Çayırhan Termik Santrali

Kısaca: Çayırhan Termik Santrali, yıllık 5 milyar kilowat saat üretim gerçekleştirerek Türkiye'nin en yüksek verimle çalışan santralidir. Santralin işletme hakkı E.Ü.A.Ş. ...devamı ☟

Çayırhan Termik Santrali
Çayırhan Termik Santrali



Çayırhan Termik Santrali, yıllık 3.6 milyar kilowat saat üretim gerçekleştirerek Türkiye`nin en yüksek verimle çalışan santralidir. Çayırhan Termik Santrali Nallıhan ilçe sınırları içinde kalmakla birlikte Beypazarı`na 23 km uzaklıktadır. Çayırhan Termik Santrali`nin 14 Kasım 1976`da temeli atılmıştır. 1978 yılında inşatı tamamlanan Çayırhan Termik Santrali zaman içerisinde çeşitli genişletmeler ve ek binalar ile bugünkü halini almıştır.
  • Çayırhan Termik Santralı`nın tevsi ünitelerinde, bölgedeki kömür rezervleri değerlendirilerek Türkiye`nin elektrik ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmaktadır.
  • Her biri 157 MW gücündeki iki ünitenin yanına kurulan 160 MW gücündeki iki tevsi ünitesiyle birlikte toplam dört üniteden oluşmaktadır.
  • Çayırhan Termik Santralı yeni Tevsi Ünitelerinin (2x160 MW) yapımı için 16 Aralık 1994 tarihinde Austrian Energy and Envitonment (Avusturya), Mitsubishi Corporation (Japonya), Siemens (Almanya), GÜRİŞ (Türkiye), Bischoof (Almanya), Caillard (Fransa) ve SEMKO (Türkiye) firmalarından oluşan konsorsiyum ile sözleşme imzalandı ve işe fiilen 30 Mart 1995 tarihinde başlandı. Anahtar teslim bazında yüzde 100 kredili olarak gerçekleştirilen projenin bedeli, teklif alma tarihindeki kurlarla 504 milyon dolardı.
  • Konvansiyonel yakma teknolojisinin kullanıldığı santralda linyitin yanması sonucu ortaya çıkan kükürt dioksit gazı, dünyadaki benzer tesislerde en yaygın kullanıma sahip ıslak kireç taşı projesi ile asgari yüzde 95 verimde tutularak Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği`ndeki sınır değerlerin altına düşmekte.
  • Yapımında 1500 kişinin çalıştığı Tevsi Üniteleri`nin işletmesi 400 personel tarafından gerçekleştirilmektedir.
  • 1996 yılına kadar devlet tarafından işletilen termik santral şu anda Ciner grubu şirketlerinden Park Termik Elektrik Sanayii ve Ticaret A.Ş tarafından işletilmektedir.
  • Türkiye`de özel sektöre devredilen ilk termik elektrik santralidir.
  • Kurulusundan itibaren her yıl veya 2 yılda bir revizyon bakımı argon ustaları tarafından maliyeti yüksek bir bakıma sokulmaktadır.bu bakım ihalelerle verilmektedir.ancak 1 ayda sadece 2 ünitenin bakımı yapılmaktadır.çünkü 4 ünite oldugu için arada santralin veriminin düşmemesi için 1 veya 2 aylık süre zarfı bakım durdurulur ve bu süreden sonra geriye kalan 2 üniteninde bakımı yapılmaktadır.
  • Nallıhana 37 km , ankara`ise 120 km uzaktadır.
  • hava kirliliğini azaltmak için kullanılan filtreler ise geceleri 12 den sonra cıkarılmaktadır.10.000 insanın saglıgını düşünmeden.
  • santralden cıkan atıklar:
1)Sular,yaglar vs:gölden cekilen suyla dereden göle tekrar akıtılmakta ve site sakinlerei bu suyu içme suyu olarak kullanmakta.tabiki arıtıldıktan sonra.(ne kadar temiz olur bilemeyiz) 2)küller:cıkan küller göle yakın cok yakın bir yerde biriktirilip kepçelerle kuruduktan sonra kürünüp bent yapılmakta(kül barajının şimdiki yeri yenidir)eski yerinde barıs mahallesi olarak bilinen yere cok yakın bir yerdi.cinerlere devredildikten sonra 1998-99 yılında barajın patlaması sonucu sel meydana gelmiştir.Bir cok mahhalle sakini maddi zarar görmüştür ama bu gizlenmiştir.göz ardı edilmiştir. 3)Ses gürültüsü:filtre temizliği için ve deformasyonu engellemek için yüksek hava basıncı verilmektedir buda cevre halkını ciddi bir boyutta rahatsız etmektedir.
  • Turgay ciner santral işletmesi içine birde kendi adını verdiği TURGAY CİNER LİSESİNİ (EML) açmıstır.Hidrolik bölümünüde ilk lisede acan kendisi olmustur.Takdiri hakedmiştir.Ve mezun olan gençleri direk iş sahibi yapmaktadır.kendi işletmesi içinde.
  • ayrıntılı bilgi için www.google.com da ÇAYIRHAN`I veya ÇAYIRHAN TERMİK SANTRALİNİ aratmanız yeterlidir.


ek bilgi yazarı ulasım için:[email protected] [email protected]

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Çayırhan Termik Santrali Resimleri