Sinyora Planı

Kısaca: Sinyora Planı, 2006 İsrail-Lübnan Krizi`ni sona erdirmek için Lübnan başbakanı Fuad Sinyora tarafından 27 Temmuz 2006`da Roma Konferansı`nda toplanan devletlere önerilen plandır. ...devamı ☟

Sinyora Planı, 2006 İsrail-Lübnan Krizi`ni sona erdirmek için Lübnan başbakanı Fuad Sinyora tarafından 27 Temmuz 2006`da Roma Konferansı`nda toplanan devletlere önerilen plandır.

Plan`da; İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaların derhal durması, İsrail`in Lübnan`da işgal ettiği topraklardan çekilmesi, tartışmalı olan Sheeba Çiftlikleri bölgesinin Birleşmiş Milletler kontrolüne bırakılması, İsrail ve Lübnan`ın ellerindeki bütün tutsakları serbest bırakması, Lübnan Ordusu`nun güney Lübnan`a yerleşmesi ve bölgeye Birleşmiş Milletler Barış Gücü konuşlandırılarak barışın korunması isteniyordu.

Roma`daki Konferans sırasında plan kabul edilmedi. 4 Ağustos 2006`da ise Fransa ile Amerika Birleşik Devletleri Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`ne Sinyora Planı ile birçok noktada çelişen bir tasarı sundular. Bu tasarıda İsrail`in uluslararsı barış gücü gelmeden bölgeden çekilmesi istenmediği gibi İsrail`in sadece saldırı niteliğindeki operasyonlarını durdurması isteniyordu. Bu tasarıya göre İsrail, savunma operasyonları yaptığını öne sürerek Lübnan`a operasyon yapmayı sürdürebilecekti.

Lübnan tarafından hoş karşılanmayan bu taslak, Avrupa Birliği ve Arap Birliği devletlerinin de desteğiyle, Sinyora Planı`ndaki noktalar da dikkate alınarak değiştirildi. 11 Ağustos`ta değiştirilmiş tasarı 1701 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı olarak kabul edildi. 12 Ağustos`da Lübnan ile Hizbullah`ın, 13 Ağustos`da ise İsrail`in kabul etmesiyle yürürlüğe girdi.

Linkler

Sinyora Planı`nın Lübnan Hükümetince açıklanan 7 ana maddesi (İngilizce)



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.