Tekmen, Osmancık

düzenle|Nisan 2007 Bilgikutusu Türkiye köy |isim = Tekmen |harita2 = Çorum_Turkey_Provinces_locator.jpg |harita2 boyut = 250px |harita2 açıklama = Çorum |harita1 = |harita1 boyut = |harita1 açıklama =
|harita = 
|harita boyut = 
|harita açıklama = |lat_deg = |lat_min = |lat_sec = |lat_hem = K |lon_deg = |lon_min = |lon_sec = |lon_hem = D |rakım = |yüzölçümü = |nüfus = 340 |nüfus yoğunluğu = |nüfus_ref = [1] |nüfus_itibariyle = 2000 |alan kodu =0364 |posta kodu = 19500 |bölge = Karadeniz |il = Çorum |ilçe = Osmancık
|Köy Muhtarı =Mehmet Küçükkafa
|websitesi = [2]


Tekmen, Çorum ilinin Osmancık ilçesine bağlı bir köydür.

Tekmen Tarihi

Tekmenin tarihini anlayabilmek için 1071 yılında yapılan Malazgirt savaşına gitmek gerekir.Tarihi yazmak içinde belgelere dayanarak ve güvenilir kaynaklardan yararlanmak gerekir.Uzun araştırmalarımın sonucunu aktarma ve birazda yorumlamak üzere bu tarihi yazıyorum.

İzzettin ibn Şeddad (el-alaku`l-hatire fi zikri ümera`i`ş-Şam ve`l-Cezire,1,vr.66) ile ibn hamdün (tevarihu`s-sinin,vr.156) Danişmend gazinin Anadolu Selçuklu devletinin kurucusu Süleyman Şahın dayısı olduğunu söylerler.Kaynaklardaki bilgilerden anlaşıldığına göre Azerbaycan da Arran ve civarında yaşayan bir Türkmen ailesine mensup olan Danişmend Gazi hem Türkmenlere muallimlik yapıyor,hem de Türkmen emirleriyle beraber kafirlere karşı cihat ediyordu.Sultan Alparslan`ın 1064 (456) yılında çıktığı Kafkasya seferi sırasında diğer Türkmen beyleri ile ordugaha giderek Selçuklu ordusuna yol gösterdi.Bu tarihten itibaren Sultan Alparslan`ın hizmetine girdiği ve bilgeliği,cesareti ,yiğitliğiyle O` nun dikkatini çekti. En güvenilir emirleri arasında yer aldı.

Danişmend gazi Malazgirt savaşına katılarak tavsiyeleri ile savaşın kazanılmasında önemli rol oynadı.Bu savaşta Sultan Alparslan`ın yanında bulunan Artuk, Saltuk, Mengücük, Danişmend, Çavlı ve Çavuldur adlı emirleriyle Sultanın yüksek bir tepeden düşman karargahını gözetledikleri yazılmaktadır.Bu savaşa başlamadan önce Danişment gazi bu gün günlerden Çarşamba sultanım Cuma gününe kadar hazırlık yapalım ve Cuma namazını kıldıktan sonra düşmana hücum edelim der diğer emirlerde bu karara katılırlar ve savaşın Cuma günü yapıldığını da yine bu kaynaklardan öğreniyoruz.Burada dikkat çekeceğim konu şu Alparslan`ın yanındaki kişilerin isimler bize yabancı değil .Örneğin Saltuk Tekmen köyünün Saltuk adında iki tane mahallesinin olmasıdır.

Bu savaşta kazanılan zaferden sonra Sultan Alparslan Danişmend Gazi`ye savaş ganimeti olarak Sivas, Amasya,Tokat ,Niksar, Kayseri ,Zamantı, Elbistan ,Çorum ve Osmancık havalisini verdi. Tabiki buralar düşman elinde idi. Danişmend Gazi`nin görevi buraları fethetmekti.Sivas Kalesini alarak burasını üst olarak kullandığını (reşidüddin s.33.34) anlıyoruz.Tarih 1071. Danişmend gazi Sivas`a geldiğinde yanında Çaka,Turasan, Karadoğan,Osmancık, İltegin ve Karategin adlı emirlerinin olduğunu (Selçukname.25) adlı eserden anlıyoruz.Burada yine dikkat edilecek husus Danişmend Gazi`nin yanındaki kişilerin adlarıdır.yanında bulunan Osmancık isimli bir komutan vardır.Osmancık bizim ilçemizin adıdır.

Danişmend`in kelime anlamı kalem erbabı demek olup, alim insan anlamına da gelmektedir. Bu günkü anlamıyla danışman anlamına geldiğini de söyleyen tarihçiler vardır. Bir insanın hem alim hem kumandan olamayacağı için itiraz eden tarihçiler de olmuştur. Fakat müstesna bir şahsiyet olduğu birçok tarihci tarafından kabul edilmiştir.

Danişmend Gazi`nin bu kadar üzerinde durmamızın asıl amacı şudur. Yukarıdaki bilgi ve belgelerden de anlışıldığı üzere ;

Danişmend Gazi Azerbaycan`dan gelmiştir.

Danişmend Gazi Türkmen`dir.

