II. Gazi Giray I. Devlet Giray`ın (saltanat: 1551 - 1577) oğludur. İki defa tahtta oturdu: (1588 - 1596) ve (1596 - 1607). Uzun zaman İran`da esir kalan Bora Gazi Giray Han, mükemmel bir medrese tahsili görmüştür.
Sanat yaşamı
Başarılı bir devlet adamı ve asker olmasının yanında iyi bir şair ve besteci idi. Ayrıca hattattı. Sanatçıları, bilginleri korumuş; çok değerli saz eserleri bestelemiştir. Peşrevleri, saz semaileri bugün hala sık sık çalınır. Hüzzam peşrevi, mahur peşrevi ile saz semaisi, bayatiaraban peşrevi, şedaraban saz semaisi Klasik musiki repertuarının en güzel saz eserleri arasındadır. Eski mecmualarda adı "Tatar" diye geçer.Şiir yazan Girayların içinde en meşhuru Bora Gazi Giray Han`dır. Uzun zaman İran`da esir kalan Bora Gazi Giray Han, mükemmel bir medrese tahsili görmüştür. Gazi Giray`ın Farsça rubaileri olduğu gibi, gazelleri de Osmanlı şairlerinin gazelleri kadar mükemmeldir. Gazi Giray Han`ın Kıpçak Türkçesi ile yazdığı şiirleri de vardır. Osmanlılarla beraber Avrupa seferine katılan Bora Gazi Giray`ın oradan padişaha yazdığı manzum mektuplar da çok meşhur olmuştur. 1607 yılında vefat eden Bora Gazi Giray Han`ın şiirleri, bir divançe halinde İsmail Hikmet Ertaylan tarafından basılmıştır.
Rayete meylederiz kamet-i dil-cu yerine Tuğa dil bağlamışız kakül-i hoş-bu yerine
Beste Örnekleri
Bağlantılar
- Gazi Giray Han bestelerinin notaları
- Kırım ve Tatarlarının Türkiye`deki Müzik Hayatına Etkileri. Müzik ve Sanat Dünyasındaki Kırım Türkleri - Zekeriya Başarslan
- Hazırlayan: Tahir Aydoğdu; Türk Musikisi Tarihi - Dr. Nazmi Özalp
- Türk Musikisi Tarihi - Dr. Nazmi Özalp
} } } }