Şavşat

Kısaca: Artvin iline bağlı bir ilçe. Yüzölçümü 1.317 kilometrekare, nüfusu 25.702 dir. Yüzeyi genel olarak dağlıktır. Hayvancılık, halkın başlıca geçim kaynağıdır. Merkezi 1.748 nüfuslu Yeniköy kasabasıdır. ...devamı ☟

Şavşat Haritası

ŞAVŞAT, Artvin iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. İlçe toprakları büyük ölçüde dağlıktır. Önemli akarsuları Tigrat ve Cerat’tır. Ekonomisi tarıma dayalıdır. Ekime elverişli arazisi az olmasına rağmen elde edilen ürün fazladır. Başlıca tarım ürünleri patates, elma, buğday ve armut olup, ayrıca az miktarda arpa, mısır ve fasulye yetiştirilir. Hayvancılık ilçe ekonomisinde önemli yer tutar. Çok sayıda koyun beslenir. Arıcılık gelişmiştir. İlçe topraklarında çinko, bakır, kurşun, feldispat ve manganez yatakları vardır. İlçe, Şavşat Deresi üzerinde kurulmuştur. Eskiden Satlel adlı küçük bir köy iken Cumhuriyetten sonra Yeniköy adıyla bilinen bugünkü yerine taşındı. Yüzölçümü 1.317 km2, nüfusu 25.702.

Tarihi

Şavşat, M.Ö.900-650 yılları arasında Urartu ve Kimmerler, daha sonraları sırasıyla Saka Türkleri, Romalılar ve Sasaniler’in egemenliği altına girmiştir.

Yavuz Sultan Selim’in Trabzon Valiliği sırasında Rize ilinin Osmanlı topraklarına katılması sonrasında, Artvin, Ardanuç, Şavşat ve Borçka çevreleri de Osmanlı topraklarına katılmıştır. Yavuz Sultan Selim’in Trabzon’dan ayrılması üzerine Şavşat, Ardanuç, Oltu, Tortum ve Artvin yeniden Osmanlı Devletinden ayrılmışlardır.

1829 yılında Ardanuç Sancağı’na bağlanan, 1877 - 1878 Osmanlı Rus savaşı sonrasında da 13 MART 1878 de imzalanan Berlin Antlaşması ile Batum, Kars ve Ardahan ile birlikte Çarlık Rusya’ya bırakılan ilçe, 1879 tarihinde resmen kesinleşen Osmanlı - Rus sınırı ile de Artvin, Ardanuç ve Borçka ile birlikte Anavatandan koparılmıştır. Daha sonra 1921 yılında imzalanan Gümrü Anlaşması ile Doğu sınırlarımız çizilmiş oldu.

Şavşat ilçesi 27 Şubat 1921 tarihinde Ardahan Sancağına bağlı olmak üzere ilçe haline getirilmiş, 7 Temmuz 1921 tarihinde ise Artvin İline bağlanmıştır.

Tarihte Şavşatlıların Kurduğu Köyler



Coğrafi yapısı



Şavşat, doğuda Ardahan il merkezi ile Hanak İlçesi, kuzeydoğuda Posof İlçesi, güney ve güney batıda Ardanuç, batıda Artvin Merkez ve Borçka İlçesi, kuzeyden de Gürcistan Devleti ile çevrilidir.

1.317 kilometrekarelik dağlık ve engebeli bir arazi üzerine yayılmış bulunan Şavşat İlçesinin dört yanı yüksek dağlarla çevrilidir. 3.537 metreye yükselen Karçkal Dağları, ilçenin batı ve kuzeybatı yönünü sınırlandırır. Kuzeyde 2.250 metre yükseklikteki Sivritepe (Arsiyan) dağları ile 3.000 metreyi aşan Cin dağları bulunmaktadır. Doğuda Ardahan-Artvin sınırlarını teşkil eden Yanlızçam dağ sinsilesinden 2.650 metre yükseklikteki Sahara Dağları, Güneyde ise 3.050 Metreyi bulan Karagöl dağları vardır.

