Gökçeli, Nizip

Kısaca: Gökçeli, (Kürab) Gaziantep ilinin Nizip ilçesine bağlı bir köydür. ...devamı ☟

Gökçeli, (Kürab) Gaziantep ilinin Nizip ilçesine bağlı bir köydür. Tarihçe Köyün adı Gürab veya Kirab kelimelerinden gelmiş olabilir. Her iki kelime de su ile alakalı olup eskiden köyün bulunduğu alanda pınarlar ve derecikler varmış. Gürab gür su manasına gelirken Arapça kökenli Kirab (Kürab) ise derelerdeki su akıntısı manasına gelmektedir. Kelime günümüzde değişime uğrayarak halk arasında Kürep şeklinde telaffuz edilmektedir. Gökçeli köyü, eski ismiyle Kurep köyü Nizip ilcesine 17 km uzaklikta Barak Ovasi'nin tam ortasindadir. Köy Türk, Kürt ve Arap asıllı ailelerden oluşan müşterek bir köydür. Baraklar, Oğuzların sağ kolu Bozoklardan Yıldızhan Oğullarına bağlı Beğdilli boyu içerisinde yer alan oymaklardan biridir. Köy halkının büyük bir kısmı Barak Türkmenlerinin Beğdilli boyu mensuplarından oluşmaktadır.En belirgin türkmen aile hayatının özelliklerine sahip ailelerin arasında ÖZTÜRK ler gelmekterdir. Kültür BARAK TÜRKMENLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Kendilerine has kültürleri vardır.

Kültür

lerinde kendi adlarıyla anılan Barak uzun havaları önemli yer tutar. Bu uzunhavalarda kendilerine ait bütün bilgileri sözlü olarak sonraki kuşaklara ulaştırmışlardır. Ünlü ozanları Dedemoğlu, Kılınçoğlu ve Garip'tir. Arap ve Kürtlerle iç içe yaşamışlardır, Dedemoğlu'nun bir deyişinde Ömrümde sevmezdim Arapı, Kürdü, geldi çadırını dibime kurdu şeklinde sözleride bu durumu açıklamaktadır Coğrafya Koyde uzum baglari, fistik bahceleri ve yer yer zeytinlikler vardir. Yazlar sicak kislar iliman gecer. 1980 yillara kadar koyde hane sayisi 300 iken zamanla 100 lere kadar dusmustur. Koyde bakkal, kahvehane ve ilkogretim okulu bulunmaktadir. Kürep de eski dönemlere ait höyyük de bulunmaktadır., Kurep daglarinda piknik ve avlanmaktir. TANINMIŞ SAKİNLERİ Koyun hayatta olmayan renkli simalari arasinda Cummuş köyün cemaat adamı,Kenno Ahmet köyün eski hocası, Hidir hoca camii imami, Boza Ali kosker insaat ustasi, Kokucu Mustafa egitmen, Mesto Suleyman kirik cikik ustasi doktor, Ballo gezgindir.ewet birde kürebin lakaplı simaları meşhurdur mesela kurk ali pıtış ali selli ali gıyyık ali tırrık mıçı gıcık mıçı kürt mıçı lapa halaf kirran halaf ödelek halaf lala halaf düver halaf misey ahmet öküz ahmet tilki ahmet cuulluk memet burney memet gom telaaat bozoov bozan ali bıdış ali güllüş arap halaf ballav hamet deli kennov feysal yirik mağmet haste ali it cemil goruk adil hasenov yaşar ayı yaşar kırmızı yaşar gibi sayda say İklim Köyün iklimi, Akdeniz iklimi ve Karasal iklimin etki alanı içerisindedir. Koyde cocuklar arasinda oynanan oyunlar arasinda gus, gulle, dirmah, ambelgok baslica oyunlardir. Yetiskinler arasinda ise geceleri koy odalarinda en çok oynadıkları aşık oyunudur. yüzük oyunuda ilginç oyunlarından birtanesidir. Koyun kadinlari ilkbaharda ot toplamaya ve cacik toplamaya cikarlar, sonbaharda ise kurep dagindan odun toplayip kisa hazirlanirlar. Ayrica koyde hemen hemen herkesin bir lagabi olup bunlardan bazilari soyledir. Mazotlu selvi, greyder hatice, surmeli esme.. erkeklerde ise lapa halaf, giller abdullah, kirran halaf, caas memet, cingoz mustafa... Nüfus Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyün ilginç Anıları Köyde eğlence olsun diye güreşler düzenlenir köyün ileri gelenleri de eşlik ederlerdi. Köye bir zamanlar Tilkici denilen insanlar gelirdi bunlar saçları sakalları uzun. at arabaları ile gelir konaklardı.Türkmenler misafir sever oldukları için hiç yabancılık çekmezlerdi.Bu insanlar tilki avına çıkar derisini yüzer tuzlar satarlardı.Etini de yemek yapar yerlerdi. Tilki olmadığı diğer günlerde evleri dolaşırlar o gün ne yapılmışsa bir satıla koyar karıştırır yerlerdi. Altyapı bilgileri Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Dış bağlantılar * Yerelnet

Kaynaklar

Vikipedi

Abdullah Berat Karakan - 4 yıl önce
Çok güzel özetleyici bir metin olmuş tebrik ederim.Ama düzeltilmesi gereken bayağı bir yazım yanlışı var. Bu arada yazan kim bu metni merak ettim?

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.