Köye ilk gelen Türkmenoğulları'dır. Yani Sarılar'dır. Bunlar Selçuklu Devleti zamaninda bu bölgeye bir uçboyu olarak gönderilmişlerdir. Daha önceleri, Yaylalıözü ve Sofular köyünün bir kısım arazisi ile Derekışla ve Çarsak (Hamburun) köylerinin tüm arazileri Belçarsak köyüne bağlı olarak Türkmen kabilesine (Sarılar'a) aitti. Sonradan Çankırı'dan 1850'li yıllarda, Öcallar, Yüceller, Ataklar, Aslanlar, Erollar, Çelikkayalar, Ülgenerler, Kurnazlar; Erzurum'dan, Ayazlar, Vurallar; Keskin'den Döverler; Kırım'dan Aydınlar; Trabzon'dan Şahinler ve önerler gelerek Belçarsak köyüne yerleşmişlerdir. Cumhuriyetin ilk yillarındaki zorunlu ikametlerle bu değişiklikler yapılmıştır. Derekışla ve Çarsak köyleri de bu değişiklik sonucu oluşmuştur.
Kültür
Köyün kültürü, İç Anadolu'da yer alan Türkmen kültürüdür. Misafirperver bir halkı vardır. Halen Osmanlı'dan gelen Köy Odası geleneği devam etmektedir. Köy düğünlerinde geleneğe bağlılık görülür. Bayramlaşma, genelde camide, bayram namazından sonra yapılır. Daha sonra büyükler gruplar halinde ziyaret edilir. Cenazelere son derece önem verilir. Cenaze torenleri kalabalik olur. Cenaze defnedildikten sonra herkese ve özellikle misafirlere topluca yemekler ikram edilir. Sünnet törenleri de önemlidir. Eğitime çok önem verilir. Köyden; öğretmen, lise müdürü, Milli Eğitim Müdürü, vali yardımcısı, fabrika müdürü; bilgisayar, inşaat, fizik ve atom mühendisleri, mimar, subay ve astsubay, doktor, pilot,yazar,sair gibi değişik mesleklerden kültürlü insanlar yetişmiştir.
Coğrafya
Ankara iline 86 Km., Bala ilçesine 31 Km. uzaklıktadır. Ağaç dikme anlayışı gelişmediği için, fazla yeşil değildir.
si Tarım Ve Hayvancılığa Dayalıdır.Ticaretle Ugrasan İsadamlarimiz Vardir.Mesela İş Adamlarından Örnekler Veriyim RAMAZAN Oğulları Orhan VURAL Hasan VURAL ve Sabri VURAL 1985 Yılından buyana konyada konya sanayisine büyük hizmetler sunmuş şimdi ANKARA Org.san de Büyük yatımlara imza atmışlardır bunun yanında HASAN VURAL Halen konya sanaisine hizmetlerini sürdürmektedir Sn.Hasan Öcal(Battalın Hasan) Sn.Vedat Ülgenerdir.Emeklilerin Tekrar Köye Dönus Yapmalariyla Köy
Ekonomi
si Canlanmistir.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarlarımız 2009 - 2014 - İSA YÜCEL 2004 - 2009 - Şükrü VURAL 1999 - 2004 - Şükrü VURAL 1994 - 1999 - Halil ÖCAL 1989 - 1994 - Halil ÖCAL 1989 - 1989 - Halil ÖCAL 1984 - 1989 - Dursun AYAZ :Mustafa ÖCAL (Hacı Mustafa, 4 dönem) :Hamdi ÖCAL (Hamdi çavuş, 1 dönem) :Mehmet SARI (Kara Mehmet, 1 yıl) :Dursun YÜCEL (Kara Dursun öldü) :Abdullah YÜCEL (Şıh Abdullah, 1 dönem) :Bayram ATAK (Deli Bayram, 1 dönem) :Battal ÖCAL (Deli Battal, 1 dönem) :İbrahim GÜÇLÜ (İbrahim Çavuş 1 dönem) :Sadık YÜCEL (1 dönem) :Seyit ÜLGENER (Çapar Seyit, 1 dönem) :Rüstm ÖCAL (1952-1956 yılları arası) :Mehmet ATAK :Mufret SARI Saban KURNAZ,Cafer SARI,Mehmet SARIMEHMETOGLU
Altyapı bilgileri
Köyde İlköğretim Okulu Vardır Ama Öğretmen Ve Eğitim Yoktur. Köyün İçme Suyu Şebekesi Vardır Kanalizasyon Şebekesi Vardır. PTT Şubesi Ve PTT Acentesi Yoktur. Sağlık Ocağı Ve Sağlık Evi Yoktur. Köye Ulaşımı Sağlayan Yol Asfalt Olup Köyde Elektrik Ve Sabit Telefon Vardır Ve Köyün Uğrusarı(Yayla)Adında Köyden 5 km Uzaklıkta Mahallesi Vardır. Köyde 2 Tane Camii Vardır. 2.'Si 2007 Senesinde Yapımı Başlamıştır Ve 28 Ağustos 2008 Yılında Görkemli Bir Açılışla Faaliyete Geçmiştir. Yeni Yapılan Camii Yaklaşık 1000 Kişi Kapasiteli (Tahminen) Olup Bayan Ve Erkek Ayrı Olmak Üzere İki Adet Köy Konağı ve Mutfağı Vardır. Ayrıca Cenaze Yıkama Aracı, Gasilhane ve Morgu Bulunmaktadır. Köyün, Ankara Ve Diğer İller Ve İlçelerle Bağlantısı Karayolu İledir. Ulaşım Son Derece Kolaydır. Kışın Fazla Kar Yağdığında Biraz Zorlaşır Ama Yine de Yollar Uzun Süre Kapalı Kalmaz. Dünyanin Her Tarafı İle Rahatlıkla Telefon Ve İnternet Bağlantısı Kurulabilir.Köyümüzün Birde Sosyal,Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği Vardır.