İlçenin rakımı minimum 950 metre, maksimum ise 1800 metredir. İlçe Merkezin rakımı 1100 metredir. Türkiyenin en güzel ilçelerinden biridir.

Şavşat ilçesi Akarsu bakımından zengindir. İlçede çok sayıda buzul gölü bulunmaktadır. Bu göller nispeten küçük göllerdir. Göllerin en büyüğü Karagöl dağlarında bulunan ve bu dağa kendi adını veren Karagöl’ dür. Bol miktarda alabalık bulunan gölden sulama amaçlı olarak yaralanılmaktadır. Meşeli Köyü orman içi mevkiinde Milli parklar kapsamı içerisinde bulunan ikinci bir karagöl mevcut olup piknik, mesire yeri özelliğine sahiptir. Pınarlı köyü yakınlarında Balık Gölü, Arsiyan yaylasında ise Kız Gölü, Boğa Gölü ve Koyun Gölü isminde göller bulunmaktadır.

İlçe dahilinde şifalı maden suları mevcuttur. Bunlardan Çermik-Çoraklı Köyü sınırları içerisinde bulunan sıcak su kaplıcası romatizmal hastalıklara iyi gelmektedir.

İlçede Karadeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş iklimi hakimdir. Yüksek rakımlı olan yerlerde kışlar çok uzun sürer. Bu bölgelerde kasım ayında başlayan kar yağışları nisan ayı ortalarına kadar sürer.

İlçe bitki örtüsü bakımından zengindir. Zengin iğne yapraklı ormanlar mevcut olduğu gibi alçak rakımlı yerlerde yapraklı ağaçlara da rastlamak mümkündür.

İdari yapı



Şavşat'ın köyleri

Akdamla köyü • ArpalıAşağı koyunluAtalar köyü • CevizliCiritdüzüÇağlapınarÇağlıyanÇamlıcaÇavdarlıÇayağzıÇermikÇiftlikÇoraklı (Gargilop) Çukur • Dalkırmaz • Demirci • Demirkapı • Dereiçi • Dutlu • Düzenli • Elmalı • Erikli • Eskikale • Hanli • Ilıca • Karaağaç • Karaköy • Kayabaşı • Kayadibi • KirazlıKireçli • Kocabey • Köprülü • Köprüyaka • Kurudere • Küplüce • MadenMeşeliMeydancıkObaköyOtlucaPınarlıSavaş köy • Saylıca • Sebzeli • Susuz • ŞalcıŞenköyŞenocak •Tepeköy. TepebaşıÜzümlüVeliköyYağlı Köyü Yamaçlı köyü • YaşarköyYeşilceYoncalı • Yukarı koyunlu • Yavuz köyü • Ziyaret köyü

Ekonomik yapı

Şavşat, Artvin’in diğer ilçelerinde olduğu gibi engebeli araziye sahip bir ilçedir. İlçede, tarımsal arazilerin sınırlı olması, sanayi tesislerinin bulunmaması, başlıca diğer sektörlerin de gelişmemiş olmasının sonucu olarak istihdam olanakları yetersiz kalmaktadır. Gelişime uygun potansiyeli bulunan turizm sektörünün ilçe ve il ekonomisine katkısının artırılması amaçlı çalışmalar sürdürülmektedir.

İlçe ekonomisi büyük ölçüde tarımsal üretime dayalıdır. Tarımsal üretim, ağırlıklı olarak, geleneksel aile tipi işletme yapısı şeklinde görülür. İlçe ekonomisinde önemli yeri bulunan hayvancılık, giderek azalan bir trend izlemektedir. 61 köyü bulunan ilçede, 16.037 adet büyükbaş ve 12.535 adet de küçükbaş hayvan bulunmaktadır.

