Sarı Saltuk`un Anadolu ve Balkanlar`da çok sayida türbesi bulunmaktadır. Bu türbelerin bazıları Müslümanların yanısıra Hristiyan ahaliler için de ziyaret yeri konumundadır. Saltukname`de Sarı Saltuk`un on iki mezarı olduğu belirtilmektedir. Sarı Saltuk, beylerin ve kralların mezarina sahip çıkmak isteyeceklerini söyleyerek her isteyene verilmek üzere birer tabut hazırlamalarını vasiyet etmiştir. En ünlü Sarı Saltuk türbesi halkının 13. yüzyılda İslamiyet`e geçmesine önayak olduğu rivayet edilen İznik`te bulunmaktadır. Saltukname`nin çeşitli yerlerinde Sarı Saltuk`un yer altından şifalı sular çıkardığı anlatılmaktadır.
Sarı Saltuk`un hayatını anlatan Saltukname Fatih Sultan Mehmet`in oğlu Cem`in (sonradan Cem Sultan ismiyle tarihe geçecektir) şehzadeliği esnasında verdiği talimat üzerine Ebu`l Hayr er-Rumi tarafından yedi senelik bir çalışma sonucunda Türk sözlü geleneğinden toplanarak 1480 yılında tamamlanmış ve kitaplaştırılmıştır. Bu eserin bir başka ilginç noktası da, yazıya geçirilmiş ilk Nasreddin Hoca hikayesini içermesidir.
Sarı Saltuk hakkında bilgi veren başka önemli kaynak da Evliya Çelebi Seyahatname`sidir. Ayrıca, bazı tarih kitaplarinda da Sarı Saltuk ile ilgili çeşitli bilgiler bulunmaktadir. Bunlara örnek olarak Yazıcıoğlu Ali`nin Tevarih-i Al-i Selçuk adlı eserini sayabiliriz.
Ayrıca Sarı Saltuk birçok kaynaklarda Hazreti Peygamber (S.A.V.) Efendimizin neslinden gelen bir er olarak bilinir. Bu erin şeceresi bizzat Nakib`ül Eşraflık kayıtlarında geçer. İşte şeceresi şöyledir:
es-Seyyid Hızır (Sarı Saltuk) İbn es-Seyyid Melik Şah İbn es-Seyyid Muhammed İbn es-Seyyid İzze`d-Din İbn es-Seyyid Ali İbn es-Seyyid Ebu`l Kasım İbn es-Seyyid Muhammed el-Buhari İbn es-Seyyid Abd`ül-Gani İbn es-Seyyid Ubeydullah İbn es-Seyyid Hüseyin İbn es-Seyyid Cafer İbn es-Seyyid Yahya İbn es-Seyyid Muhammed İbn es-Seyyid Musa el-Mubarka* İbn es-Seyyid el-İmam Muhammed el-Cevad İbn es-Seyyid el-İmam Ali er-Rıza İbn es-Seyyid el-İmam Musa el-Kazım İbn es-Seyyid el-İmam Cafer es-Sadık İbn es-Seyyid el-İmam Muhammed el-Bakır İbn es-Seyyid`ül Abidin el-İmam Ali el-Evsat İbn es-Seyyid`üş Şuheda el-İmam Hüseyin ez-Zeki İbn es-Seyyidet`ün Nisa Ümmü Ebiha Fatımat`üz Zehra Binti es-Seyyid`ül Beşer ve`l İmam`ül Enbiya Muhammed Mustafa
Linkler
- http://turkoloji.cu.edu.tr/CAGDAS%20TURK%20LEHCELERI/6.php
- http://turkoloji.cu.edu.tr/kisisel/akalin/dedekorkut1.htm
- http://www.akmb.gov.tr/turkce/books/balkanlar/m.ibrahimgil.htm
- http://www.iznik.gen.tr/ENG/sarisaltuk.htm
- http://www.dervisan.com/yazi2/kolonizator.html
Kaynakça
- Ebü`l-Hayr-ı Rumi, Saltuk-name I-II-III, hazırlayan Şükrü Haluk Akalın, Ankara-İstanbul, 1987-1988-1990
- Evliya Çelebi, Seyahat-name
- Haz. İsmet Parmaksızoğlu, 1000 Temel Eser, İstanbul, 1971, s. 102
- Yazıcıoğlu Ali, Tevarih-i Al-i Selçuk, Topkapı Sarayı kütüphanesi, Revan Köşkü bölümü no.1391, 233a
- Grace M. Smith, «Some Türbes/Maqams of Sarı Saltuq an Early Anatolian Turkish Gazi-Saint» Turcica, XIV, 1982, ss.216-225
- Menakıb-ı Hacı Bektaş-ı Veli “Vilayet-name”, Hazırlayan Abdülbaki Gölpınarlı, İnkılap Kitabevi, İstanbul, 1990, s.47
- Machiel Kiel, “The Türbe of Sarı Saltuk At Babadag-Dobrudja. Brief Historical and Architectonikal Notes”, Güney-Doğu Araştırmaları Dergisi, Sayı: 6-7, İstanbul, 1978, s. 212; F.W. Hasluck, a.g.e., s. 115.
- Ö.Lütfi Barkan, “İstila Devirlerinin Kolonizatör Türk Dervişleri ve Zaviyeler”, Vakıflar Dergisi, Sayı: 2, Ankara, 1942, s.283.
- Yrd. Doç.Dr. Mehmet Z. İbrahimgil," Balkanlar`da Sarı Saltuk Tüberleri"
- İbni Batuta Seyahat-name
}