Balmumu, yumuşak ve şekil alıcı özelliği nedeniyle, kalıp çıkarma amaçlı çok eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Romalılar döneminde başlayan balmumu mask geleneği daha sonraları geliştirilerek, boyama yoluyla daha gerçekçi heykellere dönüşmüştür.
Dünyanın bir çok yerinde balmumundan yapılmış heykellerin bulunduğu müzeler vardır. Burada ünlü kişilerin gerçeğe çok yakın heykelleri sergilenmekte ve çok büyük ilgi çekmektedir.
Türkiye`de balmumu heykelcilik
Türkiye`de son dönemlerde balmumu heykelciliği konusunda en meşhur isim Yılmaz Büyükerşendir. Büyükerşen, heykelciliğe hobi olarak başladığını ancak balmumu kıvamını tutturmada başarılı olamadığını, ta ki Londra`nın ünlü Balmumu Heykeller Müzesi Madame Tussauds`ı ziyareti sırasında bir heykelin bir parçasının inceleme esnasında koptuğunu, bunu Anadolu Üniversitesi Kimya Bölümü`nde analiz ettirerek kıvamı yakaladığını söyler.Büyükerşen`in heykel yapımına merakı 1966`da Londra`da müzedeki gerçeği ile ilgisi olmayan Atatürk Heykelini görmesi ile başlamıştır. Uzun süren çalışmalardan sonra geliştirdiği heykelcilik sanatının ürünü heykellleri, Samsun, Kayseri, Akşehir ve Ankara`daki müzelerde yerini almıştır.