Beşiktaş, İstanbul

Kısaca: Beşiktaş, İstanbul`un en eski semtlerinden biri ayrıca bir ilçesidir. ...devamı ☟

Beşiktaş, İstanbul
Beşiktaş, İstanbul

} }

{{TR-ilçe |Resim= |Başlık= |İlçe adı =Beşiktaş |İl =İstanbul |Yüzölçümü =11 |Nüfus =190.813 |Nüfus yoğunluğu=17.346 |Mahalle sayısı =23 |Köy sayısı = |Koordinatlar =41°03`00" K, 29°01`00" D |Başkan = İsmail Ünal |adresi= |Kaymakam=Nihat Nalbant |adresi2= }}

Beşiktaş, İstanbul`un en eski semtlerinden biri ayrıca bir ilçesidir. İstanbul Boğazı`nın Rumeli yakasında, Tophane ile Ortaköy`ün arasındadır. Batı`da Şişli, güneyde Beyoğlu, kuzeyde Sarıyer ile komşudur. 1930 yılına kadar Beyoğlu`na bağlı bir nahiye olan Beşiktaş`ın yüzölçümü 11.000 kilometrekare, nüfusu 2000 sayımına göre 190,813`tür.

Beşiktaş`ın eski ve yeni sakinleri arasında yaygın olan ve yazılı kaynaklara da geçmiş bulunan teze göre Beşiktaş adının aslı Beştaş`dır. Bu da Barbaros Hayreddin Paşa`nın gemilerini bağlamak için kıyıya diktirdiği beş taş sütundan gelir. Beştaş adı zamanla Beşiktaş`a dönüşmüştür.

Beşiktaş ilçesi, 23 mahalleden oluşmaktadır. Bu mahalleler, Abbasağa, Akatlar, Arnavutköy, Balmumcu, Bebek, Cihannüma, Dikilitaş, Etiler, Gayrettepe, Konaklar, Kuruçeşme, Kültür, Levazım, Levent, Mecidiye, Ortaköy, Muradiye, Nisbetiye, Sinanpaşa, Türkali, Ulus, Vişnezade ve Yıldız mahalleleridir.

Beşiktaş, Bizans döneminde Boğaziçi kıyılarındaki en belli başlı yerleşim merkeziydi. Bizans döneminde (4. yy-15. yy) günümüzün Beşiktaş`ının kıyıları şu üç önemli yapıyla tanınırdı: "Auaplus"ta (akıntıya karşı) bulunan Ayios Mihael Kilisesi, imparatorların yazlık ikametgahı olan Ayios Mamas saray kompleksi ve Fokas Manastırı. Bunlardan Ayios Mihael Kilisesi Konstantinopoilis`in kurucusu olan I. Constantinus (305-337) döneminde inşa edilmişti ve Hıristiyan hacıların ziyaret ettiği çok ünlü bir hac merkeziydi.

Beşiktaş bir yerleşim yeri kimliğini Osmanlı döneminde kazanmıştır. Bizans dönemi boyunca Boğaziçi özellikle Karadeniz`den gelen yağmacıların akınlarına uğramış, bunların yarattığı tahribat ve saldıkları korku surdışı yerleşmelerin gelişmesini engellemiştir. Beşiktaş`ın Osmanlı döneminde bir yerleşim yeri kimliği kazanması Karadeniz`in geniş ölçüde Osmanlı Devleti`nin denetimi altına girmesi sayesinde olmuştur.

Özellikle Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa`nın ilgisi dolayısıyla bilhassa denizcilik açısından büyük önem kazanmıştır. Barbaros Hayreddin, İstanbul`da olduğu zamanlarda Beşiktaş`ta bir yalıda ikamet etmiş, burada bir cami, bir medrese bir de sübyan mektebi inşa ettirmiştir. Barbaros, vefatından sonra buraya defnedilmiştir.

Tarihi semtleri

Arnavutköy: Bebek`le Kuruçeşme arasında yer alır. İlkçağda adı Hestai idi. Bizans döneminde Promotu ve Anaplus olarak da bilinirdi. Boğaziçi`ndeki önemli ibadet yerlerinden biri olan Ayios Mihael Kilisesi buradaydı. Konstantinos tarafından yaptırıldığı söylenen bu kilisede Başmelek Mihael`in mozaik bir ikonası saklanıyordu. Arnavutköy adını hangi nedenle ve ne zaman aldığı kesinlikle bilinmemektedir. Bir rivayete göre, II. Mehmed (Fatih) Arnavutluk`a egemen olmasından sonra yöreden getirilen Arnavutları bu semte yerleştirmiştir.

Aşiyan: Bebek ile Rumelihisarı arasında, bugün aynı isimle anılan mezarlık sırtlarında bulunan semt. Sahilden denizin içine uzanan dil, Boğaz`ı çok daralttığı için buraya Yunanca Lomekopi, Türkçe olarak da Boğazkesen denilmişti. Semt bugünkü adını şair Tevfik Fikret`in bu mahalledeki evinden almaktadır. Farsça bir sözcük olan "aşiyan"ın anlamı "kuş yuvası"dır.

