Çarpışmalar
General Paskeviç komutasındaki Rus ordusu, Tuna üzerinde Silistre kalesindeki Osmanlı güçlerini kuşatarak 70 gün boyunca yoğun bir baskı altına aldı.General Paskeviç`in yardımcısı bir topçu uzmanı olan Prens Gorçakov`du. Kuşatma harekatı, 14 Nisan günü Tuna`nın kuzey kıyısında Rus topçu bataryalarının konuşlandırılmasıyla başladı. Başlangıçta Rus ordusunun mevcudu 30.000`den giderek 50.000`e kadar yükseldi.
Silistre kale komutanı Topçu Feriki (Tümgeneral) Musa Hulusi Paşa`ydı. Kentin savunma tahkimatının planlarını, bir Prusyalı olan Albay Grach yapmıştı. Merkezde yarım daire şeklindeki taş bir yapı olan Mecidiye Tabyası ve çevresinde onu koruyan 140 m. uzunluğunda Arap Tabya adı verilen bir toprak Tabya vardı. Kent, bunun yanındaki Yılanlı Tabya ve diğer tabyaları birbirine bağlayan toprak siperlerden oluşan bir savunma hattında 10.000 civarında Osmanlı askeri tarafından savunulmaktaydı.
İki hafta içinde Rus topçusu kuzeyde Tuna üzerindeki bir adada ve güney batıda Arap Tabya ve Yılanlı Tabya`nın karşısında konuşlanmıştı. Üçüncü haftanın sonunda ise kentin etrafındaki çember kapanmıştı. Karşılıklı topçu ateşi ve piyade saldırıları birbirini kovaladı. Karargahı ve yığınağı güneyde Şumnu`da olan Osmanlı Başkomutanı Serdar-ı Ekrem Ömer Lütfi Paşa kuşatmayı kırmak için hemen harekete geçmedi. İngiliz ve Fransız Başkomutanlarını Şumnu`ya davet etti. Yapılan değerlendirmede, müttefiklerin Varna limanına çıkmalarına karar verildi. 28 Mayıs`ta müttefik birlikler İstanbul`dan gemiye binmeye başladılar.
Zamanın daraldığını gören Rus ordusu baskıyı arttırdı. Kale muhafızları da yüksek bir direnç gösterdiler ve çarpışmalar giderek sertleşti. Haziran başında Musa Paşa`nın şehit düştüğü haberi geldi. (Kısa bir süre önce Müşir (Mareşal) rütbesine yükseltilmişti) Ardından 10 Haziran`da General Paskeviç yaralanarak komutayı Prens Gorçakov`a bıraktı.
Gorçakov 22 Haziran`da son ve büyük bir saldırış planladı. Bu saldırıda Gorçakov ve yardımcısı ağır yaralandılar. 23 Haziran gecesi ani bir emirle Rus ordusu çekilmeye başladı.
Sonuç
Silistre kuşatması Osmanlı İmparatorluğu için stratejik ve moral bir zaferle sonuçlandı. "Silistre Müdafaası" üzerine destanlar ve marşlar (Bkz.Dikran Çuhacıyan Efendi) ve bir de önemli tiyatro eseri (bkz. Namık Kemal: Vatan, Yahut Silistre) yazıldı.Çarpışmalar diplomatik ve askeri sonuçlar da doğurdu. Avusturya Balkanlar`dan çekilmesi için Rusya`ya nota verdi. Müttefik güçleri Sivastopol`e hamle yapmak üzere Varna`ya yığınak yapmaya başladılar.
Kaynakça
- BLAKE, R.L.V.ffrench: ``The Crimean War``; Londra: Sphere Books, 1971. (s. 18-20)