Hayvancılık açısından son derece elverişli imkanlara sahip ilçede, hayvancılığın teşvik edilmesi amaçlı çalışmalar sürdürülmekte olup, bu kapsamda yönlendirme ve kamusal destekler sağlanmaktadır.

Şavşat büyük ve küçükbaş hayvancılık yanında arıcılık açısından da son derece uygun koşullara sahiptir. Arıcılık alanında da üreticilere, kamusal imkanlar dahilinde teşvik ve yönlendirme desteği sağlanmaktadır.

Başlangıcında, Çoruh havzasında uygulanan seracılık-örtü altı yetiştiriciliğinin iklim koşullarının uygunluğu ve çiftçilerden gelen talepler üzerine il genelinde yaygınlaşması ile Şavşat’ta da seracılık faaliyetlerine başlanılmıştır. 1997 yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı parasal desteği ile başlatılan seracılık faaliyetleri yaygınlaşmaktadır. Bu kapsamda amaçlanan yeni istihdam alanlarının yaratılması, tarımsal üretimde çeşitlilik ve verimin sağlanması hedefine ulaşılmıştır.

1.317 kilometrekare yüzölçümü bulunan ilçenin tarım arazisi varlığı 175.696 dekar, sulu arazisi 54.840 dekar, kuru tarım alanı 120.856 dekar, mera alanı 364.166 dekar, orman alanı 552.565 dekar ve kültür dışı arazi de 224.573 dekardır. İlçenin tarım arazileri genellikle çayır olarak değerlendirilmektedir.

İlçede yetiştirilen başlıca ürünler patates, armut, elma, ayva, erik, kiraz, kızılcık ve cevizdir. Ancak bu ürünler az miktarda geleneksel yöntemlerle yetiştirilmektedir.

İlçede Tarım kesimi ile Esnaf kesimine kredi sağlayan Ziraat Bankası bulunmaktadır.

Spor

Şavşat ileçesinde Şavşatspor Kulübü bulunmaktadır. GSİM tarafından semt spor sahası yapılmaktadır. Şavşatspor Kulübü Faaliyetleri: Futbol, basketbol, voleybol, tenis, yüzme, hentbol, briç, atletizm'dir.

Dış bağlantı



misafir - 9 yıl önce
ben şavşatın kendisini pek bilmem ancak resimlerden gördüğüm kadar bilirim fakat insanını iyi bilirim gerçekten hani derlerya ADAM gibi ADAM saygılarımla

misafir - 9 yıl önce
Ben Şavşat''ın Çamlıca köyündenım adım ayşe dursun köyümüzün herşeyi mükemeldir özellikle yazın yaylası insanları misafırperverliği ve çok candan olmaları.Bursada yaşıyorum malum her zaman da gidemiyorum çok özledim.Tüm Çamlıcalılara sevgiler gönderiyorum sitenızı öylesine gezinirken buldum sizlerede teşekkür ediyorum.

misafir - 9 yıl önce
Yazan Mikail ARSLAN(Ziyaoğlu) Tarih 26.02.2008 Cevizli ve Yaşar köylerindenim ikiside benim köyüm köylerimi ve insanlarımı çok seviyorum.İstanbul/Beylikdüzü''nde oturmaktayım.Hersene memleket hasretimi ziyaret ederek gideiyorum. Gitmeye değer gezmeye değer,Yazı bir sonbaharı ayrı bir güzelliktir.Yaylaları yaşamaya pancarcıları görmeğe o yaylaların soğuk sularını içmeye memleketimin o güzel doğasını seyretmeğe O muhteşem Saygıdeğer büyüklerimi veküçüklerizin hal ve hatırlarını sormak Efkar tepesinde çayını yudumlamak Arsiyanda Gevrek kete ve Kuymak yemek buz gibi sularında dönerleri kesmek ömürleri uzatır.Biz doğamıza ve insanlarımıza aşığız.Biz bu memleketin cocuklarıyız biz orda büyüdük unutamayız Biz sıcak yaylanın sıcak insanlarıyız bize büyüklerimiz böyle öğretti ve yetiştirdi.SİZDE UNUTMAYIN Sizlere Sevgilerimi Sagılarımı sunuyorum ESEN KALIN

