Yapısı
Ortası düz-üst üste yığılmış ve uçları şişkin- zar kabarcıklarından oluşmuş bir zar sistemidir. Olgun sperm ve eritrositler hariç tüm ökaryot hücrelerin sitoplazmasında bulunan bir tip hücre organelidir. Hücrenin salgı ürünlerinin oluşturulduğu organeldir.Görevleri: 1-Çeşitli maddelerin oluşum merkezidir 2-Hücrede, membran paketciklerinin oluşumu ve salgılanmasında rol oynar. 3-Endoplazmik redikulumla entegreli çalışır. 4-Protenleri hürede kullanılmak üzere değiştirir.
Örnek cümle: Bitki ve hayvan hücrelerinde bulunan bir organeldir.
Granülsüz endoplazmik retikuluma benzer, yani üzerinde ribozom yoktur. Golgi aygıtı, salgı yapan hücrelerde ve sinir hücrelerinde iyi gelişmiştir. Alyuvar ,sperm ve bakteri gibi hücrelerde bulunmaz. Golgi aygıtı lizozomların zarını oluşturur.
Maddelerin hücre dışına taşınmasını sağlar. Endolazmik retikulumdan oluşan kesecikler topluluğudur. Üst üste dizilmiş yassı keselerden oluşur.. Golgi aygıtı, lipoprotein, glikoprotein, mukus ve bitkilerde selüloz gibi maddelerin üretilip, salgılanmasını sağlar. Hücre zarı yapımında zar fabrikası gibi çalışır. Gerektiği zaman yağları depolar. Uzun zaman pek önemli bir organel olmadığı gerekçesiyle dikkate alınmayan golgi aygıtı; son zamanlarda hücre zarının özgüllüğünü saptamada önemli görev alması nedeniyle dikkatleri üzerine çekmiştir.
Golgi aygıtının bozulması, salgıların azalmasına neden olur. Örneğin,tükürük bezinden salgılanan tükürüğün azalmasında golgi aygıtı etkilidir. Tükürüğün azalması ağzın kurumasına neden olur.