PlayStation (PS, PS1, PS one), Sony firmasının PlayStation adı verdiği oyun konsoludur. 1994 yılında piyasaya çıkan konsolun 2004 yılında üretimi durmuştur. Nintendo'nun Sony'ye verdiği cdrom siparişini son anda geri çekmesiyle Sony ürettiği Cdrom'u geliştirerek PlayStation'ı tasarlamıştır.PlayStation'ın şuan 3 ev ve 3 adet mobil olmak üzere 6 farklı versiyonu bulunmaktadır. Özellikleri * Movie Card sayesinde VCD filmleri oynatma özelliği. (Sony'nin Lisanslı Aksesuarı değildir) * Müzik CDlerini çalıştırma * Kendi PSone oyunlarını çalıştırma * ModChip sayesinde Back-Up oyunları çalıştırma (Sony'nin Lisanslı Aksesuarı değildir) * Kendi Movie Card'ı haricinde; GameShark adlı kod makinesi bulnumaktadır, içindeki kayıtlı kodlar ile beraber yüklenen oyunlar şifreyle oynanabilmektedir, ayrıca bu eklentiyle CD, MP3 vb. çalınabilir.
PlayStation, çok başarılı bir oyun konsoluydu. Fakat her konsol gibi onun da ömrü, yavaş yavaş dolmaya başlıyordu. Sony, 2000 yılının Mart ayında PlayStation 2’yi, Japonya’da; hemen ardından da Amerika’da, 26 Ekim 2000 tarihinde piyasaya sürdü. Gelişmiş donanımları ve yepyeni tasarımı ile PlayStation 2, konsol dünyasına yepyeni bir soluk, yepyeni bir tarz getirdi.
PlayStation 2, 2005 yılının Aralık ayında, 100 milyonuncu kullanıcısına kavuştu. Artık konsol piyasasının %90’ını Sony ve Sony’nin PlayStation 2’si oluşturuyordu. Peki PlayStation 2, neden bu kadar çok sattı? Cevabı oldukça basit. Bir konsolu, konsol yapan, oyunlarıdır. PlayStation 2, çok kaliteli oyunlara sahip. Metal Gear Solid’den tutun, Final Fantasy’ye, Tekken’e, Burnout’a, Shin Megami Tensei’e, ICO’ya, Fatal Frame’e, Winning Eleven Soccer’a, Devil May Cry’a, Silent Hill’a, Gran Turismo’ya, Resident Evil’a, Kingdom Hearts’e, We Love Katamari’ye, Viewtiful Joe’ye ve God Of War’a kadar birçok başarılı oyunu PlayStation 2’de oynamanız mümkün. Böyle başarılı oyunlar bir konsol için piyasaya sürülünce, o konsolun satmaması için hiçbir neden kalmıyor. Elbette ki o konsolun da iyi ve ergonomik bir konsol olması gerekiyor.
PlayStation 2, her ne kadar yavaş yavaş ömrünü dolduran bir konsol gibi görünse de, aslında halen daha çok başarılı işlere imza atabiliyor. Bundaki tek neden, Sony’nin dev-kit kaynak kodlarını çok açık yazması. Bundan dolayı birçok yapımcı firma, PlayStation 2 için halen daha çok başarılı oyunlar geliştirebiliyor.
Ve sonunda Playstation 3 Kuzey Amerika' da 17 kasımda piyasaya sürüldü.