Danişmend Gazi hem alim hem de Ordu komutanıdır.

Diğer illerle birlikte Amasya Çorum ve Osmancık havalisini almıştır.

Aldıkları yerleri İslamlaştırmak ve Türkleştirmek gibi bir misyonları da vardır.

Aldıkları bu toprakların adlarını da Türkçeleştirmişlerdir

Yerleşim yerlerine ya kendi adlarını yada çok sevdikleri kişilerin adlarını vermişlerdir.



Örnek olarak verebileceğimiz bir çok olay ve kaynak vardır.Danişmend gazinin yanında uç beyi olarak bulunan Çorumlu ismi de birisinin olduğunu ve bu kişinin Çorum bölgesini fethederek burasına kendi adını verdiğini burasının adını Çorumlu yaptığını Çorumun tarihinden öğreniyoruz. Çorumun adı 16. yüz yıla kadar Çorumlu olarak kalmış daha sonra Çorum olmuştur.

Osmancık ilçemizin adı yine Danişmen gazinin yanında bulunan Osmancık adlı komutanının adıdır. Danişmend köyünün adı bizzat Danişmend Gazi`nin adından gelmektedir. Tekmen köyünde bulunan iki tane mahallenin adı yine Alparslanın komutanlarından birinin adı olan Saltuk`tur (Aşağısaltuk;Yukarısaltuk).

Tekmen Köyüne adını veren Türkmen olması nedeniyle Türkmen isminden gelebileceği gibi Tekmen dede yatırının Tekmen Köyü Cami avlusunda bulunması nedeniyle büyük bir ihtimalle bu kişinin adından aldığıdır. Tekmen Köyü erenler diyarıdır. Köyün batı cephesinde “ erenlerin tarla” adı altında bir yer bulunmaktadır. Koyunbaba Hz.leri Yazları Tekmen Köyü Çaldağ da (dedeçal) da yaylar,Kışları Osmancık ovasında Adatepe civarında kışlardı. Hayvancılıkla geçinir ve göçebe hayatı yaşarlardı. Türkler yerleşik düzene çok geç zamanda geçmişlerdir. Danişmentlilerin egemenliğine 1085 yılında geçen bu topraklar 90 yıl 1175 yılına kadar Danişmend`lilerin egemenliğinde kalmıştır. 1175 yılında Selçuklu devletinin egemenliği altına girmiştir ve hep Türklerin egemenliği altında kalmıştır.

Tekmen köyü ve havalisi Bayırdivan diye de anılmaktadır.Burada Osmanlı döneminde divan kurulur burada alınan kararlar kadı tarafından onaylanarak yasalaşırdı. Bayırdivan adı ile geçen bölge Tekmen ,Danişmend Gökdere ve Zambal köylerinden oluşurdu. Cumhuriyet dönemi ile aydın bir toplum haline gelen Tekmen Köyü bunun zararını da gömüştür.Büyük oranda göç vermiştir. 1950`lerde 1100 olan nüfus her geçen gün azalarak 400`lere düşmüştür.Hizmet götürülememiş veya güttürülmemiştir. Okuma yazma oranı %98`lere varan köyün okuyanı geri köye dönmemiştir.Adeta bir memur köyü haline gelmiştir.en son istatistiklere göre Ankara`da 150 hane (Yaklaşık 500 kişi) olmak üzere Çorum İstanbul İzmir vb. bir çok ile dağılmışlardır. yaklaşık 300 hanelik bir nüfus köy dışında ikamet etmektedir.Bunda ulaşımın güçlüğü tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişin büyük etkisi olmuştur.Doğduğu yerde değil doyduğu yerde kalmışlardır.

--------------------------------------------------------------------------------

Bu araştırma köyü terk eden ve geri dönmeyen ama bir gün gelip de kendisini sorgulayacak olanlara ışık tutması amacı ile yapılmıştır.

Kültür

Köyde yerleşim yeri olarak soğuktan sıcaktan ve eşkıya dan uzak zarar gelmeyecek yerler seçilmiştir. İşte Tekmen köyü ve mahalleleri de böyle yerlere kurulmuştur. önceleri toprak yapılardan oluşturulmuş 1943 yılında ki depremde 5 şiddetinde olmasına rağmen can kaybı fazla olmuştur. Sebebi bu köm dediğimiz yapılardandır.Daha sonra evler ahşap tan yapılmaya başlanmış şimdilerde ise yer yer beton arma evlere rastlanmaktadır . Köydeki kabile kavramına dayalı olarak her bir yerleşim yeri bir veya bir kaç kabilenin mekanı olarak kabul edilmiştir. Bu taksimin kendiliğinden olmadığı Bağ Bahçe Tarla ve Yaylalarda güçlü olan kabilelerin daha iyi yerlere yerleştikleri, zaman zaman da kavgaların olduğu vakidir.Bağ bahçe ve yaylalarda kelik denen ve topraklı taş duvarlarla örülü üzeri ot ,dal,geven ve dikenlerle bastırılan ve en üstüne toprak örtülen yapılar vardır.Kereste olarak çam, ardıç, gürgen veya meşe mertekleri kullanılmıştır. Diğer Köylerde olduğu gibi Tekmen köyünde de yer adlarının mutlaka bir mazisi geçmişi anısı vardır.genellikle kişilerden veya yaşanan olaylardan almışlardır.İşte size aşağıda bilebildiklerim Tabiki bilemediklerim daha çoğunluktadır.

