Son dönem Osmanlı eserlerinin birçoğunda bu soydan gelen mimarların imzası vardır. Bazı kaynaklar ailenin Osmanlı mimarisinin özünden kopuşuna yol açtığını söylerler.
Ailenin soy ağacı
} } } } } } } } } } } } } }Ailenin üyeleri
Krikor Balyan
} Krikor Balyan (1764-1831), Osmanlı saray mimarlarından Kayseri kökenli Bali Kalfa`nın oğludur. Babasının adı ile ilintili olarak Baliyan veya Balyan olarak adlandırılmıştır. Daha sonraları Balyan ismini kendisine soyadı olarak benimsemiştir. Saray mimarlarından Minas Kalfa`nın damadı ve Ohannes Amira Severyan`ın kayınpederidir.Başlıca yapıtları :
- Sarayburnu`ndaki Saray
- Beşiktaş Sarayı
- Beylerbeyi Sarayı
- Valide Sultan Sarayı
- Defterdar Sarayı
- Aynalıkavak Kasrı
- Nusretiye Camii
- Selimiye Kışlası ve çevre yapıları
- Davutpaşa Kışlası
- Beyoğlu Kışlası
- Darphane-i Amire
- Valide Bendi
- Topuzlu Bendi
- Yangın Köşkü.
Senekerim Balyan
} Senekerim Balyan (1768-1833), birçok projesini kardeşi Krikor Balyan`la birlikte yapmış, kendisi daha ziyada arka planda kalmıştır. Kardeşi Krikor Balyan`ın ahşap olarak inşa ettiği Bayezid Kulesini, bir yangında büyük zarar görmesi üzerine 1826 yılında betondan yeniden inşa etmiştir. Ayrıca İstanbul`un Ortaköy semtindeki Surp Asdvadzazdin Ermeni Kilisesine de imzasını atmıştır (1824).Garabet Amira Balyan
} Garabet Amira Balyan (1800-1866), I. Abdülmecit`in mimarlarındandır. En önemli eseri, oğlu Nigoğos Balyan`la birlikte yaptıkları Dolmabahçe Sarayı`dır.Nigoğos Balyan
} Nigoğos Balyan (1826-1858), I. Abdülmecit`in mimarlarındandır. En önemli eseri, babası Garabet Amira Balyan`la birlikte yaptıkları Dolmabahçe Sarayı`dır.Sarkis Balyan
} Sarkis Balyan (1835-1899), Garabet Amira Balyan`ın oğludur.1843 yılında ağabeyi Nigoğos Balyan`la birlikte Paris`e gitti. Collí¨ge Sainte-Barbe de Paris`i bitirdi. Ecole des Beaux Arts`dan mezun oldu. İstanbul `a döndükten sonra babası ve ağabeyiyle birlikte çalıştı. Babası ve ağabeyi öldükten sonra kardeşi Hagop Balyan`la çalışmağa devam etti. Osmanlı padişahı II. Abdülhamit`in istibdat döneminde Avrupa`ya sürgüne gönderildi. Sürgünden ancak 15 yıl sonra gelebildi.
Önemli Eserleri:
- Beylerbeyi Sarayı, babası Garabet Amira Balyan`la birlikte (1861 - 1865)
- Beşiktaş Makruhyan Ermeni Okulu (1866) (eşi Makruhi`ye adanmıştır)
- Çırağan Sarayı (1863 - 1871)
- Valide Camii, kardeşi Hagop Balyan`la birlikte (1871),
- Zeytinburnu Barut Fabrikası (1874),
- Beşiktaş-Akaretler 138 daireli evler (1874)
- Harbiye Nezareti, bugünkü İstanbul Teknik Üniversitesi`nin Taşkışla binası
- Mekteb-i Tıbbiye, bugünkü Galatasaray Lisesi`nin binası
- Maçka Silahhanesi, İstanbul Teknik Üniversitesi`nin Maden fakültesi
- Gümüşsuyu Kışlası
- Malta köşkü
- Baltalimanı Yalısı
- Galatasaray adasından eski köşk
- Adile Sultan Sarayı (Kandilli)
- Yıldız Sarayı Büyük Mabeyin Binası
- Çadır Köşkü, Malta Köşkü
- Şale Köşkü (2. kısım)
- Çit Kasrı
- Çağlayan Kasrı (Kağıthane)
- Ayazağa Köşkü (Maslak)
- Kalender Köşkü
- Zincirlikuyu Kasrı
- Tokat Köşkü (Beykoz)
- Alemdağ Av Köşkü
- Abdülaziz Av köşkleri (Validebağ ve Ayazağa)
- Sultan Çiftliği Köşkü (İzmit)
- Kağıthane Camii
- Bahariye Nezareti
- Maçka Karakolhanesi
- Hamidiye Saat Kulesi, (Dikran Kalfa Cüberyan ile birlikte)
Hagop Balyan
}Hagop Balyan (1837-1875), Garabet Amira Balyan`ın oğlu ve Sarkis Balyan`ın kardeşidir. Paris`teki Sainte-Barbe Koleji`nin mimarlık bölümünden mezun oldu. Babasının ölümünden sonra kardeşi Sarkis Balyan`la birlikte çalıştı. Kardeşiyle aralarındaki işbölümü tam olarak bilinmediği için birlikte yaptıkları eserlerden hangilerinin Hagop Balyan`a atfedilebileceği kesin olarak bilinmemektedir. Birlikte yaptıkları projelerde Sarkis Balyan`ın daha ziyade muhasebe ve müşteri ilişkilerini yürüttüğü, Hagop Balyan`ın ise tasarım ve çizimle uğraştığı düşünülmektedir. Sarkis Balyan çok daha göze göründüğü için ismi daha iyi bilinmektedir.
Simon Balyan
}Simon Balyan (1846-1894), Garabet Amira Balyan`ın oğludur. Kardeşleri Sarkis Balyan ve Hagop Balyan`la birlikte çalışmıştır. Mimarlık eğitimini Avrupa`da bir okulda tamamladığı bilinmektedir. Maçka Silahhanesi, Maçka Karakolu ve Yıldız Köşkü`nün tasarımlarına katılmıştır. Balyan ailesinin üstlendiği mimarlık projelerini suluboyayla resimlemiştir.
Levon Bey Balyan
}Levon Bey Balyan (1855-), Nigoğos Balyan`ın oğludur. Paris`teki ``Collí¨ge Sainte-Barbe de Paris`` (1869) ve ``Ecole des Beaux Art`` okullarında okuduğu bilinmektedir.