Hafız Mehmet TBMM 1. Dönem`de Trabzon mebusluğu yapmış ve II. İcra Vekilleri heyetinde 8 Şubat 1921 - 19 Mayıs 1921 tarihleri arasında vekaleten (Celalettin Arif Bey`in yerine) Adliye Vekilliği yapmış siyaset adamıdır. Öncesinde Osmanlı Meclisi Mebusan`ında İttihat ve Terakki Cemiyeti Trabzon mebusluğunu da yürütmüştür.
İzmir Suikastı olayı ile ilgili olarak İzmir`de kurulan İstiklal Mahkemesi tarafından 13 Temmuz 1926`da idama mahkum edilen 13 kişiden biridir. Cezası ertesi gün İzmir Hükümet Konağı önünde diğerleriyle birlikte infaz edilmiştir. Ancak, muhtemelen sağlığındaki hizmetlerinden ötürü, ve Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası - İzmir Suikastı olayı döneminin karışık bir dönem olmasıyla, sonradan kızı Meliha Engin`e 5269 ve 5814 sayılı Kanunlar gereğince vatani hizmet tertibinden aylık bağlanmıştır.ref|dipnot1
Karmaşık ve komplo geleneğinin kaynaştığı bir konu olan Teşkilatı Mahsusa ile ilintili olarak ismi sıklıkla anılmaktadır. Bir iddiaya göre kamuoyunda Banker Kastelli olarak tanınan Cevher Özden`in annesinin amcasıdır. Birbirlerini kopyalayan çeşitli Ermeni propagandist kaynaklarda da, "hukukçu" Hafız Mehmet`in 11 Aralık 1918`de (veya Aralık 1919`da) Meclisi Mebusan`da (veya Ermeni Tehciri konusunu soruşturan Divanı Harp önünde), Ordu`da (veya Trabzon`da) ``Ermeni sivillerin sandallara doldurulup Karadeniz`e atıldıklarını gözleriyle gördüğü, Trabzon Valisi Cemalettin Azmi`yi Talat Paşa`ya şikayet ettiği, ancak şikayetine rağmen Talat Paşa`nın bir önlem almadığını`` belirtir bir "konuşması" (veya "ifadesi") (Takvimi Vekayi, 27 Nisan 1919, No. 3540 kaynak gösterilerek) kerelerce tekrarlanmaktadır. Bilgilerin değişkenliği kadar 1918-1919 şart ve mülahazaları ve konunun istismara açıklığı da dikkate alınmalıdır.
Dipnotlar
- not|dipnot1 [1]
T.C. Adalet Bakanları II. İcra Vekilleri Heyeti (24 Ocak 1921 - 19 Mayıs 1921)