 Yöresel Yer Adları 


Ahladınçal 
Ahmetkayası 
Akseki 
Almacık 
Ambarcukuru 
Ardıçlıgüney 
Arpacukuru 
Asmalıkavşak 
Aşağısaltuk 
Aşoluk 
Aşşağısaltıkçayı 
Aydankale 
Ayısalağı 
Ayısalağınındere 
Bakacak 
Bakaltepesi 
Bardakcı 
Bayraktepesi 
Bazarkaşı 
Belan 
Benniağacındüz 
Boztepe 
Buzağıkayası 
Çakmaksuluğu 
Çaldibi 
Çamceviz 
Çatalçay 
Çatalharman 
Çatalkaya 
Çatmayeri 
Çobanderesi 
Çöpleli 
Çürükkaya 
Darıyerbağı 
Dedeçal 
Delikkaya 
Demirçukuru 
Dereboğazı 
Dereyol 
Dikmen 
Döllükkaya 
Erencik 
Erenlerintarla 
Eriğinçal 
Eşşeköldüğü 
Gebeş 
Gıvlizin eşme 
Göçükhüsüğüntepe 
Göğceviz 
Gökceviz 
Gökkol 
Göreşengediği 
Göynükdepesi 
Güneşörengediği 
Güneyçatı 
Hacılarınyayla 
Hacınındere 
Hacınıntepe 
Haşimin eşme 
Havlininyar 
İkipönneli 
İmambağı 
İn 
İnceburun 
İncenincukur 
İncirindere 
İnnolloğundüz 
İslikaya 
Kadirinkol 
Kafasınkaya 
Karaağaçpınarı 
Karaağaçtepesi 
Karacabelan 
Karaçam 
Karadananıntepe 
Karakaya 
Karaköy 
Karanlıkdere 
Karataş 
Karatepe 
Kayakcınıntarla 
Keklikkayası 
Kelikyeri 
Keloloğuntepe 
Kıran 
Killikdibi 
Kirezler 
Kolbağı 
Körükderesi 
Köyağasınınburun 
Köybaşı 
Köyönü 
Kürtlerinharman 
Lögep 
Madenderesi 
Mavşaroğunyazı 
Mavşartepesi 
Meşelisalak 
Nohutharmanı 
Ortatepe 
Pöhre 
Sakızlıktepe 
Saltık 
Saltıkçayı 
Saltıkgediği 
Saltıkobası 
Sarıalan 
Sarıeşme 
Sarınıngedik 
Sazak 
Sekilçal 
Söğütoluğu 
Sulasekizi 
Suluktepe 
Şehirgediği 
Taspınar 
Tatarınmezarlık 
Tuzla 
Tülütepe 
Uçuk 
Uyuzdere 
Uyuzsuyu 
Uzunburun 
Yamaç 
Yanığındere 
Yanyayla 
Yarbaşı 
Yelligeriş 
Yokuşdibi 
Yüzçayır 


Değirmenler


Dilkicinin değirmeni 
Subaşı 
Duldanın değirmeni 
Beşirin değirmeni 
Gıstilnin değirmeni 
Arifin değirmeni 
Yukarı değirmen 
Kınalıtaş 
Aşağı Saltuk 
Zeynelin değirmen(temence) 
Sağır hakkının değirmen 
Göçük alinin değirmen 


Lakaplar(Takma adlar)


Abasız 
Abşalayık 
Adoğ 
Balcı 
Cıcık 
Cıddır 
Cibili 
Ciddik 
Civci 
Comba 
Çalcı 
Çolak 
Çöçeleyik 
Çömlek 
Daşgöt 
Dilkici 
Dodi 
Domalaç 
Dulda 
Emektar 
Esman 
Filik 
Gaga 
Gakaç 
Gebeş 
Gırıt 
Gıvliz 
Godaz 
Güçek 
Gülan 
Hamçördük 
Havli 
Holluk 
Honduk 
Hopan 
Horçcu 
Horuz 
Hoydur 
Imıç 
Ismak 
Kafas 
Kaymak 
Kıymaç 
Kistik 
Kozan 
Köroğlan 
Kösten 
Kösüregöt 
Kuşcu 
Kümek 
Küpe 
Mamaş 
Mekere 
Memiş 
Memük 
Mıstac 
Minti 
Moruk 
Noay 
Opalak 
Ökkeş 
Peldir 
Pıtıc 
Pirti 
Pistik 
Poni 
Potmic 
Sarı 
Susakburun 
Sürceleyik 
Şahpaz 
Tıkı 
Tıkıli 
Tongut 
Topalbistik 
Turuç 
Vasviye 
Yalakağız 
Yayalayuk 
Yemen 
Yorgi 
Zalik 
Zangır 
Zartalak 
Zelbi 
Zotir 


DİLİ (Lehçeler)


