Laiklik | eski genel başkanları = Erdal İnönü
Cezmi Kartay | yeraldığı hükümetler = | öncülü = | ardılı = | internet sitesi =
Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP), 12 Eylül Darbesi`nden sonra 1983`te siyasi faaliyetler serbest bırakılınca, kapatılan CHP tabanını sahiplenmek için kurulmuştur.
Partinin kuruluş tarihi 6 Haziran 1983, kurucusu da Prof. Erdal İnönü`dür. Ancak MGK`nın kurucuları sürekli veto etmesi nedeniyle parti ancak 8 Eylül 1983`te kurucularını tamamlayabildi ve bu nedenle 6 Kasım seçimlerine katlamadı. Partinin ilk genel başkanı Erdal İnönü veto edilince yerine Cezmi Kartay genel başkan oldu.Ancak MGK`nın veto yetkisi kalkınca İnönü genel başkanlığa döndü.(17 Aralık 1983)
6 Kasım seçimlerinde Turgut Özal`ın ANAP`ı %45 oy alarak tek başına iktidara geldi. Sosyal demokrat kesime hitap eden ve seçimlere katılmasına izin verilen ``Halkçı Parti`` ise %30 oy alarak anamuhalefet partisi konumunda kaldı. (Seçim sonuçları:ANAP:212,HP:117,MDP:71)
25 Mart 1984`te yapılan yerel seçimlere SODEP de katıldı ve ANAP`ın ardından %23.4 oy alarak ikinci parti oldu. Halkçı Parti bu seçimlerde çok fazla oranda oy yitirdi.
13 nisan 1984`te toplanan SODEP 1. Küçük Kurultayı`nda Genel Başkan İnönü,solda tek çatının şart olduğunu belirtti.Ardından 13 Temmuz`da İnönü ve Halkçı Parti Genel Başkanı Necdet Calp iki partinin birleşmesi için prensip kararı aldılar. Haziran 1985`te Aydın Güven Gürkan Halkçı Parti genel başkanı seçildi. Gürkan da birleşmeden yana olduğunu belirtti. 16 Eylül 1985`te SODEP ve HP`nin birleşme protokolü imzalandı. 2 Kasım`da HP kurultay toplandı ve partinin adı Sosyaldemokrat Halkçı Parti olarak değiştirildi. 3 Kasım`da SODEP kurultayı toplandı ve partinin feshedilerek SHP`ye katılması kararlaştırıldı. Böylece SODEP`in hukuki varlığı sona erdi.
Genel Başkanlar
- Erdal İnönü 1983
- Cezmi Kartay 1983
- Erdal İnönü 1983-1985
Siyasi Görüş
Türk siyasi hayatında kısa bir süre varlık göstermiş olan SODEP, sosyal demokrat politikaları benimsemiş, kapatılan CHP`nin tarih ve misyonuna sahip çıkan bir siyasal örgütlenmeydi. Ekonomi de devletçi anlayışı temsil ediyordu. Sosyal devlete ve laikliğe sıkı sıkıya bağlıydı.Kaynakça
- Cumhuriyet Gazetesi, ``Türkiye Cumhuriyeti`nin 80 yılı``, 2003