Balmumcu: Barbaros Bulvarı üzerinde Yıldız`la Zincirlikuyu kavşağı arasında kurulu mahalle. Bugünkü Balmumcu Mahallesi`nin bulunduğu yerde II. Mahmud döneminde (1808-1839) aynı adla anılan bir çiftlik bulunuyordu. Balmumcu Kasrı denilen köşk daha sonra Abdülaziz döneminde yapılmıştı.

Bebek: Osmanlı döneminde Bebek`e ve Bebek adının kökenine ait ilk bilgiler İstanbul`un fethinin hemen öncesine gider. II. Mehmed`in (Fatih) Rumeli Hisarı`nın yapımı ve kuşatma sırasında asayişi sağlamak üzere buraya Bebek Çelebi adlı veya lakaplı bir bölükbaşı tayin ettiğini; Bebek Çelebi`nin semtte bir köşk ve bir bahçe kurduğunu, ölümünden sonra semtin onun adıyla anıldığını yazmaktadır. 18. yy sonundan 19. yy ortalarına kadar olan dönemi kapsayan Bostancıbaşı Defterleri`nden, Arnavutköy iskelesinden Rumelihisarı`na uzanan bu sahilde, şeyhülislam, Rumeli kazaskeri, reisülküttab, hekimbaşı gibi devlet ricalinin, birkaç nesil aynı ailenin elinde kalmış ya da kalacak olan 40 kadar sahilsaray ile bahçelerinin bulunduğu anlaşılmaktadır.

Kuruçeşme: Ortaköy`den Defterdarburnu ile; Arnavutköy`den Sarrafburnu ve Çorlulu Ali Paşa Yalısı (bugünkü Robert Lisesi girişi) ile ayrılan sahil boyunca ve arkasındaki sarp kayalık tepelerde yer alır. Semt sakinleri, koruları ve bol akar suları yüzünden, eski isminin Koruçeşme olduğunu iddia ederler. Tarih boyunca yeşil koruları ile anılan Kuruçeşme gravürlerde de böylece resmedilmiştir. Başvekalet arşivinde Asakir-i Mansure teşkilatı zamanında sayıları 28 olarak tespit edilen bahçeler arasında adı sayılmaktadır. Sultanlara ve zamanın yüksek rütbeli kişilerine ait olan sahilhane ve köşk bahçelerine çok önem verilmiş, hatta zaman zaman Avrupa`dan bahçıvanlar getirtilerek bahçeler düzenletilmiştir.

Ortaköy: Ortaköy`ün tarihinden gelen en önemli özelliği farklı kültürlerden Türk, Rum, Ermeni ve Yahudi topluluklarının ve farklı inançların bir arada dostluk içinde yaşayordu. Ortaköy`e bugünkü çehre ve özelliğini kazandıran, iskelenin arkasındaki Ortaköy Meydanı`nın en belirgin ve egemen mimari öğesi Ortaköy Camii`dir. Mehmed Ağa tarafından 18. yy`ın başlarında yaptırılan cami, Abdülmecid tarafından tamamen yıktırılarak denize uzanan rıhtım üzerine 1854-1856 yıllarında Mimar Nigoğos Balyan`a yeniden yaptırılmıştır. Ortaköy Meydan ve çevresi, sanat atölyeleri, kahveler, bar ve lokantalar, pazar günleri açılan elişi, antika ve sanat pazarıyla, gece gündüz canlı bir buluşma merkezidir.

Yıldız: Yıldız`ın sınırlarını kuzeyde Barbaros Bulvarı`ndan ayrılan Beşiktaş-Boğaziçi Köprüsü bağlantı yolu ve aynı noktadan ayrılarak güneydoğuya yönelen Palanga Caddesi, kuzeybatıda Emirhan Caddesi, batıda Ihlamur ve Dikilitaş semtleri, doğuda Yıldız Parkı, güneybatıda Abbasağa Mahallesi, güneyde Serencebey Yokuşu ve güneydoğuda Çırağan semtleriyle çizmek olanaklıdır. Bu sınırlar içinde Yıldız Sarayı ve Yıldız Parkı en geniş yeri tutar. Yerleşme bölgesi Barbaros Bulvarı`nın batısında kalan Ihlamur-Yıldız Caddesi ve Yıldız Posta Caddesi çevresidir. Güneyde, ayrı küçük bir semt olarak bilinen Serencebey Yokuşu çevresini de semtin geniş sınırları içinde saymak mümkündür. Saray ve semt bu bölgedeki tepelerden Beşiktaş ve Ortaköy`e doğru inen, tümüyle koruluk yamaçlar üzerinde kurulmuştur.