-A-


Akdarmak: Tarlayı sürmek 
Akger: Kulakları ak olan keçi 
Alınca: Evlerin altındaki büyük ağaç 
Almaz kuyusu: Yavrusunu almayan keçi ve koyunlar için açılan çukur 
Anadut: Ekinleri arabaya yığmak için kullanılan üç parmaklı alet 
Anırmak: eşekler için söylenen ve uzun uzn ses çıkamalarına verilen ad.(eşek anırdı) 
Aralık: İki kapı arasındaki boşluk-2-gün dönüm zamanı-3-ay 
Argaç: Halı kilim dokumada dolayısına çekilen ip,dikine çekilenede eriş denir. 
Aş: Yemek genelde çorba için kullanılır. 
Avuz: Doğumundan sonraHayvanların ilk südü ile yapılan katı mamül 
Ayak yolu: tuvalet 
Ayakcak: ayağa takılarak yürünen ağaç;Tırpanla ekin biçerken ayağa takılan bağlanmış ot 
Ayaklık : tuvalet


-B-


Balak : camız ,kömüş Yavrusu 
Bardak: ağaç oyularak yapılan su kabı 
Basırık: gizli görünmeyen yerde olan 
Belleme: elde dokunan kadınların giysiolarak kullandıkları dokuma giysi 
Bişek: dımbı yaymakta kullanılan ucu topuzlu ağaçtan yapılan döğecek 
Bostan: kavun 
Böğür: Vücudun yan tarafı 
Bölük: bir top dokuma(belleme) 
Bukağı: Genellikle tek toynaklı hayvanların ayağına takılan ve hareket alanını kısıtlayan aygıt (köstek) 
Bunek: buzağılararın burnuna takılan ve annesini emmesini engelleyen aygıt 
Buylu: Öküz arabalarında tekerin çıkmaması için çakılan ağaç çivi 
Buzalacı : eti yenen Mısmıl hayvanların hamilelik hali 
Bük: Küçük Çalı Topluluğu (Top çalı) 


-C-


Cağ: Öküz arabalarında arabanın üstüne yüklenen yükü tutmak için bağlanacak ipi çeviren dolabın takıldığı uçları delik iki adet ağaç aygıt 
Cebiş: bir yaşını doldurmuş keçi 
Cık: hayır anlamında kullanılır 
Cibik: kenar köşe 
Çardak: dört ağaç üzerine kurulan oturmak ve yatmak için kullanılan yüksek sedir 
Çatalca: ucu çatal değnek genellikle hayvanlara yük artmak için kullanılır 
Çemkirmek: çekişmek sürüşmek boş dolu herkese takılmak 
Çevirge: Öküz arabalarında yükü tutmak için bağlanan ipi sıkıştırmak için kullanılan ağaç değnek 
Çıtıl: herkese dakılan geçimsiz 
Çıtlıncak: tek bir ağaç dikilerek ve başı inceltilip bir başka ağacın ortası delinip geçirilerek üzerine binilen ve dönen oyun aracı 
Çimmek: yıkanmak 
Çomaça: kağnıda öküz arabasında arabanın üstüne döşenen ağaçları tutmak için kullanılan ağaç çivi 
Çomak: değnek 


-D-


Dalap: öküz arabasında kağnıda dönerek ipisıkştıran ağaçtan yapılan aygıt 
Destek: herhangi bir şeyin doğru durması için konan parça 
Dımbı: içerisinde yoğurt yaymak ayranla yağı ayırmak için kullanılan tahtaları yan yana dizerek oluşturulan yoğurt yayacağı (küçük yayık) 
Dikli: kağnının (öküz arabası) okları atrasındaki geğnek 
Dingildoruk: tez öfkelenip çevresini kıran darıltan 
Dirgen: dövenle harman sürerken sap dağıtılan iki çatallı değnek 
Doğu: dik kulaklı hayvan 
Don: çamaşır,iç donu iç çamaşırı 
Döl: küçük baş hayvanların yavrularına verilen genel ad 
Döllük: döl konulan yer,hayvanların karınlarındaki yavrularının yattığı yer 
Düğe: bir yaşından büyük iki yaşından küçük dişi sığır 
Dürüm: yufka ekmeğin içine bal bekmez vb.yiyeceklerin konarak sarılmış hali 
Düven: harmanda sapları dömeye yarayan altında çakmak taşı çakılı tahta (döven) 


-E-


Ellik: ekinleri orakla biçerken ele takılan ve çok sap tutmaya yarayan ağaçtan yapılmış aygıt 
Enik: köpek 
Eriş: halı dokurken dikine çekilmiş ip 
Ersün: kulpu sivri ağzı geniş tekneden hamur kazımaya yarayan aygıt 
Eşme: topraktan çıkan suyun çıktığı kaynak(az sular için kullanılır) doğal su 


