Salome (Opera)

Kısaca: Salome Alman besteci Richard Strauss tarafından Oscar Wilde'ın orijinal Fransızca Salome oyunundan Hedwig Lachmann tarafından uyarlanan librettosuna göre hazırlanmış bir perdelik "müzikli dram" janrında biroperadır. Bu eser Ernst von Schuch'un orkestra şefliği altında ilk defa 9 Aralık 1905'de Dresden "Konigliches Opernhaus" operaevinde sahnelenmiştir. ...devamı ☟

Salome Alman besteci Richard Strauss tarafından Oscar Wilde'ın orijinal Fransızca Salome oyunundan Hedwig Lachmann tarafından uyarlanan librettosuna göre hazırlanmış bir perdelik "müzikli dram" janrında biroperadır. Bu eser Ernst von Schuch'un orkestra şefliği altında ilk defa 9 Aralık 1905'de Dresden "Konigliches Opernhaus" operaevinde sahnelenmiştir. Roller Konu özeti :Mekan - Herod'un Sarayı'nın büyük terası. :Zaman - İsa'nın ölümünden birkaç yıl önce.

1. Sahne

Muhafız gücünün komutanı olan genç asker Narraboth Sarayda verilen festival ziyafetinde bulunan güzel prenses Salome'nin karşı durulmaz güzeliğine hayran olup onu gözlemektedir. Herod'un genç hizmetlisi onunla konuşmaya koyulur. Bu genç muhafızlar konutanına bu takıntısından vazgeçmesini tavsiye eder. Bu türlü soylu kadınların tehlikeli kişiler olduklarını bildirir. Zaten de saray ziyaretçilerini gözlemenin makul erkekler tarafından yapılmaması gereken bir şey olduğunu söyleyerek onu ikaz eder. Ziyafet salonunun içlerinden derinlerden Salome'nin üvey babası ve "Yahudiye" valisi Herod'un bir kuyu içinde tutuklattığı (operada Jokanaan adı ile anılan) Vaftizci Yahya'nın sesi duyulmaktadır. Yahya yeni ve son peygamber olarak yeryüzüne İsa'nın geldiğini devamlı olarak avazı çıktığı kadar bağırarak ilan etmektedir. Fakat devlet idarecileri onun ne dediğini anlamamaktadırlar.

2. Sahne

Salome üvey babasının ziyafette kendine şehvetli göz atışlarından bıkmıştır ve kendini ziyafet salonundan terasa dışarı atar. Fakat salonun içinde bulunan bir kuyudan gelen Jokanaan'ın seslerine merak sarmıştır. Jokanaan bu bağırtıları arasında Salome'nin annesi ve Herod'un karısı olan Herodias hakkında çok fena gerçekler ifşa etmektedir. Herodias'ın Salome'nin babasını kardeşine öldürttüğünü ve sonra bu kocasının katili ile evlendiğini açıkça bağırıp söylemektedir. Ama Herod kimsenin bu çukurun yakınına gitmesini yasaklamıştır. Salome bu yasağa uymamak için muhafızlar komutanı Narraboth'u kullanmaya karar verir ve çeşitli iğfal edici yollarla Narraboth'u kandırarak Jokanaan'ın tutuklandığı çukurdan çıkarılmasını sağlar ve en çekici tavırlarını takınarak onun yanına gelir.

3. Sahne

Salome Jokanaan'dan sanki büyülenmiştir. Ona aşk yeminleri yapar, fiziksel güçleri, saçları ve dudakları hakkinda şarkılar söyler. Bu kişinin kendine cekici bulmayip ona karşı gösterdiği menfi tavırlar arttıkça, Salome onu gittikçe daha da çekici bulmaya başlamistir. Onun zindanlara tekrar geri gönderilmesinde önce onunla birleşmeyi şiddetle arzu etmeye başlar.

4. Sahne

Ziyafettekilerde de salondan çıkıp terasa gelirler. Herod Salome'den kendisi ve ziyaretçiler için dans etmesini ister. Salome dans etmek için bir ön şart koyar. Eğer Herod için dans ederse ondan her ne isterse istesin kendisine vereceğine dair bir yemin vermesini şart olarak Herod'a bildirir. Bun şartı Herod kabul eder. Bunun üzerine Salome çok çekici ve şehvet doğurucu bir dans olan "Yedi Peçe Dansı"'nı Herod için icra eder. Herod bu danstan çok memnun kalmıştır ve Salome'nin her isteğini yerine getirmeye hazırdır. O kadar iğfal edici hareketlerine rağmen Jokanaan'dan hiç pozitif yanıt alamayan Salome ondan intikam almak istemektedir. Herod'dan istediği bir gümüş tepsi üzerinde Jokanaan'ın kesik başıdır. Herod bu istekten hiç hoşlanmamıştır ve Salome'yi bu isteğinden caydırmaya ındarırmaya çalışır ama Salome isteğinde ısrar eder. Jokanaan kesik kafası bir gümüş tepsi ile Salome'ye sunulur. Salome kesik başı elleri arasında tutar; ama Jokanaan'ın kendine çekiciliğinden ölüsünden bile kendini kurtaramaz. Bu şehvetli isteğini karşılamak için elleri arasında tuttuğu kesik başı tutup dudaklarına götürüp bu kesik başın dudaklarına çok şehvetli bir buse verir. Herod Salome'nin bu şehvetli hareketinden tiksinip ondan nefret etmiştir. Muhafız askerlerine çok kısa bir emir verir: "Bu kadını öldürün". Salome'nin öldürülmesinden sonra da askerlerin kalkanları altına gömülmesini emreder. Enstrümantasyon Salome operasının orijinal orkestra notalarına göre şu çalgılar bulunan büyük bir orkestra gereklidir: *Tahta nefesli çalgılar: pikolo flüt, 3 flüt, 2 oboa, İngiliz kornosu, "heckelfon", "klarinet pikollo", 2 Si bemol klarinet, 2 La major klarinet, bas klarinet, 3 fagot, kontrofagot *Bakır nefesli çalgılar: 6 Fa korno, 4 trompet, 4 trombon, tüba *Perküsyon (8–9 çalgıcı): 5 timpanı, kirişli davul, bas davulu, ziller, üçgen , tam-tam, tef, kastanyet, glockenspiel, ksilofon *Tuşlu çalgılar: celesta, harmonium (sahne dışında), org (sahne dışında) *Yaylı çalgılar: 2 arp, 16 Birinci kemanlar , 16 İkinci kemanlar, 10–12 viola, 10 viyolonsel, 8 kontrobas Seçilmiş disk kayıtları Şu listede Salome operasi için yapilan disk (D

CD

ve

DVD

) kayitlarinda secilmisleri verilmektedir:

CD

DVD

Dipnotları Ayrıca bakınız * Opera * Richard Strauss Dış bağlantılar * IMSLP websitesi "Salome, Op.54 (Strauss, Richard)" maddesi (Erişme:12.08.2012) * "Operatoday" websitesi Almanca "Salome" Librettosu (Erişme:12.08.2012) * "Opearadis" websitesi Richarda Strauss "Salome" diskografisi "Opearadis" websitesi Richarda Strauss "Salome" diskografisi (Erişme:12.08.2012) * Metropoliten Opera ses kayıtları (aboneli)

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.