Tarihçe
Pembe üçgenin tarihi 2. Dünya Savaşı'ndan önce, Adolf Hitler'in iktidara gelişiyle başlar. Dönemin Alman yasalarında eşcinsel ilişkiyi yasaklayan 175. madde 1935 yılında elden geçirildi ve öpüşmek, sarılmak, eşcinsel fantaziler ve eşcinsel eylemleri kapsayacak şekilde genişletildi. (bu madde 1969 yılına kadar Batı Almanya'da yürürlükte kalmıştır.)
Bu maddeden suçlu bulunan kişiler önce hapise ardından da toplama kamplarına gönderildiler. (1937-39 yılları arasında yaklaşık 25 bin kişi). Cezaları kısırlaştırmaktı, bu cezanın uygulama yöntemi de hadım etmekti. 1942 yılında bu ceza Hitler tarafından idama çevrildi.
Toplama kampındaki mahkumların tümü mahkumiyetlerinin nedenini belirten belirli renkte ters bir üçgen takmak zorundaydı. Bu belirteçler, mahkumlar arasındaki hiyerarşiyi de belirliyordu. Yeşil üçgen takan adi suçlu, kırmızı üçgen takan siyasi suçlu demekti. Davut'ın yıldızını oluşturacak şekilde iki sarı üçgen, Yahudi mahkumları tanımlıyordu. Pembe üçgen eşcinseller içindi. Birbirinin üzerinde bulunan bir pembe üçgen ve Davut'un yıldızı ise mahkumların eş düşüğüne işaret ediyordu: Eşcinsel bir Yahudi.
Toplama kamplarında en ağır işlere koşulan eşcinsel mahkumlar, gardiyan, nöbetçi ve diğer mahkumların saldırı ve tacizlerine de maruz kalıyorlardı. Eşcinsel mahkumların toplam sayıları bilinmese de 1940-1944 yıllarına ilişkin Nasyonel Sosyalistlerin resmi kayıtları gerçek sayıdan düşük olduğu tahmin edilen 10 bin mahkumdan sözetmektedir.
Eşcinsel mahkumların topluca Auschwitz ölüm kampına yollanmadıkları iddia edilse de, bu kampta Yahudilerin yanısıra birçok eşcinselin de katledildiği bilinmektedir. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi rejimi sırasında öldürülen eşcinsel erkek sayısının 50-100 bin, eşcinsel kadın sayısının ise 10-25 bin arasında olduğu tahmin edilmektedir.
Eşcinsel Sembol Haline Geliş
1970'lerde eşcinsel özgürlükçü gruplar pembe üçgeni eşcinsel hakları hareketi kapsamında yeniden gündeme getirdiler. bu simge baskıya ve haksız cezalandırmaya dikkat çekmenin yanısıra kolay taşınabiliyordu. 1980'lerde ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power - Gücün Açığa Çıkması İçin AIDS Koalisyonu) pembe üçgeni kendi tanıtımlarında kullanmaya başladı. ACT UP simgeyi ters çevrilerek yukarıyı göstermesini, dolayısıyla, pasif bir şekilde kadere teslim olmaktansa aktif olarak mücadele etmeyi simgelemesini sağladılar.
Pembe üçgen günümüzde, birçokları için eşcinsel bilinci, dayanışmayı ve ikinci bir soykırım yaşanmasına izin vermemeyi simgeler.
İlgili Bağlantılar
- Siyah Üçgen
- Şarabi Üçgen
Kaynaklar
Vikipedi