-F-G-


Gancık: tek toynaklı dişi hayvanlar için söylenir. 
Ganırmak: zorki ters yöne yatırmak 
Gaspennek: Beyhude, fuzuli yere, 
Gezezma :bir yaşından büyük keçi 
Golbez: köpek yavrusu 
Goya: güya 
Göb: kağnılarda iki yana çıkmış tahta 
Göbel: erkek çocuklar için kullanılır,annesi olmayan yavrularada göbel denir 
Göcek: eşeklere vurulan semerlerin arka kısmında demirden yapılmış ip takmaya yarayan kanca 
Göğ: gök yüzü 
Göğem: yeşillik ilk baharda otların yeni bitmiş hali 
Göğsek: çift toynaklı büyükbaş hayvanlarda dişi hayvanın çiftleşme zamanı 
Gölük: eşek katır at gibi tek toynaklı yük hayvanlarına verilen genel ad 
Guşene: büyük tencer 
Güdek: kısa mecaz anlamı nöbet anlamına da gelir 
Güllep: kapılarda menteşe yerine takılan kancalı halka genellikle ağır kapılara çaılır,ayaklarını bağlamayada güllepleme denir 


-H-


Hayat: hayvanların barınmaları için yapılmış üzeri toprakla kapatılmış yer yapı 
Hazitmek: Yaptığı bir işten haz almak, hoşlanmak. 
Helke: bakraç 
Hergetmek: toprağı sürerek nadasa bırkmak 
Herif: kadınlar eşleri için kullanır(er kişi) 
Herkil: içine ekin konan tahtadan yapılmış oda ambardan küçüktür. 
Herze: pislik kepazelik 
Homurdamak: sessizce çekişmek ne dediği anlaşılmayan ama çekiştiği bilinen 
Horozlanmak: birisinin üzerine üzerine yürümek ona karşı koymak 


-I-


Ing-ı: Hayır,olmaz 
Irgat: boğazı tokluğuna tutulan işçi amele 


-İ-


İbik: köşe,kenar 
İdare: içerisine gaz yağı konarak yakılan huni şeklindeki aydınlanma aracı 
İkilemek: toprağı iki kere sürmek anlamında kullanılır 
İlistir: dibi delik tepsi ,süzgeç 
İşlik: kadınların sırtına giydikleri kolsuz hırka 
İtgrığı: işsiz güçsüz dolaşan sağa sola sataşan kişiler için kullanılır 


-J-K-


Kağnı: öküzler tarafından çekilen iki tekerlekli araba 
Karabaş: kafsı kara olan hayvanlar için kullanılır 
Karıkmak: susuzluktan ağzı burnu kuruyup bayılacak hale gelmek 
Kaş: 1-göz üzerindeki kıllı sırt2-toprak yığılarak yükseltilmiş engel 
Kaşık düşmanı: erkekler tarafından eşleri için kullanılan bir deyim 
Kazağı: harmanda saplar sürüldükten sonra smanı toplamaya yarayan aygıt 
Kelek: küçük baş hayvanlara takılan orta şiddette ses çıkaran zilin büyüğü 
Kelik: insanların durması veya eşyalarını koymaları için yapılan tek odalı yer yapı 
Kemre(Kerme): hayvanların dışkısı 
Kendürük: Ekmek yaparken yaslıağacın altına konan ve içerisin ekullanılmak üzere un konan deriden yapılmış safra altlığı 
Kesküç: saç üzerinde ekmek çevirmeye yarayan tahta 
Keyfe mayış: keyfi yere ,boşu boşuna 
Kılıç: çift sürmeye yarayan karasabanlarda enekle oku birbirine bağlayan ağaç çivi 
Kısır: dölsüz 
Kıskıcı: aç gözlü, 
Kızan: kedi köpeklerde çiftleşme zamanı 
Kızılger: kulakları kızıla çalan keçi 
Kirimek: işi başkası yapar diyerek o işi yapmamak 
Kömüş: camız 
Körkütük: kendinden geçmiş kendini bilmeyen ne yaptığının farkında olmayan 
Köstek: 1-cep saatlerinin zinciri 2-hayvanların uzaklaşmasını önlemek için iki ayağına bağlanan bağ 
Kunnacı: tek toynaklı hayvanlarda hamilelik 
Kunnamak: tek toynaklı hayvanların yavrulaması 
Kuzulacı: küçükbaş hayvanlarda hamilelik. 
Küldöken: erkeklere göre eşleri 
Küre: pekmez kaynattıkları ocak 
Küskü: ağır bir şeyi yerinden oynatmak veya kaldırmak için kullanılan ağaç parçası 
Kütük: 1-kısa kalın ağaç parcası,2-kesilen ağacın toprakta kalan kısmı 


-L-M-


Mada: iştah,istek (veya mide) 
Mazı: kağnılarda tekerlekleri birbirine bağlayan kalın ağaç 
Mehimsemek: Önem vermek, Mühimsemek, dikkate almak 
Mındar: eti yenmeyen 
Mısmıl: Eti enen 
Misbaş: başı kızıla yakın koyun 
Nacak: Küçük balta 
Naşapa: Kulplu su bardağı 


-O-


Oklağaç: ekmek yapmak için hamuru açmaya yarayan değnek (oklava) 
Oluk: kırlarda suların önüne hayvanların su içmesi için konan içi oyulmuş ağaç 
Orak: ekin biçmeye yarayan eğri demir 


-Ö-


Öğendere: öküzlere vurmaya yarayan uçu çivili değnek 
Öksü: yarısı yanmış yarısı yanmamış odun 
Örüm: gece davarları(koyun ve keçiler) otlatmaya götürmek 
Öz: evlerin altına konan kalı ve uzun ağaç 


-P-


Paldım: eşeklerin semerini ileri kaymaması için arkasından kuyruğunun altından bağlanan bez 
Pokluk: kemre atılan yer. Hayvan gübrelerinin toplandığı yer. 


