Battal Gazi hakkında bugüne ulaşabilmiş kaynaklar sadece mesnevi tarzı yazılmış, birbirini hem destekleyen hem de çelişen olgular içeren destanlar ve halkın hafızasında kalmış olan bilgilerdir.
Battal Gazi Destanı`nda ve halk hikayelerinde, Emeviler zamanında Arap ordusuyla birlikte İstanbul`u kuşattığı anlatılmaktadır. Kuşatma hem denizden hem karadan yapılmış, fakat başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Destanda Battal`ın düşmanı, Arap komutanına oyun oynayıp kuşatma başladığında İstanbul`a geçerek imparatorluğunu ilan eden İmparator Leon`dur. Arap tarihinde II. İstanbul kuşatmasının tarihi 717-718 olarak belirtilmektedir. Bizans tarihindeki veriler de bu tarihi doğrular niteliktedir. Ayrıca Bizans tarihinde İmparator III. Leon`un tahta çıkma tarihi 717 olarak belirtilmiştir, bundan dolayı destandaki Leon`un İmparator III. Leon olma olasılığı üzerinde durulmaktadır. Destanda Battal Gazi`nin kuşatma sırasında yirmili yaşlarında olduğu söylendiği için, Battal Gazi`nin doğum yılının 690-695 civarı olmasının olası olduğu düşünülmektedir. Battal Gazi`nin ölüm yılının 740 olduğunda tarihçiler mütabakata varmışlardır.
740 yılında Eskişehir`in Seyitgazi ilçesi yakınlarında savaşta aldığı yara sebebiyle şehit olmuştur. Anadolu`da İslamın yayılmasına büyük katkıları olmuştur.
Kişisel Bilgiler
- `Battal` kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Ancak, Mezopotamya`da yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir. `Seyyid` lakabının ise Battal Gazi`nin, Muhammed`in soyundan gelmesi nedeniyle konulduğu düşünülmektedir.fact
- Eşi ve iki çocuğunun kabirleri Malatya`nın Battalgazi ilçesinde bulunmaktadır. Babası Hüseyin Gazi ise Ankara`da Hüseyin Gazi Tepesi`ndeki türbede yatmaktadır.