gelindiğinde İHL`ler okul sayısı olarak fazla artmadıysa da öğrenci sayısı bakımından ve -Anadolu İHL`lerin açılmasıyla- nitelik açısından genişledi.
1990`lı yıllarda, İmam Hatip Liseleri başta üniversite sınavları ve bilim olimpiyatları olmak üzere eğitsel ve kültürel alanda başarıları ile gündeme gelmeye başladı.
1993 öğretim yılında İstanbul`un seçkin 121 lisesinin katıldığı bilgi yarışmasında Kadıköy İHL birinci oldu. 1994 yılında Kartal Anadolu İHL son sınıf öğrencisi M. Önder Kıyıklık, ÖYS fen bilimleri 1.si, 1996 yılında Selim Tuzci, Türkçe-Matematik 1.si oldu. Ard arda yaşanan gelişmeler çeşitli toplum kesimlerinden dikkatleri ve ilgiyi İHL`ler üzerine çevirdi.
16 Ağustos 1997 tarihinde çıkarılan 4306 sayılı sekiz yıllık kesintisiz öğretim yasası, İHL`lerin ortaokul kısmının kapatılmasına yol açtığı için İHL`ler açısından bir dönüm noktası oldu; katsayı hesaplaması ile üniversite giriş sınavlarında İHL mezunları aleyhine haksız rekabete yol açtığı yönünde eleştirilere maruz kalan yasa ile imam-hatip lisesleri 1 yılı hazırlık, 3 yılı normal eğitim olmak üzere 4 yıllık liseler haline gelmiş oldu.
Ünlü Mezunlar
- Recep Tayyip Erdoğan T.C Başbakanı, AKP Genel Başkanı
- Ahmet Hakan Coşkun Gazeteci
- Fethullah Gülen Emekli Vaiz, Gülen hareketi kurucusu
- Prof. Dr. Hayrettin Karaman İlahiyat Profesörü
- Mustafa Kasadar - Ravza Yayınlrını Sahibi ve Yazar
Kaynakça
Dış bağlantılar
- http://www.imamhatip.com İmam Hatip Mezun ve Öğrencilerinin Buluşma Adresi* http://www.imamhatip.net Imamhatip Platformu
- http://www.onder.org.tr İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği