Tımar

Kısaca: Tımar Osmanlı İmparatorluğu'nda kamu arazisi (mirî) dahilinde, yönetimi sipahiye bırakılmış olan verimli topraklara verilen ad. Tımarlık 1831'de ilga edilmiştir. ...devamı ☟

Tımar Osmanlı İmparatorluğu'nda kamu arazisi (miri) dahilinde, yönetimi sipahiye bırakılmış olan verimli topraklara verilen ad. Tımarlık 1831'de ilga edilmiştir.

Sipahilerin Görevleri

Genelde tımarlar, sipahinin kişisel gereksinimlerine ayrılmış olan kılıç (veya hassa çiftliği) kısmıyla köylülerin işledikleri reaya çiftlikleri kısmından oluşmaktaydı. Sipahinin görevi merkezi idare adına köylülere yöneticilik, maliye memurluğu, ve komutanlık yapmaktı. Bir tımarın idaresi ve güvenliği sipahiden sorulurdu. Sipahi aynı zamanda aşar ve çift resmi gibi vergileri köylülerden toplardı. Öte yandan cizye vergisi ve olağanüstü vergiler avarız, tekalif-i divaniye, tekalif-i şakka sipahi tarafından değil, doğrudan doğruya İstanbul'dan atanan görevlilerce toplanırdı. Savaş zamanlarında sipahi Osmanlı ordusuna tam donanımlı atlı asker (süvari, cebelü) tedarikiyle yükümlüydü. Kendilerinden beklenilen görevleri yerine getirmeyen sipahiler azledilip reaya statüsüne indirilebilirdi. Görevi başında vefat eden bir sipahinin oğullarına timar verilmesi olağandı.

Köylülerin Konumu

Tımarda yaşayan köylüler (reaya) ilke olarak bulundukları toprak parçasından ayrılamazlardı. Tımardan ayrılmak isteyen bir köylünün sipahiye tazminat (çift bozan akçesi) ödemesi gerekirdi. Eğer köylü tımarı yasadışı biçimde terk edecek olursa, kaçmasından itibaren bazı kanunname düzenlemelerine göre on bazılarına göre on beş seneye kadar sipahi tarafından cebren toprağına geri döndürülebilirdi.

Tımar Türleri

Sıradan bir tımarın yıllık tarımsal geliri 20.000 akçeden azdı. Bu tür tımarları "tasarruf" eden sipahiler harp durumunda Osmanlı kuvvetlerine bir atlı asker ile birlikte katılırlardı.

Geliri 20.000 akçeden fazla olan tımarlara zeamet denirdi. Bir zeametin yöneticisi ise zaimdi. Zaimlerin görevi sipahilerinkine çok benzemekle beraber rütbece üstündüler. Savaş zamanlarında zaimler tımarlı sipahi ve cebelülerden oluşan süvari birliklerine kumanda eder, barış zamanlarında ise bulundukları yörenin emniyet görevlisi (subaşı) işlevini görürlerdi. Zaimlerin zeametleri üzerindeki yetkileri bir sipahinin tımarı üzerindeki yetkisinden fazlaydı. Bu konu özellikle vergi toplamada geçerliydi.

Mali değeri yılda 100.000 akçeyi aşan miri arazi birimleri hass olup, esasen padişah, diğer Osmanlı hanedanı mensupları veya beylerbeyleri, sancak beyleri gibi yüksek rütbeli devlet görevlilerine gelir kaynağı olarak tevcih edilirdi.

Tımarların Yayılma Sahası

Timarların en yoğun olduğu coğrafya, Osmanlı İmparatorluğu'nun çekirdek eyaletlerini teşkil eden Tuna nehri güneyi Rumeli bölgesi, Bosna, Tesalya, Mora, Trakya, Batı ve Orta Anadolu bölgeleri olmuştur. Doğu ve Güneydoğu Anadolu sahalarında, Halep ve Şam eyaletlerinde tımarlar daha seyrek olup, Irak, Arabistan, Mısır, ve Garp Ocaklarında ise çok istisnaidir.

