Orta kuşak karalarının deniz etkisinde kalan batı kıyılarında görülür. Yani batı Avrupa ve Doğu Amerikada. ekvatoral iklim gibi her hevsim yağışlıdır ama ekvatoral iklimden ayrılan özelliği bu iklim tipinde yılda 1000 mm civarı yağış olurken bu miktar ekvatoral iklim de 2000-2500 mm civarıdır.
Okyanusal iklim Avrupa'nın batısıyla Kuzey Amerika'nın ve Asya'nın doğu bölgelerinde egemendir. Yıllık sıcaklık ortalaması 14°C 15°C dolaylarındadır. Yıllık yağış miktarı 1000 mm kadardır. Mevsimlere düzenli dağılmıştır. Yağış miktarı kışın ya da sonbaharda kısmen artış gösterir. Ocak ayı ortalaması 7°C 8°C iken Temmuz ortalaması 18°C 20°C dolaylarındadır. Bu iklimde yayvan yapraklı ormanlar bulunur. İç kesimlere sokuldukça ya da yükseldikçe iğne yapraklıların karışmasıyla karma ormanların şekillendiği görülür. En belirgin özelliği tam yazlarla tam kışların olmadığı ılımlı bir iklim olmasıdır.
Okyanusal iklim'in bitki örtüsü yayvan ve iğne yapraklardan oluşan karışık ormanlardır.
Batı rüzgarlarının etkili olduğu yerlerde de görülür. Batı Avrupa doğu, Batı Amerika kıyıları ile ülkemizde Karadeniz'de nemlilik fazladır.
Orta Kuşak Okyanusal İklimi
Genel olarak, 30° - 60° enlemleri arasında, karaların batı kıyılarında görülür. Okyanusal iklim Batı Avrupa, Batı Kanada ve Güney Alaska kıyılarında, Güney Şili, Avustralya’nın kuzeydoğusu ve Yeni Zelanda’da etkili olmaktadır.En sıcak ay ortalaması 24–25 °C, en soğuk ay ortalaması 5-6 °C dir. Yıllık ortalama 13–15 °C dir. Kıtaların batı kıyılarındaki sıcak su akıntıları ve nemli batı rüzgarları iklimin oluşumunda önemli rol oynarlar. Yıllık sıcaklık farkları 10–15˚ ‘yi geçmez. Her mevsim yağışlıdır. Nemlilik fazla olduğu için yıllık yağış miktarı 1500 mm civarındadır En fazla yağış Sonbaharda, en az yağış ilkbaharda görülür. Yağış oluşumu yamaç yağışı şeklindedir.
Bitki örtüsü kışın yaprağını döken yayvan yapraklı ormanlardır. Ormanların tahrip edildiği yerlerde çayırlar bulunur
Etkileri
1. Bitki örtüsü geniş yapraklı ormanlar ile kışın yaprağını dökmeyen iğne yapraklı orman karışımıdır. Ormanın olmadığı yerlerde çayırlar yaygındır.2. Nüfusu çekici özelliği vardır. Nüfus yoğunluğu fazladır.
3. Büyükbaş hayvancılık için elverişli ortam yaratır.4. Toprak türü kahverengi orman toprağıdır.
5. Yaz kuraklığı isteyen tarım ürünlerine uygun değildir.
6. Çiçekçilik, gülcülük yaygındır.
7. Akarsu rejimi kısmen düzenlidir.