-R-S-


Sacayağı: ocakta üzerine tencere tava konan üç bacaklı demir destek 
Savu savmak: ölenlerin arkasından ağıt yakmak 
Sepetleğü: göğüs kafesi 
Seyis: bir yaşından büyük enenmiş erkek davar,keçi 
Sıpa: eşek yavrusu 
Sırgat: kimin olduğu belli olmayan bir orda bir burada gezen ayvan 
Sıyırgu: harman yerinde samanları yığmaya yarayan ağaç tolayıcı 
Sıypınmak: kıç üstünde kaymak 
Sitil: Küçük bakraç 
Söğürtmek: koşmak 
Süğsün: Ense 


-Ş-


Şişek: bir yaşından büyük iki yaşından küçük koyun 


-T-


Terece: içinde yemek yapılan aygıt 
Tevkulü: Sevgili, Yar 
Tıkır: tahtaları dizerek yapılmış su kabı 
Tırpan: Ekinleri biçmeye yarayan uzun saplı eğri demir 
Tong: büyük kelek. Zilin en büyüğü 
Top: kağnılarda çerekleri tuat kazıkların bağlı olduğu ağaç 


-U-Ü-


Ümük: Boğaz 
Üskülük: kağnıların üzerindeki dizili tahtalar 


-V-


Vartvurt: ne dediğini bilmeyen lafı sarmayan 


-Y-


Yaba: samanları almaya yarıyan parmaklı ağaç 
Yalak: kedi köpeklerin yemek yiyip su içtikleri ağaçtan oyulmuş kap 
Yarsimek: Hoşlanmak (ayrıca bkz. hazitmek) 
Yaslağaç: ekmek yaptıkları düz tek tahta 
Yavuklu: sevgili 
Yaymacı: seyyar satıcı 
Yedecek: kayışın bağlandığı ağaçtan yapılan halka 
Yüğürtmek: koşmak,söğürtmek 
Yükdibi: odanın içindeki en arka yer 


-Z-


Zavzu: sebze 
Zelbe: öküzlerin koşulduğu eğri ağaç 
Zelbebağı: zelbenin uçuna bağlanan ip 
Zere: zira,meğer 
Zıpa: katır 
Zırzop: zorla alınan para 
Zil: hayvanların bogazına bağlanan tiz ses çıkaran aygıt. 
Zopa: dayak.


Tekmen`de İlkler 


1940 Soba (Ali Yılmaz) 
1944 Okul (Üç yıllık) - asıl okul 1950 
1944 Küpenin Hüsük(Hüseyin Gülburun) ilk öğretmen (Eğitmen, askerde çavuş) 
1946 Seçimle gelen ilk muhtar (Murat Yılmaz) 
1949 Ankara`ya ilk göç (İbrahim Şimşek - İbrik) 
1954 Su 
1954 İlk siyasetçi Sefer Yalçın (il genel meclis üyeliği, - 4 yıl) 
1955 Radyo (Sadık Köroğlu  Opalak) 
1955 Devlet tarafından yaptırılan ilk okul binası 
1956 Osmancık`tan ilk gayrimenkül alan Tekmenli Sefer Yalçın, Sonra Mehmet Uslu (Haccanın Mehmet) 
1964 Kamyon (Yemen Hacı) 
1964 Cami (Eskiden ahşap cami vardı) 
1966 Yol 
1966 Traktör (Galip Köroğlu-Kamil Arslan) 
1969 İlk sünnet düğünü (Davullu, Ahmet Öğreten) 
1973 Kadrolu ilk imam - Güneyli İbrahim (Soyadı bilinmiyor) 
1975 Televizyon (Televizyon 25 ekim 1975 de alındı Tekmende elektriğin gelmesini bekledi. 7 nisan     1977 de elektrik geldi, aynı gün tv çalıştı, bir yabancı maç izlendi - Mithat Yılmaz) 
1977 Elektrik 
1977 Buzdolabı (Mihat Yılmaz) 
1975 veya 76 İlk Otomobil - Walkswagen Kamlumbağa (Sadık Yılmaz) 
1986 Telefon (Galip KÖROĞLU`nun evi) 


İlk öğretmenler


Esat Köroğlu 
Recep Akgül 
Sabit Yalçın (Zabit) 
Şükrü Soruklu (1963) 
Sayit Yıldırım 
Atıf Büyükbaş 
Sadık Yılmaz 
Bekir Arslan 
Bekir Yeşildağ 


İlk Memurlar


Küpenin Hüsük (eğitmen) 
Ethem Yıldırım (Ormancı) 
Hüsamettin Arslan (Ormancı) 
Saniye YILDIRIM (ilk bayan memur) 


Yurt Dışına çıkan İlkler


Galip Soruklu (İngiltere) 
Şerafettin Soruklu (Hollanda)


Coğrafya

Çorum iline 72 km, Osmancık ilçesine 19 km uzaklıktadır.

