Bu ifadede dikkatimizi çeken şey, faz farkının formülasyonun bir kısmında fonksiyonunun içinde, bir diğer kısmında ise fonksiyonunun içinde gelmesidir.
- çarpanıyla gelen kısmı aktif güç
- çarpanıyla gelen kısmı reaktif güç olarak tanımlayalım.
Reaktif güç, işe dönüştürülebilme şansı olmayan bir güç çeşididir. Kondansatör ve endüktans elemanları reaktif güç depolar veya oluştururlar. Çünkü faz farkı bu iki elemanın olduğu devrelerde 0`dan farklı değer almaktadır. Bu da `nin 0`dan farklı bir değer almasını sağlar ve reaktif güç oluşturur. Reaktif güç kondansatörlerde plakalar arasında elektrik alan olarak depolanır, endüktans ise sarımların etrafında manyetik alan olarak oluşturulur ve kullanılır.
Reaktif güç ilginç bir güç şeklidir. İş yapabilme yeteneği olmamasına rağmen uygulamada büyük çoğunlukla kullanılan endüktif yüklerin çalışmaya başlayabilmeleri için gerekli olan şey reaktif güçtür. Görünür güç aşağıdaki gibi tanımlanabilir. Aktif güç ile reaktif güç ile gösteriir. Görünür gücün simgesi ise `dir.
Güç ifadesi, elemandan geçen akımla elemanın uçları arasındaki gerilimin çarpımından oluştuğu daha önce belirtilmişti. Empedans kavramının verdiği bilgiler eşiğinde aşağıdaki eşitlikler sağlanır. Akım fazörünün üstündeki yıldız , fazörün transpozesinin alındığını, daha basit anlamıyla genliğinin sabit kalması şartıyla faz açısının terse dönüp işaret almasını anlatır. Ayrıca fazörlerin altında bulunan ifadesi de fazörlerin efektif yani etkin değerlerinin alındığını gösterir. Sinüsoidal bir dalgada efektif değer, genliğin 2`nin kareköküne bölünmüş halidir. Matematiksel olarak aşağıdaki ifadeler kullanılabilir.