Çalışma Usül ve Esasları
İnsanların toplu halde yaşamaları, aralarında belirli bir disiplinin varlığı ile mümkündür. Sosyal disiplin bulunmadığı takdirde, hiçbir alanda insanların bir arada yaşamaları mümkün değildir.
Genellikle sosyal disiplin, bir dış müdahaleye lüzum olmaksızın kendiliğinden oluşur. Çünkü her sosyal sistem, kendi düzenini korumak, bireylerini sosyal normlara uygun biçimde eylemlerde bulunmaya yöneltmek için kurallara (din kuralları, ahlak kuralları, görgü kuralları, moda kuralları v.b. gibi) ve sosyal kontrol mekanizmalarına sahiptir.
Ancak, toplumun sınırı genişleyince, disiplini sağlamanın bir tür kamu hizmeti biçiminde teşkilatlandırılması ve üstün otoritenin uyguladığı bir "müeyyideler (yaptırımlar)" düzeninin kurulmasını zorunlu kılar.
Müeyyideler (yaptırımlar) düzeni, maddi bakımdan üç yönü içerir.
- a) Disiplin bozucu eylemlerin tespiti,
- b) Sosyal disiplini bozan hareketlerin yaptırımlarının gösterilmesi,
- c) Yaptırımları uygulayacak teşkilatın kurulması,
Yukarıda kısaca özetlenen temel Ceza Hukuku esasları, yaşamın her alanında olduğu gibi, günümüzde yaşamı büyük ölçüde ilgilendiren, kucaklayan ve renkli kılan bir toplumsal olay haline gelen futbol faaliyetleri içinde geçerlidir.
Bu esaslar doğrultusunda yasa koyucu, 3813 Sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun'unda futbol faaliyetlerinde disiplini sağlamaya yönelik düzenlemelere yer vermiştir.
Yasanın 25. maddesinin 1. fıkrasına göre; "Futbol müsabaka ve çalışmalarında kulüpler ve kişilerce disiplin ve sportmenliğe aykırı fiiller ve bunlara uygulanacak müeyyideler, Milli ve Milletlerarası teamüllere uygun olarak Federasyon Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak esaslarla tespit edilir."
Aynı maddenin 2. fıkrasına göre de; "Belirlenecek fiillere uygulanacak cezalar ihtar, yarışmadan men, hak mahrumiyeti, yarışmayı seyircisiz oynama, saha kapatma, para cezası, tescil iptali, puan indirme ve küme düşürmedir."
Yine aynı yasanın 17. maddesinde de; "Federasyonun faaliyet ve işlemlerinin yürütülmesi için gerekli olan yan kurulların başkan ve üyeleri, Yönetim Kurulu'nun onayını almak sureti ile Federasyon Başkanı tarafından belirlenir" denilmekte ve yan kurulların başında "Disiplin Kurulu" gösterilmektedir.
Yasanın 30. maddesi uyarınca çıkarılan Türkiye Futbol Federasyonu'nun Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Ana Statü'nün 65 ve 54. maddelerinde de paralel hükümler düzenlenmiştir.
Yine yasanın 30. maddesi hükmü uyarınca çıkarılan Futbol Disiplin Talimatı'nın (F.D.T.) 1. maddesine göre; "Bu Talimat, amatör ve profesyonel futbol faaliyetlerinde disiplini sağlamak, Disiplin Kurullarının teşkili, milletlerarası esas ve teamüllere uygun olarak disiplin suçu teşkil eden fiiller ile müeyyidelerinin belirlenmesi amacı ile düzenlenmiştir."
F.D.T.nın 2. maddesine göre de; "Bu Talimat, amatör ve profesyonel futbol faaliyetlerinde bulunan kuruluşları, amatör ve profesyonel futbolcuları, antrenörleri, yöneticileri, futbolcu temsilcileri ile futbolda görevli diğer kişileri kapsar."
F.D.T.nın 5. maddesi Amatör ve Profesyonel Disiplin Kurullarının kuruluşunu düzenlemektedir. Bu maddeye göre; bu kurullara Federasyon Yönetim Kurulu'nun onayı ile Federasyon Başkanı tarafından 4 yıl görev yapmak üzere Birer Başkan ve altışar asıl üye atanır. Kurullara aynı usulle üçer yedek üye atanır. Atanacak asıl ve yedek üyelerin fakülte ve yüksekokul mezunu olmaları gerekir. Ancak, Başkan, Başkan Vekili ve Raportör olarak görev yapacak olanlarının Hukuk Fakültesi olmaları şarttır. Diğer üyelerin faal olmayan antrenör, hakem ve futbolcular arasından atanmasına özen gösterilir. Amatör ve Profesyonel Disiplin Kurulları ilk toplantılarında aralarından bir başkan vekili ve raportör seçerler.
Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 17. maddesinin 2. fıkrası (k) bendi uyarınca "Alt yan kuruluş olarak görev yapmak üzere, İl merkezlerinde İl Disiplin Kurulları oluşturulur."