misafir - 9 yıl önce
YAZAN:Erdem SAVAŞ.TARİH:19.05.2008 16:00 Ben şavşat ın ziyaret köyünden Erdem SAVAŞ.Şavşat ve köyüm bir başkadır gerçı herkesın memleketı köyü kendine güzeldir ama genede bizim oralar çok güzeldir.ben her yıl gidemesemde gözümde tütüyo.Hayatımın en güzel yılları o köyümde geçmiştir çünkü asla unutamam.köyümüzde katmer,kete,meyvesi vs.gibi güzel yiyecekleri var daha bir sürü aklıma gelmeyen güzellikleri orası bır başkadir.ben Bursada oturduğum halde böylebı yeşıllıkte ve bizim oralara benzeyen yerde genede o güzel köyümü unutamıyorum.tüm ziyaret köylülerime ve şavşatlı hatta tüm artvinli hemşerilerime saygılarımı sunuyorum.

misafir - 9 yıl önce
ben şavşat yoncalı köyünden şükrü MEYDAN Şavşat medeniyetin doğduğu yerdir bende ordanım ayrıca şavşatlı olmaktan gururluyum teşekür ederim

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Elmalı, Şavşat
7 yıl önce

Elmalı, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür. Köyde Şavşat, Ardanuç, Ardahan, Posof yöresi Kıpçak Türk kültür ve gelenekleri yaşatılmaktadır...

Elmalı, Şavşat, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Artvin, Artvin (il)
Kireçli, Şavşat
3 yıl önce

Kireçli (Gürcüce: ქვათეთრისი; "kvatetrisi"), Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür. Kireçli’nin eski adı Kvatetrisi’dir. Bu ad Türkçeye Kotetris...

Kireçli, Şavşat, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Artvin, Artvin (il)
Aşağıkoyunlu, Şavşat
7 yıl önce

Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür. Yukarıkoyunlu'yla birlikte eski adı Sulesi’dir. Köyün merkezi Artvin kentine 87 km, Şavşat kasabasına 22 km...

Aşağıkoyunlu, Şavşat, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Artvin, Artvin (il)
Kayabaşı, Şavşat
7 yıl önce

ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür. Köyün tamamı Müslüman Kıpçak Türk'tür.Türk kültür ve gelenekleri yaşatılmaktadır. Artvin iline 86 km, Şavşat ilçesine...

Kayabaşı, Şavşat, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Artvin, Artvin (il)
Kocabey, Şavşat
7 yıl önce

Kocabey, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür. Artvin iline 81 km, Şavşat ilçesine 16 km uzaklıktadır. ^ http://www.yerelnet.org.tr/koyler/koy...

Kocabey, Şavşat, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Artvin, Artvin (il)
Demirkapı, Şavşat
7 yıl önce

Demirkapı, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür. Eski adı Türkçe kaynaklarda Kurela olarak geçer. Bu ad Gürcüce Kvirala veya Mkvirala'dan (ყვირალა...

Demirkapı, Şavşat, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Artvin, Artvin (il)
Kurudere, Şavşat
7 yıl önce

Kurudere, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür. Eski adı Morğeli'dir. Bu ad, "tomruk dere" anlamına gelen Gürcüce Morğele'den (მორღელე) gelir...

Kurudere, Şavşat, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Artvin, Artvin (il)
Hanlı, Şavşat
7 yıl önce

Hanlı (Gürcüce: ხანთუშეთი; translit.: "h'antuşeti"), Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür. Köyün eski adı Hantuşeti'dir. Bu ad, köyün eski sakinleri...

Hanlı, Şavşat, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Artvin, Artvin (il)