Tantuni

Kısaca: Tantuni Mersin`e has bir dürüm çeşididir. Araplardan gelme olduğu genel bir kanıdır. ...devamı ☟

tantuni
Tantuni

Tantuni Mersin`e has bir dürüm çeşididir. Araplardan gelme olduğu genel bir kanıdır.

Rivayete göre aslen fakir yemeği olan tantuni ucuz olması için bolca akciğer ile karıştırılmış et ve yağdan yapılırdı. Bugün tüketilen tantuni ise iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme ``biftek``, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise ``tantuni`` denir. Bu fark özellikle tantunicilerde öğün ısmarlarken önem kazanmaktadır.

Hazırlama ve sunum

Çok küçük kuşbaşı doğranmış et haşlanır. Saç kızdırılarak yağ ve toz biber eklenir. Önceden haşlanmış et bu yağda çevrilir. Pişirme sırasında saca arada bir su eklenir. Amaç, hem sacın ısısını kontrol etmek, hem de tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlamaktır.

Pişen et sumaklı ve maydonozlu soğan piyazı, domates ve çeşitli baharatlar ile ekmek arası ya da dürüm yapılır. Genelde kullanılan çeşitler somun, açık ekmek ve lavaştır. Limon ve acı biber turşusu ile servis edilir.

Tantuni ustadan ustaya çok değişiklik gösterir. Tantuniye eklenen baharatlar ve otlar, malzemenin dürüm ya da somun içindeki katmanlaması, buhar ve yağ oranı, pişme süresi, saca toz biber yanında katılan diğer malzemeler bu değişikliklerden sadece birkaçıdır.

Kaynaklar

Vikipedi

tantuni

Kuşbaşından daha küçük et parçalarının soğan, biber, maydanoz, domates vb. ile bir sac üzerinde pişirilmesi sonunda hazırlanan kebap türü.

İlgili konular

arap mersin lavaş açık ekmek somun

misafir - 9 yıl önce
tantuninin en temel noktası kullanılan yağın pamuk yağı olmasıdır,diğer yağlarla yapnlarda vardır ama asıl lezzetini veren pamuk yağıdır.bir ikinci madde ise kırmızı toz biber kullanımıdır..asla salça kullanılmaz,bol kırmızı biber ilave edilerek pişerken üzerine sık sık su ilave edilmelidir...bir üçüncü önemli madde ise bifteklerin daha önceden haşlanmış olması gerekir , direk pişirmek üzere tavaya atılıp diğer maddeler ilave edilmez,önce etler haşlanır,bol pamuk yağının koyulduğu tavaya atılır ve bir müddet kızartılır daha sonra bol kırmızı toz biber ilave edilerek belirli aralıklarala suyu çektirilerek tekrar su ilave edilir,eğer serviz yapacaksak çok cıvık suyu olmamak kaydıyla altı yanmakta olan tava yada tantuni tepsisisnin üzerine lavaş yada somun ekmek birazcık suyu emdirilmek suretiyle bastırılır ve ısıtılır, içine soğan sumak ve maydonozdan oluşan piyaz konulur ve doğranmış domatesler ilave edilir,sıkıca sarılıp servis yapılır... yanındada sapsarı bir biber turşusu yenilmezse ve tantuniye limon sıkılmazsa o tantuni tantuni değildir.... tantuniyi çok seven ve yıllarca yemiş ve yapmış biri olarak engin bilgilerimden faydalnmanızı isterim... deneyin, mutlaka lezzetine doyamayacaksınız...

İbrahim - 4 yıl önce
Buralarda yazılanların aksine tantuni de kuyruk yağı kullanılmaz dananın kendi yağı kullanılır. Eğer et çok yağsız ise biftek düzeyimde ise meme yağı ilave edilebilir ama kesinlikle kuyruk yağı kullanılmaz

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.