Pearson'un ki-kare testi yöntemi
Pearson'un ki kare sınaması yönteminin pratik bir problem çözülmesinde kullanılması şu basamaklar kullanılarak yapılir. 1. Araştırma konusu:Pearson'un ki kare sınaması her biri iki kategorili olan iki isimsel ölçekle ölçülebilen rassal değişken arasındaki bağımsızlık veya bağımlılık ilişkisinin incelenmesi için kullanılır. Bi iki isimsel ölçekle ölçülebilen rassal değişken * "satır değişkeni" : kategorili ve * "sütun segiskeni" : kategorili . Araştırma konusu genellikle X ile Y değişkenlerinin birbirinden istatistiksel olarak bağımsız olduğudur. Buna başlıca neden Pearson'ın ki kare yeştinin "bağımlılık" konusunda çok zayıf sonuç vermesidir. 2. Hipotezler:
Pearson'un ki kare test için hipotezler şöyle ifade edilir: * H01 "alternatif hipotez": iki kategorili olan isimsel ölçekle ölçülen iki rassal değişken birbirinden istatistiksel olarak bağımsız değildir. Bu hopotezlerden açıkça görükmektedir ki sınanma için kullanılan hipotez anakütle parametreler değerleri hakkında değildir ve bir istastiksel nitelik hakkındadır. Böylece Pearson'un ki-kare sınaması bir parametrik olmayan istatistik örneğidir. Bunun yanında, dikkat edilmelidir ki alternatif hipotezin bir "negatif" cümle olarak ifade edilmktedir. yani "istatistiksel olarak bağımsız değildir" ifadesi. Bu ifade pozitif vir cümle yani alternatif hipotezde "iki rassal değişken istatistiksel olarak bağımlıdır." dememektedir. Yapılan çıkarımsal sınama analizi sonuncu "sıfır hipotez" rededilirse iki değişkeninin ne kadar birbirine bağımlı olduğu bulunmaz; bağımlılık derecesi çok küçük olması mümkündür. 3. Veri toplanması, her hücresi için "gözümlenen değerler" bulunan kontenjans tablosu ve marjinal toplamlar:
Pearson'un ki kare sınaması "iki-değişirli" istatisiksel analize örnektir; yani her bir "vaka" için iki değişir hakkında veri elde edilir. Değişir için sadece X ve Y olan iki-isimsel ölçekli değişken hakkında cevap olabilir. Örneğin; bir ankete verilen tek kişi cevabı "tek vaka"dır ve araştırmada bu ankete bulunan iki soruya, yani 2 değişire, araştırmacı ilgisi çekilmektedir. Her iki değişir de isimsel ölçekli kategorik değerler alabilir. İki-değişir kategorili gözlem özetlenmesi bir "kontenjans tablosu" halinde olur ve Pearson'un ki-kare sınaması için pratikte kullanılan veriler bu karşılıklı olarak sınıflandırılmış iki değişirli "kontenjans tablosu" halindedir. Kontenjans tablosu verileri şu tip tabloda özetler: Satır toplamları hepsininin toplamı ve sütün toplamları hepsininin toplamı toplam gözlem sayısınına, yani ornmeklem büyüklüğü olan n değerine eşittir. 4. Teorik "beklenen değerler":
Herbir hücre üçün bur "beklenen değer" yani Ejk l-1,...r ve k=1,...c bulunur. Bu "beklenen değer" olasılık teoeiasinde bulunan iki bağımsız rassal değişken olan A ve B için "çarpım savı"na dayanır. Bu "bağımsız iki rassal değişken için çarpım savı" şöyle ifade edilir: : Bu savı kullanarak ve olasılığın asımtotik olarak "relatif çokluluk"'a eşit olduğu kabul edilip, eğer X ve Y değişirleri sıfir hipoteze uygun olarak bağımsızlarsa, her bir (jk) hücresi için olasılı şöyle ofade edilebilir: : Bu olasılık ifadesinin her iki tarafını da ile çarpılırsa herbir hücre için "beklenen değer" şöyle bulunur: : 5: Hesaplanan ki-kare değeri. Serbestlik derecesi
Hesaplanan ki-kare değeri :