Eğitim ve kültür

Sınırları içinde Boğaziçi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi`nin merkez kampüsleri ile Bahçeşehir Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi`nin bazı ana birimlerini bulunduran Beşiktaş İlçesi`nde 14`ü özel 44 ilköğretim okulu ve 7`si anadolu lisesi olmak üzere 25 lise bulunmaktadır.1994`te Necati Akpınar ve Yılmaz Erdoğan tarafından kurulan Beşiktaş Kültür Merkezi tiyatro, televizyon, sinema ve organizasyon alanlarında zamanla adından söz ettirmiştir. Bunların dışında Ortaköy ve Akatlar Kültür Merkezleri ile Kuruçeşme Arena önemli şov ve gösteri mekanları arasındadır.

Mimari Yapılar

Çırağan Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı, Feriye Sarayı, Ihlamur Kasrı, Naime Sultan Yalısı, Hıdiv Yalısı ve Esma Sultan Yalısı tarihi mimari yapılardandır. Ortaköy Camii, Mecidiye Camii ve Yıldız Camii ile geçmişleri Bizans dönemine tarihlendirilen Ayios Haralambos ve Profitis İlias Kiliseleri önemli dini yapılardır. Türkiye`nin en yüksek binası olan 181.2 metre yüksekliğindeki İş Kuleleri Beşiktaş`tadır.

Dış bağlantılar

http://www.istanbulrelo.com }

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Beşiktaş, İstanbul Resimleri

Beşiktaş
3 yıl önce

Beşiktaş, İstanbul'un bir ilçesidir. Adını İstanbul'un en eski semtlerinden bir olan Beşiktaş semtinden alır. 8,4 km uzunluğunda sahili olduğu İstanbul...

Beşiktaş, İstanbul, Slovakya ülke bayrağı, Slovakya, Almanya ülke bayrağı, Almanya, ABD ülke bayrağı, Amerika Birleşik Devletleri, Bulgaristan ülke bayrağı, Bulgaristan, Yunanistan ülke bayrağı, Yunanistan
Sinanpaşa, Beşiktaş
6 yıl önce

Sinanpaşa, İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki bir mahalle. Mahallenin bulunduğu bölge 17.yy'dan önce Beşiktaş semti olarak anılmaktayken; Beşiktaş semtinin...

Sinanpaşa, Beşiktaş, Abbasağa, Beşiktaş, Akaretler, Beşiktaş, Akatlar, Beşiktaş, Arnavutköy, Beşiktaş, Aşiyan, Beşiktaş, Balmumcu, Beşiktaş, Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi, Bebek, Beşiktaş, Beşiktaş, Beşiktaş, İstanbul
Beşiktaş JK
3 yıl önce

Beşiktaş Jimnastik Kulübü, 1903 yılında İstanbul'da kurulan spor kulübüdür. Bereket Jimnastik Kulübü (Asıl Çerkesçe ismi Berekhetiqo olup bazı kurucuların...

Beşiktaş Jimnastik Kulübü, Turkcell Süper Ligi, Beşiktaş JK Kadrosu, 100. Yıl Albümü, 13 Ocak, 1902, 1903, 1908, 1909, 1910, 1911
Levent, Beşiktaş
3 yıl önce

Levent, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan bir mahalledir. Batıda Büyükdere Caddesi, Çeliktepe ve Gültepe, doğuda Etiler ve Akatlar, güneyde Levazım...

Levent, Beşiktaş, 16 Eylül, 1780, 1868, 1947, 1950, 1960, 1980, 1992, 1993, 2000
Maçka, Beşiktaş
3 yıl önce

Maçka, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde semt. Trabzon'un fethinin ardından (1461) Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a gönderdiği Trabzon şehir merkezi halkı...

Maçka, Beşiktaş, 1461, Avrupa, Fatih Sultan Mehmet, Semt, Trabzon, İstanbul
Dolmabahçe, Beşiktaş
3 yıl önce

Dolmabahçe, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan bir semttir. İstanbul'un geçmişi ile şimdiki zamanını kucaklaştıran ünlü semtlerden biridir. Fatih...

Dolmabahçe, Beşiktaş, Fatih Sultan Mehmet, I. Ahmet, II. Osman, Taslak, İstanbul, Memleketini tanıt!
Beşiktaş Müzesi
3 yıl önce

Beşiktaş Müzesi İstanbul'da Vodafone Park 'ın altında bulunup stat inşaatı sırasında korunan tarihi 19 Mayıs kapısından girilen spor müzesidir. Beşiktaş'ın...

Arnavutköy, Beşiktaş
3 yıl önce

Arnavutköy, İstanbul Boğaziçi'nin Avrupa yakasında Beşiktaş ilçesinin sınırları içinde köklü ve tarihsel yapısı ile ünlü bir mahalledir. Arnavutköy İstanbul Boğazı'nın...

Arnavutköy, Beşiktaş, 6-7 Eylül Olayları, Akbank, Akıntı burnu, Ayazma, Bebek, Beşiktaş, İstanbul, Dut, Etiler, Giresun, Kuruçeşme