Emir Sultan Yıldırım Bayezid'in dikkatini de çekmis ve onun kizi ile evlenmistir. Timur ile Yildirim Bayezid arasindaki savasa katildi (1402) ve tutsak oldu. Derler ki, iki Türk devletinin savasini istememis, sonucu tahmin etmis ve Yildirim'i uyarmistir fakat caydiramamistir. II. Murad'in Istanbul kusatmasina da katildi.
Emir Sultan, hayatinda ve ölümünden sonra birçok halk ve tasavvuf sairlerini etkilemistir. Yaratici halk düsüncesi onu, yüzyillarca, insanüstü basarilarla, menkibelerle, kerametlerle anmistir. O, gerçekten, Anadolu tarikat ulularinin en büyüklerinden biri idi. Türk halkinin dini gelenek, ahlak ve inanislarinin olusmasinda etkisi büyük olmustur. Yasadigi devrin hükümdarlari (Yildirim Bayezid, Çelebi Mehmed, II. Murad) ona saygi duyar, görüslerinden yararlanirlardi.
Emir Sultan, 1429 yilinin sonbaharinda veba salgini sirasinda öldü. Bugün Bursa'da onun adini tasiyan bir mahalle ve bir cami vard'ir Türbesi de bu camiin avlusundadir.
Emir Sultan
Osmanlıların kuruluş devrini yaşamış olan büyük alim ve evliya. Yıldırım Bayezid Hanın damadıdır. Nesebi (soyu) hazret-i Hüseyin’e dayanır. İsmi, Muhammed bin Ali, lakabı Şemsüddin’dir. 1368 (H.770) tarihinde Buhara’da doğdu. 1430 (H. 833) tarihinde Bursa’da taun hastalığından vefat etti. Kendi ismiyle anılan cami yanındaki türbesinde medfundur. Ziyaret edenler mübarek ruhundan feyz almaktadır.Emir Sultan, alim ve ilim menbaı olan Buhara’da yetişti. Mekke-i mükerreme ve Medine-i münevvverede ilim tahsil etti. Medine-i münevvereye yerleşmek ve ömürlerinin sonuna kadar orada kalmak niyetindeyken, bir rüya gördü. Rüyasında Peygamber efendimiz ile hazret-i Ali yan yana oturmuşlardı. Yanlarına vardı ve diz çöküp oturdu. Hazret-i Ali ona; “Ey oğlum! Sana cenab-ı Hak tarafından ceddin Muhammed’in (sallallahü aleyhi ve sellem) sünnetini, takva yoluyla öğretmen için Rum iline gitmen işaret olundu. Önünde giden nurdan üç kandil belirecek, o kandiller nerede gözünden kaybolursa orada kalacaksın. Mezarın da orada olacak” dedi. Emir Sultan uykudan uyanınca; “Demek ki takdir-i ilahi böyle” diyerek yola çıktı. Hazret-i Ali’nin dediği gibi, üç kandil ona kılavuzluk etti. Bursa’ya geldiği zaman, önündeki nurdan üç kandil, pınar başında üç servi civarında fakirler için tahsis edilmiş eski bir kilisenin yanında kayboldular. Böylece Emir Sultan Bursa’ya yerleşti.
Bursa’da Şemseddin Fenari’den ders aldı ve icazet diploması hocası tarafından yazıldı. Başta Yıldırım Bayezid Han olmak üzere, Bursalıların sevgisini kazandı. Sultan Yıldırım Bayezid Hanın kızı Hundi Hatunla evlendi. Sultan Yıldırım Bayezid Hana Abbasi halifesi tarafından Sultan-ı İklim-i Rum unvanı verildiğinde, kılıcı Padişah’a Emir Sultan kuşattı.
Emir Sultan, Kerametler Sultanı diye de anılmıştır. Zamanındaki Osmanlı sultanları kendisine hürmet eder, sefere çıkacaklarında huzuruna gelip, mübarek duasını alırlardı. Onun eliyle kılıç kuşanırlardı. Emir Sultan hayatı boyunca din ve vatan için yapılan gazaları teşvik etti. Talebelerine bu işlerin kudsiyetini devamlı anlatırdı. Vefatından sonra bile manevi yardımlarının serhat boylarındaki gaziler tarafından görüldüğü devamlı anlatıla gelmiştir.
Emir Sultan hazretleri çok gayret göstermesine rağmen, Timur-Yıldırım çarpışmasının önüne geçemedi. Savaş Emir Sultan’ın işaret ettiği gibi Yıldırım Bayezid’in aleyhine sonuçlandı.
Ledünni ilme sahip olan Emir Sultan hazretlerinin çok kerameti görülmüştür.
Bursa’da Yıldırım Bayezid Han tarafından yaptırılan Ulu Caminin açılışında bulundu.
Emir Sultan hazretleri, devamlı olarak sazdan örülmüş hasır üzerinde otururdu. Mübarek dudakları devamlı hareket eder ve şu şiiri sık sık söylerdi.
Eğer gönlün benimle olursa Yemen’de olsan bile yanımdasın Eğer gönlün benimle değilse Yanımda olsan bile uzaktasın
Dinle bak Hak ne hoş söyledi Zebur’unda Davud’a buyurdu Düşman ol önce nefs belasına Ondan, bana uymakla kurtulasın
Gel şimdi sen de düşman ol nefsine Zayi eyle onu her ne dilerse Sen bu işte atarak riyayı Kendine rehber kıl evliyayı
Eğer anlarsan budur sana ol Nefsinin şerrinden halas ol Nefsinin muradından uzak dur Düşersen eğer şeytana uzak dur