- Kökleri, toprağın derinliklerine uzandığından erozyonu önlüyor, depremin etkilerini azaltabiliyor.
- Geniş yaprakları sebebiyle güzel bir görünüm oluşturuyor, yağmura gönderilen davetiye olarak kuraklığı önlüyor ve de et ve süt üretimi amacıyla beslenen büyük ve küçük baş hayvanlar için önemli bir besin maddesi olarak değerlendiriliyor.
- Yetişkin hale geldikten sonra güçlü bir ağaç olduğu için şiddetli rüzgar ve kasırgaların hızının kesilmesini sağlıyor. Irmak taşkınlarında ve tusunami felaketlerinde tabii baraj görevi yapıyor.
- Şemsiye gibi geniş yaprakları ile bol oksijen ürettiğinden, temiz ve sağlıklı bir çevre oluşturarak ekolojik denge sağlıyor. Kışın dökülen yapraklar, meyve ve sebze ekimi yapılan topraklarda gübre olarak kullanılabiliyor.
- Çiçeklerinden bal elde ediliyor, ilaç sanayinde kullanılıyor. Görünüm ve rayiha olarak iç açıcı bir atmosfer meydana getiriyor.
- İnsanların yeşil tabiat özlemini karşılıyor. Fazlaca emek ve zahmet istemediğinden insanları, yeşil bir çevre oluşturmaya özendiriyor.
- Aynı mekanda ekili bulunan meyve ağaçlarına ve sebzelere hiçbir zarar vermiyor. Hatta, pavlonya ekili alanlarda; buğday, mısır ekimi yapılması tavsiye ediliyor. Pamuk, çay, patates, kavun, karpuz, kabak ve domates ile fasulye ekilebiliyor.
- Geniş yapraklarına rağmen güneş ışınlarını sızdırma oranı; söğüt ağacına göre % 11, akasyaya göre % 27 ve kavak ağacına göre % 37 daha yüksektir. Aynı zamanda, güneş ışınlarını olumsuz etkilerinden arındıran süzgeç görevi yapıyor. Güneş ışınlarını biyolojik kütlelere yararlı hale getiriyor.
- Boyu 5 yılda 20 metreye ulaşıyor, gövde çapı yarım metreyi geçiyor.
} 3 çeşidi bulunup bir kısmı akdenizde bir kısmı egede bir kısmı da daha yüksek rakımlı bölgelerde yetişir. NOT : 1 GÜN İÇİNDE SULNAMAZ VE YA KESİLİRSE HEMEN KURUR VE ÖLÜRLER...(ŞAKA)