Futbol Disiplin Talimatı'nın (F.D.T.) Disiplin Kurullarının görevlerini belirleyen 6. maddesine göre; Amatör Futbol Disiplin Kurulu, Türkiye 1. liğine varan futbol müsabakalarına katılan amatör takımlar ile bu takımlarda görevli futbolcu, antrenör, yönetici ve diğer kişilere ilişkin olay ve fiillerden doğan disiplin işleri ile aynı müsabakalarda görev yapan hakem ve diğer görevlilerin işlerine birinci derecede bakar. Ayrıca, F.D.T.nın 9. maddesine göre, İl Disiplin Kurulları tarafından verilen ve F.D.T.nın 61. maddesinde belirlenen sınırları aşan cezalar ile ilgili kuruluş ve kişilerce yapılan itirazları, itiraz mercii sıfatıyla inceler ve karara bağlar.
Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu ise; profesyonel futbol faaliyetlerinde bulunan kuruluş, futbolcu, hakem, antrenör, yönetici ve profesyonel futbolda görevli diğer kişilerin eylemlerinden doğan disiplin ihlallerini kapsar.
Yine bu maddeye göre, Amatör ve Profesyonel Disiplin Kurulları görevlerinde ve verdikleri kararlarda bağımsızdırlar.
İl Disiplin Kurulları ise; F.D.T.nın 9. maddesine göre; o İl'e bağlı kuruluş ve kişilerin amatör futbol müsabakaları ile ilgili olay ve fiillerinden doğan disiplin işlerine birinci derecede bakmak ve bu Talimat hükümleri çerçevesinde gerekli kararı vermekle görevlidir.
Federasyon Başkanı, Başkanın görevlendireceği kişiler veya Disiplin Müfettişleri disiplin ihlallerinde soruşturma mercileridir. (F.D.T. md. 46/1)
Profesyonel müsabakalara ve Türkiye 1. liğine varan müsabakalara ait sevk işlemleri, soruşturma mercileri, diğer amatör müsabakalara ait sevk işlemleri ise İl Temsilcileri tarafından yapılır. (F.D.T.md. 47/a)
Savunma alınmadan ceza verilmez. (F.D.T.md. 48/1)
Savunma süresi 3 gün olup, bu süre son günün mesai saati bitiminde biter. (F.D.T.md 48/3)
Disiplin ihlali nedeniyle hakemler tarafından müsabakadan çıkarılan sporcular ve diğer kişiler ve yarım kalan müsabakalarda her iki kuruluş ayrıca tebligat yapılmaksızın savunma vermek zorundadırlar. Bu kişiler olay tarihinden itibaren süresi içinde savunma vermedikleri takdirde, savunmadan vazgeçmiş sayılır. (F.D.T.md. 48/6)
Disiplin Kurulları soruşturmanın tamamlandığı günden itibaren 3 gün içinde karar verirler. (F.D.T.md. 53/1)
Disiplin Kurulları, delilleri, soruşturma ve incelemeden edineceği kanaate göre takdir eder (F.D.T.md. 53/2)
Kararlar; cezalandırılmaya veya ceza tayinine yer olmadığına ve soruşturmanın ertelenmesine veya düşürülmesine dair olur. (F.D.T.md. 53/4)
Disiplin Kurulları tarafından verilen cezalar, bu Talimatta öngörülen durumlar dışında hiçbir makam ve kişi tarafından af edilemez ve değiştirilemez. (F.D.T.md. 59)
Disiplin Kurulları tarafından her türlü kararlara karşı tebliğlerinden itibaren 7 gün içinde Federasyon Tahkim Kurulu nezdinde itiraz edilebilinir. Soruşturma mercileri de aynı süre içinde cezanın arttırılması talebi ile itiraz etme hakkına sahiptir. Sürekli hak mahrumiyeti cezaları, itiraz konusu yapılmasa dahi, Tahkim Kurulunca doğrudan incelenir. (F.D.T.md. 64/b)
Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 25. maddesinin 2. fıkrasında ve onun paralelinde düzenlenen Futbol Disiplin Talimatı'nın 11 ve devamı maddelerinde belirlenen cezalardan ihtar (md. 12), müsabakadan men (md. 13), hak mahrumiyeti (md. 14), müsabakayı seyircisiz oynama (md. 15), saha kapatma (md.16) ve para cezaları (md. 17) Disiplin Kurulu tarafından verilir.
Bu cezaların dışında kalan tescil iptali, puan indirme ve küme düşürme cezalarının verilmesine ise Federasyon Yönetim Kurulu'nun yetkilidir. (md.18)
İlgili
- Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü
- Federasyonlar
- Turkcell Süper Lig
- Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu
- Türkiye Futbol Federasyonu Denetleme Kurulu
- Uyuşmazlık Çözüm Kurulu
- Merkez Hakem Kurulu
- Gözlemciler Ve Temsilciler Kurulu
- Futbol Disiplin Kurulu
- Türkiye Futbol Federasyonu Hukuk Kurulu
- Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu
- Dopingle Mücadele Kurulu
Bağlantılar
Kaynak:Futbol Federasyonu Resmi Web Sitesi