Tımarların Önemi

Tımarlar, 15. ve 16. yüzyıllarda Osmanlı İmparatorluğu'nun tarımsal üretim düzeniyle süvariye dayalı sipahi askeri gücünü ve merkezi otoritenin taşradaki egemenliğini sentezlemeyi başarmış bir askeri-idari-iktisadi birimdi. Timarda üreticilik yapan reaya ve yöneticilik yapan sipahi, savaş zamanında kısa sürede bir atlı askere ve alt rütbeli bir subaya dönüşmekteydiler. Söz konusu birim, atlı süvarilerin Osmanlı ordusu açısından önemi devam ettiği nispette canlılığını sürdürmüştür. Tımar, ateşli silahların ve para ekonomisinin çok sınırlı olduğu çağlarda etkin bir idari üniteydi. Tımar birlikleri ateşli silah kullanmazlar, ok, yay, ve mızrakla savaşırlardı.

Tımarların Önemini Yitirmesi

Avrupa'da ateşli silahların 16.yüzyıl boyunca yaygınlaşması Avusturya cephesinde atlı süvarilerin ve sipahilerin savaş gücünü azaltmıştı. Bu durum ateşli silahlarla eskiden beri donanmış olan Yeniçerilerin önemini arttırdı. Yeniçeriler maaşlarını doğrudan doğruya hazineden nakit para (ulufe) biçiminde almaktaydılar. Yeniçerileri birlikleri sayısının büyümesi Osmanlı maliyesinde nakit para ihtiyacını artırdı. Nakit gereksinimini hızlı bir biçimde karşılamanın başlıca yolu vergilerin iltizam yöntemiyle toplanmasıydı. Sözü geçen yöntemin 16.yüzyıl sonlarında başat hale gelmesiyle tımarların gerek askeri, gerekse ekonomik anlamda belirleyici bir önemleri kalmamıştır. Tımarlar bundan sonra varlıklarını bir kalıntı kurum olarak 19.yüzyılın başlarına değin sürdürecektir.

Kaynaklar

* Vikipedi

Ayrıca bakınız: Osmanlı ordusu Tımar Kanunu Tımarlı sipahiler Toptaşı Tımarhanesi

tımar

Türkçe tımar kelimesinin İngilizce karşılığı.
[Timar] n. grooming, currying, feudality, fief, feud, benefice, manor, vassalage, vavasour

tımar

yara bakımı; anadolu selçukluları ve osmanlılarda, belirli görev ve hizmet karşılığında kişilere verilen, yıllık geliri 3-20 bin akçe olan toprak.
ağaç bakımı.
binek hayvanlarının kıllarını, derisini temizleme.

tımar

Türkçe tımar kelimesinin Fransızca karşılığı.
fief [le]

tımar

Türkçe tımar kelimesinin Almanca karşılığı.
der Ackerbau, die Pferdepflege

tımar

Türkçe tımar kelimesinin İngilizce karşılığı.
[Timar] n. grooming, currying, feudality, fief, feud, benefice, manor, vassalage, vavasour

tımar

yara bakımı; anadolu selçukluları ve osmanlılarda, belirli görev ve hizmet karşılığında kişilere verilen, yıllık geliri 3-20 bin akçe olan toprak.
ağaç bakımı.
binek hayvanlarının kıllarını, derisini temizleme.

tımar

Türkçe tımar kelimesinin Fransızca karşılığı.
fief [le]

tımar

Türkçe tımar kelimesinin Almanca karşılığı.
der Ackerbau, die Pferdepflege

tımar

1 . Yara bakımı.
2 . Ağaç bakımı:
"Merkeplere atladılar, şeftali bahçelerinden geçtikten sonra tımar görmemiş sık, gür bir ayvalığa daldılar."- R. H. Karay.
3 . Binek hayvanlarının kıllarını, derisini temizleme:
"Tımar tam bir saat sürüyor, yarım saat hayvanın bir tarafı, yarım saat öbür yanı."- H. Taner.
tımar (II)
isim, tarih

Anadolu Selçukluları ve Osmanlılarda, belirli görev ve hizmet karşılığında kişilere verilen, yıllık geliri 3.000-20.000 akçe olan toprak.