Coğrafi Özellikler

Tekmen köyü emsaline az rastlanan çok geniş bir araziye sahiptir. Komşu köyler ve ülke genelindeki klasik köy arazileriyle kıyaslandığında devasa bir büyüklüğe sahiptir. Su, orman ve madenlerden:linyit, tas kömürü, krom ve uranyum madenlerine sahiptir.. Köyün denizden yüksekliği 1500 metrenin üstündedir, kuzey bölümü dağlık bir yapıya sahip olduğu için koyun hakim olmak üzere hayvan yetiştiriciliği için yayla olarak değerlendirilmiştir. Bu bölümde birbirinden ayrı yaylalar vardır.

Yaylalarımız
Tekmen Yaylaları Ilgaz dağlarının devamı olan Çomağın çal, Ahladın çal, İnegöl dağ zincirinin kuzeyinde yer alan Dede çalın eteklerinde yer alır.

Çaldibi 
Kirezler 
Maden Deresi 
Aşuluk, (Nazmiler) 
Yelli Geriş 
Buzağı Kayası 
Elmacık, (Almacık); 
Hacıların Yayla 
Söğütoluğu 
Çatmayeri 
Taspınar 
Saltıkobası (saltoğbası) 


Derleyen Servet KÖROĞLU


İklim

İklim 


Yaylalar bölgesi sert bir iklime sahip olduğundan çoğunlukla iğne yapraklı ağaçlar yetişebilir.Yer yer çoğu kesilmiş, çıraya doğranmış kara çam ağaçları, ardıç ve diken ardıç ağaçları görülür. Bunun dışında yüzlerce çeşidiyle geven en yaygın bitkidir. Öbek öbek geven kümeleri kilometrelerce uzanır. Yaylalar bölgesinin en gözde ağacı kara camdır.Çıra, kereste, odun, tahta olarak büyük oranda tahrip edilmişlerdir. Devasa gövdesi geniş ve yüksek yapısıyla kara çam hem koyunları güneşten koruyan bir egrek hem de pozaklarıyla tezek ve cali çırpı yakan yaylalılara yakacak temin etmiştir. Söğüt ağaçları kara camların azalmasıyla alternatif olarak yetiştirilmişlerdir. Her ne kadar kara camin yerini tutmasalar da hızlı büyüdüğü ve yazın gölge sağlayabildiği i in ikinci gözde ağaç olmuştur.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus



Yıllara göre köy nüfus verileri

2007....?

2000..........340

1997..........346

1990......... 592

1985..........727

1975..........817

1970...........828

1965...........753

1955...........517

1935............416

Kendine yeterli cok az sayida aile kalmistir. Bu da gösteriyor ki Tekmen köyü en parlak dönemini 1970`lerde yasamis sonraki yillarda ise hizla bosalmistir. Bitki örtüsü degisik bolgelerinde degisik iklimleri, yagis rejimi ve toprak yapisi olan son derece genis bir koydur. Arazinin kuzeyden guneye genisligi 25 dogudan batiya genisligi ise 15 kilometreyi bulmaktadir. Arazinin bu kadar genis olmasi bitki ortusunun de kuzeyden guneye inildikce degismesine sebep olmustur.

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tekmen Köyü kurulduğu günden bu güne kadar hep hayvancılıkla geçinmiş.başta koyun keçi olmak üzere küçük baş hayvancılığı alabildiğine ilerlemiştir. Comba dedemin anlattığı bir olay beni çok düşündürmüştür. Rivayet odur ki 1930 yıllar galiba tam bilemeyeceğim oğlağın derisi de iki buçuk lira eti de iki buçuk lira ediyordu diyor benim cahil halkım oğlağı kesip etini yeyip derisini iki buçuk liraya satmıyordu da canlı iki buçuk liraya veriyordu diyordu.buradan şunu anlatmak istiyorum bu devlet bu millete sahip çıkmasa da bu millet bu devlete daima sahip çıkmıştır.yok pahasına malını satmış ama üretimden düşmemiştir. Yine yorgi Rüstem amcadan bir hikaye anlatmak istiyorum yeğenağa derdi her şey pahalı olsun ama bir şey ucuz olsun oda ekmek eğer bu millet aç kalırsa asileşir büyüğüne başkaldırır onun için çok dikkat etmek lazım derdi. Tekmen Köyü hayvancılık ve tarımı uzun zaman birlikte götürdü bir hak buğdaya bir tüp doldururken üç hak buğdaya bir tüp doldurur hale geldi belki daha da fazladır. Yokluk kıtlık kıt kanaat geçinmek idareli yaşamak nedir diye merak eden varsa buyursun tekmen onlara bir örnek teşkil eder. Ama hiç kimse bu yoksul halinden şikayet etsene isyan etmez her yediği yemeğin sonunda Allah bu devlete zeval vermesin diye dua eder.Tekmenli artık iptidai tarım ve hayvancılık ekonomisini terk ederek yeni geçim kaynakları arayışına yönelmiştir. Azalarak da olsa hala suren göçler neticesi geride kalan çoğunluğunu orta ve ileri yas gurubu hastalıklı ve çürük nüfus mutlak anlamda dışarıya bağımlı olarak yaşamaktadır.Yaşlı maaşları (65 yas sonrası), Osmancık `ta kiremit fabrikalarında toz ve aşırı sıcağa karşı asgari ücretin bile altında sigortasız çalışanlar, oğul veya kız olarak dışarıdan yapılan çeşitli yardımlar (para, sağlık, kullanılmış eşya, hediye, borç para, vs.) ve Ziraat Bankası `nın açtığı köylülere göre çok yüksek olan tarım ve hayvancılık kredileri geride kalanların büyük bir çoğunluğunun geçim kaynaklarıdır.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM



