Uçurtmanın anavatanının Çin olduğu ve Çin'in Weifeng şehrinin uçurtmacılar başkenti olarak ün saldığı da geçmişten bu güne aktarılan bilgiler arasındadır. Gerçekten de Uçurtma, özellikle Uzakdoğu da Çin, Japonya, Taiwan ve Endonezya'da halkın en eski yöresel eğlencelerinden biri olmuş, farklı maksatlarla da kendine kullanım alanı bulmuştur. Bunlara bazı örnekler vermek gerekirse şunlar sayılabilir:
* Çeşitli savaşlarda haberleşme, düşmanı korkutma ve gövde gösterisi yapmada
* Köylülerin hasat mevsiminde eğlence ve bolluk olması için tanrılara yakarmada
* Yeni doğan bebeklerin üzerinden kötü ruhları kovmada
* Karada otururken dev balıkları havadan yakalamada
* Hırsızlar için dev uçurtmalarla çatılara çıkıp hırsızlık yapmada
Çin'de doğup uzak doğuda hızla yayılan uçurtma ünlü kaşif Marco Polo tarafından Malaya adalarından satın alınarak Hollanda'ya götürülmüş ve bu şekilde Avrupa ülkeleri uçurtmayı tanımış, burada da sevilerek hızla yaygınlaşmıştır
Avrupa'ya ulaşan uçurtma burada ciddi bir değişim geçirerek çift ipli, dört ipli uçurulmak suretiyle havada şekiller çizen gösteri uçurtmaları haline dönüştürülmüştür
Avrupa ve Amerika'da da aynı Uzak Doğu'da olduğu gibi uçurtma eğlencenin ötesinde çeşitli etkinliklerde de kullanılmıştır.
1572'de Benjamin Franklin'in şimşeğin elektriksel yapısını uçurtma marifetiyle bulması bu açıdan çok bilinen bir örnektir
Yine,1884'de Guglielmo Marconi Atlas okyanusunun bir kıyısından diğerine yaptığı radyo yayınlarında uçurtmayı anten yükseltmede kullanmıştır.
1906'da San Francisco depreminin sonuçlarının fotoğraflanmasında uçurtmanın kullanılması, ünlü Niagara şelalesinin üzerindeki ilk köprünün halatlarının karşıdan karşıya geçirilmesi yine uçurtmanın diğer marifetlerine örnek olarak verilebilir.
Daha sonra gelişen teknoloji ile uçurtma kendini bu tür deneylerden kurtarmış ve eğlence aracı olarak günümüze kadar gelişerek, ulaşmıştır.
Türkiye'de uçurtma ve uçurtmacılık
Dünyanın pek çok ülkesinde kulüpler, dernekler, federasyonlar düzeyinde sahip çıkılan, hatta müzeleri bulunan Uçurtma ülkemizde yeterince ele alınmamış, 1984 yılına kadar küçük ve cılız bazı organizasyonlarla zaman zaman gündeme taşınmaya çalışılsa da modern yaşamın ve çarpık kentleşmenin kurbanı olmaya yüz tutmuştu.Türkiye'de uçurtma etkinlikleri, Mehmet Naci Aköz'ün 1984 yılında düzenlediği Türkiye'nin ilk para ve kupa armağanlı uçurtma yarışması ile apayrı bir boyut kazanmış ve Türk uçurtmacılığında yepyeni bir çığır açılmıştır
1987 yılında dünyanın önde gelen uçurtma organizasyonlarından biri olan British Columbia Kite Fliers Eyüp Kardeş müstear adıyla tanınan Mehmet Naci Aköz'ü Onur üyesi kabul ederek derneğe kaydını yapmış ve bunu yayınladığı bültenle diğer ülkelerdeki üyelerine duyurmuştur.
Takip eden yıllarda ülkemizde uçurtmaya olan ilgide belli bir artış olmuş ve M.N.Aköz'ün başkanlığında 1986'da Eyüp Kardeş Uçurtmacılar Birliği kurulmuştur. Bu birlik Türkiye'nin ilk uçurtma kuruluşu olup, 1997 yılında dernekleşerek Eyüp Kardeş Uçurtmacılar Derneği adını almıştır.Aynı yıl, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda Türkiye'de ilk defa ' 'Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivali gerçekleştirilmiştir. Bu festival kapsamında, Hollanda, Malezya, Danimarka,ve Avusturya'dan çok sayıda profesyonel uçurtmacı ve uluslararası uçurtma hakemi Türkiye'ye gelmiş ve etkinliklerin haberleri Avrupa basınında yer alarak Türk uçurtmacılığı ilk kez dünya sahnesine çıkmıştır. İlerleyen yıllarda yerel yönetimlerin ve okulların dikkatleri bu alana çekilmiş, Mehmet Naci Aköz ve Eyüp Kardeş Uçurtmacılar Derneği işbirliğiyle çok sayıda yarışma, şenlik ve Uçurtma Festivali organize edilmiştir.
Tamer VARLI - 6 yıl önce
BÖYLE BİE GÜZEL BİLGİYİ BU SAYFAYA TAŞIYANLARA BİR BİREY OLARAK ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM. NE YAZIKKİ BU GÜZEL UÇURTMALARI UÇURTACAK YERLERİ BİR BİR ELLERİMİZDEN ALDILAR...UÇURTMANIN BU GÜZEL EVRELERİNİ PEK BİLMİYORDUM.YAŞ 58 OLUNCA DA , YİNE DE ÖĞRENMENİN YAŞI YOKTUR DİYORUM...5/6 SENE ÖNCE TORUNLARLA UÇURTMA UÇURMAK İÇİN YER ARADIK EN YAKIN YER NEREDE İSE ŞİLE'YE YAKIN BİR YER BULDUK ???!!!