tımar

Türkçe tımar kelimesinin İngilizce karşılığı.
[Timar] n. grooming, currying, feudality, fief, feud, benefice, manor, vassalage, vavasour

tımar

yara bakımı; anadolu selçukluları ve osmanlılarda, belirli görev ve hizmet karşılığında kişilere verilen, yıllık geliri 3-20 bin akçe olan toprak. ağaç bakımı. binek hayvanlarının kıllarını, derisini temizleme.

tımar

Türkçe tımar kelimesinin Fransızca karşılığı.
fief [le]

tımar

Türkçe tımar kelimesinin Almanca karşılığı.
der Ackerbau, die Pferdepflege

misafir - 8 yıl önce
Tımarlı sipahileri osmanlı köylerinde barışı sağlar ve köylüleri tehlikelerden korurlardı.Tımarlı sipahileri köylülerden maaş alalrak geçinirlerdi.

misafir - 8 yıl önce
ikta; bir kişinin mülkiyetinde olmayıp devlete ait olan toprakların vergilerinin veya gelirlerinin asker veya sivil erkâna hizmet ve maaşlarına karşılık verilmesi.

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Alaşehir Tımarı
6 yıl önce

ihtiyaçlarından biri de Tımar dır. Uzun süren bir işlemdir fakat atlıların Alaşehir'de fazla zaman harcamamalarından dolayı yapılan Tımar kısa sürede ve baştan...

Sipahi
2 yıl önce

(Osmanlı Türkçesi: سپاهی), Osmanlı ordusunun ağır süvari sınıfı askeri. Tımar sahibi olan tımarlı sipahiler ve Kapıkulu Ocağı'na bağlı kapıkulu sipahileri...

Sipahi, 1520, 1566, 17. yüzyıl, 1841, 1844, 19 Ocak, Abdülmecit, Anadolu, Arap, Bağdat
Kepirce, Sorgun
6 yıl önce

nahiyesi olarak adlandırılan bölgede Kepirceli Cemaatii'e ait tımar bulunmaktadır. Tımar sisteminde barış döneminde araziyi işleyip, asker yetiştiren tımarlı...

Kepirce, Sorgun, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Akdağmadeni, Yozgat, Akocak, Sorgun
Anadolu Eyaleti
2 yıl önce

hassı 1.000.000 akça olup eyalet 299 zeamet ve 7166 tımara taksim edilmiş olup, zemaet ve tımar sahiplerinin askerleriyle beraber 17.000 donanımlı süvari...

Anadolu Beylerbeyliği, 1326, 1826, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur
Akçakese, Şile
6 yıl önce

Bolu vilâyeti (anadolu defterleri) Kocaeli Sancağı şile kazası Akça Kilise tımarı olarak Osmanlı kayıtlarına girmiştir. Osmanlının kuruluş döneminde görev...

Akçakese, Şile, Köy, Taslak, İstanbul, Şile, Memleketini tanıt!
Demirdöven Barajı
5 yıl önce

40.0396°N 41.7365°E / 40.0396; 41.7365 Demirdöven Barajı, Erzurum'da, Tımar Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1986-1996 yılları arasında inşa edilmiş bir...

Demirdöven Barajı, 1986, 1996, Adıgüzel Barajı, Afşar Barajı, Akdeniz Bölgesi, Akkaya Barajı, Akköy Barajı, Alakır Barajı, Almus Barajı, Altınapa Barajı
Çekirdekli, Bigadiç
6 yıl önce

ilinin Bigadiç ilçesine bağlı bir mahalledir. Köy Osmanlı döneminde bir tımar mahallesi olan Çekirdekli mahallesi, o zamanlar yetiştirdiği iri çekirdekli...

Çekirdekli, Bigadiç, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Adalı, Bigadiç, Akyar, Bigadiç
Gaga
2 yıl önce

Gaga, kuşların anatomik bir dış yapısıdır. Beslenmeye ek olarak, tımar etme, temizleme, nesneleri beceriyle kullanma, avlarını öldürme, yiyecek aramada...

Gaga Gölü, Ada, Aybastı, Fatsa, Göl, Karadeniz Bölgesi, Kerevit, Ordu (il), Sazan, Sivrisinek, Bolaman ırmağı