Köyde, ilköğretim okulu vardır fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Tekmen de Eğitim deyince akla ilk gelen kişi Küpenin Hüsük dür. 1945`li yıllarda Tekmene eğitmen olarak atanmış böylece Tekmenli Okulla ve ilk defa devlet memuru ile tanışmıştır.Bu eğitmenin görevi Öğrenim çağına gelen çocuklara okuma yazma öğretmek ve ilk okula hazırlamaktır.ve kısa ömrü boyunca bir çok öğrenci yetiştirmiştir. Bu öğrenciler daha sonraları ilk okulu bitirmiştir. Tekmen de ikinci eğitim emekçimiz Merhum Mehmet KAZANAN akla gelmektedir. Mehmet KAZANAN döneminde öğrencilerimizin tamamı ilkokul sonunda eğitime devam etmişler ve hepside memur çıkmışlardır.(Çoğunluğu öğretmen) bu öğrencilerin okuyup memur olması tüm köy öğrencilerinin rehberi olmuştur. Bizim çocukluğumuzda 35 öğrencinin Osmancık orta okuluna geldiğimizi hatırlıyorum. Ve bu akım böylece devam etti. Tekmen köyü boşaldı. Sıra Y.Saltuk Mh.lesine geldi ve akım orasını da etkiledi.her ne hikmetse Tekmenden gelip okuyanların çoğu solcu Saltuk mh.lesinden gelip okuyanların çoğunluğu sağcı olmuştur.rastlantımı dır yoksa başka bir hikmetimi vardır bilinmez.

TEKMEN DE GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLER; 


Hüseyin GÜLBURUN (KÜPENİN Hüsük) Eğitmen 
Mehmet KAZANAN 
İsmail CEYLANBAŞ 
Hasan KARAMAN 
Ahmet GÖKGÖZ 
Cemil SAKAOĞLU 
Dursun GÜLŞEN (vekil) 
Esat KÖROĞLU 
Atıf BÜYÜKBAŞ 
İsmail TÜFEKCİ (vekil) 
Selahattin NALBANTOĞLU 
Ahmet YALÇIN (vekil) 
Bekir ŞAHİN (Mersinli) 
Recep AKGÜL 
Güler hoca 
Enver BAŞOL 
Bekir YEŞİLDAĞ 
Yaşar GÖNEN 
Hüseyin ORUÇ 
Mithat YILMAZ 
Salim YAŞAR 
Musa ÜNAL 
Ufuk İÇTEN 
Mevlüde AKSAN 
Mehmet GÜLBURUN 
Turgut TAK 
Mehmet AVCI (HATAYLI) 
Safiye ARSLAN (VEKİL) 
Servet KÖROĞLU 
Saim Mucip AYDIN 
Mehmet BAYRAL (VEKİL) 
Necmettin PARLAR 
Hasan KOÇYİĞİT 
Muhammet KARAKAYA 
Ergin KARTAL 


Altyapı bilgileri



Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak yetersizdir. kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol stabilizeyukardaki sayın Servet KÖROĞLU abimizin belirttiği gibiköyün en büyük sorunu ulaşım dır bölgede belki yolu asfalt olmayan köy bizim köyümüz diyebiliriz.] köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
geniş bilgi için : [3] adresinden ulaşabilirsiniz


Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

bgcolor="#aaaaaa" bgcolor="#dddddd" bgcolor="#dddddd" bgcolor="#dddddd" bgcolor="#dddddd" bgcolor="#dddddd" bgcolor="#dddddd" bgcolor="#dddddd" bgcolor="#dddddd" bgcolor="#dddddd" bgcolor="#dddddd" bgcolor="#dddddd"
Seçim Yılı Muhtar
2004 Mehmet KÜÇÜKKAFA
1999 Mehmet KÜÇÜKKAFA
1994 İbrahim ÇELİK
1989 İBrahim ÇELİK
1984 İbrahim ÇELİK
1977 Samettin KARADANA
1973 Samettin KARADANA
1969 Samettin KARADANA
1965 Murat YILMAZ
1961 Murat YILMAZ
1957 Ahmet MENTEŞE


Linkler



köy-taslak Osmancık belde ve köyleri

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Tekmen, Osmancık Resimleri